Lars Løkke startede som klar favorit, så overhalede Thorning - nu er der igen dødt løb om statsministerposten ifølge bookmakerne. Det vægtede gennemsnit - et gennemsnit over alle meningsmålinger - peger dog på Løkke som svag favorit. Se odds her.

Blå blok har i den seneste valgperiode konstant været i spidsen i meningsmålingerne. Og da valget blev udskrevet for snart tre uger siden, var Venstres formand Lars Løkke relativ klar favorit til at genvinde statsministerposten. På det tidspunkt kunne man få odds 1,33 på Lars Løkke og odds 3,25 på Helle Thorning-Schmidt.

En uheldig start på valgkampen vendte dog op og ned på tingene, og pludselig var Thorning favorit hos bookmakerne. I de seneste dage synes momentum dog igen at være vendt en lille smule, så det igen er næsten lige, men med en lille favoritværdighed til Lars Løkke.

Statistisk usikkerhed spiller ind

For flere målinger de seneste 3-4 dage har nemlig givet en lille overvægt til blå blok. Megafon viser 89 - 86 i blåt favør. Greens viser i dag 52,9 - 47,1 procent i blåt favør. Og dagens Gallup viser også lille blå føring.

Blå blok skal dog også vinde lidt ekstra danske mandater, da Færøerne og Grønland normalt favoriserer rød blok med 3-1 i mandater.

Helt tætte meningsmålinger kan man dog som regel ikke bruge til så meget - udover at vise, det er tæt. For pga. den statistiske usikkerhed kan en 88-87 føring til blå blok lige så vel være en 88-87-føring til rød blok.

Vægtet måling peger på Løkke

Et mere anvendeligt formbarometer er det "vægtede gennemsnit," som bl.a. Berlingske viser. Her tager de gennemsnittet af alle meningsmålinger. Den seneste vægtede meningsmåling siger: 51,5 - 48,5 i til blå blok. Ikke noget stort forspring, men alligevel værd at notere sig. Se det vægtede gennemsnit her

Det er faktisk ikke langt fra niveauet, da valgkampen gik i gang. Noget viser altså, at blå blok pt har lidt momentum.

Det siges også, at Lars Løkke er bedst på de sidste 100 meter. Under sidste valgkamp formåede han faktisk at gøre valgkampen spændende, da han næsten indhentede den røde føring på trods af, at Venstre og blå blok var langt bagud fra starten.

Og mange husker nok også et års tid tilbage, hvor alle medier havde dømt Lars Løkke ude til Venstres ekstraordinære hovedbestyrelsesmøde i Odense som følge af de mange skandalesager - GGI-sagen etc. Alle ventede, at Kristian Jensen ville overtage formandsposten, men Lars Løkke reddede skindet.

Så hvis man skal forsøge at give et kvalificeret bud på en vinder, så må det lige nu være blå blok, der er en centimeter foran.

Men men men. Der er fire dage tilbage og alt kan ske. Der er lagt op til et folketingsvalg på torsdag, som bliver helt og aldeles forbudt for børn.

Bedste odds på den næste statsminister

Lars Løkke Rasmussen (Venstre) Helle Thorning-Schmidt (Soc. Dem)
1,90 1,95
Danske Spil
Unibet