Lørdag 3. oktober skydes Basketligaen 2015/2016 i gang. Thomas Quaade - tidligere træner i den bedste række og tv-kommentator - har skrevet denne kæmpe optakt med alt, hvad du skal vide om den danske Basketliga anno 2015/16. Her er en øjeblikkelig status før sæsonstart, grundige holdanalyser, fokus på nøglespillere, bud på slutstilling, ligaens superstjerner samt en række solide spilforslag. It's basket time.

Den bedste række i dansk herrebasket hedder Basketligaen. I gamle dage hed den bare 1. division og senere f.eks. Jordanligaen og senest Canal Digital Ligaen – men at der ikke er en navnesponsor i øjeblikket er langt fra et tegn på, at dansk baskets frontløber er i økonomiske vanskeligheder. Langt fra faktisk.

Ligaen trives i den grad, udviklingen sker på alle fronter og de økonomiske budgetter nærmer sig snart håndbold. Ja, Basketligaen er i gang med sin storhedstid, og jeg tror, at vi kun lige er begyndt professionaliseringen.

I ligaen findes der dog stadigvæk klubber, der driver forretningen ud fra et foreningsperspektiv, selvom alle klubber har lavet en slags ”eliteoverbygning”.

Antallet af ansatte i klubberne er steget de sidste par år og markedsføringen af ligaen har fået et større fokus i klubberne, og det har uden tvivl givet et ekstraordinært løft, at basketball er kommet mere i TV, specielt via dk4, som sendte live kampe hver torsdag i 9 år.

Den rettighed købte TV2Sport sidste sæson og de sender nu Basketliga kampe ugentligt hver tirsdag kl. 18.00.

Klubber takker nej til ligaen

2015/2016 er ikke bare en spændende ny sæson, men også ny på en del punkter. For det første så har ligaen efter årevis af sæsoner med 10 deltagende hold mistet to hold (Værløse Basket og Copenhagen Wolfpacks), der har valgt at spille i 1. division i den kommende sæson pga. økonomiske udfordringer.

Samtidigt tabte Aalborg Vikings nedrykningsspillet til Værløse, og selvom de fik tilbudt pladsen efter at Værløse valgte 1. division, besluttede Aalborg at blive i 1. division og bygge holdet og organisationen op derfra.

Selvom det selvfølgelig er ærgerligt at miste hold, så tror jeg, at det er en sund udvikling og kun godt, at der er ærlige, modne og ansvarsbevidste mennesker i klubberne, der tør tage den store beslutning i stedet for at risikere hele organisationen/klubben.

Fra 1. division er Stevnsgade rykket op, og det er fedt endelig at se dem i ligaen igen.

8 hold giver altså en udfordring i forhold det gamle ”alle møder hinanden 3 gange” i grundspillet, så ligaen har ændret kampprogrammet til det mere naturlige ”alle møder hinanden 4 gange”, hvilket i alt giver 28 kampe pr. hold i grundspillet. Så flere kampe og mod bedre modstand – det er første forbedring af ligaen jeg kan lide.

Nye moderne haller

Ved årets store basketrigsdag (generalforsamling) blev der bl.a. besluttet, at klubberne i ligaen fra og med denne sæson må stille med tre amerikanske spillere i stedet for den tidligere regel om to. Dette kan gå hen og være et stort boost for klubberne (og sandsynligvis også underholdningsværdien).

En god solid amerikaner kan eksempelvis koste ca. 1.000$ (plus mad/bolig), mens en EU-spiller koster det dobbelte. Om det har den helt store betydning er tvivlsom, men muligheden for at hente tre US-spillere er der i hvert fald. Reglen om ubegrænset EU-spillere og Cotonou-spillere gælder stadigvæk.

Det er også interessant at kigge på Næstveds nye hal (Arena til 90 millioner), som har en kapacitet på 2.500 tilskuere til dagligt, og som i slutspillet og specielle kampe kan øges til 4.000 tilskuere. Der kommer et flot nyt speciallavet basketball-gulv og en masse andet nyt. Og som om det ikke var nok, så har Hørsholm Kommune endelig fundet midler til at rekonstruere Hørsholm Hallen, der har fået et super flot og moderne touch udover et øget antal tilskuerpladser og bedre vilkår for TV kampe.

Thomas Quaade

Baskettræner gennem 23 år - har bl.a. coachet Randers til sølvmedaljer. 

Tidligere blogger og ekspert gennem 9 år hos DK4.

Har desuden været TV-kommentator for Basketligaen, NBA og ved landskampe.

For at det ikke skal være løgn, så har jeg lige læst, at Sisu får ny flot opvisningshal. Jeg kender desværre ikke så meget til detaljerne andet end, at den ligger i Gentofte Sportspark, og der ligger billeder af bygningsarbejdet på Facebook.

Helt nyt er det store BIB10K i Boxen i Herning nu ikke. Det blev en kæmpe succes sidste sæson med ny tilskuerrekord (5.440) og to gode  kampe og en masse musikalsk underholdning.

Denne sæson har Bakken Bears allieret sig med de danske mestre fra Horsens IC og laver et lignende arrangement, hvor man håber på en ny tilskuerrekord, selvom det altså kun drejer sig om én kamp, der bliver spillet den 7. november 2015.

Vemodig afsked

Inden vi skal videre med optakten for Basketligaen 2015/16 og kigge på de otte hold, skal vi sige farvel en del større profiler, der har lagt basketskoene på hylden. Størst af disse må være Søren Ege, der har vundet mesterskaber efter mesterskaber med Bakken Bears.

