For tredje år i træk afholdes ATP World Tour Finals i O2 Arena i London, hvor verdensranglistens otte øverst placerede spillere skal udkæmpe årets sidste slag på touren.

Herunder følger en gennemgang af de otte deltagere, fra verdens-etter Djokovic over Roger Federer der er forsvarende mester, til Mardy Fish der deltager i sin første sæsonfinale nogensinde.

Tips

Hold øje med BetXperts tennistips:

http://www.betxpert.com/ekspert/kjartan-nygaard 

http://www.betxpert.com/ekspert/rasmus-m-jensen 

ATP World Tour Finals 2011

De to puljer ser således ud:

Gruppe A

Djokovic

Murray

Ferrer

Berdych

Gruppe B

Nadal 

Federer

Tsonga

Fish

De fire favoritter:

Djokovic, Nadal, Murray, Federer...

Novak Djokovic, verdensranglistens suveræne nr. 1, har haft et fantastisk år med kun fire tabte kampe.

Serberen har vundet ATP World Tour Finals een gang. Den sejr kom i hus i 2008, hvor turneringen blev afholdt i Kina. Han slog russiske Nikolay Davydenko 6/1 7/5 i finalen.

Sidste år i London spillede Djokovic sig videre fra gruppespillet, men tabte til Federer i semifinalen, hvilket var fremgang i forhold til 2009, hvor han blev slået ud med to nederlag i puljen.

2011: Djokovic har vundet stort set alt, hvad han har stillet op til i år. Han startede med at vinde årets første Grand Slam, Australian Open, hvor han slog Andy Murray i finalen – efterfølgende blev det til sejre i Dubai, Indian Wells, Miami, Beograd, Madrid og Rom.

I French Open nåede han til semifinalen, hvor han tabte til Roger Federer. Selvsamme Roger Federer har Djokovic slået fire gange i år, mens den tidligere verdensetter – Rafael Nadal – er blevet slået hele seks gange (alle finaler) ud af seks mulige.

Årets højdepunkt kom i Wimbledons sidste dage, hvor han erobrede førstepladsen på verdensranglisten med en semifinale-sejr over Jo-Wilfried Tsonga, hvorefter han kronede mesterværket 48 timer senere, da han vandt sin første Wimbledon-titel med en komfortabel sejr i fire sæt over Nadal.

Efter Wimbledon-triumfen vandt serberen Montreal Masters og spillede sig efterfølgende frem til finalen Cincinnati Masters, hvor han dog tabte finalen til Andy Murray, inden årets sidste Grand Slam US Open stod for døren. Igen viste han klassen og vandt sin tredje Grand Slam i 2011, hvor både Federer i semifinalen og Nadal i finalen måtte gå fra Centre Court på Flushing Meadows som tabere.

På det seneste har Djokovic haft problemer med sin skulder. Han har efter sigende stillet op i både Basel og Paris Masters i sidste uge småskadet, og det blev da også til et overraskende nederlag i semifinalen til japanske Kei Nishikori i det schweiziske, mens han måtte trække sig inden sin kvartfinale mod Jo-Wilfried Tsonga i Paris.

Spillestil: Djokovic er efterhånden en komplet spiller både offensivt og defensivt. Han har altid været en fantastisk transport-/kontraspiller, som var bundsolid fra baglinjen med stor variation og stabilitet, men i denne sæson har han fyldt på med offensiv kvalitet. Djokovic er nu ubetinget den mand på touren med de bedste returneringer, der kan lægge pres på selv de bedste servere, og han bliver sjældent for kort i banen og laver meget få uprovokerede fejl kombineret med, at han bevæger sig uhyre godt.

Der kan være flere årsager til, at Djokovic har været så suveræn i år. Mange peger på Davis Cup-triumfen med Serbien ultimo sidste år, hvilket medførte, at han kom ind i 2011 med en fantastisk attitude og indstilling. En anden faktor er hans forbedrede fysiske tilstand – han virker stærkere end nogensinde – et område, hvor han tidligere var den klart svageste af ”the big four (Djokovic, Nadal, Federer og Murray).

