Det kuperede landskab i Baskerlandet er perfekt til cykelløb. Det skaber et af kalenderens hårdeste løb. Læs den store optakt til Baskerlandet Rundt...

I april er fokus typisk på klassikerne. De tunge ryttere kæmper om monumentsejre i Flandern Rundt og Paris-Roubaix, mens de lidt lettere ryttere forbereder sig på Ardennerne senere på måneden.

Men glem ikke etapeløbsrytterne. April byder på et par meget, meget prestigefyldte løb som blandt andet Baskerlandet Rundt. Alle, der har kørt i Baskerlandet, ved, at det er et komplet ubarmhjertigt landskab. Bakkerne forfølger hinanden, og det er sjældent, at vejen er helt flad.

Baskerlandet Rundt er et af de hårdeste løb på kalenderen trods fraværet af deciderede lange, drænende bjerge.

Baskerlandet Rundts startliste bliver domineret af en blanding af klassementsryttere såvel som Ardenner-ryttere, der skal have finpudset formen her til allersidst. Men tag ikke fejl: Det er et løb for de lette bjergryttere. Contador har vundet løbet fire gange, mens også Quintana har triumferet her.

Årets rute er - som altid, fristes jeg til at understrege - meget spændende. Det giver os en lille forsmag på de strabadser, der venter os i løbet af sæsonen. Men det er vigtigt at pointere, at løbet i år ikke har de sædvanlige hårde mur-afslutninger.

I stedet er der en række hårde etaper, der byder ind til angreb, men bliver løbet kontrolleret, skal det hele afgøres på Arrate-stigningen samt enkeltstarten på sidste etape.

Odds & Tips - Baskerlandet Rundt 2017

Hold øje med tips fra BetXperts cykelekspert:
Jesper Sørensen

Vinder

Bedste odds Bookmaker
Alejandro Valverde 4,00
888sport
Alberto Contador 5,00
Betfair Sportsbook
Julian Alaphilippe 6,00
Bet365
Ion Izagirre 7,50
Bet365
Primoz Roglic 13,00
888sport
Sergio Henao 18,00
Bet365
Simon Spilak 18,00
888sport
Michal Kwiatkowski 21,00
Betfair Sportsbook

Favoritterne

For mig at se er der umiddelbart to favoritter til Baskerlandet Rundt: Den ene er særdeles formstærke Alejandro Valverde, mens den anden er den fire-dobbelte vinder af løbet, Alberto Contador.

Alberto Contador, Trek-Segafredo

Chancevurdering: 30 %

Når man har vundet løbet fire gange før, og ikke synes at være meget ringere end året forinden, så er det svært ikke at pege på Contador som én af favoritterne til løbet.

Opskriften er egentligt ganske simpel for Contador og Trek-Segafredo: Kontroller de første par etaper, kør godt på Arrate-etapen og slå til på enkeltstarten. Det var sådan, han vandt sidste år, da han blev 3'er på Arrate og vandt enkeltstarten.

Tiden, hvor han sætter konkurrenterne med adskillige sekunder eller minutter, er forbi. Derfor skal Contador vinde på at være den mest stabile rytter på bakkerne, i bjergene og på enkeltstarten. Og her er Contadors store problem: Årets Baskerlandet Rundt er ikke så hårdt som vanligt. Der er ikke mange steder, hvor han kan gøre forskellen.

Det vil sige, at det kan være ret tæt forud for enkeltstarten, og selvom Contador kører en forrygende enkeltstart, særligt når de er hårde, så skal han have skabt et hul ned til konkurrenterne. Alaphilippe slog for eksempel Contador med små 20 sekunder i Paris-Nice på en enkeltstart.

Han er altså ikke uslåelig på enkeltstarten, og derfor skal han stadig bruge Arrate-etapen til at skabe en forskel. Fører han løbet i samme tid som fx Valverde, så er han nok ret rolig. Men er Ion Izagirre ikke mere end et par sekunder efter, så kan det være svært at falde i søvn for Contador.

Contador har endnu ingen sejr på kontoen trods en stærk sæson. Det kunne sagtens ændre sig her i Baskerlandet Rundt 2017. Formen har set lovende ud hele året, men han har manglet det sidste held og de små marginaler.