Andre der er stoppet er Joe Benjamin, som er blevet far og fået et ”normalt job”. Samme situation er Christian Thomsen havnet i. Om vi har set den sidste 3er fra ham, vil jeg lade fremtiden vise, men som det ser ud lige nu, så skal han ikke spille liga. Ej heller hans partner in crime fra sidste års Wolfpacks, Casper Hesseldahl, er at finde i ligaen i denne sæson. De vil blive savnet.

Ligaen har også sagt på gensyn til Esben Reinholt, der skal spille for Södertälje sammen med sidste sæsons ”årets spiller” Skyler Bowlin. I Sverige er Zarko Jukic rykket fra Nässjö til Norrköping Dolphins, hvilket er et stort skridt op på niveau med Adama Darbo, der stadigvæk spiller for Borås. Esben Reinholts lillebror, landsholdsspilleren Tobias Reinholt tog fra Finland til Belgien, hvor han skal spille for Oostende, mens Chanan Colman fortsætter endnu en sæson i Maccabi Haifa i Israel.

Endelig er Jonathan Gilling hjemvendt fra 4 flotte år på Arizona State og skal spille for AEK på Cypern. Fra ligaen er det kun Daniel Mortensen (79ers), der har skiftet Danmark ud med en tur på college i USA – han valgte Wright State University, der den 20. november skal spille på ESPN mod selveste Kentucky Wildcats. Dansk basket har nu over 20 herre spillere på college i USA. Det er rigtigt mange og tegner godt for fremtiden.

Vinderodds - Basketligaen 2015/16

Det har taget noget tid, før der kom odds ud på Basketligaen 2015/16. Til sidst er langt de fleste danske-licenserede bookmaker dog kommet på banen. De fleste har vinderspil ude, men der er også specialspil visse steder. Fx hos Danske Spil*. I løbet af holdgennemgangen vil vi kigge på potentielle værdispil.

Vinder af Basketligaen 2015/16 - odds

Bedste odds Bookmaker
Bakken Bears 2,50
Unibet
Horsens IC 2,60
Danske Spil
Team Fog Næstved 5,50
Tipico
Svendborg Rabbits 7,00 Danske Spil
Hørsholm 79ers 51,0
Bet365
SISU 61,0 Bet365
Randers Cimbria 81,0 Bet365
Stevnsgade BBK 251,0 Unibet

Quaades spilforslag - Basketligaen 15/16

Hos Danske Spil* har jeg fundet flere interessante værdispil. Vær opmærksom på, at der vil være stor slashfare.

Bakken Bears kommer i finalen til odds 1.40 – Danske Spil*

Sidst Bakken Bears ikke var med i en DM-finale var tilbage i 2002 – faktisk har klubben været i en finale i 18 ud af de sidste 19 år. Tag samtidigt med i betragtningerne, at Bakken i denne sæson er tippet som vindere af grundspillet hos de fleste og til trods for god konkurrence i en kommende semifinale, så bør Bakken som minimum vinde sølv igen i denne sæson. CV: Ca. 85%

Team FOG Næstved kommer ikke i finalen til odds 1,35 - Danske Spil*

Selvom Næstved i denne sæson sandsynligvis stiller det bedste hold nogensinde, så har alle Team FOGs konkurrenter ligeså opgraderet deres mandskaber. Ja, de var forholdsvis tæt på og vandt en flot bronze sidste år – men det skulle overraske mig gevaldigt, hvis ikke HIC eller Rabbits tager den anden plads mod Bakken, selvom det ville være historisk med en DM-finale for næverne. CV: Ca. 78-79%

Svendborg som vinder til odds 7 - Danske Spil*

I mine øjne er Svendborg et bedre mandskab end Horsens IC. Ikke meget. Men nok til at kunne komme i finalen – specielt med super profiler på holdet som Porta, der har spillet OL for Argentina og lever for de helt store oplevelser som en finaleserie. Jeg mener samtidigt, at Craig Pedersen er ligaens bedste træner, og den rutine han har, kombineret med den erfaring han har fået sig fra EM med Island, gør at odds 7.0 er alt for højt et odds til at lade være med at give den et skud. CV: 16-17%

Chris Gabriel bliver topscorer til odds 15 - Danske Spil*

Personligt ser jeg Brandon Rozzell, Darko Jukic eller Caleb Walker som ligaens topscorer i denne sæsons grundspil. Men odds 15 på Chris Gabriel er god lir – specielt når man tager med i betragtning, at Næstved har et hold, der passer perfekt til Gabriel, og som har bygget hele deres halvbane angreb op omkring den store sydafrikaner. At han er i sit livs form hjælper også til. CV: 7-8%

Basketligaen 2015/16 - Quaades predictions

I dansk basket har Bakken Bears været en mastodont de sidste 19 år (13 guld, 5 sølv og 1 bronze) og selvom Horsens IC sidste sæson fik brudt deres stime af danske mesterskaber, så har jeg igen Bakken Bears som favorit til at blive kronet som DM-vindere. Men som jeg altid siger, så er bolden stadig rund - endnu! Og alt kan ske i løbet af en sæson.

