Så er det endelig tid til Bundesligaen igen. Jens Bøye har set nærmere på ligaens seks bedste hold, som analyseres helt i bund i denne optakt. Se de væsentligste transfers, styrkeforhold, idealopstillinger og få et tip med på vejen. 

Bayern er inden sæsonstarten - vanen tro - i en skræmmende stærk forfatning. Det er vi vant til.

Mere interessant er det dog, at hold som Wolfsburg, Gladbach og Leverkusen ser ganske interessante ud og kan gå en flot sæson i møde - og måske blive førsteudfordrere til Bayern.

Større spørgsmålstegn er der ved Borussia Dortmund. Holdets talentmasse er imponerende, men hvor stort bliver tabet af tre erfarne stamspillere: Hummels, Gündogan og Mkhitaryan?

Vi glæder os allerede, og fredag aften går det altså løs, når Bundesligaen kickstartes med opgøret Bayern - Werder Bremen.

Vi tager dig i hånden i denne optakt og klæder dig på til en sæson 2016/17.

Vi har lavet en lidt strammere optakt end normalt og kun analyseret de seks største klubber. Men byd gerne ind med ekstra viden og del dine spiltanker til den kommende sæson.

Vinderodds Bundesligaen 2016/17

Vi har lige nu ikke en decideret ekspert til de tyske fodboldrækker. Men har dog flere som kan byde ind med tips, heriblandt optaktsforfatter Jens Bøye. 

Har du tæft for både betting og tyskerbold, så er du måske vores nye ekspert? Læs mere her.

Udvalgte odds på vinder af Bundesligaen 2016/17

   
Bayern München 1,14
Bet365
Dortmund 8,00
Tonybet
Leverkusen 34,00 Bet365
Wolfsburg 67,00 Bet365
Schalke 81,00 Tonybet
Gladbach 101,00 Bet365BAYERN MÜNCHEN

Erfarne Ancelotti skal skaffe Champions League-titlen til München og har en fremragende trup at gøre godt med - inkl nytilkomne Hummels og Sanchez. Men mangler der ikke en ekstra angriber?

Hjemmebane: Allianz Arena (75.000)

Træner: Carlo Ancelotti (2016)


Trupværdi (cirka): 582 mio euro

2015/16: Nr 1

Carlo Ancelotti har overtaget trænerposten efter Guardiola er rejst til England. Den erfarne italiener bygger dermed videre på et imponerende CV der de seneste 17 år tæller Juventus, Milan, Chelsea, PSG og Real Madrid.

Hvor han dog blev fyret i maj 2015, men efter et sabbatår er han nu klar til en ny, stor opgave.

Som bl.a. indebærer at skaffe en CL-pokal til Säbener Strasse. Ancelotti har vundet tre af dem i sin tid som manager - to med Milan, een med Real (2014). Bayern vandt senest CL i 2013.

Spillestil: Ret uitaliensk, egentlig. Defensiven skal naturligvis være velorganiseret, men han er også fortaler for offensivt spil, og det skal gerne være hurtigt og direkte. Samtidig er han en pragmatisk taktiker der i vidt omfang indretter sig efter forholdene og de spillere han har til rådighed.

I Milan spillede han 4-3-2-1, i PSG 4-4-2, i Real Madrid 4-3-3. Men der er også eksempler på at han kan omskole en spiller - som da han i Madrid satte fløjspiller Di María til at spille midtbane. Med stor succes.

4-3-3 kunne godt ligne udgangspunktet i Bayern - i hvert fald så længe Robben er skadet, dvs hvormed der er plads til Müller på højrekanten. Og når Robben er tilbage? Evt en 4-2-3-1?


Ancelotti har ry for at have en behagelig personlighed og være god til at styre et stjernespækket omklædningsrum. Med visse undtagelser - Bale var fx ret utilfreds med sin rolle i Real under den italienske træner. Men fx Zlatan Ibrahimovic der har et ego på størrelse med Sverige, elsker Ancelotti der var SuperZlatans træner i PSG.

Der er også masser af stjerner med store egoer i Bayern. Fremragende trup - som er blevet endnu bedre hen over sommeren.

Der er sagt farvel til nogle folk, men ud over danske Højbjerg der efter et par år som lejesvend (senest i Schalke) er solgt til Southampton, er kun een nævneværdig: Mario Götze. Den lille tekniker med det fine øje for mål, gjorde det såmænd nydeligt i Bayern, men blev i tre sæsoner aldrig den bærende spiller han var i Dortmund. Som han nu er draget hjem til.