Værdi i Contador som vinder af Baskerlandet Rundt

Med en ret god rute, må der simpelthen være værdi i Alberto Contador til at vinde løbet til odds 5,00 hos Betfair Sportsbook*, der virker helt forkert sat. Også hos Bet365* og Unibet/888sport er der værdi. Han har den bedste kombination af klatreegenskaber og enkeltstartsevner. Jeg havde regnet med et lidt lavere åbningsodds, men jeg tager gerne dette spil. Læs analysen her. 

Alejandro Valverde, Movistar

Chancevurdering: 24 %

Alejandro Valverde har aldrig vundet Baskerlandet Rundt, men han har en god chance i år.

I Catalonien Rundt var han helt enestående. Han vandt tre etaper, var få centimeter fra en fjerde og en tidsstraf fra en femte sejr. Det vigtigste punkt var ikke de mange sejre, men derimod sejren på femte etape på toppen af en lang stigning, hvor rivaler som Contador og Froome typisk er bedre.

Men ikke denne gang. Valverde virker til at være rigtig, rigtig stærk i øjeblikket, hvilket selvfølgelig giver mening med tanke på, at han skal præstere stort i Ardennerne i april.

Det kan også koste lidt her, for man ser ofte, at rytterne holder lidt igen, lige før de skal toppe. Det kan betyde, at Valverde slapper lidt af her i Baskerlandet. Derudover er der heller ikke bonussekunder, hvilket ellers altid taler til Valverdes fordel.

Hvis han skal vinde løbet, så skal de ske på Arrate-etapen. Her skal han ud og tage tid på konkurrenterne, hvilket han godt kan. Dagen efter køres der en enkeltstart: normalt ikke hans favoritdisciplin, men på spansk jord kan han sagtens fyre en fremragende enkeltstart af. Både Izagirre og Contador er dog mere stabile i disciplinen her.

Valverde kan potentielt vinde langt de fleste etaper i løbet, og havde der været bonussekunder på spil, havde jeg sandsynligvis haft ham som enefavorit.

Udfordrerne

Jeg ser umiddelbart tæt på en håndfuld udfordrere, der på dagen sagtens kan gå hen og vinde løbet, hvis de har lidt held med i bagagen. Blandt andre hjemmerytteren Ion Izagirre, der har alle egenskaberne til at vinde løbet.

Ion Izagirre, Bahrain-Merida

Jeg føler lidt, at jeg har hypet ham hele året. Umiddelbart er min største udfordrer til de to favoritter Ion Izagirre, der er én af de få baskere, der reelt kan vinde løbet.

Ion Izagirre har nemlig alle kvaliteterne til at kunne køre med om sejren - særligt i dette års udgave, hvor de helt stejle mure er fraværende. Han skal "blot" holde trit på de fleste etaper og så slå til på enkeltstarten, hvor han har udviklet sig til at være en af de bedste ryttere på disse hårde enkeltstarter.

Han har sådan set kørt fint i år, men har manglet lidt held og lidt kynisme i nogle situationer. Han har været i et par gunstige situationer med god mulighed for at vinde det hele, hvor han så har smidt det på gulvet.

I princippet kører han nok en bedre enkeltstart end Valverde (der på dagen dog kan køre fantastisk), men fordi formen hos Valverde simpelthen ser forrygende ud, giver jeg ham en snæver fordel. Jeg vil dog ikke blive overrasket, hvis Ion Izagirre slutter øverst på podiet. Det afhænger lidt af, hvordan han kan holde trit med konkurrenterne på Arrate. Han klatrede ganske solidt i Ruta del Sol såvel som Paris-Nice, så umiddelbart ser klatrebenene fine ud.

Det kan dog svække ham lidt mentalt, at han ikke har kørt synderligt godt på enkeltstarten indtil videre i år: I Ruta del Sol udgik han på enkeltstarten, og i Paris-Nice blev han "blot" nummer ni.

Det her er dog hans hjemmebane, og enkeltstarten er som skræddersyet til ham. 

Julian Alaphilippe, Quick Step Floors

Franske Julian Alaphilippe nærmer sig storformen. Han skal nemlig præstere i april, hvor Ardenner-klassikerne venter.

Jeg kunne godt se ham løbe af med sejren her i Baskerlandet Rundt. Han kørte en fænomenal enkeltstart i Paris-Nice, og kan han gentage den bedrift, er han afgjort med i kampen om sejren.

For Arrate-stigningen burde sådan set passe ham ganske fint, selvom han vil kan svært ved at følge Contador, Henao og Valverde, hvis de folder sig helt ud. Men mindre kan også gøre det. Han kan tillade sig at køre kontrollerende. På dagen kører han dog med om sejren.