Faktisk så tror jeg, at der er 3 hold (Bakken, Svendborg og Horsens), der kan vinde mesterskabet i år og med Næstved som outsideren. Jeg har kigget i min krystalkugle og prøvet at forudse fremtiden. Den er MEGET svær at forudse, det siger historikken i hvert fald. Der kan ske så meget på en sæson og med alle de ubekendte faktorer i spil er denne forudsigelse som sædvanligt udarbejdet ud fra ”hvad vi ved nu, og hvordan holdene på papiret ser ud lige nu”. Here we go again. Mine predictions for grundspillet i Basketligaen 2015/2016:

1. Bakken Bears

2. Svendborg Rabbits

3. Horsens IC

4. Team FOG Næstved

5. Sisu

6. Randers Cimbria

7. Hørsholm 79´ers

8. Stevnsgade

Jeg tror de fleste har top 4 som mig – måske ikke i den rækkefølge. Men der er på papiret også en ret stor forskel på niveauet i top 4 i ligaen i denne sæson og så ”bund 4”. Men tro mig, de 4 nederste hold kommer slet ikke til at blive så dårlige, som nogle måske har forventet.

Faktisk vil jeg vove at påstå, at det bliver de bedste ”bundhold” i ligaen nogensinde. Når jeg kigger på trupperne, så ser det ganske fornuftigt ud. Den største forskel på top 4-holdene og ”bund 4”-holdene er vel, at start 5eren lige er en tand bedre, og så har top 4-holdene utroligt stærke bænkspillere. Her kommer de fire nederste hold til at hænge efter (kun Sisu har en bred bænk), og det kommer rigtigt til at betyde noget, når spillernes fatigue (træthed) sætter ind efter de mange kampe, og når der kommer skader.

Derudover så har samtlige top 4-hold bedre økonomiske forudsætninger for at kunne ændre på holdet, hvis der er imod forventning er spillere, der ikke lever op til niveauet, bliver skadet eller andet uheldigt sker. Det kigger vi også nærmere på i denne optakt.

Gennemgang af holdene - Basketligaen 2015/16

Nedenfor følger mere info om hvert hold, som jeg forudser, de ser ud. Med præsentation forventet bud på lineups. Vi tager dem et efter et - startende fra bunden.

8. Stevnsgade SuperMen

Antal udlændinge: 6  

Sidste års grundspils placering: - (ny)              

Nye spillere i truppen: 6

PG: Mikael Vincents Nielsen

SG: David Balaton (Ungarn)

SF: Alonzo W. Brooks (USA)

PF: Mads Bloch

C: Adrian Moss (USA)

Bænk: Nicolas Christensen , Rasmus Nørgaard og Jonel Palou Visa (Spanien)

Coach: Mickey Dennis (USA) 2. sæson

Profiler mistet: Alassan Touray, Philip Bo Jørgensen, Mickey Dennis (som spiller)

Nu er jeg faktisk gået hen og blevet så gammel, at jeg kan huske tilbage til dagene, hvor Stevnsgade var en af de mere dominerende klubber i dansk basket. Dengang var der ikke et hold, der skilte sig mere ud end Nørrebro-drengene. Der var en helt speciel stemning og ånd – ja man kunne mærke den sneg sig ind på sig med det samme, man trådte ind i Nørrebrohallen.

En stemning af sammenhold, karisma, flair og når man spillede mod Stevnsgade, så var det ”dem mod hele verdenen” og hos modstanderen skabte det en følelse af utilpashed, frygt og som i mit tilfælde en slags jaloux respekt. For det var så imponerende, hvordan de kunne intimidere én. Indrømmer gerne at man havde en helt specielt ”åh, nej nu skal vi spille mod dem igen” følelse.

Og jeg er ret sikker på, at det var meningen. Den stemning – den følelse – kunne være fed at få tilbage i dansk basket igen. Jeg håber inderligt, at den stadigvæk findes på Stevnsgade anno 2015 – for hvis den gør – så bliver der ingen nemme kampe mod de her ”bad boys” og deres ”klap-klap…..klap”!

Mickey Dennis har hængt de gamle Jordan’s til tørre på alderdomshjemmet og hopper ud af skabet som fuldbyrdig head coach (sidste år var han spillende head coach – men nu er spillerkarrieren forbi). Som coach skal han finde holdets nye Vincent Ray og Waseem Ahmad, der i 90erne var kulturbærere og stjerner i særdeleshed på 1995-guldholdet.

Når jeg kigger på holdets roster, kan jeg ikke lige finde to så store profiler, men mindre kan også gøre det. Specielt hvis holdet kan løfte i flok. Det bliver spændende at se, hvordan Mikael Vincents Nielsen tilpasser sig Stevnsgade stilen – han er et helt fantastisk talent og i sin bedste alder. Mikael, der har sin opvækst fra Falcon, men i de sidste 4 år har spillet for Sisu, skal altså prøve at finde sig selv igen. De sidste 2 år er hans udvikling gået i stå. Jeg ved ikke om det var forholdet til coach Almir eller de mange uheldige skader.

Men nu er tavlen vasket ren og jeg håber for Stevnsgades Brad Pitt (som han retvist bliver kaldt), at han finder løven frem i hjertet igen og spiller med den passion og drive, der kan hjælpe ham og Stevnsgade med at være de SuperMen de bør være.

Selvom det er fedt at se en masse kendte navne på holdet og ikke mindst Adrian Moss, så må jeg også være realistisk og give dette hold lidt tid til at tilpasse sig Basketligaen og selvom de på en god sæson ligeså godt kan slutte 5er som 8er, så vælger jeg alligevel at beholde fødderne på jorden og bedømme dem, som det de er: et oprykkerhold med en masse nye og uprøvede kræfter, der nok skal overraske.

