Det er blevet tid til finale- og bronze-serierne i AL-Bank Ligaen, dansk ishockeys bedste række. 

Som optakt – for ishockeyfans og bettinginteresserede - har BetXperts Mike Larsen skrevet nedenstående artikel om seriernes match-ups, med et kig på hvert holds stærke og svage sider, samt et bud på udfaldet af begge serier.

En analyse, med tilhørende spilforslag, af første finalekamp kan findes på denne side.


Finale: SønderjyskE-AaB Ishockey

Allerede efter 5 kampe i semifinale-serierne var det afgjort, hvordan finalen ville se ud., Det blev den forventede serie mellem SønderjyskE og AaB Ishockey. Hele sæsonen har alle snakket om, at det var den rigtige finale.

SønderjyskE står i finalen som forsvarende mestre, mens AaB Ishockey står i finalen for første gang i 3 år. SønderjyskE er med finalepladsen i år sikker på at få medaljer for 5. år i træk. Dermed kan man vist godt sige, at SønderjyskE er det nye dominerende hold i dansk ishockey.

Program:
Kamp 1 SønderjyskE – AaB Ishockey 9. april kl. 18.45
Kamp 2 AaB Ishockey - SønderjyskE 13. april kl. 19.30
Kamp 3 SønderjyskE - AaB Ishockey 16. april kl. 21.00
Kamp 4 AaB Ishockey - SønderjyskE 18. april kl. 20.30
Evt. kamp 5 SønderjyskE - AaB Ishockey 20. april kl. 19.00
Evt. kamp 6 AaB Ishockey - SønderjyskE 23. april kl. 21.00
Evt. kamp 7 SønderjyskE - AaB Ishockey 25. april kl. 18.15

Personligt, så kunne jeg godt have set en bedre planlægning fra Unionens side til finalerne, da SønderjyskE får den økonomiske fordel (mere ølsalg og generelt flere mennesker til kampene) af 2 fredagskampe på hjemmebane – selv hvis serien bliver afgjort på 4 kampe.

Havde man spillet 2. kamp om søndagen d. 11. april, så ville man have opnået en bedre balance, og der havde været 2 chancer for, at serien blev afgjort en fredag aften – hvilket er bedre end en søndag aften.

SønderjyskE – AaB Ishockey:
SønderjyskE kom overraskende let i finalen, da man vandt fire kampe i træk og dermed 4-0 over Frederikshavn, hvilket var overraskende, da der ikke har været mange hold, der har sejret i Frederikshavn denne sæson. SønderjyskEs samlede sejr var ventet, men snarere i 5 eller 6 kampe.

AaB Ishockey kommer fra en semifinaleserie mod Herning, som man vandt 4-1, hvilket ser overbevisende ud. Sådan var det dog ikke, da man måtte kæmpe hårdt i kamp 3 og 4, hvor man var bagud i store dele af kampene, og hvor man kom tilbage efter en stor fight af hele holdet.

Målmand:
SønderjyskE har Alfie Michaud som 1. valg i målet, og han har den bedste redningsprocent (94,42) i slutspillet indtil videre (men han har også kun stået overfor 197 skud i sine næsten 9 kampe). Redningsprocenten er faldet lidt i forhold til kvartfinaleserien, men Frederikshavn skød noget mere på mål end Nordsjælland formåede. Som backup har man unge Christian Møller, der også har spillet godt for klubben, når han har fået chancen.

AaB Ishockey har engelsk/canadiske Jody Lehmann på mål. Han har til tider stået godt, men har ikke leveret det bedste spil i 2 kampe i træk. En masse små fejl, hvor han kommer på mellemhånd eller har mistet sin stav. Han har en pæn redningsprocent på 91,56, hvilket er en mindre forbedring i forhold til kvartfinalen. Han har stået overfor 307 skud, hvoraf 26 er gået ind i målet.
Som backup har man talentfulde Nikolaj Nørbak, men det er meget tvivlsomt, hvorvidt han får noget spilletid i denne serie.

Backs:
SønderjyskE har en stærk defensiv, der lukkede færrest mål ind af alle hold i grundspillet. Derudover indkasserede man bare 5 mål i kvartfinalen samt 6 i semifinalen, hvor man lukkede godt ned for modstandernes skud på mål, der typisk enten blev snuppet af backs eller endte sikkert i handsken på Michaud.

