Torsdag den 31. august bliver der igen spillet herrehåndbold i de danske haller, når 888ligaen starter med sæsonens første kamp. Læs BetXperts uddybende optakt til 888ligaen 2017/18, der detaljeret gennemgår de forskellige hold og kigger mod oddsmæssige tendenser. 

Aalborgs direktør, Jan Larsen, og resten af Aalborg Håndbold kunne gå på sommerferie med et bredt smil på læben ovenpå en noget nær perfekt sæson for nordjyderne.

Aalborg endte øverst i grundspillet, efter de kontinuerligt havde præsteret på et meget højt niveau uden de store udsving. Semifinalepladsen kom dog lidt mere usikkert i hus, da holdet endte á point med Skjern og GOG i deres slutspilspulje. Her lukrerede Aalborg og Skjern på deres bedre placeringer i grundspillet, hvorfor GOG måtte tage til takke med sorteper. Aalborg og Skjern endte også i finalen, hvor Aalborg tog guldet i Skjerns hule efter uafgjort hjemme og en sejr i Skjern Bank Arena.

Til gengæld blev det en katastrofal sæson for Kolding København, der nærmest skal starte fra nul efter ’Ortega-fadæsen’. Ribe/Esbjerg og Jakob Holm blev sidste sæsons positive overraskelse sammen med Mors/Thy, der noget overraskende tog en plads i slutspillet. Anders Eggert og Jesper Nøddesbo er tilbage i dansk håndbold.

Det ligner på forhånd en meget spændende og jævnbyrdig sæson, hvor der er rigeligt at glæde sig til. Sæsonen starter torsdag den 31. august, når SønderjyskE hjemme tager mod Skanderborg. 

Vi gennemgår herunder de 14 hold og tager et kig på, hvilke oddsmæssige tendeser der kan være værd at holde øje med. 

Vinderodds på 888Ligaen 2017/18

Odds på vinderen af 888Ligaen 2017/18

Bedste odds Bookmaker
Skjern 4,50
Bwin
Bjerringbro/Silkeborg 4,75
Bwin
Aalborg Håndbold 5,00
Danske Spil
TTH Holstebro 6,00
Danske Spil
GOG 2010 10,00 Bet365
KIF Kolding København 21,00 Bet365
Ribe/Esbjerg HH 26,00 Bet365
Århus Håndbold 51,00 Bet365
HC Midtjylland 81,00
888sport
Mors/Thy Håndbold 151,00 Bet365
SønderjyskE 151,00
888sport
Skanderborg Håndbold 301,00 Bet365
TM Tønder 401,00 Bet365
Nordsjælland Håndbold 501,00
Bet365

Aalborg Håndbold - Aalborggensiske drømme uden Sander Sagosen

Guldet blev også den perfekte afslutning for Sander Sagosens tid i Aalborg. Han var om nogen manden bag Aalborg imponerende sæson og bliver utvivlsomt savnet i det nordjyske. Den norske stjerne blev delt topscorer og blev samtidigt den mest assisterende spiller i ligaen i sidste sæson. Sagosen er sendt videre til den absolutte verdenstop, hvor han nu skal folde sine talenter ud for mægtige PSG.

Andreas Holst Jensen er hentet ind som en decideret erstatning for Sagosen – og det er nogle store sko, han skal udfylde. Holst er hentet i GOG, hvor han i slutningen af den netop overståede sæson gjorde comeback efter en længerevarende korsbåndsskade. Holst er ikke på niveau med Sagosen, men han har ganske vist nogle kompetencer, der på sigt kan udvikle ham til en verdensklasse håndboldspiller.

Foruden Holst har Aalborg hentet kroatiske Lovro Jotic til bagkæden, det spændende norske fløjtalent Sebatian Barthold, Jesper Meinby vender retur efter et mislykket ophold i Frankrig og så har man hentet Søren Pedersen, der kom tilovers i Skjern.