Spiltanker om Stevnsgade

De kommer til at være et meget ustabilt hold, men bør kunne levere nogle tætte kampe på hjemmebane i Nørrebro hallen, så hold øje med handicap-linjerne i Stevnsgades favør, når de spiller hjemme. 

7. Hørsholm 79ers

Antal udlændinge: 2

Sidste års grundspils placering: 8

Nye spillere i truppen: 5

PG: Frederik H. Nielsen

SG: Andreas Meilby

SF: David Harder

PF: Evan Yates (USA)

C: Asbjørn Midtgaard

Bænk: Anders Schou , Sikander T. Nielsen og Jesper Sandager

Coach: Rafa Monclova (Spanien) – 1. sæson

Profiler mistet: Rob Fields, Derek Semenas, Atila Kovacs, Alejo Rodriguez, Daniel Mortensen, O’Karo Akamune

Hørsholm går imod strømmen og satser dansk. Med kun to udlændinge på holdet og altså kun én amerikaner, så er det utvetydigt, at 79ers satser på spillere af egen avl kombineret med tilgangen af dygtige danske spillere (Andreas Meilby og David Harder), der i øvrigt passer perfekt ind i Hørsholm ånden. J

eg kan virkelig godt lide klubbens tankegang. Her har vi f.eks. en ung talentfuld big man i 210 cm høje Asbjørn Midtgaard. Han er meget ung (født 1997), men har i sin første sæson sidste år vist helt specielle evner, og han havde kampe, hvor han kunne spille op mod Big Chris, Bonell Colas osv.

At klubben har planlagt et indkøb af en amerikansk center er måske ikke det bedste for Asbjørn, men han skal nok få masser af minutter indtil amerikaneren er ansat og kan gå ind i big man rotationen med Evan Yates derefter. Men positivt at Hørsholm hellere vil tænke langsigtet og bygge op via egne spillere som Asbjørn. Respekt for det.

Jeg tror, at Hørsholm bliver en af de mest homogene trupper i ligaen. De er castet ret godt og med de to nye hårdtarbejdende combo-guards/forwards David Harder og Andreas Meilby, så bliver Hørsholm et solidt hold at se spille. Frederik H. Nielsen er tilbage til at lede holdet og har stadigvæk Sikander Nielsen i PG-lære under sig.

Desuden er hjemvendt Anders Schou efter en sæson på college i USA. Så er spørgsmålet bare, hvem der skal score pointene. Der mangler lidt denne her +20 point scorer på holdet lige pt., men det må blive den nye head coach Rafa Monclava’s opgave at finde ud af.

Spiltanker om Hørsholm 79ers

79ers har et meget svært opstartsprogram. Jeg forventer ikke de vinder en kamp før eventuelt ude mod Stevnsgade i kamp nr. 5. Så unge som, de er, og stadigvæk uden amerikaner nr. 2, så er jeg overbevidst om, at trods en homogen trup, at holdet får det svært i starten af sæsonen.

6. Randers Cimbria

Antal udlændinge: 4

Sidste års grundspils placering: 6

Nye spillere i truppen: 5

PG: DJ Smedley (USA)

SG: Charlie Burgess (USA/Belize)

SF: Chris Nielsen

PF: Casper Stage

C: Bonell Colas (USA)

Bænk: Reno Silars (Letland), Simon Bjørnebo og Christoffer Haaning

Coach: Morten Hansen 13. sæson

Profiler mistet: Chanan Colman, Jamar Thorpe, Ivan Miskovic, Joe Benjamin, Adrian Filip

De fleste mennesker føler en retmæssig forargelse mod sidste sæsons katastrofale forsøg på at tage Basket Danmark med storm med en oprustning af klassespillere og et budget sjældent set i dansk basket. Resultatet mindede desværre også alt for meget om, hvad der kan gå galt, når der ikke er et økonomisk fundament men blot en masse flotte ord. Som med BF Copenhagen tilbage i 2003, så endte Randers Cimbria Pro desværre som en vovet, men også modig drøm.

Heldigvis fik Randers løst problemerne, så de kunne fortsætte resten af sæsonen og opnåede også en pokalfinale. ”Pro” er fjernet nu og Morten Hansen og Randers Cimbria kører videre som det gamle Cimbria med de gamle værdier og spillestil. Det er vi mange, der er glade for. De spillere der er på holdet nu, vil kæmpe alt de kan, for at få dansk basket’s respekt igen. Og den bedste måde at gøre det på at, er at kæmpe en vis bagdel ud af bukserne, så det er jeg 100% sikker på, at vi kommer til at se Randers gøre.

Spillerne på holdet nu er hovedsageligt gamle Randers-drenge. Kaptajn Mike Nielsen bliver dog desværre ikke en del af holdet i denne sæson efter han i en træningskamp fik en voldsom knæskade. Vi håber, han snarest muligt er tilbage på gulvet igen. I mellemtiden skal vi i den grad hylde hans storebror Chris Nielsen, som statistisk er en af de bedste danske spillere i Basketligaen gennem tiderne.

Chris har år efter år hamret skud efter skud i kurven og er med garanti den bedste danske spiller nogensinde i Randers. Hans passion for sporten driver ham, og der er ingen tvivl om, at han vil gøre alt for at vinde. Hans spil har virkelig udviklet sig de seneste par sæsoner.

