17 spillerunder, 153 kampe eller 13.770 minutter… Så gammel er Bundesligaen 06/07.

Før starten på forårssæsonen (på fredag) tager vi i denne artikel et kalejdoskopisk tilbageblik på Der Hinrunde – hvormed man også kan få et indtryk af hvad der venter im Frühjahr...

Hold desuden øje med følgende side; her vil man snart kunne finde tip til første spillerunde i 2007: http://www.betxpert.com/ekspert/tys1/

Fredag d. 26. Januar kl. 20.30 ruller bolden igen, når Dortmund (med ny træner) hjemme tager imod Bayern München. Og lørdag spilles så rundens øvrige kampe.

Hinrunde

33 dage efter VM-finalen mellem Frankrig-Italien, og kun 6 dage efter Werder Bremens triumf i Liga-Pokalen, blev sæsonen, fredag d. 11. August, sparket i gang.
Efter det tyske sommereventyr under VM 2006 i eget land, var forventningerne naturligvis høje forud for den 44. BL-sæson. Og efter den første halvsæson må de forventninger siges at være indfriet.
En sæson uden profiler som Ballack, Micoud, Rosicky, Koller, Marcelinho, Poulsen og Ebbe Sand, for nu bare at nævne nogen af største, men også en sæson hvor mange nye interessante navne er kommet til udefra. Den største profil har vel været Bremens Diego, der i dén grad har løftet arven efter Johan Micoud.

Die Tormaschine rollt

Bayern München mod Borussia Dortmund lød premierekampen 2006/2007.
Bayern vandt 2-0, og indtog dermed 1.pladsen, som de dog siden hen ikke kunne holde (men efteråret er alligevel mere end godkendt for Der Rekordmeister).
Flest scorede mål i 1. spillerunde skulle endnu engang findes hos Die Tormaschine fra Bremen – der vandt 4-2 i Hannover.
Så var stilen ligesom lagt an, og die Hanseaten er med 45 mål suverænt det mest scorende hold efter 17 kampe, var tæt på at gå videre i CL mod hold som Chelsea og Barcelona, og med sidste rundes hjemmesejr blev man fortjent Herbstmeister.
Hele 3 gange har Werder lavet 6 mål, og alle 3 endda på udebane (6-0 Bochum, 6-1 Mainz og 6-2 Frankfurt).
Einmalig – og ny rekord i der Hinrunde-geschichte.
Ikke noget under, at der er ein Bremer i toppen af der Torjägerliste, nemlig Miroslav Klose, der har nettet 10 gange.

413 mål i 153 kampe

Men Klose er ikke alene på toppen af dén liste.
Marko Pantelic fra Hertha Berlin har ligesom den tyske landsholdsangriber 10 mål på kontoen, og det er umuligt at glemme serberens Lupfer fra 18 meter, i 12. rundes 3-3 opgør, mod Bochum.
Et fænomenalt mål i teknisk verdensklasse.
Samme Pantelic er i øvrigt den første Hertha-spiller siden 1975, der har scoret 10 mål i Der Hinrunde – dengang nettede Erich Beer hele 16 gange, i sæsonen hvor hovedstadsklubben blev nr. 2.

Noget tyder på at Bochums græker, Gekas (7 mål) blev inspireret af Pantelics mål i omtalte 3-3 opgør, for i 17. runde lavede han en næsten tilsvarende perfekt udført Lupfer. Til stor fortrydelse for Gladbachs keeper Kasey Keller, der i 0-2 nederlaget på Rewirpower endnu engang måtte hente bolden ud af eget net!

Helt oppe på topscorerlisten finder vi også Bayerns Makaay (9 mål), Stuttgarts Gomez (8 mål) og Bremens Diego ligeledes med 8 mål – og i det hele taget viste ligaen sig særdeles træfsikker.

Straffe intet problem for klassekeeper Pröll

På trods af de relativt mange scoringer, viste målmændene i BL endnu engang, at de hører til i toppen Weltweit.
Først og fremmest Frankfurts Markus Pröll, der indenfor de første 7 runder nappede hele 3 straffespark (mod Lincoln i 1-1 ude Schalke, mod Klimowicz i 0-0 hjemme Wolfsburg, samt mod Tarnat i 1-1 ude Hannover) – topklasse af Pröll, og 3 point på kontoen for Die Hessen.
Hans stedfortræder, Oka Nikolov, snuppede såmænd også én i 0-2 mod Bayern, så Frankfurts målmænd har taget 4 af 5 straffespark i der Hinrunde.
Samlet er der 31 gange fløjtet for forseelser i feltet, med blot 19 mål til følge, et overraskende lavt tal egentlig.
Nürnberg har flest gange fået tildelt straffe, nemlig 4 stk. (3 mål).

Stuttgarts Hildebrand, Hannovers Enke, Wolfsburgs Jentzsch, Nürnbergs Schäfer samt Dortmunds Weidenfeller har alle holdt højt niveau, og det samme har egentlig aldrende Kahn i München.
Samme Kahn spillede i premieren mod Dortmund sin BL-kamp nr. 500, og med en total på 516 efter Der Hinrunde, mangler han nu kun 18 i at nå BL-rekorden, der indehaves af Eike Immel med 534.