Med DM-guldet i baggagen skal Aalborg spille europæisk håndbold i den kommende sæson. Holdets Champions League-pulje er fyldt med hold fra den øverste hylde. Flensburg, Kiel, PSG, Veszprem, Kielce, Brest og Celje kommer alle på besøg i det nordjyske.

Det hårde CL-program kan gå ud over Aalborgs præstationer i den danske liga – og så skal man til at opbygge noget nyt i angrebsspillet, hvor meget førhen var overladt til Sander Sagosen. Selvom Holst er et fint indkøb, så synes de en smule svækket til denne sæson. De er ikke mine favoritter til guldet.

Straffekast: Buster Juul, Sebastian Barthold og Patrick Wiesmach.

Bud på topscorer: Andreas Holst Jensen.

Bud på placering: 4.-plads.

Spiltanker: Hvordan klarer Aalborg efterårets hårde program?

Med Aalborgs mange kampe i efteråret i både Champions League og 888Ligaen kan man ikke forvente, at de prioriterer hver kamp lige højt. Det kan give nogle smuttere i ny og næ. 

Bjerringbro/Silkeborg - store forventninger til Nøddesbo og co. 

BSV formåede ikke at forsvare deres danske mesterskab i sidste sæson, hvor holdets deltagelse i Champions League betød mange flere kampe end modstanderne i den danske liga. BSV tog bronzemedaljerne efter to kampe mod REHH. Sidstnævnte havde på daværende tidspunkt spillet 20 kampe færre end midtjyderne.

Hypen omkring håndbold i Silkeborg og omegn har uden tvivl fået et nøk op, efter BSV skrev under med den evige publikumsyndling, Jesper Nøddesbo, der er tilbage på dansk grund efter et langt ophold i spanske Barcelona. Det blev tydeliggjort, da BSV havde 1900 mennesker på lægterne til en træningskamp mod GOG flere uger før sæsonstart.

Midtjyderne har dog mistet et vigtig kort i skraldemanden Allan Damgaard, der igen prøver udenlandseventyret i Göppingen. Damgaard var manden, der lukkede holder offensivt og defensivt – og altid var garant for at gå ind med en fantastisk indstilling, hvad enten modstanderen hed PSG eller Randers HH. Hans tab bliver stort for klubben.

Klublegenden, Mads Øris Nielsen, er hentet til som erstatning. Øris har spillet flere år i Skive på en noget lavere hylde. Indkøbet af Øris virker umiddelbart ikke som den rette løsning, og jeg kan godt sidde og tvivle på, hvorvidt hans niveau stadig er godt nok til toppen af dansk håndbold – om end han nok ikke skal spille tunge minutter for midtjyderne.

Lars Skaarup er blevet hentet til venstrefløjen efter et par flotte sæsoner hos Randers HH. Han bliver spændende at følge. Frederik Skov og Martin Risom er også nye ansigter i BSVs trup.

BSV ligner på forhånd en af de helt store favoritter til DM-guldet. Det bliver spændende at se, hvordan Peter Bredsdorff Larsen vil implementere Nøddesbo og Knudsen i offensiven samtidigt. Øris, Skube og Markussen kommer til at sidde tungt på spilleminutterne i bagkæden. BSV er mit bedste bud på en DM-vinder i et meget tæt felt.

Straffekast: Jesper Nøddesbo og Nikolaj Øris.

Bud på topscorer: Nikolaj Markussen.

Bud på placering: 1.-plads.

Spiltanker: Kommer BSV sprudlende fra start?

BSV har ikke haft de store udskiftninger i truppen og bør komme flot fra start. Hold eventuelt øje med handicappet på midtjyderne. 

BSV eller Skjern bliver dansk mester til odds 2,31

Læs hele analysen via dette link.