På de øvrige etaper er han et vinderbud på de fleste af dem. Han har en ret hurtig afslutning, og han kan godt byde Valverde op til dans på disse. Problemet er bare, at han ikke får meget ud af at vinde. Der er nemlig ingen bonussekunder.

Hans største udfordring bliver dog stadig enkeltstarten. I Paris-Nice viste han, at han kan fyre en fantastisk enkeltstart af, men den sejr var utvivlsomt en stor overraskelse. Kan han gentage den her i Baskerlandet Rundt?

Umiddelbart - og det er min vurdering - er hans fokus nok nærmere på Ardennerne, så jeg ved ikke hvor optimalt det er at gå dybt her i Baskerlandet Rundt. Her skal formen primært pudses af i min optik. 

Michael Kwiatkowski, Team Sky

Michal Kwiatkowski er tilbage. Polakken har kørt på et vildt højt niveau hele året indtil videre, og det er fantastisk. Dermed er han også tilbage som en af de mere interessante ryttere i løb som disse.

Kwiatkowski har nemlig hele pakken: han kan klatre ganske fint - særligt på kortere stigninger som dem, der venter i Baskerlandet Rundt. Og så kan han på dagen køre en rigtig god enkeltstart.

Indtil videre har vi dog kun for alvor set ham i endagsløb (og Volta ao Algarve, men det tillægger jeg ikke al for stor værdi). Hvor står han i disse etapeløb mod de allerbedste ryttere? Umiddelbart er han lidt efter fx Contador på både stigningerne og enkeltstarten, og så kan det blive svært at vinde.

Kwiatkowski har faktisk ikke de vilde resultater i ugelange etapeløb, men i princippet burde han være næsten som skræddersyet til dem. Sammen med Henao kan han udgøre en spændende duo her i løbet.

Simon Spilak, Katusha-Alpecin

Jeg var ret imponeret over Simon Spilak på konge-etapen i Tirreno-Adriatico. Han så flyvende ud. Desværre sluttede han på 11. pladsen, der ikke helt svarede til hans form.

Et løb som Baskerlandet Rundt skal passe Spilak ret godt. Han er skarp i disse ugelange etapeløb, særligt hvis vejret lige spiller ind og er dårligt.

Han klatrer solidt, og han kan på dagen være med nogle af de allerbedste ryttere. Andre dage er hans niveau lidt lavere. Det er dog på enkeltstarten, at han for alvor kan gøre forskellen, for her kan han være rigtig, rigtig skarp. Især på kuperede enkeltstarter.

Spørgsmålet er hvordan den sidste enkeltstart passer ham. Den er kuperet i starten, men flad i slutningen. Her vil mange af klatrerne lide - måske også Spilak.

Værdi i langskuddet på Simon Spilak

Det er et langskud. Spilak er ikke den bedste klatrer i feltet, men formen ser god ud, og han plejer at være ret stærk i de kommende par måneder. Ruten bør passe ham fint, og hvis alt spiller for ham, så kan han godt hente et stort resultat her. Odds 18 hos Unibet*, 888sport og odds 17 hos Bet365* er for meget i min optik - jeg vil sige den er spilbar ned til odds 15.

Outsiderne 

Feltet i Baskerlandet Rundt er fyldt med interessante ryttere. Det bliver svært for mange af nedenstående ryttere at vinde løbet, men de kan i høj grad være med til at præge det og køre med om podieplaceringerne.

Hos AG2R har man en række ryttere, man kan vælge at satse på. Jan Bakelants kan tage sig af de tidlige angreb, mens Alexis Vuillermoz før har bevist, at han er ret skarp på skrappe, korte afslutninger. Men umiddelbart bliver det Romain Bardet, de satser på. Han er det bedste kort på Arrate.

Jakob Fuglsang får sandsynligvis chancen som kaptajn igen for Astana. Han har kørt ganske fint, men har ofte manglet de sidste par procenter. Umiddelbart bliver det hele lidt for eksplosivt for danskeren. Holdet stiller også med Luis Leon Sanchez.

En rytter som Leopold König har holdt sig meget i ro indtil videre, men i Baskerlandet Rundt får han debut i sit første rigtige løb. Det er ikke umiddelbart et løb, der passer ham optimalt, men vi har før set ham stråle i spansk terræn, og på dagen kan han køre en solid enkeltstart.

