Tipsbladet har i strid med lovgivningen guidet spillere til, hvordan du kan spille udenom ROFUS. Det er i strid med Spilleloven, mener advokater. 

Tipsbladet bryder Spilleloven. Det mener i hvert fald to uafhængige advokater, som BetXpert har snakket med. 

Sagens kerne består i, at det populære fodboldmedie indtil fredag eftermiddag har haft en betalt artikelannonce, hvori du finder en ”Stor Guide: Casinoer uden ROFUS”.

ROFUS er et register, som Spillemyndigheden har oprettet til gavn for personer, der spiller for meget. Her kan de registrere sig, hvorefter det er umuligt for dem at spille hos spiludbydere med dansk spilletilladelse. 

Dette gælder dog ikke for spiludbydere, der ikke har spilletilladelse i Danmark. Her kan selv ROFUS-registrerede spillere fortsætte deres spil. 

Screenshot er fra omtalte artikel og er taget torsdag den 16. juni klokken 08.04. BetXpert har redigeret artiklens billede ud af screenshottet. 

I artiklen kunne man blandt andet også læse følgende:

"Er du registreret i ROFUS - men fortryder du? Måske er det blot en enkelt dag, hvor du keder dig lidt, og har lyst til at spille?"

Advokat: ”Det er bundhamrende ulovligt”

Da BetXpert blev opmærksom på Tipsbladets annonceartikel om, hvordan du kan omgå ROFUS og derved spille videre hos udenlandske spiludbydere, tog vi kontakt til Heidi Højmark Helveg, advokat med speciale i markedsføringsret, fra advokatfirmaet CO:PLAY LAW. 

- Er den her annonceartikel fra Tipsbladet i strid med loven?

- Det er bundhamrende ulovligt, det her. Hvis man skal markedsføre spil i Danmark, så skal man have en dansk spilletilladelse. Det har ingen af disse udbydere (som Tipsbladet linker til, red.).

- Her i annoncen fra Tipsbladet er formålet netop, at du skal finde nogle udbydere, som ikke har dansk spilletilladelse, og at du skal spille udenom ROFUS. 

- Det er ulovligt for spilvirksomhederne at markedsføre sig i Danmark, når de ikke har en spilletilladelse, og medierne, såsom Tipsbladet, må heller ikke markedsføre dem. 

Ifølge advokaten med speciale i markedsføringsret er der ingen tvivl om, at her er tale om en reklame. 

- Det er ovenikøbet en sponsoreret artikel, hvilket ikke efterlader tvivl om, at det er en reklame. Her kan de (Tipsbladet, red.) ikke dække sig ind under, at det er redaktionelt indhold, og at de ikke har opdaget, at det var ulovligt. Det her svarer til at have købt en helt almindelig annonce. 

Tipsbladet har selv ansvaret

Det er normalt hos medier, at de ikke altid selv skriver de annonceartikler og lignende, som huserer på siden. Det er dog ikke en legal undskyldning for at have ulovligt indhold på en hjemmeside, mener Heidi Højmark Helveg. 

- Hvori ligger ansvaret? Hos Tipsbladet eller hos deres eksterne partner, hvis de har en sådan, der leverer de her annoncer?

- Tipsbladet har selv et ansvar for at bringe den. Vi taler om et direkte ansvar for medvirken efter paragraf 59, styk 2, i Bekendtgørelsen af lov om spil

Det stykke i Bekendtgørelsen, som Heidi Højmark Helveg refererer til, lyder således:

Stk. 2. Med bøde straffes den, der forsætligt eller groft uagtsomt formidler deltagelse i spil uden tilladelse, jf. stk. 1.

Her er ifølge Heidi Højmark Helveg tale om, at Tipsbladet yder den strafbare formidling, som står beskrevet herover. Advokaten kan ikke se, at der er nogle huller i loven, som Tipsbladet kan gemme sig i.

- Jeg kan ikke se, der kan være nogen kattelem i den her situation. Det havde været noget andet, hvis det ikke havde været spil om penge, men det er ikke tilfældet i den konkrete sag. Det er ret tydeligt, at her er tale om pengespil. 

