Et meget specielt Australian Open, hvor skovbrande har sat landet på den anden ende, er på trapperne. En række spillere har allerede kritiseret forholdene efter en kvalifikationsturnering, hvor flere måtte trække sig under kampene. De tre store, det vil sige Federer, Nadal og Djokovic, forholder sig imidlertid mindre kritiske og virker relativt upåvirkede ift. at spille i den forringede luftkvalitet. Spørgsmålet er så, om det får nogen reel betydning fysisk, eller om det hele foregår mest i hovederne på spillerne. Personligt er jeg en smule varsom med årets første grand slam, når det kommer til betting-delen. Dette fordi motivationen kan blive påvirket voldsomt hos nogle af spillerne, og man kan måske tænke lidt ekstra i, at der ikke bliver fightet helt igennem, som de fleste ellers har for vane at gøre i så stor en turnering som denne.

Australian Open, Melbourne

Rang: Grand Slam
Underlag: Hard court
Forsvarende mester: Novak Djokovic

Den øverste fjerdedel af lodtrækningen

Nadal er førsteseedet og kommer ind til turneringen med en del panderynker efter tre kampe ved ATP Cup, hvor han ikke præsterede på sit højeste niveau. Han har fået en fremragende lodtrækning i de tidlige runder - noget, der kan bekomme ham meget vel, når han "allerede" i fjerde runde kan stå overfor tungt skyts fra eksempelvis Kyrgios eller Khachanov. Begge spillere har tidligere gjort livet meget svært for Nadal, og de har begge været ganske heldige med deres lodtrækninger, så det er umiddelbart svært at se, hvem der skal sætte en stopper for et opgør mellem Nadal og Kyrgios/Khachanov i ottendedelsfinalen.

Nadal har Carreno-Busta i tredje runde, hvis seedningerne holder, men Carreno-Busta ser ikke helt ud til at ramme sit bedste niveau p.t. Dog et lidt spøjst opgør med mulige blandede følelser på spil, eftersom de begge er spaniere og spillede en del double sammen ved det netop overståede ATP Cup. Kyrgios har et muligt opgør mod Gilles Simon i anden runde, og er Kyrgios ikke skarp i den duel, så har Simon stadig våben, der kan afmontere Kyrgios. Kyrgios er australiernes store håb i turneringen, efter De Minaur har måttet melde fra. Kyrgios' temperament gør ham dog til et usikkert kort, og en spiller som Simon, der spiller så stærk en kontra, er ingen walk over for Kyrgios, hvis han ikke kommer 100 procent fokuseret ind til det opgør. 

Vinderen af den ovennævnte del af lodtrækningen kan se frem til et forventet kvartfinaleopgør mod Thiem, der de seneste sæsoner er blevet til en spiller, som vi skal regne med på hard court. Det er kun halvandet år siden, han pressede Nadal til det yderste ved US Open, og sidste år vandt han både Indian Wells og Beijing på hard court. Thiem har dog ikke set specielt skarp ud i opstarten, og en lodtrækning, der ligner en formstærk Anderson i tredje runde og Monfils eller Auger-Alliasime i ottendedelsfinalen, gør, at vi ikke sådan lige behøver booke Thiems kvartfinalebillet allerede. 

Udover de allerede nævnte spillere har jeg meget svært ved at finde de helt store overraskelser i denne fjerdedel, som i øvrigt også indeholder hele syv kvalifikationsspillere. Interessant med nordiske øjne er dog, at svenske Michael Ymer er direkte inde i hovedturneringen. Han har fået udmærket gang i karrieren og tilmed fået overhalet storebror, Elias. Med et forventet opgør mod Khachanov i anden runde skal vi dog ikke sætte næsen op efter svensk deltagelse i tredje runde i år.

Den næstøverste fjerdedel af lodtrækningen

På papiret ligner det et opgør mellem Medvedev og Zverev i kvartfinalen og dermed et muligt revancheopgør fra US Open-finalen 2019 mellem Medvedev og Nadal i semifinalen. Der er dog langt flere farlige navne i denne fjerdedel, end tilfældet er i den øverste, og Medvedev har vel i bund og grund fået en afskyelig hård lodtrækning.

Allerede i første runde venter Tiafoe, som var i kvartfinalen her sidste år, og som har et tilpas højt topniveau til at kunne drille og udnytte en eventuel koldstart fra det russiske stjerneskud. I tredje runde kan Tsonga vente, og franskmanden har tidligere leveret fornemt i Melbourne, hvor han bl.a. har en finaleplads fra 2008 på cv'et (tabte til Djokovic). Tsonga vandt sine sædvanlige to 250'ere i 2019, men udover det fik han aldrig rigtigt fat i de store præstationer, og det er ikke en spiller, som jeg sådan for alvor regner med i de store turneringer længere. Popyrin og Munar i de to første runder er tilmed ikke lette opgaver for ham.