Tidligere var han måske mest kendt for sine 3ere og evne til at trække fejl. Udover at være en super underholdende spiller med en helt ekstraordinære evne til at score på alle mulige mærkelige måder, så har hans evner som spilfordeler virkelig forbedret sig, og måske endnu mere hans forsvarsegenskaber. Det skal blive spændende at se, om hans partner in crime Bonell Colas og resten af tyrene, kan skabe positive mirakler i denne sæson.

Spiltanker om Randers

De første par kampe er uden Charlie Burgess, der lige skal have sin opholdstilladelse på plads. Når det sker, så vil jeg anbefale at spille ”kamptotal over” i de fleste af Randers kampe. Der kommer fuld fart på, og selvom bookies med sandsynlighed vil have total kamppoint i Randers' kampe på omkring de 168-170 point, så er der høj sandsynlighed at det bliver mere, da Randers langt fra er kendt for deres forsvar men run&gun.

Lige her på deadline falderebet er der så faldet en bombe. Charlie Burgess, der har spillet for Cimbria Pro de sidste to sæsoner er tilbage. Han var ellers den første til at hoppe over bord sidste sæson, da lønchecken udeblev, men nu er han altså tilbage og det er i den grad en forstærkning der vil kunne mærkes i tabellen. Jeg har af sammen grund opjusteret dem en smule og måske ender de også forbi Sisu – vi må se. Men fedt at se Charlie tilbage i dansk basket.

5. Sisu Basketball

Antal udlændinge: 5  

Sidste års grundspils placering: 7      

Nye spillere i truppen: 6

PG: Devon Cherry (USA)

SG: August Haas

SF: Jay Canty (USA)

PF: Frederik Rungby

C: Zivojin Grubovic (Montenegro)

Bænk: Luciano de Souza (Brasilien), Jacob Glarbjerg Larsen og Karolis Vaskys (Litauen)

Coach: Alain Attalah (Egypten) – 1. sæson

Profiler mistet: Joe Benjamin, Mikael Vincents Nielsen, Darryl Partin, Daryl McCoy, Mike Flowers, David Harder

Der var mange, der havde regnet Sisu for færdig efter holdet i sommerpausen mistede Mikael Vincents, Joe Benjamin, David Harder og Mike Flowers, der desværre stadigvæk er skadet. Men den nye coach Alain Attalah har virkelig fået samlet en slagfærdig trup på meget kort tid. Jeg er ret imponeret. Ok, på papiret mangler holdet måske en spiller der i den grad skiller sig ud, som Darryl Partin gjorde sidste sæson og Mickey Dennis tidligere har gjort for Sisu.

Men hvis coach Attalah kan få denne her meget bredde trup til at arbejde sammen for hinanden, så er det op ad tabellen holdet skal kigge og ikke nedad. Der er nu stadigvæk alt for mange spørgsmålstegn i forbindelse med mange af disse spillerek og jeg er sikker på at rollerne ligeså bliver svære at distribuere – specielt når niveauet på spillerne er så identiske. Men potentiale er der i den grad.

Spiltanker om Sisu

Allerede i kamp nr. 1 er Sisu undertippet. På hjemmebane tror jeg, de bliver svære at slå for et hold som Næstved. Jeg vil personligt springe på et hvert handicap spil, hvor Sisu får +6.5 eller mere – jeg ser dem i løbet af sæsonen være et meget ustabilt hold, så pas på med at tage noget for givet. Der er simpelthen alt for mange nye spillere på holdet, og det tager tid at spille en ny trup sammen og få fordelt rollerne.

Jeg håber virkelig, at August Haas får muligheden, og at han brænder for det igen. Her har vi med en super talentfuld ung dansk guard at gøre, der virkelig spiller frygtløst og er en svær spiller at stoppe. Jeg kan godt lide tankegangen, at man har fundet en amerikansk guard i Devon Cherry, der har sin største styrke i de ægte point guard kvaliteter, som at fordele bolde, gøre andre bedre og spille sikkert.

Kombinationen af Cherry, Haas og den nye spændende amerikaner Jay Canty, der er en stor small forward med et godt skud og solide moves, er lovende. Canty er ikke en ny Partin, men minder måske en smule om ham.

Af big men i truppen er solide Zivojin Grubovic tilbage, som nu har mulighed for at få en fuld sæson. Med ham er super hårdt arbejdende Frederik Rungby tilbage, der trods født 1993, næsten allerede er en veteran i ligaen. Asger Hjort, der er hjemvendt fra college, har masser af talent. Og ligeså i den grad en af dansk basket allerstørste unge talenter Jacob Glarbjerg Larsen, der dog pt. er skadet (springerknæ), men forhåbentlig snart kan være med i træninger/kampe.

Jacob kommer fra spil i Virum i 1. division og har på ungdomslandsholdet vundet EM’s MVP i B-divisionen og blevet inviteret til NBA Basketball Without Borders Global Camp og har tidligere deltaget i bl.a Adidas EuroCamp.

4. Team FOG Næstved

Antal udlændinge: 6

Sidste års grundspils placering: 5 

Nye spillere i truppen: 6

PG: Gary Franklin (USA)

SG: Alexander Bak

SF: Caleb Walker (USA)

PF: Nikola Tadic (Serbien)

C: Chris Gabriel (Sydafrika)

Bænk:Troy Franklin (USA), Cheikh Sane (Senegal) og Philip Hertz

Coach: Bogdan Karaicic (Serbien) – 3. sæson

Profiler mistet: Milan Stanojevic, Luciano de Souza, Eric McAlister, Liam Potter, Corin Henry, Andrew Osemhen

Der sker virkelig mange spændende ting i Næstved i øjeblikket. Klubben er i rivende udvikling, der kommer en ny super fed hal, og ligaholdet har aldrig set bedre ud end nu. Der er kontinuitet i hele trænerstaben, og med Bogdan Karaicic som energisk Duracell batteri på sidelinjen, er der altid garanteret underholdning, og den gode stemning plejer TFN’s aktive fans at tage sig af.