BetXpert har også været i kontakt med Mario Fernandez, advokat med speciale i spillebranchen, fra advokatfirmaet Lundgrens. Han mener også, at Tipsbladet bryder loven med annoncen. 

- Er den her annonceartikel fra Tipsbladet ulovlig?

- I strid med lovgivningen kan de anses for aktivt at formidle kontakten mellem danske spillere og udenlandske spiludbydere uden dansk spilletilladelse. Eller sagt på en anden måde: Det læner sig op imod at være en ulovlig, aktiv markedsføring.

Spillemyndigheden vil ikke udtale sig om den konkrete sag

BetXpert har også været i kontakt med Spillemyndigheden for at få deres syn på annoncen fra Tipsbladet. De ville dog ikke udtale sig om den konkrete sag, men Katja Arabelle Antabi, chefkonsulent/kommunikationsansvarlig for afdelingen Økonomi, Styring og Administration, kom med følgende generelle udtalelse:

- Spillemyndigheden kan ikke udtale sig om enkelte sager, men vi kan sige, at det er i strid med spilleloven at formidle til og reklamere for spiludbydere uden tilladelse, når formidlingen eller reklamen henvender sig til det danske marked.

Ifølge Heidi Højmark Helveg og Mario Fernandez er her tale om, at annoncen/reklamen henvender sig til de danske spillere og dermed det danske marked. 

Centerleder hos Center for Ludomani: ”Det er på alle måder usmageligt”

BetXpert har også talt med Henrik Thrane Brandt, der er centerleder hos Center for Ludomani. Han kalder blandt andet den sponsorerede artikel for 'usmagelig'. 

- Vi har i alt 478.000 danskere, der viser en eller anden form for risikabel spiladfærd. Så synes jeg jo på alle måder, at hvis det var mig, der sad på Tipsbladet og havde ansvaret for den artikel, så ville jeg godt nok kigge mig i spejlet og spørge mig selv, om det er det rigtige, det her, siger Henrik Thrane Brandt og fortsætter:

- Det synes vi selvfølgelig på Center for Ludomani på ingen måde, at det er. Vi har over 30.000 danskere, der er i ROFUS, og de er der jo af en grund. At man så bevidst laver en vejledning til at kunne spille uden om det her, det er jo at tage fat i de mennesker, der har spilproblemer.

- Det er godt nok trist, men der er jo nogen, der får penge for at henvise til det, men det er på alle måder usmageligt, vil jeg sige.

- Hvor skadelig tror du, en sådan artikel kan være for en ludoman?

- Vi har jo på Center for Ludomani løbende hørt, at der også er nogle af dem, der har været nede af den vej (spil hos ikke-licenserede spiludbydere, red.), fortæller centerlederen og fortsætter:

- Så det er jo skadeligt, at de kan gå derind, fordi de her mennesker lige pludselig bliver meget impulsive. Enten kan det være noget med penge, eller noget der er svært i deres liv.

- Spillerne kan via en guide som den fra Tipsbladet nemt og hurtigt havne på de ikke-licenserede spillesider. I det her tilfælde er der rigtig god vejledning til det, så selvfølgelig er det skadeligt.   

Ifølge Henrik Thrane Brandt kan man godt lægge hindringer i vejen, der gør det sværere at spille, men den enkelte skal til syvende og sidst selv ville det. 

- De her mennesker har jo en sindssygt stærk tro på, at de kan vinde over spilindustrien, og vi kan jo ikke forhindre folk i at spille. Der er altid nogle huller et eller andet sted.

- Man kan godt sætte nogle barrierer op, så det bliver lidt vanskeligere, men de skal jo ville det hver især.

- Så at der er sådan en let adgang her med vejledning på dansk og det hele, det er da på alle måder bare ikke i orden, lyder det fra Henrik Thrane Brandt. 