Odds: Djokovic som vinder af ATP World Tour Finals 2011: 5,5 Betsafe, 24hPoker, 10Bet og 888sport

Rafael Nadal, rank 2, spillede sig frem til finalen sidste år i London, hvor han tabte til Federer. Nadal har endnu aldrig vundet ATP World Tour Finals, hvor han foruden finalen sidste år kan prale af to optrædener i semifinalen.

2011: Nadal er noteret for tre turneringssejre i år, på gruset i Monte Carlo, Barcelona og French Open, mens han har tabt hele syv finaler – på alle underlag – til Novak Djokovic seks gange og til Andy Murray een gang, i Tokyo.

Nadal har ikke virket fysisk på toppen de seneste uger, og han har ikke spillet turneringer siden Shanghai Masters i starten af oktober. I sidste uge måtte han også melde fra til Paris Masters – angiveligt på grund af træthed.

Spillestil: Nadal er fysisk den mest imponerende spiller på touren og er samtidig en af de hurtigste. Han er svær at slå vindere på og giver få gratis point væk, hvilket ofte resulterer i en del uprovokerede fejl fra modstanderen. Tidligere var spanierens store svaghed serven, men den er i dag stabil og god, uden at jeg dog vil betegne selve slaget som et decideret våben. Hans beslutninger i servesituationen er stærke, og han er en af de bedste på touren til at udnytte sin serv mest muligt til at bygge duellen op og få initiativet.

Mentalt er Nadal vel stadig den stærkeste spiller på touren generelt set, selv om Djokovic efterhånden har et signifikant overtag på ham på grund af sine mange finale-sejre i år.

Forhånden er det store våben, hvor han med sin voldsomme topspin og power driver modstanderne rundt på banen, hvis han vel at mærke får tid til sit store sving. Han kan få problemer, hvis han bliver presset hårdt på forhånden på grund af det store sving, og det har eksempelvis Djokovic udnyttet i flere af deres indbyrdes kampe i år, hvor serberen med sine kontinuerlige, dybe transportslag har holdt Nadal-offensiven i skak ved at formindske reaktionstiden.

Tohånds-baghånden samt enhånds-slicen bruges begge som våben i forhold til at manøvrere modstanderen rundt og skifte tempo i duelspillet, mens især tohåndsbaghånden samtidig er et fortrinligt kontraslag, som dog har vist svagheder på det seneste.

Odds: Nadal som vinder af ATP World Tour Finals 2011: 7,0 Sportingbet, Betsafe

Andy Murray, rank 3, har deltaget i ATP World Tour Finals de seneste tre år, hvor det er blevet til to semifinaler. Sidste år slog Nadal ham i semifinalen i en meget tæt tresætter.

2011: Murray har generelt betragtet haft et rigtig godt år, hvor han har spillet sig frem til tre semifinaler og en finale i de fire Grand Slams – tre gange blev Nadal overmanden i semifinalerne, og Djokovic slog skotten i Australian Open.

Specielt på det seneste har han gjort det godt. Inden han i sidste uge blev slået ud af Masters i Paris i kvartfinalen af Berdych, havde han vundet tre turneringer i streg i Asien – heriblandt Shanghai masters – hvilket bringer det totale antal turneringssejre op på fem stykker i år.

Spillestil: Murray er en kontraspiller, som elsker at udnytte farten i de bolde, han får foræret af modstanderen. Hans tohåndsbaghånd betegnes, i skarp konkurrence med Djokovic’, som måske den bedste og mest stabile på touren – et slag, som han kan gøre meget med i form af variation og temposkift.

Rent fysisk er han en af de stærkeste på touren, hvor kun Nadal vurderes at være i bedre stand. Murray har et stort repertoire med mange muligheder – forskellige typer slag – i sit game, hvilket nogle gange kan gøre det svært for ham at vælge, men generelt set har han god shot-selection. Dog kommer det store repertoire ikke altid til udtryk, idet Murray af og til forfalder til at spille noget henholdent og afventende, som kan virke som en stopklods i forhold til hans potentiale.