Ja, jeg mener klart, at klubben kan være optimistiske forud for denne sæson – specielt fordi at holdet er meget bedre castet end tidligere. Der er minimum 2 dygtige solide spillere på alle positioner, og de udlændinge man har købt ind, kan skabe noget på egen hånd, og har erfaring fra højt niveau.

Derudover har man lykkedes at beholde klubbens 5 danske talenter. Alexander Bak og Philip Hertz kom til sidste sæson og havde en ok sæson, men var ret ustabile. Ligeså med Mathias Bak Christensen og de helt unge Mads Bonde og Filip Rajovic. Alexander Bak tror jeg kommer til at få sin bedste sæson i ligaen i år.

Han kommer nemlig til at få bedre styring fra de amerikanske guards, og med en dygtig solid skytte i Tadic på 4eren, og Chris Gabriel til at tage en masse plads under kurven, bør det skabe åbninger for Bak, der er fantastisk til at komme rundt om screens og skyde, men også samtidigt kan skabe for sig selv.

Spiltanker om Næstved

Historisk har Team FOG Næstved været dårlige til at score point – specielt i TV-kampe. I den første TV-kamp tirsdag den 6. oktober skal vi faktisk til Næstved, som tager imod Svendborg. Det bliver noget af et drabeligt opgør fra sæsonstart, og jeg tror ikke, man skal forvente offensiv firepower fra start af.

Der vil være nerver, holdene er ikke spillet ind endnu og når kampen samtidigt er på TV, så er det som om kurvene i Næstved Hallen er forhekset. Dog skal det siges, at årets udgave af TFN i den grad bør være bedre offensivt end tidligere sæsoner, så hold øje med det fremover.

Den vigtigste spiller klubben har hentet er dog Caleb Walker. Han bliver en kæmpe profil for holdet. Da han sidst spillede i Næstved snittede han flotte 19.82 ppg, 7.9 rpg og 3.1 apg med flotte skudprocenter. I slutspillet snittede han 27.5 ppg og nu har han været af sted i 2 sæsoner og blevet endnu bedre. Han bliver en meget svær spiller at stoppe for modstanderne.

Det er også ekstremt vigtigt og positivt, at klubben har fået Chris Gabriel tilbage. Han snittede 14.20 ppg og 6.9 rpg sidste sæson, men har tabt sig over 20 kilo siden ankomsten og blevet mere mobil. Jeg er sikker på, at han kommer til at snitte tæt på 18 ppg og 9 rpg i denne sæson, og bliver en endnu større trussel, som han i den grad viste glimt af i slutspillet f.eks. i semifinalerne mod Bakken Bears, hvor han snittede 20.3 ppg og 7.8 rpg.

3. Horsens IC

Antal udlændinge: 6

Sidste års grundspils placering: 2      

Nye spillere i truppen: 5

PG: Nimrod Hillard IV (USA)

SG: Gabriel ”Iffe” Lundberg

SF: Marquis Addison (USA)

PF: Vedran Borovcanin (Serbien)

C: Jyles Smith (USA)

Bænk: Brian Fitzpatrick (Irland/USA), Lasse Elbæk og Anton Elsner

Coach: Arnel Dedic (Kroatien) – 5. sæson (vundet årets træner sidste sæson)

Profiler mistet: Skyler Bowlin, Ante Gospic, Baye Keita, Emmanuel Mbe, Esben Reinholt

Det er meget svært at vurdere om et hold den ene sæson er bedre eller dårligere den næste sæson. Selvfølgelig prøver man at sammenligne spillere, men det er ikke altid så nemt. Ja, det gør selvfølgelig ondt på Horsens IC at miste årets spiller Skyler Bowlin og Esben Reinholt (Esben var desværre alt for skadet sidste sæson og kun fik 15 kampe i alt), men når erstatningerne hedder Iffe Lundberg og Nimrod Hillard IV, så synes jeg, at det næsten er det samme.

Iffe er et helt exceptionelt talent, der fysisk har en NBA krop og er mindst ligeså talentfuld som Jacob Glarbjerg Larsen. Nimrod er en super dygtig guard – måske ikke helt den store leder Skyler er, men mere atletisk og har andre spidskompetencer. Læg dertil at HIC har genansat Marquis ”the silent assassin” Addision, der lydløst snittede 16.4 ppg sidste sæson og med garanti kun er bedre i år 2, som vi så ofte ser det for amerikanere.

Under kurven har HIC mistet forsvarseksperten og årets forsvarsspiller Baye Keita og han er blevet erstattet af Jyles Smith, der offensivt er klart bedre, men defensivt ikke er ligeså dominerende. Personligt tror jeg mere på Jyles Smith, og det skal bemærkes, at Keita ofte ikke var på banen i 4. periode sidste sæson, men blev erstattet i posten af Brian Fitzpatrick, der til stor glæde for alle er tilbage for de gule.

Ham har man nu glæde af i en hel sæson, og jeg tror personligt rigtigt meget på, at vi kommer til at se ham performe på samme niveau som i slutspillet – og det var jo så godt, at han vandt Finals MVP.