Dvs stik modsat midterforsvarer Hummels der er kommet til fra Dortmund - dvs hjem fra, for den 27-årige forsvarselegantier begyndte faktisk sin karriere i Bayern; skiftede til Dortmund i 2008. Dermed råder Bayern over Tyskland landsholdsstopperduo - nok verdens bedste makkerpar. Makkeren er selvfølgelig Boateng. Denne må dog stå over de første runder - undergår stadig genoptræning efter sin skade.

Til er også kommet det 18-årige stortalent Renato Sanchez (Benfica) der var blandt de allerbedste på Portugals EM-hold. Fremragende boks-til-boks-midtbanemand. Men kan han komme på hold i München?

Spilletid skal det nok blive til, men en fast plads? Måske ikke lige med det første. Der er trods alt folk som Vidal og Thiago at konkurrere med.

På den defensive midtbane er der desuden veteranerne Alonso og Lahm (hvis denne ikke skal bruges på venstreback). Men een ting taler for Sanchez frem for fx Thiago og Alonso: Stor fremdriftsevne. Til sammenligning er teknisk dygtige Thiago temmelig statisk.

Bayerns svageste punkt er umiddelbart centreforward-posten. Bevares, Lewandowski er blandt verdens allerbedste angribere, men hvis han skades, hvad så? Der er Müller, men han er notorisk ikke bedst som frontløber, men som højremand eller hængende angriber.

På fløjene er der stadig finurlige Ribéry til venstre og lynhurtige Robben til højre. Sidstnævnte går dog glip af sæsonens første seks uger, sådan cirka. Det kunne så, lige som sidste sæson, give chancen til stortalentet Coman, men franskmanden misser et ukendt antal måneder pga en slem ankel-ledbåndsskade.

Alt i alt er det svært at se andre hold end Bayern vinde det tyske mesterskab. Og den har bookmakerne altså luret. Sølle odds 1,14 på Bayernmesterskab er lavt, meget lavt. 

Første runde: 26/8 20:30 Bayern - Werder

Bayern Uafgjort Werder
1,12 12,50 36,00
Tipico
Betsafe
Betfair Sportsbook
  

Skader/karantæner

http://www.holdnyt.dk/skader-karantaener/fodbold/tyskland/1-bundesliga

Bud på idealopstilling

4-3-3: Neuer - Lahm, Boateng, Hummels, Alaba -  Vidal, Alonso, Thiago/Sanchez - Müller, Lewandowski, Ribéry

4-2-3-1: Neuer - Rafinha, Boateng, Hummels, Alaba - Lahm, Thiago/Vidal - Robben, Müller/Vidal, Ribéry - Lewandowki


BORUSSIA DORTMUND

Svækket midterforsvar og defensivmidtbane, men styrket offensiv: Götze, Schürrle samt en række store talenter (inkl to danskere).

Hjemmebane: Signal-Iduna-Park (80.000)

Træner: Thomas Tuchel (2015)


Trupværdi (cirka):

339 mio euro


2015/16: Nr 2

Dortmund-træner Tuchel, der kom til fra Mainz sidste sommer, har haft succes med en balanceret 4-1-4-1- eller 4-2-3-1-formation og med at være mindre genpres-glad end forgænger Klopp. Uden at have lagt pres og dynamik på hylden.

Men nu har klubben sagt farvel til tre rutinerede stamspillere i midterforsvarer Hummels, midtbanestyrmand Gündogan og offensivmand Mkhitaryan.

Vigtige folk, især de to første, og jeg synes defensiven ser markant svækket ud.

Til gengæld har klubben hentet offensivmand Götze – tidligere stjerne i klubben – hjem fra Bayern, og landsholdskollega Schürrle (fløj/angriber) i Wolfsburg.

Der er desuden tanket godt op på talentkontoen:

Venstre wingback Guerreiro (22- årig EM-vinder med Portugal) fra Lorient, offensivmand Dembélé (19 år - hurtig og fremaddrivende – kæmpestort potentiale) fra Rennes, defensiv-midtbanemand Merino (20 år - vigtig spiller for Osasuna i sidste sæsons Segunda) samt såmænd også dansk-tyrkiske Emre Mor (FC Nordsjælland – lille dribleekspert).

Hentet er også den 25-årige midterforsvarer Bartra (Barcelona – ret langsom, men dygtig forsvarer) og den 25-årige Rode (Bayern - fleksibel midtbanemand der også kan ligge i forsvaret). Men kan Bartra - eller den tyske U23-landsholdsmand Ginter - virkelig udfylde Hummels-støvlerne? Jeg tvivler.
 