Ansvarshavende chefredaktør hos Tipsbladet.dk: Ansvaret er mit

BetXpert viste Allan Olsen, der er ansvarshavende chefredaktør på Tipsbladet.dk, de tre eksempler på ulovlig sponsoreret indhold, som vi havde fundet, og kort efter var de tre artikler væk fra Tipsbladets hjemmeside. Det takker Allan Olsen BetXpert for.

- Først og fremmest vil jeg gerne sige tak til BetXpert for at have gjort os opmærksomme på det. Det er vi rigtig glade for, og vi har selvfølgelig taget den konsekvens efter de oplysninger, at vi har fjernet dem, og i fremtiden går vi i en lang bue uden om den slags sponsoreret indhold, fortæller Allan Olsen til BetXpert.

- Hvordan kan det være, at den slags sponsorerede indhold ikke er blevet stoppet i opløbet?

- Ja, det er jo det, man kalder et 'skidegodt' spørgsmål. Det er det jo ikke, tror jeg, fordi vi jo er en mindre organisation. Jeg sidder med det redaktionelle og har ikke rigtigt noget med det kommercielle indhold at gøre, siger Allan Olsen og fortsætter:

- Og dem, der har med det kommercielle indhold at gøre, har måske ikke helt været opmærksomme på, hvad der ligger inden for skiven og uden for, når det kommer til sponsoreret indhold. 

- Så det vil sige, at den redaktionelle og den kommercielle del af Tipsbladet ikke taler sammen?

 - Jo, det gør vi jo jævnligt, men når det kommer til konkret sponsoreret indhold, så kan man sige, så havner det jo ikke rigtigt på mit skrivebord.

- Men det fratager os jo ikke ansvaret, og det fratager jo heller ikke mig et ansvar for at have styr på alt, hvad vi publicerer, lyder det fra Allan Olsen.

Siden BetXpert har været i kontakt med Allan Olsen, har Tipsbladet som nævnt valgt at fjerne den omtalte annonce samt to andre lignende om pengespil. 

Tipsbladet er i øvrigt langtfra det eneste danske medie, hvor vi har fundet promovering af ikke-licenserede spiludbydere. Du kan også finde lignende sponsoreret indhold hos blandt andre Avisen.dk og Migogaalborg.dk.

BetXpert anbefaler: Spil hos de licenserede udbydere

Her hos BetXpert har vi siden ophøringen af spillemonopolet og indførelsen af Spilleloven i 2012 anbefalet, at du spiller hos de spiludbydere, der har en dansk spilletilladelse. Og vi har aldrig samarbejdet med spiludbydere, der ikke har en sådan, siden da. 

Vi anbefaler dette, fordi du, når du spiller hos de dansk-licenserede spiludbydere, spiller under dansk lovgivning.

Herunder hører love og foranstaltninger om vigtige elementer såsom aldersgrænse, sikker identificering af spillekonto, grænser for, hvor meget du må spille for, bekæmpelse af hvidvaskning og ikke mindst netop selvudelukkese via ROFUS-registret.

BetXpert står desuden altid klar til at hjælpe dig, skulle du møde problemer hos en licenseret spiludbyder. Spiller du hos spiludbydere, der ikke har dansk spilletilladelse, er hjælpen straks sværere at få fat på. 

Artikler om sikkert spil

Her på BetXpert har vi tidligere skrevet om, hvor mange sider der, desværre, promoverer spil udenom ROFUS. Spillemyndigheden og politiet kan have svært ved at gøre noget ved det, fordi bagmændene operer fra .com- og .net-sider. 

Tilbage i 2020 lavede vi tilmed en artikelserie på fem artikler omhandlende spillesikkerhed. Du kan finde den femte artikel her. I den finder du øverst links til de første fire artikler. Vi anbefaler selvfølgelig, at du begynder med artikel et. 

BetXpert gør opmærksom på, at det i Danmark som udgangspunkt ikke er ulovligt at spille hos de ikke-licenserede spiludbydere. Det kommer dog helt an på, hvordan forholdet mellem kunde og spiludbyder opstår/forholder sig. Se mere herom i faktaboksen.