Man har desuden hentet centertalentet Lasse Elbæk i Bakken, og selvom han er langt fra på samme niveau som f.eks. Ante Gospic fra sidste sæson, så er han en big guy, der kan komme i rotationen med Jyles Smith og Brian Fitzpatrick. Læg dertil at man ofte har brugt Vedran Borovcanin som 4er sidste sæson, og når han kommer tilbage fra sin knæskade, så kan det tænkes at man vil bruge ham der igen flere gange i løbet af en kamp.

Sammenlagt så er man måske på papiret blevet en smule dårligere under kurven, men f.eks. fordi Fitzpatrick er tilgængelig en hel sæson, så synes jeg det udligner sig, og er det samme niveau som sidste år.

Det efterlader bænkspillerne og rotationsspillerne. I en tæt liga er det ofte niveauet på disse, der afgør i det lange løb. Her har Horsens været super gode og skrevet med Patrick Nielsen, Christian Lindberg, Lucas Varga (skal vist også være coach) og Anton Elsner igen. Dertil er også kommet Jakob Ravn, som på sigt kan blive en stabil spiller i ligaen.

Yderligere så har man stadigvæk et par af klubbens unge talenter i truppen, som gør, at der er tænkt såvel langsigtet via ungdommen, og på at kunne holde højt tempo i træningerne igennem hele sæsonen. Alt i alt et mindst lige så godt HIC mandskab som guldholdet fra sidste sæson.

Spiltanker om Horsens IC

HIC er normalt et fremragende forsvarshold – ikke mindst sidste år i guldsæsonen. Jeg siger ikke, at holdet er blevet MEGET dårligere i år, men der er en tydelig forskel i spidskompetencerne på holdets profiler i denne sæson. Tag bare Jyles Smith som erstatter Baye Keita, han er en offensiv perle. Horsens kommer til at buldre derud af i alle kampe.

2. Svendborg Rabbits

Antal udlændinge: 7  

Sidste års grundspils placering: 3      

Nye spillere i truppen: 5

PG: Antonio Porta (Argentina/Italien)

SG: Brandon Rozzell (USA)

SF: Claus Magaard

PF: Trevor Noack (USA)

C: Anthony Borden (USA)

Bænk: Axel Karason (Island), Damian Ocana (Spanien), og Liam Potter (England)

Coach: Craig Pedersen (Canada) – 13. sæson (vundet årets træner 3 gange)

Profiler mistet: Johnell Smith, Will Paul, Ivan Höger, Kristoffer Gertz (skadet), Chaed Wellian, Mikkel Plannthin

"Nyt-nyt-nyt" skulle man tro, at der er blevet tænkt efter sidste sæsons skuffende nederlag i bronzekampen i sidste sekund til Næstved. I hvert fald er der blevet skiftet godt ud i truppen i forhold til, at man normalt ikke skifter så meget ud i Svendborg. Mange store profiler er væk og ikke mindst Johnell Smith, der fik givet dansk basket og ikke mindst Svendborg så mange gode oplevelser.

Craig Pedersen er tilbage til sin 13. sæson, og han har med garanti samlet erfaring og motivation op efter den flotte EM-præstation af hans islandske landshold, der for første gang nogensinde spillede EM i Berlin. Jeg er sikker på, og har også hørt, at tanken er, at Svendborg skal blive bedre til forsvar og rebounding i år.

Derfor stiller de nu med det største hold set på Fyn og har hele 6 big guys i truppen. Desuden har man haft forsvar i baghovedet, når man signede nye spillere. F.eks. de 2 big guys Trevor Noack og Anthony Borden er solide angrebsspillere men først og fremmest super forsvarsspillere og reboundere.

Det er også lykkedes Rabbits at få Axel Karason, der har spillet i Værløse som anfører i mange år. Axel er i den grad kendt for rebounding og forsvar. Så han passer igen ind i den nye tankegang. Slutteligt har man genskrevet med Liam Potter, som holdet aldrig rigtigt fik gavn af sidste sæson pga. en skade. Kan han finde et højt niveau igen, vil han være en afgørende faktor fra bænken for Rabbits.

Spiltanker om Svendborg

Selvom Svendborg har et klassemandskab med dygtige profiler i f.eks. Porta og Rozzell, så er de også kendt for at være et humørhold. Derfor vil de ofte blive vurderet som store favoritter mod nogle af holdene i bunden af ligaen – det er dog sjældent de lammetæsker nogen.

Der hvor jeg er mest begejstret, er selvfølgelig i mine øjne ligaens to bedste spillere: tryllekunstneren Antonio Porta og hans nye kanin i hatten Brandon Rozzell bliver en fryd for øjet. Jeg kan næsten garantere, at der opstår noget magisk. Rozzell er nemlig et perfekt match til Porta og Svendborg. Han er en helt exceptionel dygtig skytte, der samtidigt er atletisk og alsidig.

Han behøver ikke nødvendigvis bolden for at skabe for sig selv, idet en af hans største styrker er hans bevægelse uden bolden. Jeg er ret sikker på, at han bliver en af topscorerne i ligaen og en magisk perle for Rabbits. Eneste spørgsmåltegn ved kaninerne, bliver om Porta kan holde et højt niveau igennem hele sæsonen og bevare motivationen, fordi hvis han er på, så er der ingen der er bedre i Basketligaen.