En af Murrays svagheder er, at han ikke er lige så mentalt stærk som de andre spillere i verdenstoppen – måske fordi han endnu ikke har fået sin første grand slam-titel under bæltet på trods af deltagelse i tre finaler. 

Odds: Murray som vinder af ATP World Tour Finals 2011: 4,0 Sportingbet

Roger Federer, rank 4, har vundet ATP World Tour Finals hele fem gange og er forsvarende mester her i London.

2011: Federer vandt årets første turnering i Doha i januar, men han måtte vente helt til november, før han igen formåede at spille sig til tops i sin hjemby Basel i forrige uge, inden han i sidste uge vandt Paris Masters for første gang efter en sejr over franskmanden Jo-Wilfried Tsonga i finalen. 

I Grand Slam-sammenhæng er det blevet til en semifinale i Australian Open, finaleplads i French Open, kvartfinalen i Wimbledon og en semifinaleplads i US Open. Djokovic blev overmanden i Melbourne og New York, mens Nadal slog ham i Paris og Tsonga i London.

Spillestil: Federer er nok den mest talentfulde spiller verden nogensinde har set, og han er en rigtig shot-maker med fantastisk shot-selection. Til forskel fra da Federer var bedst for få år siden, hvor han eliminerede al modstand, laver han i dag – til tider – mange uprovokerede fejl. Især når han møder de rigtig stærke transportspillere i verdenstoppen.

Federer arbejder sammen med Paul Anacone, som tidligere har trænet Pete Sampras. Det samarbejde har resulteret i, at han er blevet langt mere aggressiv i sit spil i forhold til, hvordan han har spillet de senere år, hvor han har haft en mere defensiv tilgang til spillet og levet mere på modstanderens fejl. I takt med, at han er blevet ældre og måske lidt langsommere og fysisk svagere end sine yngre konkurrenter i toppen, har han sammen med sin træner indført denne strategi.

Federers forhånd og serv har altid været de store våben, mens baghånden vurderes at være hans svage punkt. Dog har det været forhånden, som har haft tendens til at krølle de seneste år, når det er blevet kritisk mod de andre topspillere. 

Odds: Federer som vinder af ATP World Tour Finals 2011: 3,00 Bet24

De fire outsidere:

Ferrer, Tsonga, Berdych, Fish…


David Ferrer, rank 5, har deltaget i ATP World Tour Finals to gange. Han spillede sig frem til finalen i Kina i 2007, hvor han tabte 3-0 i sæt til Federer, mens han end ikke vandt et sæt i sine tre indledende kampe i London sidste år.

2011: Ferrer har spillet en stabil sæson og kan blandt andet skrive to turneringssejre og fire finaler på sit CV for 2011. På Grand Slam-niveau kom højdepunktet, da han nåede semifinalen i Australian Open, mens han ikke gik dybt i de tre øvrige.

Ferrer har spillet godt på de seneste, hvor hans  CV har fået tilføjet en semifinale i Tokyo, finaleplads ved Shanghai Matsers, hvor han tabte til Murray, og en semifinaleplads i sin hjemby Valencia tidligere på måneden. I Sidste uge spillede han sig frem til kvartfinalen i Paris, hvor den tårnhøje,  storservende amerikaner John Isner satte en stopper for spanieren. 

Spillestil: Ferrer er ikke den mest talentfulde spiller på touren rent teknisk, men han er en rigtig grinder og en ukuelig fighter, som bliver betegnet som en levende mur fra baglinjen.

På sine gode dage laver han stort set ingen fejl i grundspillet og er selv i besiddelse af en god forhånd, som han kan gå ind og dominere spillet med. Serven bliver betegnet som habil, mens baghånden er et af de mest sikre transportslag fra touren.

Odds: Ferrer som vinder af ATP World Tour Finals 2011: 85,55 Betfair*

Jo-Wilfried Tsonga, rank 6, har for første gang i sin karriere kvalificeret sig til ATP World Tour Finals.

