For de inkarnerede fans er dette slaget mellem Gud og Satan, de ultimative arvefjender (hvem der er hvem, afhænger selvfølgelig af perspektivet). For mere jordnære typer, er det "blot" slaget om Storkøbenhavn, mødet mellem to af Danmarks bedste fodboldklubber.

Det foregår i aften på Brøndby Stadion, med startfløjt kl 19. En analyse af kampen, skrevet af SAS-ekspert Kenneth Runge Andersen, findes på denne side.

Hvis du ikke er blandt de knapt 30.000 der kan se kampen fra tribunerne på "Vilfort Park", kan du (hvis du kan tage kanalen) følge løjerne på TV2 Sport. Se vores TV-Guide.

Danmarks bedste - eller?

To af Danmarks bedste, ikke Danmarks to bedste? Tjah. For få år siden havde der ikke været nogen tvivl. Dengang var FCK og BIF simpelthen en klasse bedre end alle andre danske hold. Men sådan er det ikke længere – nu hvor især OB og AaB gør dem rangen stridig.

OB indtager rækkens andenplads, 1 point efter Brøndby og 1 point foran FCK. Det skal dog med at fynboerne spillede forårssæsonpremiere i weekenden og dermed har spillet en kamp mere end dagens kombattanter.

AaB er som bekendt forsvarende dansk mester og træder desuden lige nu i karakter som stolt og dygtig bærer af Dannebrog på den europæiske fodboldscene med en ottendedelsfinale i UEFA Cuppen (efter et fint CL-gruppespil og senest to imponerende sejre over spanske Deportivo i UEFA Cup-sekstendedelsfinalen).

Overvintrede på de to øverste pladser 

Men fans af henholdsvis BIF og FCK vil pege på at de to klubber overvintrede på SAS Ligaens to første pladser (med henholdsvis 39 og 37 point for 17 kampe) – ergo ER der altså tale om landets to bedste klubber…

Uanset hvad er dette en traditionstung storkamp. Et brag.

På den ene side har vi Brøndby der indtager førstepladsen efter et flot efterår. Tilbage til de gamle sejrsdyder for Vestegnens drenge der havde skrantet i et par år med ydmyge tabelplaceringer: Efter en andenplads i 2005/06, naturligvis efter FCK, blev det kun til en sjette- og en ottendeplads i de følgende sæsoner (til gengæld vandt BIF landspokalen sidste år).

Syv fede år

På den anden side FCK der som nævnt sidder på tredjepladsen – men snupper førstepladsen med en sejr, andenpladsen med en pointdeling.

FCK der i sidste sæson med en tredjeplads måtte bøje sig for, ikke alene AaB, men også FCM. Dette efter to mesterskaber i træk – ja, efter SYV sæsoner i træk med mindst en andenplads.

I sæsonerne 2000/01 – 2006/07 tog FCK fem mesterskaber og to andenpladser. I de år, i 2001/02 og 2004/05, vandt BIF.

Indbyrdes statistik

Og hvordan ser det så ud indbyrdes mellem to de klubber der har været bitre fjender siden B1903 og KB i 1992 sendte FC København på banen for at udfordre Brøndbys dominans i Storkøbenhavn og Danmark?

(I parentes kan det bemærkes at BIF også er en fusionsklub: I 1964 gik Brøndbyøster og Brøndbyvester nemlig sammen og dannede Brøndbyernes Idrætsforening).

Dette er indbyrdes opgør nr 70. Siden 1999 er der spillet 41 kampe, i diverse turneringer: 15 BIF-sejre, 11 uafgjorte og 15 FCK-sejre. På Brøndby Stadion siger statistikken for de seneste 10 år 12-3-8 i hjemmeholdets favør – og BIF har vundet de to seneste opgør på eget græs: 2-1 og 1-0 i henholdsvis maj og august 2008.

Du kan se de indbyrdes kampe i BetXperts statistik-sektion.

City-gear eller efterårs-gejst

Det er altså FCK der har revanche til gode. Og Don Ø’s håndgangne mænd vil nok håbe at deres nylige UEFA Cup-kampe mod Manchester City har bragt dem op i et gear som hjemmeholdet ikke kan følge med i. Mens Brøndby nok vil satse på at køre videre på efterårets gejst.

Brøndby har i øvrigt fået ny træner: Kent Nielsen, den gamle landsholdskæmpe (han var med til at vinde EM i 1992 – samme år som FCK så dagens lys) og gamle BIF-forsvarer. Han har tjent sine trænersporer i Horsens hvor han viste sig som en dygtig taktiker. Men kan han for alvor løfte arven efter den elskede Tom Køhlert, Mr. BIF, der i 2008 løftede klubben op af dyndet?

Forsvars-problemer?

Er FCK-træner Ståle Solbakken en dygtig taktiker? Eller har han simpelthen så fremragende et spilmateriale at det aldrig kan gå helt galt? Det er der delte meninger om.

Lige nu råder nordmanden over klasseangribere som Morten Nordstrand, Cesar Santin, Ailton og den nytilkomne Dame. Og på kanten den tilbagevendte Jesper Grønkjær. Mens midtbanen som sædvanligt er blevet forstærket ved at støvsuge andre SAS klubber for talent, senest Esbjergs Martin Vingaard der scorede to gange mod Manchester City.

Til gengæld er der muligvis problemer i forsvaret hvor rutinerede Ulrik Laursen blev sat af før kamp nr to mod City – til fordel for den hurtigere, men meget mindre rutinerede Mathias "Zanka" Jørgensen. Og hvor Mikal Antonsson er blevet skadet.

Defensive problemer er der dog også i Brøndby. Værd at bemærke er at Kent Nielsen har taget Joseph Elanga (tidligere en lidet glorværdig karriere i BIF) med sig fra Horsens. Og efter en skade til Thomas Rasmussen ser det ud til at den teknisk dygtige, men noget ukonstante, Cameroun-venstreback skal starte inde mod FCK. Og på højrebacken skal Daniel Wass remplacere den skadede Anders Randrup.

Masser af spørgsmålstegn forud for storkampen på Brøndby Stadion. Lige præcis sådan som det helst skal være.

God kamp.