Engang kunne Rigoberto Urán vinde en enkeltstart som denne, hvilket ville have gjort ham til en af de større udfordrere til sejren. Det virker til, at den tid så småt er forbi. Urán viser i momenter at han stadig er en dygtig cykelrytter, men generelt har han ikke fået meget ud af skiftet til Cannondale.

Primoz Roglic har enkeltstarten som en fordel, men det kræver at han kan holde trit med de bedste på blandt andet Arrate - og dét kan godt vise sig at blive for svært, selvom en fjerde plads i Tirreno-Adriatico er imponerende.

Omvendt har vi Diego Ulissi, der bør kunne gøre sig godt i det kuperede landskab, men som vil have alt for store problemer på enkeltstarten til at kunne vinde.

Jeg overvejede længe, hvordan mine "udfordrere" skulle se ud, men valgte til sidst at gå med mavefornemmelsen. Både Sergio Henao (Team Sky) og Adam Yates (Orica-Scott) vil være blandt de bedste på stigningerne i dette løb, men er det nok? Der er ingen mur-afslutninger, der passer dem begge godt, og enkeltstarten synes at være lidt for flad til, at det er rigtig god for dem. De skal ud og vinde for meget tid for at kunne forsvare sig på den, tror jeg.

Orica-Scott har ikke udgivet deres officielle startliste endnu, så det er ikke sikkert, at Adam Yates stiller til start. I stedet kunne det være Simon Yates, der for mig fremstår som den mere aggressive tvilling, der kan gøre sig godt i det kuperede landskab, men som har lidt større udfordringer på enkeltstarten.

Ruten - Baskerlandet Rundt 2017

Det er ingen spøg at køre cykelløb i Baskerlandet. Bare man nævner "Baskerlandet" til cykelryttere, der er bekendt med området, vil man se det første sved på panden. Det er drønhårdt. 

Dels fordi terrænet er kuperet. Hele dagen går det op og ned. Dels fordi der altid synes at være dårligt vejr i Baskerlandet. Samtidigt er det et sted, hvor fansene er meget passioneret omkring sporten, så stemningen kan være ret intens. Ikke belgier-intens, men stadig ret intenst.

Når det så er sagt: årets rute virker til at være lidt mildere end normalt, og en sprinter med ok klatreben burde kunne få succes i det her løb - dog uden at køre med om den samlede sejr.

Årets løb starter med en relativt rolig etape på 1. etape. På papiret ligner det den letteste etape i løbet. Den er 153 kilometer lang, og der er umiddelbart kun en stigning midtvejs, der kan gøre lidt ondt, men ellers ligner det en dag for de få sprintere, der har valgt at stille op i løbet.

Herefter bliver det lidt mere klassisk. 2. etape er mere kuperet med to kategoriserede stigninger, inden der også kommer et par bump i finalen. Det er nok ikke her, vi ser de store klassementsryttere spille ud, men et sent angreb kan være nok til at tage sejren her, ligesom det også (nok mest sandsynligt) kan ende i en større gruppespurt.

Sikkert er det dog, at det bliver en tand hårdere på 3. etape. Den slutter i San Sebastian, og der er op til flere kategoriserede stigninger undervejs. Etapen slutter ikke på en stigning, men de sidste to stigninger er begge mellem 5-6 kilometer og stiger i snit med 5,5-6,5 %. Det kan vise sig at være hård kost, og et sent angreb kan holde hjem.

4. etape venter Bilbao-afslutningen. Vi har set finalen før, og det er ikke just én, der kommer til at fjerne alt for mange folk. 15 kilometer fra målstregen venter El Vivero, der er 4,6 kilometer lang og som i snit stiger med 7,8 %. Herfra venter en nedkørsel, inden målstregen kommer. 

Løbets konge-etape er 5. etape. Her slutter rytterne nemlig på Arrate-stigningen i Eibar. Den er 4,7 kilometer lang og stiger i snit med 9,3 %, men med til historien er også, at den slutter med en lille nedkørsel, hvor etapesejren ofte bliver afgjort. Kommer man rigtigt rundt i svingene, så vinder man etapen - men det kræver altså, at man kan følge med på stigningen også.

Dagen efter - på 6. etape - venter den mest afgørende etape. 27 kilometers enkeltstart. Den indledes af en stigning på 5,2 kilometer, der i snit stiger med 7,3 %, og herefter følger en nedkørsel og flad vej. Det er en svær enkeltstart, fordi det lange flade stykke kan ødelægge det hele for de spinkle klatrere, der vil nyde begyndelsen.