I ottendedelsfinalen kan Medvedev, hvis han når så langt, se frem til et opgør mod Wawrinka, hvis seedningerne holder. Wawrinka vandt Australian Open i 2014, men er ikke kommet længere end 2. runde de to seneste sæsoner, og han har aldrig rigtigt ramt niveauet fra 2014, efter han for to sæsoner siden returnerede fra operation. Han holder dog stadig et meget højt niveau, når han lige rammer dagen, og man ved aldrig helt, om han pludselig får det hele sat sådan sammen, at han kan dominere mod de bedste. Er Wawrinka stadig med blandt de sidste 16, så kan han blive et ubehageligt bekendtskab for Medvedev, som godt kan få problemer, hvis Wawrinkas baghånd longline sidder i skabet. Wawrinka er dog i fjerdedel med Isner, Kecmanovic og Seppi, som alle tre har nogle kompetencer, der kan drille schweizeren.

I den ottendedel af lodtrækningen, som bliver parret med ovennævnte ottendedel, bliver det rigtigt interessant. Zverev er seedet syv og dermed papirets favorit til at gå i kvartfinalen mod Medvedev, men der er mange om buddet - særligt når man tager med, at Zverev ikke ligefrem virker formstærk eller i balance. Han server et hav af dobbeltfejl, og hans Grand Slam-historik er, som de fleste ved, langt, langt under, hvad man kan forvente af en mand, der konstant befinder sig i top-10 på verdensranglisten.

Fejler Zverev, er det nærliggende at kigge af Goffin, som slog Nadal ved ATP Cup. Belgieren spillede en fremragende kamp der, men han er også sjældent holdbar i Grand Slams og har allerede i første runde et svært opgør mod Chardy i vente. Den tror jeg nu nok, han skal komme igennem, men hvad værre er, at Rublev, der har fejet al modstand til side de sidste uger med to turneringssejre til følge, kan vente i tredje runde. Rublev virker som en spiller, der stadig har masser af energi tilbage i tanken, og et kvartfinaleopgør mod landsmanden Medvedev virker ikke usandsynligt. 

Der er dog også spillere som Basilashvili, Verdasco og norske Ruud til stede i denne del af lodtrækningen, og særligt Basilashvili kan sagtens ende med at trykke Zverev helt i bund i deres potentielle tredjerundeopgør.

Den næstnederste fjerdedel af lodtrækningen

Federer er topseedet (tre) i denne fjerdedel, og han er nok ikke utilfreds med, at han i kvartfinalen er sat til at møde Berrettini. Italieneren imponerede alt og alle sidste år, men han har stadig ikke for alvor bevist sig mod de helt store spillere. Han nåede dog en flot semifinale ved sidste års US Open, så han er bestemt en spiller, der skal regnes med. Hans tunge arsenal in mente er det heller ikke umuligt, at han kan lægge et lag eller to ekstra på i 2020. Jeg tror dog ikke rigtigt på ham til at nå meget længere end der, han befinder sig nu, og jeg ser ham ikke slå en toptunet Federer, hvis det vel at mærke er det niveau, Federer befinder sig på p.t.

Vi aner det nemlig ikke. Federer har som den eneste af de store favoritter slet ikke været i kamp i denne sæson endnu, og det kan vise sig måske slet ikke at være en helt tosset ide med det hårde program, der kan være i vente i den røgfyldte australske luft. Federers lodtrækning er okay uden at være overdådig. Johnson i første runde, Krajinovic i anden og Hurkacz i tredje runde er set værre, men bestemt også lettere. Særligt ser Hurkacz meget stærk ud her i sæsonstarten med tre ud af tre sejre ved ATP Cup og en semifinale i Auckland. Kommer Federer igennem den hurdle, så kunne det godt ligne en ottendedelsfinale mod enten Dimitrov eller Shapovalov. Dimitrov virker en smule genfødt og nåede da også semifinalen ved sidste års US Open og Paris Masters, ligesom han generelt ofte præsterer ganske udmærket ved Australian Open. 

Det er på ingen måde utænkeligt, at Dimitrov står overfor Federer i fjerde runde, og det er heller ikke utænkeligt, at bulgareren, som viste fin form ved ATP Cup, trækker det længste strå i det opgør, selv om Federer fører den indbyrdes statistik 7-1. Her skal det dog bemærkes, at Dimitrov vandt deres seneste duel, da han i fem sæt slog Federer ud ved US Open i fjor. Dimitrov skal dog formentlig gennem nogle drilske modstandere som Tommy Paul og særligt Shapovalov. Sidstnævnte spillede godt ved ATP Cup, men har brokket sig højlydt over forholdene i Melbourne, allerede inden han skal i kamp. Shapovalov har insinueret, at han godt kan finde på at trække sig fra turneringen, og har han i det hele taget en negativ attitude til sin egen tilstedeværelse i Melbourne, så kan det hurtigt være slut med ham i turneringen. Det italienske stortalent Sinner står klar i kulissen til at lukrere på eventuelle. svaghedstegn fra Shapovalov. 