Det kan også nævnes at det 17-årige danske offensiv-stortalent Jacob Bruun Larsen (med til OL for Danmark) er blevet forfremmet til førsteholdstruppen.

Men ud over Götze og Schürrle, er det af de nye nok kun Guerreiro og Bartra der for alvor kan gøre sig forhåbninger om en fast startplads. Fx Dembélé og Mor er store talenter, men stadig meget uslebne.

Dortmund råder stadig over de målfarlige hurtigløbere Aubameyang og Reus. Sidstnævnte er dog stadig i genoptræning efter den skade der holdt ham ude af EM, så han går nok glip af i hvert fald de første par runder.

Dortmund tabte Supercup-kampen (14. august) mod Bayern med 0-2.

Første runde: 27/8 20:00 Dortmund - Mainz
Dortmund Uafgjort Mainz
1,40 5,00 8,70
Cashpoint
Betsafe

Skader/karantæner

http://www.holdnyt.dk/skader-karantaener/fodbold/tyskland/1-bundesliga

Bud på idealopstilling

4-2-3-1: Bürki - Piszczek, Ginter/Bartra, Sokratis, Guerreiro/Schmelzer - Weigl, Castro - Schürrle, Götze, Reus - Aubameyang


 officiel hjemmeside

BAYER LEVERKUSEN

En allerede stærk (men skadesramt) offensiv har bygget på med stort tysk talent. På midtbanen har en stærk nøglespiller sagt farvel, men en nydelig erstatning er hentet, en østrigsk landsholdsspiller. Ditto til midterforsvaret. 

Hjemmebane: BayArena (30.000)

Træner: Roger Schmidt (2014)

Trupværdi (cirka):
251 mio euro

2015/16: Nr 3

Leverkusen har hentet eet af Tysklands største angrebstalenter, 24-årige Kevin Volland fra Hoffenheim. Han vil nok værdsætte at spille på et hold med mere fokus på at skabe målchancer.

Hvis han altså spiller. For Leverkusen råder i forvejen over klasseangribere som Kiessling og Hernandez.

Men førstnævnte døjer med kroniske hoftesmerter og skal derfor nok aflastes en del - han er således gået glip af sommerens træningskampe, var ikke med i 21/8-pokalkampen og misser nok også de første runder i den nye sæson.

Og sidstnævnte misser sæsonpremieren pga en brækket hånd - så Volland bør i hvert fald starte inde i den kamp.

Bagved er der nogle vældigt interessante kreatører i fx Calhanoglu (også god til at sparke frispark), Bellarabi, unge Brandt og Mehmedi.

Indtil videre er der kun sagt farvel til een stamspiller: Defensiv-midtbanespiller Kramer.

Solide Kramer var god til at skabe ro og balance. Men den østrigske landsholdsmand Baumgärtlinger, hentet i Mainz, kan nok også udfylde pladsen på god vis.

Leverkusens defensive midtbane har også andre. Der er fx Kampl der er god offensivt, men også kan agere balancemand. Der er Aranguiz der ikke fik meget spilletid i sidste sæson, men som har vist sine evner på det chilenske landshold.

Og der er terrieren Lars Bender. Han går dog glip af 1. runde efter at være blevet skadet i OL-finalen i Brasilien hvor han spillede på det tyske U23-hold (som een af tre ældre spillere) - i øvrigt sammen med førnævnte Brandt.

Alt i alt et talentfuldt og allerede stærkt hold. Målmand Leno, blot 24 år, er blandt landets allerbedste, og i forsvaret er der bl.a. stortalentet Tah, men også mere erfarne folk som Hilbert, Papadopoulos og Toprak. Og nu er den østrigske landsholdsmidterforsvarer Dragovic kommet til.

Første runde: 27/8 18:30 Gladbach - Leverkusen

Gladbach Uafgjort Leverkusen
2,50 3,50 2,90
Scandic Bookmakers
Scandic Bookmakers

Skader/karantæner

http://www.holdnyt.dk/skader-karantaener/fodbold/tyskland/1-bundesliga

Bud på idealopstilling

4-4-2: Leno - Jedvaj, Tah, Dragovic/Toprak, - Bellarabi, Bender/Baumgärtlinger, Kampl, Calhanoglu - Hérnandez, Kiessling/Volland

Gladbach - Leverkusen: Gladbach asian 0: Odds 1 hos Bet365*

Første runde. 2-1 over Leverkusen vandt Gladbach i sidste hjemmekamp i 15/16. Det kan AC & Co (nu inkl Vestergaard) evt gøre efter her hvor udeholdet mangler topscorer Hernandez og anfører Bender. Gladbach har CL-midtugekamp i benene, men er jo så oppe i tempo.