Dustin VanBallegoie er en af SønderjyskEs bedste og vigtigste backs, men han har vist, at han kan få nogen mentale nedbrud, hvor han tager nogle meget dumme udvisninger (matchstraffe). Den sidste grundspilskamp fik han matchstraf 2 sek. før tid, mens han i den første kamp mod Frederikshavn i semifinalen også fik en dum matchstraf, da man var foran 5-0. Begge tilfælde i situationer, hvor kampen var afgjort.

AaB har en god backkæde på papiret, som man forstærkede med Magnus Hedlund i en periode, hvor man var uden Rasmus Pander og Neal Martin. Man har 6 gode backer, og man har en Rene Espersen, der er 7. back. Han har dog fået en del spilletid, da Daniel Madsen har været bænket et par gange i semifinalen, og han har spillet på det sikre hver gang.

Hos AaB er der en Fredrik Persson, der har udmærket sig ved at spille meget i vigtige kampe. Han er den back, som der tager det ekstra skift, hvis der er behov for det. Det har også kastet 4 point (1+3) samt 4 udvisningsminutter af sig i dette slutspil

Forwards:
SønderjyskE har måske ligaens farligste angreb, hvor kæden med Lykkeskov, Kjærgaard og Matejic har gjort livet meget surt for alle hold i ligaen. Lykkeskov er dog yderst tvivlsom til serien, og han forventes ikke at spille finalerne. Man har tidligere – med succes – rykket Mads Lund op i denne kæde, Han har ikke helt det samme samspil med de andre som Lykkeskov, så det er stadig en svækkelse af denne kæde. Mange hold fokuserer meget på denne kæde – så meget, at man glemmer, at SønderjyskE også har mange andre strenge at spille på. Frederik Storm, Aleksandr Macijevski og Dan Ceman, for at nævne et par stykker af dem. Et komplet angreb.

AaB-offensiven styres af flere spillere, hvor den tidligere Herning-spiller, Lasse Lassen, samt Pär Bäcker, der har indset, at han må komme i gang med at arbejde for holdet, hvis han skal have en chance for at blive. Kæden med Deniset, Watson og Larsen har været en mindre skuffelse i slutspillet. Det har ikke været meget, at de har produceret på isen. Derudover har man en rigtig god danskerkæde med Møller, Kisum samt Olsen, der kæmper hele tiden, og man er også begyndt at producere en del mål og point i kampene. Ligeledes har den kæde fået spilletid i overtal, og det er den, der er mest på isen i undertal samt overfor modstandernes bedste kæde.

Skader:
SønderjyskE er sandsynligvis uden forward Kim Lykkeskov hele serien med en hjernerystelse efter tacklingen fra Jesper Jensen i Frederikshavn i den sidste semifinalekamp.

AaB er uden forward Nikolaj Nedermark til kampene, da han er ude med et brækket kraveben, der vil koste ham resten af slutspillet. Han har været ude i længere tid, og det er en svækkelse af bredden på holdet, der dog har vist sig at være rigtig god til denne sæson, hvor man har haft spillere oppe fra 1. division samt spillere fra AaB College til at komme med nogle spillere til holdet.

Indbyrdes:
26/01-10 SønderjyskE - AaB Ishockey 0-4 FT
08/12-09 AaB Ishockey - SønderjyskE 0-5 FT
30/10-09 SønderjyskE - AaB Ishockey 5-2 FT
29/09-09 AaB Ishockey - SønderjyskE 4-3 FT

Det er blevet til 2 sejre til hver hold. Begge hold har vundet én gang på hjemmebane samt én gang på udebane. AaB Ishockey satte med sin sejr i Vojens en stopper for den stime af sejre, som sønderjyderne var i gang med på daværende tidspunkt.

Samlet:
Over 7 kampe, tror jeg desværre – jeg er AaB-fan – at SønderjyskE er for stærke, selvom SønderjyskE er uden Lykkeskov i hele serien. Jeg håber og tror dog på, at AaB Ishockey kan gøre det svært for sønderjyderne.


Bronze: Frederikshavn – Herning

Årets bronzekamp spilles bedst af 2 kampe, hvor det er den samlede målscore, der er afgørende for, hvem vinder bronzemedaljerne. Grundet den forholdsvise lille afstand mellem klubberne, så valgte man at spille kampene over een weekend.

Frederikshavn kunne vælge, om man ville starte hjemme eller ude, og man valgte at starte på udebane, så vendelboerne i givet kan holde på hjemmebane efter 2. kamp.