Skjern Håndbold - Eggert skal trylle på den vestjyske håndboldscene

Det blev til den anden sølvmedalje på bare tre år til Skjern Håndbold, der som tidligere nævnt tabte finalen til Aalborg. Til den kommende sæson er der blevet skiftet godt og grundigt ud i den vestjyske trup, hvor hele 10 spillere har forladt klubben, mens fem nye spillere er stødt til truppen.

Der hersker vist ingen tvivl om, at Anders Eggert er den klart største signing af Skjern, der har givet den aldrende venstrefløj en treårig kontrakt. Med Eggert på holdkortet vil Skjern formentlig kunne lokke flere sponsorere og tilskuere til.

Skjern mister dog en stor profil i Lasse Mikkelsen, der skal prøve kræfter med tysk håndbold. Jesper Konradsson er hentet ind som erstatning. Det svenske stortalent har både A-landskampe og CL-kampe på CV’et og har, selvom fødselstallet siger 1994, allerede prøvet mere end de fleste. Hans forcer ligger i det opbyggende angrebsspil (sætte sine backs i gode situationer) – noget som Skjern har manglet de seneste år.

Emil Nielsen skal danne en spændende målmandsduo med Ivanisevic, mens Christoffer Cichosz skal tage over efter Klitgaard-æren på stregpositionen. Morten Balling, Daniel Svensson, Søren Pedersen og Magnus Dahl er også færdig i den vestjyske klub.

Ydermere får Skjern noget rutine ind med Jonathan Stenbäcken, der kommer fra et ophold i Lemgo. Han har også tørnet ud for Melsungen, Berlin og Kristinstad.

Skjern skal også ud og spille Champions League, men er kommet i ’B-spillet’, hvor de kæmper mod knap så gode hold, men her er der kun to klubber, der går videre fra puljen. Det kan blive svært, da de skal have spillet en hel masse nye spillere ind, mens de samtidigt skal koncentrere sig om at spille i 888Ligaen og CL. Ikke desto mindre er de en af de helt store bejlere til DM-guldet, hvor jeg forudser endnu et sæt sølvmedaljer til vestjyderne.

Straffekast: Anders Eggert.

Bud på topscorer: Markus Olsson.

Bud på placering: 2.-plads.

Spiltanker: Ny defensiv = flere mål?

Skjern skal spille en ny defensiv ind med Stenbäcken og Cichosz - det bør give lidt ekstra på modstanderes målkonto. Der bør ligge nogle fine overspil og vente. 

BSV eller Skjern bliver dansk mester til odds 2,31

Læs hele analysen via dette link.

GOG 2010 - speed, teknik og ungdom skal sikre medaljer

Talenterne blomstrer på Fyn. GOG er i en liga for sig selv på ungdomssiden – og vi har set et utal af eksempler på, hvor dygtige de er til at implementere ungdomsspillerne på førsteholdet. Det tætte arbejde med ungdomsafdelingen ligger ikke fjernt for GOGs nye cheftræner, Nicolej Krickau, der har arbejdet som ungdomstræner i Skanderborg Håndbold og sidenhen overtog førsteholdet. GOG og Krickau ligner på forhånd en rigtig fornuftig og spændende match.

Lasse Møller viste hele verden, hvor stort et talent han besidder, da han blev kåret til MVP ved det netop overståede U21-VM i Algeriet. Kan han tage det niveau med hjem til den danske liga, kan han blive en kæmpe profil for fynboerne i den kommende sæson. Lasse Møller er formentlig tiltænkt flere minutter i den kommende sæson, da fynboerne har sendt storskytten Andreas Holst Jensen til Aalborg Håndbold.

Lars Hald er vendt hjem til GOG efter et ophold i det franske – GOG må med Halds hjemkomst siges at være rigtig godt besat på stregen, hvor de allerede råder over Torsten Laen og Henrik Jakobsen. GOGs ’alt-mulig-mand’, Tobias Møller, er skiftet til Århus Håndbold.