1. Bakken Bears

Antal udlændinge: 3  

Sidste års grundspils placering: 1      

Nye spillere i truppen: 5

PG: Charles Bivia (Spanien)

SG: Thomas Lærke

SF: Darko Jukic

PF: Nicolaj Iversen

C: Michel Diouf (Senegal)

Bænk: Mikkel Plannthin , Chris Christoffersen og Morten Sahlertz

Coach: Israel Martin Concepción (Spanien) – 1.sæson

Profiler mistet: Maurice Acker, Semaj Inge, Jonas Zohore, Kaido Saks, Søren Ege, Jo Harris

Sølvmedaljer og europæisk deltagelse vil for de fleste være en ekstrem succesfuld sæson. Men Bakken er nu engang Basketligaens Formula 1 Mercedes hold. Alt andet end guld er en skuffelse, og når man så ikke engang vandt pokalfinalen, så var det en skidt sæson. Når jeg kigger tilbage på sidste sæsons hold, så var det tydeligt, at den var gal fra starten af.

Det fik de aldrig rigtigt ryddet op i, men det har de i den grad taget hævn for i denne sæson. Bakken har nemlig skillet sig af med alt det udenlandske skrald. Samtidigt har de dog måtte sige farvel til Jonas Zohore, der fik en kontrakt i Belgien og gode gamle Søren Ege, der for 3. gang er gået på pension. Derudover er coach Ville taget hjem til Finland, mens Bakken har fået ny spansk head coach i Israel Martin Concepción – der skulle være en god analytiker.

Til trods for den nye regel om muligheden for at hente tre amerikanske spillere i denne sæson har Bakken kun hentet én. Keane Thomann, der tidligere har spillet for Horsens IC. Keane er ikke købt ind for at skulle starte, men mere for at hjælpe til med at få en bredere trup under kurven. Hvis han kan acceptere en mindre rolle og komme i Bakken form, så tror jeg, at det er et super god signing.

Kulturbærerne Nicolaj Iversen og Chris Christoffersen er igen-igen tilbage, og jeg er sikker på, at man ikke skal undervurdere vigtigheden i, at have to så erfarne og rutinerede spillere på holdet. Morten Sahlertz er også tilbage ligesom de unge talenter – deraf ikke mindst unge Sebastian Åris, som jeg spår en stor sæson, hvis han får coachens gunst.

Spiltanker om Bakken Bears

Bakken er og bliver et utroligt svært mandskab at slå generelt set men specielt på hjemmebane (Vejlby Risskov Hallen). Set over de sidste tre sæsoner har Bakken kun tabt 3 grundspilskampe ud af i alt 41 hjemmekampe. Det i sig selv er voldsomt imponerende.

Starting line up er utrolig stærk og første 5 fra bænken kan spille med alle andre hold i ligaen. Derfor bliver jeg nødt til at rangere Bakken foran alle andre. Og så har jeg ikke engang nævnt at man har fået hentet en rigtig solid erfaren point guard i Charles Bivia, en rutineret og meget solid big man i Michel Diouf, der trods en lidt akavet spillestil nok skal give modstanderne grå hår på hovedet. Thomas Lærke er tilbage og jeg tror han går sin bedste sæson i møde.

Samtidigt har man hentet Mikkel Plannthin, der når man tænker på det, egentlig er en perfekt Bakken spiller, der både kan spille forsvar og angreb. Slutteligt så har man tænkt, vi skal da også have en scorer. Hvad gør man så når man er Bakken? Man henter bare Danmarks bedste spiller lige nu: Darko Jukic vender hjem til dansk basket efter en sæson med svensk guld for Södertälje og europæisk succes. Ja, det er godt nok en flot signing, der skriger langt væk af endnu en mesterskabspokal til Danmarks bedste basketball klub nogensinde.

Ligaens superstjerner - Her er Quaades bud

Mit bud på top 5 US spillere i Basketligaen 2015/2016 er

 1. Brandon Rozzell – shooting guard – Svendborg Rabbits
 2. Bonell Colas – center – Randers Cimbria
 3. Caleb Walker – small forward – Team FOG Næstved
 4. Charlie Burgess – combo guard – Randers Cimbria
 5. Adrian Moss – center – Stevnsgade

Mit bud på top 5 danske spillere i Basketligaen 2015/2016 er

 1. Darko Jukic – small forward – Bakken Bears
 2. Iffe Lundberg – point guard – Horsens IC
 3. Chris Nielsen – shooting guard – Randers Cimbria
 4. Thomas Lærke – shooting guard – Bakken Bears
 5. Mikkel Plannthin – point guard – Bakken Bears

Mit bud på top 5 EU/Cotonou spillere i Basketligaen 2015/2016 er

 1. Antonio Porta – point guard – Svendborg Rabbits
 2. Vedran Borovcanin – small forward – Horsens IC
 3. Michel Diouf – center – Bakken Bears
 4. Chris Gabriel – center – Team FOG Næstved
 5. Brian Fitzpatrick – power forward – Horsens IC

Mit bud på top 5 rookies/nye spillere i Basketligaen 2015/2016 er

 1. Jacob Glarbjerg Larsen – årgang 1997 – 210 cm center - Sisu
 2. Jesper Sandager – årgang 1996 - 192 cm guard – Hørsholm 79ers
 3. Christoffer Haaning – årgang 1995 – 186 cm guard – Randers Cimbria
 4. Sylvester Berg – årgang 1998 – 201 cm forward – Bakken Bears
 5. Boris Vukicevic – årgang 1998 – 185 cm guard – Stevnsgade