Om det bliver Federer, Shapovalov, Dimitrov eller en helt fjerde, ved vi af gode grunde ikke, men vi ved, at Berrettini har en på papiret lettere lodtrækning end Federer. Italieneren har en mulig og meget interessant italienerduel mod Fognini i ottendedelsfinalen i vente. Inden da kan hans vej hedde Andrew Harris, Sandgren og Coric. Coric lyder vanskelig, men han har intet ramt længe, og hvis der ikke snart sker en ændring i hans niveau, så kan han se frem til at ryge et godt stykke væk fra det fine selskab i 2020. 

Fognini har ikke imponeret mange i sæsonstarten, hvor han er 1-3 indtil videre. Tager man tilmed hans pauvre AustralianOpen-historik in mente, så vil jeg ikke blive overrasket, hvis han allerede i første runde må takke af, når han møder det amerikanske fyrtårn Opelka. Lykkes det at komme igennem Opelkas bomber, så kan en dygtig boldspiller som Bublikogså sagtens gøre livet surt for den italienske humørspiller i den efterfølgende runde.
 

Den nederste fjerdedel af lodtrækningen

Forsvarende mester og bookmakernes favorit, Djokovic, er seedet to i turneringen, og han virker som en mand, der har en klar mission for 2020; at vinde Grand Slam-titler og tilbageerobre tennistronen fra Nadal. Lodtrækningen er god i de tidlige runder, hvor Struff, Evans eller Nishioka ligner de hårdeste opgaver inden et potentielt tredjerundeopgør mod Schwartzman eller landsmanden Lajovic, der faktisk spillede en fremragende ATP Cup. 

Jeg synes ikke, de første fire runder tegner til at blive specielt spændende for Djokovic. Han er simpelthen alt for stærk for de modstandere, der venter ham i de indledende runder, og vi må heller ikke glemme, at Djokovic nærmest har ejet denne turnering, som han har vundet hele syv gange i karrieren. 

Kvartfinalen derimod; den tegner virkelig spændende. Tsitsipas er seedet sekser og er havnet i den del af lodtrækning, der bliver parret med Djokovic i kvartfinalen. Tsitsipas er en af de få på touren, der rent faktisk har spillet nogenlunde lige op med Djokovic i deres indbyrdes opgør. Med en historik, der p.t. siger 2-2 og en nylig sejr over Djokovic i den prestigefyldte opvarmningsturnering i Abu Dhabi, så kommer det græske stjerneskud helt sikkert ind til turneringen med selvtillid og masser af tiltro på egne evner - også i en eventuel kvartfinale mod Djokovic.

Tsitsipas har dog ikke ligefrem fået sig den letteste lodtrækning. Allerede i anden runde kan han stå ansigt til ansigt med en klassespiller i form af Kohlschreiber. Tyskeren, der ganske vist ikke har ramt sit topniveau længe, fik sig alligevel fem tiltrængte sejre og en titel i challengeren i Canberra for et par uger siden. Jeg forventer ikke en tysk overraskelse i en kamp mod Tsitsipas, men det kan godt blive hårdere og tættere, end Tsitsipas ønsker sig. I tredje runde kan Raonic vente. Den canadiske servebomber var i kvartfinalen her sidste år og har mange fine meritter fra Melbourne. Han er imidlertid konstant ramt af småskader, og jeg bliver ikke overrasket, hvis han enten ryger hurtigt ud eller trækker sig på et tidspunkt i turneringen. 

Det helt store opgør og styrkeprøve for Tsitsipas inden en mulig dyst mod Djokovic står dog i ottendedelsfinalen, hvor det må formodes, at Baustista-Agut venter. Bautista spiller fremragende for tiden og er generelt en af de mest stabile spillere på touren. Han plejer at gøre det fint i Melbourne, hvor banerne bør passe ham godt. Han kan tilmed se frem til et vaskeægte revancheopgør i ottendedelsfinalen mod Tsitsipas, som slog ham i fire hårde sæt i kvartfinalen af sidste års udgave af Australian Open. Bautista har dog et muligt tredjerundeopgør mod enten formstærke Paire eller Cilic, som man på ingen måde må afskrive. Cilics form har dog nærmest været fraværende længe, hvilket forklarer, at han er useedet her. Dermed vil Bautista være favorit, men rammer kroaten sit topniveau i de tidlige runder, så kan han sagtens matche den spanske favorit. 

Mange forventer meget af Tsitsipas i 2020, og en kvartfinale mod Djokovic vil uden tvivl være en af de helt store lækkerbidskener, som tennissporten kan byde på p.t. Tsitsipas er naturligvis ikke chanceløs, men hvis Djokovic undgår at blive for påvirket af det australske klima, så er det mit klare bud - som bookmakernes - at ingen evner at stoppe serberen i dette års Australian Open.

Husk også at downloade BetXperts nyeste podcast, hvor tennisekspert Nyenstad gennemgår sine spiltanker om Australian Open 2020.