Mindre stabile må man erkende at Bochums Skov-Jensen og Aachens Nicht har været – førstnævnte sluttede af med at blive pebet ud på hjemmebane (pokalnederlaget mod VfB) og er nu på vej væk, mens stortalentet Nicht simpelthen blev sat af i de sidste 2 runder.

Remiskongerne fra Nürnberg

Tallet 11 siger ikke de fleste så meget (når vi taler fodbold), men det var nøjagtig så mange gange Der Club spillede uafgjort i der Hinrunde.
I sidste ende kan Die Franken dog glæde sig over den bedste placering i 15 år (nr. 7), lå sågar nr. 1 efter 2. og 3. runde, og er det hold der har tabt færrest gange, nemlig 2.
At ligge nr. 1 i BL, denne ære, har undervejs været 6 andre hold forundt, hvilket indikerer stor jævnbyrdighed i dette års BL – bla. afspejlet i, at alle 3 oprykkere er over stregen, mens traditionsklubber som Gladbach og HSV (blot 1 sejr i 17 kampe) er under.

Spænding til sidste runde

4 klubber har dog skilt sig ud i toppen, nemlig Werder (36 p.), Schalke (36), Bayern (33) og Stuttgart (32), der alle kan gå ind i det nye år med seriøse titelambitioner – intet er bestemt afgjort, og det bliver spændende til sidste spilledag.
04 har gjort det overraskende godt, og har måske en lille fordel i, at de ikke skal spille internationalt, men jeg synes det trækker fra at de skal forsvare 2.pladsen med 2 helt unge og urutinerede målmænd, Neuer på 20 og Lamczyk på 19.
Stuttgart fik efter en famlende start for alvor gang i maskineriet, uden Tomasson, men med andre profiler. Lidt uventet, måske nok; imponerende hvad de har præsteret i dette efterår.
Bremen er måske nok favoritter til titlen, men de skal passe alvorligt på de 3 andre hold – glemmes skal jo heller ikke Bayern, der jo egentlig ligger lunt i svinget, og har klaret år 1 efter Ballack ganske godt.

Samme jævnbyrdighed kan der siges at være i kampen om UEFA-cup-billetter, hvor 5 hold ligger godt til, og tæt placeret, med Stuttgart og Hertha Berlin som små favoritter.
I bunden kan alt ske – mere eller mindre er 9 hold er i farezonen, da der blot er 5 point fra Gladbach, som nr. 16, til Frankfurt, som nr. 10.
Ingen tvivl om at vi går et særdeles interessant forår i møde, og fans, spillere og tv-seere kan glæde sig til en Rückrunde med nye 153 formodentligt spændingsmættede og målrige kampe.

Mere Hinrunde-statistik

I gennemsnit var der 39.000 tilskuere pr. kamp, hvilket må siges at være imponerende – og klart et resultat af det nyligt overståede VM i eget land.

Der har været 60 hjemmesejre (39,2%), 51 uafgjorte (33,3%) samt 42 udesejre (27,5%).
Stærkeste hjemmehold: Schalke, 6-2-0, 18:6
Stærkeste udehold: Werder, 5-2-1, 27:11

Topscorer:
Klose (Bremen) og Pantelic (Hertha), begge 10 mål

Assist:
Diego (Bremen), 10 stk, efterfulgt af Klose (Bremen), og Misimovic (Bochum), begge med 7.

Topspieler i Kicker

Top 5 i det tyske fodboldmagasin Kicker (kicker.de) består af 2 målmænd, Pröll (Frankfurt) og Weidenfeller (Dortmund), samt Bremens midterforsvarer Naldo og midtbanespiller Frings, og sørme om ikke sidste mand på listen er endnu en Bremen-spiller, nemlig Diego.
Hvis vi tager en fra hvert geled, lyder opstillingen på Pröll, Naldo, Frings og Klose.
Altså 3 mand fra Der Herbstmeister!

Andre profiler

Profiler har der da helt bestemt været mange af, udover de allerede nævnte, og mange kunne og burde nævnes, men hvis jeg hurtigt tænker efter, så må det umiddelbart være det unge angrebstalent Schlaudraff fra oprykkerne Aachen, der virkelig har vist høj klasse, og i øvrigt allerede er ”fisket” af Bayern til næste sæson.
Ydermere tænker jeg Schalkes unge venstreback Pander, samme klubs danske Flügelstürmer Løvenkrands, samt Bielefelds arbejdsbi på den defensive midtbane, Kauf.
Som sagt trænger mange andre sig på, VfB har da et par stykker der kunne nævnes, udover Gomez, men det ville føre for vidt at begynde at opremse samtlige spiller der på den ene eller anden måde har gjort sig positivt bemærket!

