Vi er nået til årets første Grand Slam, og tenniseksperten Klaus F har her den helt store optakt klar. Der vil løbende komme en vurdering af spillernes odds og et spændende spilforslag. Eksperten håber, at I vil med på rejsen Down Under.

Det bliver en ny oplevelse for spillerne, når de tjekker ind på anlægget i Melbourne natten til mandag dansk tid. Der vil være tilskuere, hvilket er første gang siden Australian Open 2020, at vi har tilskuere ved en Grand Slam. De bedste spillere er i Melbourne, og vi mangler kun Roger Federer, der er ude med skade. 


Det vil være "en mand" mod feltet, som det altid er tilfældet i Australien Open. Novak Djokovic har vundet titlen otte gange og er også storfavorit foran et kompetent felt i år. 

Kongen af Melbourne


Novak Djokovic er som altid den overvældende favorit, når årets første Grand Slam spilles. Serberen havde et turbulent 2020 og skal ud og vise tennisverdenen, at han stadig er favorit til at blive den største spiller i Grand Slam-historien. Der er ingen tvivl om, at AO-titlen skal på CV'et for, at han kan nå Federer og Nadal på 20 af slagsen. Djokovic har 17 Grand Slams. Derfor vil presset være til at føle på de næste 14 dage. Han har vist god form ved ATP Cup og fået nogle tætte kampe, så forberedelsen kunne ikke være mere optimal. Lodtrækningen har været god ved ham, og Medvedev er i den modsatte halvdel. Han bør på ingen måde komme i nærheden af problemer før en kvartfinale - potentielt mod Alexander Zverev. Djokovic finder altid sit topniveau i Australien, og i år bør ikke være nogen undtagelse. Han ligger mellem odds 2.2 og 2.4 i markedet, hvilket er i den lave ende, men der kan sagtens argumenteres for et spil. 

Forfølgerne - den stærke trio 


Rafael Nadal, Daniil Medvedev og Dominic Thiem vurderes af markedet som de største aspiranter til titlen udover storfavoritten. 

Nadal har ikke Australian Open som sin bedste Grand Slam, og spanieren har ikke vundet i Melbourne siden 2009. Det er blevet til nogle grumme nederlag i finaler, og den i 2019 mod Djokovic må stadig sidde i spanieren. Der fik han otte partier over tre sæt. Heldigvis for ham er han i den modsatte halvdel af den serbiske verdensetter. Lodtrækningen er lidt tricky for Nadal, der potentielt skal igennem Tsitsipas og Medvedev for at nå finalen. To spillere, der har drillet ham før. Samtidig har han været helt ude af ATP Cup på grund af rygproblemer. Om det så er for at spare kræfterne, eller der er problemer med ryggen, må tiden vise. Uanset skal man altid have respekt for Nadal i en Grand Slam. Hans odds nærmer sig odds 10, så bookmakerne ser ham ikke som den helt store trussel for Djokovic.

Medvedev er vurderet til at være den farligste konkurrent for Djokovic. Russerens topniveau kan matche alle i verden, og nu begynder han også at have de mentale redskaber til at gå hele vejen. Med titlen ved ATP Masters London for et par måneder siden, har han skabt et stærkt fundament og momentum til de nye tennisår. Medvedev er dog i en hårde halvdel, hvor navne som Agut, Rublev og Goffin potentielt skal elimineres inden semifinalen. Men markedet er begejstrede for russeren, der er helt nede i omkring odds 6 til at vinde turneringen. 

Thiem har ikke været overbevisende ved ATP Cup, og han har ikke sin træner Nicolas Massu med til Australien. Det lægger en dæmper på mine forventninger til ham, men der er andre ting, der taler for østrigeren: Thiem vandt sin første Grand Slam ved US Open, hvorfor en mental milepæl er nået. Han stod i finalen sidste år, hvor han førte 2-1 i sæt mod Djokovic, men måtte bøje sig til sidst. Det viser, at han har niveauet til at gå hele vejen. Jeg er dog lidt bekymret på hans vegne, når han mangler sin helt store inspirator Nicolas Massu ved sin side. 