GOG har gjort det blændede i holdets træningskampe op til sæsonen, hvor fynboerne bl.a. har slået de svenske mestre fra Kristianstad og de danske mestre fra Aalborg. Sejrene er kommet i hus på trods af, at to af holdets største profiler i Niklas Kirkeløkke og Gøran Søgard ikke har spillet specielt mange minutter pga. småskavanker.

Ole Erevik erstatter sin landsmand i målet, hvor Espen Christensen har valgt at prøve lykken i tyske GWD Minden. Erevik har tidligere spillet nogle flotte sæsoner i den danske liga, og han bliver endnu engang spændende at følge på dansk grund.

Fynboerne har ligaens mest frygtindgydende kontrafase, som er uhyggelig effektiv. Kan Krickau få de unge talenters bundniveau et stykke op, er GOG en farlig outsider til DM-guldet.

Straffekast: Magnus Jøndal og Gøran Søgard.

Bud på topscorer: Lasse Møller.

Bud på placering: 3.-plads.

Spiltanker: Kommer GOGs notoriske kontrafase godt fra start? 

GOG har spillet stort i træningskampene og har generelt haft nemt ved at score mange mål. Der bør være muligheder i holdets holdtotaler.

TTH Holstebro - året efter Champions League

En Tottenham-sommer i det vestjyske. TTH Holstebro har ikke erhvervet sig en eneste ny spiller til den kommende sæson. Det tætteste, holdet kommer på et nyt ansigt i truppen, er U21-målmand Simon Gade, der er retur efter et lejeophold i Lemvig/Thyborøn. Talentfulde Gade erstatter Rasmus Lind, der egentlig først var gået på håndboldpension, men valgte at genoptage karrieren, da Flensburg-Handewitt ringede og tilbød ham en kontrakt.

Til gengæld har man hentet Tom-Eirik Skarpsno fra norske Haslum til trænerbænken, hvor han skal agere assisten for Patrick Westerholm. Skarpsno skal overtage assistentrollen efter den mangeårige TTH-spiller, Søren Hansen, der har overtaget cheftrænerroret i Mors/Thy.

De manglende udskiftninger i TTH-truppen betyder selvfølgelig, at holdet er ekstremt sammenspillet og bør kunne præstere fra dag 1. Peter Balling og Victor Østlund er de store profiler offensivt. Sidstnævnte kæmpede meget med skader i sidste sæson, hvor Østlund ikke forløste de store forventninger, der var til ham inden sæsonstart.

Bramming og Kildelund løber fra de fleste på kontra, som er et af TTHs spidsvåben i kampen om medaljer. Desuden er der igen store forventninger til Torbjørn Bergerud. den norske landsholdskeeper stod helt fantastisk godt til VM i Frankrig, men fik aldrig rigtig vist dét niveau i den danske liga, hvor han endte med en skuffende redningsprocent på bare 31%. Den tyvende bedste keeper i 888Ligaen statistisk set.

TTH Holstebro havde en skuffende CL-kampagne i sidste sæson, hvor holstebrogenserne debuterede på den helt store scene for første gang i klubbens historie. I denne sæson bliver der ingen Champions League til vestjyderne, som muligvis skal spille EHF Cup. Holdet skal spille kval-kampe for at komme med i gruppespillet.

Uden forbedringer i truppen kan jeg ikke se, hvordan TTH skal ende med medaljer i den kommende sæson. Vestjyderne mangler kvalitet defensivt, hvor Porup + Svavarsson ikke viste imponerende takter i sidste sæson. TTH Holstebro får svært ved at nå semifinalerne i den kommende sæson.

Straffekast: Magnus Bramming og Kasper Kildelund.

Bud på topscorer: Kasper Kildelund.

Bud på placering: 5.-plads.