Kampff um den Ball

Der er uddelt 566 gule kort, hvoraf Wolfsburgs midterforsvarer Hofland har fået flest, nemlig 8.
17 gange er der uddelt gelb/rot, Herthas Chahed (f) og Leverkusens Ramelow (df-m) begge 2 gange.
16 direkte røde kort er uddelt.
HSV og Frankfurt har begge 5 spillere der er blevet udvist.
De fleste frispark er blevet begået af Bochums midtbaneterrier Zdebel, 60 stk.
Mest nedlagte spiller, ureglementeret, er Bremens Diego, der 60 gange har måttet bide i græsset.
Frankfurts forsvarer Vasoski skabte i løbet af de første 13 runder en ny rekord i Der Hinrunde-han blev nemlig den første spiller nogensinde der formåede at blive udvist hele 3 gange (og han fik såmænd også én i UEFA-cuppen, så lidt af en bisse de der har).
Alligevel er samme Frankfurt det mest fair team med 22 gule og 5 røde, mens Cottbus er det mest unfaire, med 46 gule og 2 røde.
Schalke er det hold der er begået flest frispark imod, nemlig 358.
566 gule kort i 153 kampe giver et snit på 3,6 pr. kamp, så der bliver da bestemt gået til stålet i BL!

Fyringer

2 trænere er smidt på porten, Neuruher i Hannover efter 3 runder, og Marwijk i Dortmund efter sidste.
Et stykke op til sidste sæsons 10 af slagsen, men der vil helt sikkert komme flere i foråret, og umiddelbare topkandidater er vel Doll i HSV og Heynckes i Gladbach.
Gribbene venter!

Angreb – forsvar

413 mål i 153 kampe giver et snit på 2,7 pr. kamp., men det er i hvert fald ikke Wolfsburgs fortjeneste, da de kun har scoret 12 gange (kun Mainz er ringere) – men til gengæld råder Die Wölfe så over BLs bedste forsvar, med blot 16 modscoringer (samme som Nürnberg).
I kampe med Wolfsburg involveret er der scoret 28 mål, hvilket giver et snit på 1,65!
Dortmund scorede 11 af 21 mål i de sidste 15 minutter (52%), og intet andet BL-hold er bare i nærheden af den statistik.
Samme Dortmund har scoret 11 gange med hovedet, hvilket er top i BL.
Bremen har som sagt scoret 45 gange, hvilket er helt fantastisk, og giver et snit på 2,8 pr. kamp.
Schalke, Stuttgart og Wolfsburg har alle 7 gange formået at hente clean sheets.

Transfer

Der er allerede gang i diverse handler – dette kan følges nærmere på Kicker.de, under ”Wechselbörse”, men et par stykker kan da lige nævnes: Frank Rost, afsat stamkeeper i Schalke skifter permanent til nedrykningstruede HSV. Leon Andreasen (df-m), bænkevarmer i Bremen, udlejes for resten af sæsonen til bundproppen Mainz, mens Zidan (a) er solgt fra Bremen til netop Mainz – og så kommer der endnu et dansk islæt til tysk fodbold, eftersom Gladbach har købt Mikkel Thygesen (off-m) fra FCM.
Et interessant bekendtskab synes jeg Thygesen er, og der er store forventninger til den unge spiller allerede fra start – Gladbach har haft alvorlige offensive problemer til nu, og har klart manglet en mand med noget fremdrift, desuden er angriber Neuville skadet 6-8 uger, så Thygesen bliver kastet direkte for løverne.
Så må vi se om han kan være med til at løfte spillet, hvilket er påkrævet i nedrykningskampen.
En anden spiller der skal være med til at løfte spillet er Marcelinho – efter blot et halvt års fravær fra BL kunne han ikke længere holde abstinenserne på afstand. Han skifter fra tyrkiske Trabzonspor til Wolfsburg.
Den sublime brasilianske Spielmacher er jo kendt fra sine dage i Hertha, hvor han i 155 BL-kampe scorede 65 gange, og assisterede 46, og der er for mig ingen tvivl om, at Die Wölfe godt kan gå hen og blive forårets overraskelse, såfremt Marcelinho bare er i nærheden af tidl. tiders klasse.
En spiller der på egen hånd kan afgøre kampe, og en offensiv kraft træner Augenthaler har sukket efter længe – defensivt står Wolfsburg jo suverænt, så med denne tilgang har man fået en virkelig klassespiller der kan løfte hele holdet.
Men også en spiller der kan have nykker – Auge må ha’ et fast tag i ham fra start!

Den tyske pokal

I pokalturneringer har de små hold mulighederne for at bide skeer med de store og endda på dagen drille lidt – eller meget - og der hár da også været artige overraskelser i dette års udgave. Hvor vi nu er kommet til kvartfinalerne, som afvikles 27 og 28. februar, med følgende konstellationer:
Wolfsburg-Aachen
Kickers Offenbach (2.BL) – Frankfurt
Stuttgart-Hertha
Nürnberg-Hannover
Altså blot et enkelt hold der ikke er fra BL, nemlig Offenbach, der ligger nr. 8 i 2. BL.