Den hårde kerne - outsiderne
 

Man fristes til at kalde dem "The usual suspects", når det kommer til Grand Slams. Den yngre garde, der efterhånden ikke er så unge længere, i form af Alexander Zverev, Stefanos Tsitsipas og Andrey Rublev bør også kunne spille en rolle i Melbourne. 

Zverev har om nogen været ude i en mental rutsjetur i 2020. Først nåede han sin første Grand Slam-finale, hvor han var en tiebreak fra den meritterende titel ved US Open. Dernæst fik han besked om, at han skal være far. Og så kom der beskyldninger om vold fra en tidligere partner. Men tyskeren har virket upåvirket på banen, hvor han har spillet godt. Han har også været pænt kørende ved ATP Cup med helt tætte kampe mod Medvedev og Djokovic. Hans odds på omkring 20 er i den høje ende af skalaen. Men han står til Djokovic i en kvartfinale.

Tsitsipas har været lidt op og ned. Grækeren er svær at blive klog på, og han mangler kontinuitet i sine præstationer i Grand Slams. Man mindes hans vanvittige nederlag ved US Open mod Coric, hvor han smed et hav af matchbolde og en 5-1-føring i fjerde sæt. Men han har en semifinale fra Australian Open på sit CV, og jeg forventer at se ham i uge 2 af turneringen. 

Rublev renser alt på den almindelige ATP Tour, men i Grand Slams har russeren ikke været overbevisende. Både ved US Open og French Open røg han i kvartfinalen og begge gange 3-0 i sæt. Ved French Open måtte han endda kæmpe sig tilbage fra 0-2 i sæt som kæmpefavorit mod Querrey i første runde. Så der mangler noget mentalt hos den brutale russer før, at jeg tør stole på ham i Grand Slam-regi. Odds er dog også justeret derefter, og man får over odds 20 på Rublev. 

Langskuddene
 

Nick Kyrgios, Jannik Sinner, Denis Shapovalov og Alex Di Minaur er spændende navne, der kan drille de store. Og de kan også gå langt i Australian Open, men stabiliteten mangler hos dem. Alt skal flaske sig, hvis de skal gå hele vejen og vinde syv kampe i træk. Men de kan blive rigtig farlige for de seedede spillere. Odds på dem er da også over 50, så man bør højest sætte flaskepanten fra weekenden på nogle af disse. 

Spilforslag til Australian Open


Det er én mand mod feltet i Australian Open, og det er Novak Djokovic mod 127 andre spillere i lodtrækningen, men det holder mig ikke fra et spil på den serbiske storfavorit. 

Novak Djokovic til at vinde Australian Open til odds 2.35 hos Unibet*

Et så lavt odds i en Grand Slam vil holde mange væk fra fadet. Jeg har dog historisk set ved Australian Open haft succes med at tage Djokovic i dette oddsleje. Han har fået den optimale forberedelse til Australian Open qua nogle tætte kampe ved ATP Cup - modsat hans rival Nadal. Djokovic skal ud og revanchere det horrible 2020, hvor han blev diskvalificeret i New York og tabte klart i finalen til Nadal ved French Open. Melbourne Arena er det mest oplagte sted at råde bod på 2020 - Stedet, hvor han har vundet ufattelige otte gange. Lodtrækningen kan jeg også godt lide. Det vigtigste for mig var, at han kom i modsatte halvdel af Medvedev. Thiem kan vente i en semifinale, men jeg er ikke overbevist af østrigeren ved ATP Cup. Derudover mangler han Massu i sit hjørne. Novak Djokovic til at gøre det for niende gang bliver mit bud. 

Regnskab:
Spil i alt: 12
Vundne spil: 4
Tabte spil: 8
Profit: 23,83
Tbp: 299