Spiltanker: Uden de store udskiftninger bør TTH komme godt fra start

TTH har beholdt størstedelen af truppen og skal derfor ikke bruge tid på at spille holdet sammen. Det bør holdet kunne lukrere på, og derved komme godt fra start. 

KIF Kolding København - genrejsningen af tradionsklubben

En mareridtssæson for den jyske fusionsklub. Skandalerne haglede ned over ’Cirkus KIF Kolding København’, der ikke kun kæmpede med problemer på håndboldbanen. Økonomisk var KIF nok engang i stormvejr – store dele af truppen fik ikke betalt sin løn til tiden. De to udenlandske profiler, Igropulo og Garcia, skulle ifølge Jydske Vestkysten stadig have tilgodehavende hos Kolding.

Den spanske invasion med Carlos Ortega i førersædet blev langt fra en succes. Det spanskinspirerede spillekoncept kunne Ortega ikke implementere og koldinggenserne endte helt udenfor slutspillet – en uværdig karriereafslutning for håndbold-koryfæerne Lars Jørgensen og Kasper Hvidt, der sagde tak for denne gang til håndboldscenen. To gennemførte professionelle håndboldspillere, der gennem årtier har været en gave for dansk håndbold.

Til denne sæson har KIF skillet sig af med de store udenlandske profiler og skal nu i gang med en genrejsning af den traditionsrige håndboldklub. Igropulo, Mindegia, Chuffa og Garcia er alle fortid i Kolding, hvor læsset nu skal trækkes af Spellerberg, Landin, Stenmalm og den rutinerede keeperduo med Cleverly og nytilkomne Søren Haagen. Sidstnævnte stod et fantastisk slutspil for REHH i sidste sæson, hvor de meget overraskende nåede semifinalen.

Forventninger til KIF Kolding København har sjældent været lavere. Det skyldes bl.a., at holdet kun har formået at hente Petter Overby fra norske Elverum og Søren Haagen i REHH – samt en ny cheftræner i Lars Frederiksen, der har været cheftræner i Team Esbjerg i mange år. Det kan altså konkluderes, at Kolding er i en noget svagere forfatning end førhen.

Kolding har dog vist positive takter frem mod den nye sæson. Holdet har vundet en træningsturneringen i Bosnien mod flere internationale hold. På trods af flotte resultater i preseason, så må det forventes, at KIF skal kæmpe for at komme i slutspillet. Bagkæden er smal, men defensivt ser holdet robust ud. Frederiksen og Boesen går ind til en sæson med mange ubesvarede spørgsmål – det vigtigste lyder måske således; kan Kolding få vendt skuden og igen få skabt håndboldglæde i traditionsklubben?

Straffekast: Bo Spellerberg og Magnus Landin.

Bud på topscorer: Bo Spellerberg.

Bud på placering: 7.-plads.

Spiltanker: Svækket defensiv?

KIF Kolding København har mistet både Kasper Hvidt og Lars Jørgensen - defensivt er de vel klart svækket? Hold øje med mållinjerne. 

Ribe/Esbjerg HH - store ambitioner at spore

REHH og ikke mindst Jacob Holm spillede et brag af en sæson, som kulminerede med en plads som semifinalist, der dog blev endestationen for den vestjyske klub. Siden da, har der været uro i baglandet, hvor Claus Uhrenholt ikke kunne blive enige med klubben om en ny kontrakt og flere gange offentligt luftede sin utilfredshed. Uhrenholt fik ikke en ny aftale med REHH og endte med at rive den gamle kontrakt over. Jan Leslie, der var assistenttræner i dele af sidste sæson, overtager trænerroret.

Ambitionerne er store, og der er utvivlsomt også blevet handlet interessante navne ind til truppen frem mod den kommende sæson. Den slovenske stregspiller Miha Zvizej (tidl. BSV) er blevet hentet i franske Montpellier. Zvizej er en fighter af guds nåde og kommer til at danne en farlig stregtrio med Tau og Tidemand. Tim Winkler er hentet som direkte erstatning for Søren Haagen. Winkler og Tellerup skal danne målmandsduo, mens Jonas Hansen desværre har valgt at stoppe håndboldkarrieren efter flere hjernerystelser.