Læs hele analysen

 officiel hjemmeside

BORUSSIA MÖNCHENGLADBACH

Nu med to danskere - Andreas Christensen har fået selskab af Jannik Vestergaard. Lovende. Klubbens mest prominente spiller, Xhaka, er solgt for en formue, men solid erstatning er hentet.

Hjemmebane: Borussia-Park (55.000)

Træner: André Schubert (2015)


Trupværdi (cirka):
166 mio euro


2015/16: Nr 4

Efter en tredjeplads i 2014/15 måtte de sprælske borusser-føl tage et skridt ned i seneste sæson, men en fjerdeplads var nu ikke helt skidt efter en dårlig sæsonstart der medførte fyring af ellers succesrige Favre.

Og i den nye sæson? Umiddelbart fremstår holdet markant svækket uden vigtige Granit Xhaka (solgt til Arsenal) på den defensive midtbane, men jeg vil vove at påstå at Christoph Kramer, kommet til fra Leverkusen, er lige så god.

God handel, med andre ord: Xhaka blev solgt for 44 mio euro, Kramer købt for 15. Dertil kommer defensivmanden Strobl, hentet uden overgangssum i Hoffenheim. Solidt.

Gladbach har da også fået en nydelig start på den nye sæson. Ud over pligtsejr over en sekundaklub i pokalen, har borusserne kvalificeret sig til Champions League-gruppespillet ved at eliminere Young Boys (med sammenlagt 9-2).

I øvrigt blev Xhaka kun nr 2 i Årets Spiller-afstemningen. Nr 1 blev såmænd danske Andreas Christensen (Chelsea-lejesvend), og han har nu fået selskab af landsmanden og midterforsvarskollegaen Jannik Vestergaard (12,5 mio euro).

To unge stortalenter der komplementerer hinanden på fin vis. Vestergaard tårnhøj og hovedspilsstærk, AC meget boldfast og med stort overblik.

Chancen for at begge har en fast startplads, øges af at Gladbach-træner Schubert ynder at spille med tre midterforsvarere (med AC som den der kan føre bolden frem og dermed veksle mellem forsvar og midtbane).

Samt at der i sommerens løb er sagt farvel til ikke færre end fire midterforsvarere - gamle og lidet brugte Stranzl og Brouwers plus Nordtveit og Hinteregger. Nordtveit var dog den eneste faste starter af de fire, og truppen har stadig Dominguez og Elvedi.

På mål er der den dygtige Schweiz-keeper Sommer, på backs som udgangspunkt Jantschke og Wendt (ex-FCK) - medmindre Jantschke skal bruges i midterforsvaret, så der er plads til en mere angrebsdygtig spiller på kanten.

På midtbanen slutter Kramer og Strobl sig til gode folk som Stindl, Dahoud og Johnson. Og fremme ligger Raffael (13 mål i seneste BL-sæson) - der evt kan presses af Drmic, tilbage efter (ret dårligt) lejeophold i HSV.

Der er også Eden Hazards lillebror, 23-årige Thorgan (angriber/fløj). der er ganske driblestærk - uden at have storebrors enorme talent - men supersubben Hahn (8 mål i sidste sæson) må også banke på til en startplads.

Første runde: 27/8 18:30 Gladbach - Leverkusen

Gladbach Uafgjort Leverkusen
2,50 3,50 2,90
Scandic Bookmakers
Scandic Bookmakers

Skader/karantæner

http://www.holdnyt.dk/skader-karantaener/fodbold/tyskland/1-bundesliga

Bud på idealopstilling

3-4-1-2: Sommer - Elvedi/Jantschke, AC, Vestergaard - Jantschke/Traoré, Strobl/Dahoud, Kramer, Wendt - Stindl - Raffael, Hazard/Hahn


SCHALKE 04

Gelsenkirchen-truppen er bred, men ser alligevel svækket ud efter diverse afgange. Salget af Sané gav dog godt, og nogle af de mange penge er allerede brugt på et andet offensivtalent.

Hjemmebane: Veltins-Arena (62.000)


Træner: Markus Weinzierl (2016)


Trupværdi (cirka): 173 mio euro

2015/16: Nr 5

Schalke har fået ny træner: Markus Weinzierl der gjorde det godt for små midler i Augsburg. Nu skal han så prøve kræfter med en stor klub.