2011: Efter en lidt svingende start på sæsonen,har den store franske publikumsfavorit spillet stærkt her i slutningen af året, hvor det er blevet til turneringssejre i Wien og Metz, mens han just i sidste uge spillede sig frem til finalen i Paris Masters, hvor Federer dog blev hans overmand.

I Wimbledons kvartfinale stod han også overfor Federer, hvor han på sensationel vis vendte 0-2 i sæt til sejr. Semifinalen i Wimbledon blev dog endestationen for franskmanden, da han blev slået ud af den senere vinder Djokovic. Det var hans bedste Grand Slam-resultat i år.   

Spillestil: Tsonga er en rigtig publikums-spiller, som elsker at udfolde sig på de store scener med en masse entusiastiske tilskuere. Den mørke franskmand er en stor og stærk atletisk spiller med en stor serv og en god forhånd. Han dominerer sine modstandere med et tungt anlagt spil på de gode dage, mens han kan lave mange uprovokerede fejl på de mindre gode dage.

Odds: Tsonga som vinder af ATP World Tour Finals 2011: 22,85 Betfair* 

Tomas Berdych, rank 7, fik sin debut blandt de otte bedste på kloden sidste år i London, hvor han blev slået ud i gruppespillet. Han har i 2011 vist, at han hører til i toppen og stadig kan blande sig i det fine selskab.

2011: Berdych er i år blot noteret for een turneringssejr - den kom for nyligt i Beijing, da han slog Cilic i finalen - men han har spillet yderst stabilt gennem hele året. Hele otte gange har han spillet sig frem til semifinaler, og det er blevet til syv optrædener, hvor kvartfinalen blev endestation. I Paris i sidste uge imponerede han ved at slå Murray i kvartfinalen, mens Federer blev stopklods for den trætte tjekke i semifinalen.  

Spillestil: Den store tjekke slår meget tungt og fladt til en tennisbold, både fra for- og baghånden, uden særlig meget topsspin. Når han spiller godt – og holder de uprovokerede fejl nede – er han livsfarlig for alle spillere på touren. Berdych er klart bedst, når han får lov til at diktere spillet, hvor han kan dominere modstanderen med sine tunge grundslag fra baglinjen. Hans forhånd er en af de bedste på touren og hans farligste våben, og hans tohåndsbaghånd er ligeledes et godt offensivt våben.

Berdych bevæger sig dog ikke specielt godt i forhold til mange af konkurrenterne i verdenstoppen, og han laver ofte uprovokerede fejl, når han bliver flyttet ud af sin hitting/comfort zone. Et andet problem er hans returneringer, der er blandt de svagere i verdenstoppen.     

Odds: Berdych som vinder af ATP World Tour Finals  2011: 24,0 Bet24

Mardy Fish, rank 8, deltager for første gang i ATP World Tour Finals.

2011: Fish har aldrig spillet bedre tennis, end han har gjort i år. I flere år har Andy Roddick været den bedst rangerede amerikaner, men nu har Fish sat sig solidt på den trone.

Desværre for amerikaneren, lider han af skadesproblemer for tiden, og i sidste uge, måtte han trække sig i kvartfinalen i Paris Masters.

Fish spillede specielt god tennis op til US Open, hvor det blev til sejr i Atlanta, og efterfølgende spillede han sig frem til finalerne i Los Angeles og Montreal. Fem semifinaleoptrædener noteres også, hvilket vidner om et yderst stabilt år.

Spillestil: Fish har tidligere været en lidt tung spiller med en stor serv. Han satsede på at få afgjort duellerne hurtigt, men via et signifikant vægttab i 2010, er han blevet meget mere mobil og kan i langt højere grad følge med, når bolden går over mange gange – faktisk vil jeg vurdere, at Fish i dag er en af de spillere, som bevæger sig bedst på touren. Hans tohånds-baghånd vil jeg betegne som hans mest stabile grundslag, mens forhånden kan krølle lidt af og til.

Odds: Fish som vinder af ATP World Tour Finals 2011: 85,55 Betfair*