REHHs højreside er blevet forstærket med Mathias Jørgensen og Nikolaj Enderleit, der begge er blevet hentet i TM Tønder. Enderleit kan blive en fremragende signing, da han både besidder offensive og defensive kvalitet – højrebacks med kvaliteter i begge ender hænger ikke på træerne.

REHH har hentet et ubeskrevet blad i den egyptiske venstreback Yehia Elderaa, der skulle være en fremragende skytte. Han bliver spændende at følge i den danske liga.

REHH har den mest spændende trup i klubbens levetid, og deraf er ambitionerne også skyhøje fra omverdenen. Desværre kæmper vestjyderne med utrolig mange skader op til den nye sæson. REHH har i opstarten bl.a. manglet Lasse Nikolajsen, Ramus Berthelsen, Jonas Tidemand, Søren Tau, Rasmus Boysen, Pelle Schilling og Nikolaj Enderleit. Berthelsen og Enderleit er umiddelbart hårdest ramt. Berthelsen har sprunget sin akillessene og kommer ikke tilbage lige foreløbigt, mens Enderleit kæmper for at komme ovenpå efter en hjernerystelse, som han pådrog sig til U21 VM – Enderleit har endnu ikke trænet med truppen i Ribe/Esbjerg.

Om REHH kan gentage successæsonen fra sidste år er svært at forudsige, om end forudsætningerne er bedre i år. Vestjyderne er formentlig en sikker kandidat til slutspillet.

Straffekast: Rasmus Nielsen, Philip Holm og Jacob Holm.

Bud på topscorer: Jacob Holm.

Bud på placering: 6.-plads.

Spiltanker: Skaderne kan ødelægge sæsonstarten

REHH har været ramt af et sandt skadeshelvede i preseason. Det kan koste holdet dyrebare point i de første kampe. 

Århus Håndbold - igen høje forventninger i 'Smilets By'

Stort potentiale – skuffende resultat. Sådan lød overskriften om sidste sæson for Århus Håndbold. Klubben missede slutspillet, og efterfølgende var tonen fra Erik Veje klokkeklar – ’’vi skal træne syv gange om ugen fra nu af og frem til, spillerne går på sommerferie’’ sagde den mangeårige Århus-træner til TV2 efter at have misset slutspillet.  For et par uger siden fulgte TV2 op på Vejes udtalelser. ’’Det har vi fandme også gjort, kan jeg fortælle dig’’ fortalte Henneberg med henblik på de mange træningstimer, holdet har været udsat for i den århusianske ’off-season’.

Århus Håndbold er mistet to store profiler i Henrik Hansen og Emil Nielsen. Henrik Hansen var et kæmpe aktiv defensivt, mens hans kvaliteter i ankomstfasen er indiskutable. ’Flotte Henrik’ bliver afløst af unge Nikolaj Læsø, der kommer fra 1. divisionsklubben Odder Håndbold. Læsø kommer med flere ungdomslandskampe på CV’et, men det er et skridt eller to nedad stigen niveaumæssigt.

Kæmpetalentet Emil Nielsen er taget til Skjern. Hans afløser bliver den tidligere SønderjyskE-spiller Rene Villadsen, der vender hjem fra flere år i Tyskland. Villadsen skulle eftersigende have stået på et fornuftigt niveau i træningskampene. Han kommer til at danne en rigtig fornuftig målmandsduo med Jens Fredsgaard.

Frederik Krarup, Stian Brevik og Joachim Enggard er også fortid i den østjyske klub. Tobias Møller er hentet i GOG. Møller kan blive en rigtig vigtig spiller for århusianerne, da han kan spille flere pladser i angrebet. I sin sidste tid i GOG gjorde han det fremragende som playmaker, selvom hans ’normale’ position er som fløjspiller.