Dog ikke større end at Gelsenkirchen-gutterne denne sommer var nødt til at sige farvel til offensiv-stortalentet Sané. Manchester City lagde 50 mio euro.

Men nogle af de mange penge er fluks blevet brugt på et andet offensiv-stortalent, den schweiziske landsholdsangriber/fløj Embolo. Spændende om han kan slå igennem i en stor liga.

Til er også kommet midterforsvarer Naldo, højreback Coke og venstreback Baba. De to backs kan også ligge længere fremme på banen.

Samlet synes jeg dog truppen ser svagere ud. Ikke bare pga Sané-salget, også fordi der er sagt farvel til midterforsvarer Matip og midterforsvarer/defensiv midtbanemand Neustädter. Samt midtbane-lejesvendene Pierre-Emile Højbjerg og Younes Belhanda.

Men truppen virker ret bred. Fra målmand Färhmann over forsvarerne Höwedes og Nastasic til angriberne Huntelaar og Choupo-Moting. Samt ikke at forglemme en ung, men meget talentfuld midtbane: Geis, Goretzka (der dog nok misser sæsonstarten pga en skade), Meyer og Schöpf. Alle 20-23 år.

Spørgsmålet er i øvrigt om Weinzierl vil spille som han gjorde i Augsburg - dvs med en 3-4-3-formation? I pokalkampen 20. august mod en sekundaklub (nem 4-1-sejr) spillede han 4-4-2, men det kan være han har sin Ausgburg-taktik i baghånden når det gælder kampe mod bedre hold.

Første runde: 27/8 15:30 Eintracht - Schalke

Eintracht Uafgjort Schalke
3,40 3,50 2,25
Betfair Sportsbook
Danske Spil
888sport

Skader/karantæner

http://www.holdnyt.dk/skader-karantaener/fodbold/tyskland/1-bundesliga

Bud på idealopstilling

Fährmann - Junior/Coke, Naldo/Nastasic, Höwedes, Kolasinac - Coke/Embolo, Geis, Goretzka, Baba/Aogo - Choupo-Moting/Meyer/Embolo - Huntelaar


WOLFSBURG

To erfarne stamspillere (plus Bendtner) er draget bort - men et væld af interessante folk er kommet til. Spændende!

Hjemmebane: Volkswagen Arena (30.000)


Træner: Dieter Hecking (2012)


Trupværdi (cirka): 190 mio euro

2015/16: Nr 8

Det ser interessant ud i Folkevognsbyen.

Vel har Ulvene sagt farvel til to dygtige og erfarne folk i midterforsvarer Dante og offensivmand Schürrle (samt ikke at forglemme den danske angriber Nicklas Bendtner der dog spillede meget lidt, indtil han fik opsagt sin kontrakt i april).

Men klubben fik i alt 32 mio euro for de to (30 for Schurrle), og pengene er blevet brugt fornuftigt. Aldeles fornuftigt, faktisk.

Til er nemlig kommet angriber Gómez (tidligere mange mål for Stuttgart og Bayern, senest - efter et par skadesplagede sæsoner i Fiorentina - ligatopscorer i Tyrket), midterforsvarer Bruma, højrefløj Blaszczykowski, venstrefløj Brekalo, angriberne Osimhen og Majoral samt midtbanemand Gerhardt. Sidstnævnte stortalent har været den dyreste - 13 mio euro. Gómez kostede såmænd kun 7.

Bemærk: Wolfsburg er taget med i denne gennemgang af toppen af tysk fodbold pga klubbens potentiale. Folkevognsklubben blev kun nr 8 i sidste sæson, men er normalt bedre - har faktisk Bundesligaens fjerdedyreste trup. Og med sommerens tilgange bør der være basis for en tilbagevenden, i hvert fald til top6.

Første runde: 27/8 15:30 Augsburg - Wolfsburg

Augsburg Uafgjort Wolfsburg
2,90 3,40 2,63
Tipico
Scandic Bookmakers
Scandic Bookmakers
 

Skader/karantæner

http://www.holdnyt.dk/skader-karantaener/fodbold/tyskland/1-bundesliga

Bud på idealopstilling

Benaglio/Casteels - Vieirinha/Träsch, Träsch/Knoche, Bruma, Rodriguez -  Gustavo, Guilavogui/Arnold - B?aszczykowski, Caligiuri/Arnold, Draxler - Gómez