Program:
Kamp 1 Herning Blue Fox – Frederikshavn White Hawks 9. april kl. 19.30
Kamp 2 Frederikshavn White Hawks – Herning Blue Fox 10. april kl. 16.00

Målmand:
Frederikshavn har en dansk landsholdsmålmand i Frederik Andersen, der kom til fra Herning før denne sæson. Han skal have en stor del af æren for, at man er kommet så langt, som man er kommet i denne sæson. Hans redningsprocent er ganske vist ”kun” 92,49, men han har stået overfor mellem 40-50 skud hver kamp, så han holder et rigtigt højt niveau i målet.

Herning har Joni Myllykoski i målet, og han har stoppet 93,41% af alle skud, der er kommet mod ham i slutspillet indtil videre. Mod EfB Ishockey kom der ikke mange skud i forhold til kampene mod AaB Ishockey. AaB Ishockey skød mere på mål end EfB Ishockey. Han er i mine øjne en lidt bedre målmand end Andersen, da han holder et mere konstant niveau. Andersen kan spille store fantom kampe, hvor intet passerer ham, men han kan også gå over i den anden grøft ligeså snart, at han bliver passeret af den første puck.

Backs:
Frederikshavn har en god backlinie, hvor man har en Christian Schoildan, der kæmper hele kampen. En Steve Birnstill, der i mine øjne, er en af ligaens bedste backs, der spiller godt i defensiven, mens han også er farlig fremad banen. Mads Møller og Mads Bech er ganske udmærkede backs, der dog begår et par fejl i kampene. Derudover har man et par meget unge backs, der laver flere fejl.

Herning har Daniel Nielsen og Teemu Jääskeläinen som sine stærke backs, ellers er det unge urutinerede spillere, der ikke har spillet mange år i ligaen. Mathias Pedersen og Anders Overmark har spillet en godkendt sæson for rævene, men ellers er der ikke nogen, der er sprunget i øjnene på den tyndt besatte backkæde.

Forwards:
Frederikshavn har rutinerede Mike Grey, Tomi Jokinen, Thomas Reinert samt Radim Piroutek, men det er unge spillere som Jesper Jensen, Nikolay Meyer og Morten Smedegaard, der har vist det hvide høgeflag på isen denne sæson.

Herning har en ung og energisk offensiv, hvor man har et par finner, der laver nogle point i kampene. Danskere som Thor Dresler, Lasse Sandsgaard samt Nicklas Jensen også leverer gode præstationer fortiden. Sandgaard er dog en smule tvivlsom til bronzekampene denne weekend.

Skader:
Frederikshavn må se bort fra Morten Lie (forward) disse kampe, hvilket også er en klar svækkelse af holdet. Høgenes målmand, Frederik Andersen, må betegnes som tvivlsom, da han ikke spillede den sidste kamp i semifinalen mod SønderjyskE grundet lyskeproblemer.

Herning Blue Fox er sandsynligvis uden backerne Martin Rahbek samt Martin Christensen, der begge har været ude hele serien. Forward Lasse Sandgaard er tvivlsom til kampene, hvilket er en mulig svækkelse af offensiven, da Sandgaard har spillet et rigtig godt slutspil.

Indbyrdes:
05/02-10 Herning Blue Fox - Frederikshavn White Hawks 4-1 FT
29/01-10 Herning Blue Fox - Frederikshavn White Hawks 5-2 FT
22/12-09 Frederikshavn White Hawks - Herning Blue Fox 1-0 FT
13/11-09 Herning Blue Fox - Frederikshavn White Hawks 3-1 FT
23/10-09 Frederikshavn White Hawks - Herning Blue Fox 2-0 FT
02/10-09 Frederikshavn White Hawks - Herning Blue Fox 5-0 FT

Frederikshavn Whtie Hawks har ikke vundet i Herning denne sæson i AL-Bank Ligaen – dog hentede man en sejr på 2-0 i AL-Bank Cuppen op til sæsonen. Herning har ikke scoret i Frederikshavn denne sæson.

Samlet:
Hvis Frederikshavns lyskeskadede landsholdsmålmand ikke bliver klar, er Herning favorit. Men bliver han klar, er det temmelig fifty-fifty hvem der ender med bronze medaljerne. Hernings motivation er normalt ikke er på det højeste til bronzekampene, men med alle de unge spillere, der vil kæmpe for en medalje, så ser det nok anderledes ud denne gang. Frederikshavn vil også kæmpe for at få medaljer.