Århus har også skrevet under med to lokale talenter i Nikolaj Vinter, der huserer på højrefløjen, mens Mathias Møller skal øge bredden i bagkæden.

Islandske Omar Magnusson bliver igen spændende at følge i den danske liga. Magnussons potentiale er skyhøjt, og mens han havde en tilvænningssæson sidste år, hvor alt ikke spillede lige godt i hver kampe, så er forventninger i top til den kommende sæson.

Århus kommer til at kæmpe hårdt for slutspilspladsen igen i år, hvor mange klubber byder sig til de otte slutspilpladser. Jeg tror, at Erik Veje formår at vaske skampletten væk fra sidste sæson og får Århus videre til slutspillet.

Straffekast: Sigvaldi Gudjonsson, Omar Magnusson og Tobias Møller.

Bud på topscorer: Omar Magnusson.

Bud på placering: 8.-plads.

Spiltanker: Har de mange træninger givet det forventede niveauløft?

Mon ikke Erik Veje og resten af Århus Håndbold kommer til at lukrere på den lange 'off-season'. De bør kommer fornuftigt fra start. 

HC Midtjylland - norsk skudpower skal sende midtjyder i slutspillet

Det startede så godt, men sluttede fuldstændig katastrofalt for den midtjyske klub. HC Midtjylland sluttede sæsonen af med at tabe hele 11 kampe i streg i den danske liga. Uværdigt for den ambitiøse klub, der har store stjerner på lønningslisten.

Morten Secher overlevede meget overraskende fadæsen, men er til denne sæson blevet degraderet til sportschef. Det norske trænertalent Jonas Wille overtager det midtjyske styreror. Wille kommer fra norske Halden, hvor han har nydt stor succes. Wille var manden, der tog Halden fra den norske 3. division og helt op i den bedste norske række. Jonas Wille er et velkendt ansigt for flere HCM-spillere. Rasmus Carlsen, Besard Hakaj, Mathias Gjestrud og Lars Jakobsen har alle spillet i Halden under Wille.

På målmandsposten er Tim Winkler smuttet vest på. Afløseren hedder Anders Petersen, der kommer fra et længerevarende ophold i SønderjyskE. For mig at se, er det er skridt nedad stigen på den position. Petersen har taget holdkammeraten Jonas Samuelsson med sig til HCM.

HCM var i store problemer på stregen i sidste sæson, hvor man ikke havde en ordentlig stregspiller offensivt. Jakob Østergaard var ikke den rigtige løsning offensivt, men det synes midtjydernes nyerhvervelse at være. Besard Hakaj er hentet i Skanderborg, hvor den store nordmand var en stor profil. Det virker som en rigtig fornuftig handel.

Midtjyderne har formået at holde på de to norske storskytter Eivind Tangen og Espen Lie Hansen, der specielt i efteråret bombede mål ind på samlebånd, men ikke formåede at finde selvsamme niveau efter VM-pausen. Der hviler et stort ansvar på de to, hvis HCM skal have nogen som helst chancer for en slutspilsplads.

HCM må undvære hurtigløberen Jørgen Rasmussen i store dele af efterårssæsonen. Rasmussen sidder ude med en skulderskade og dét kan koste dyrt for midtjyderne, der ikke har fundet en erstatning på samme niveau. Samtidigt skal HCM have spillet nye spillere ind i forsvaret, hvor Kristian Gjessing ikke er at finde længere. Nytilkomne Mathias Gjestrud er Gjessings umiddelbare afløser.

Det kan meget vel blive en ’lige ved og næsten sæson’ for den ambitiøse midtjyske klub, der efter mine forudsigelser lige præcis misser slutspillet.

Straffekast: Jonas Samuelsson.

Bud på topscorer: Espen Lie Hansen.

Bud på placering: 9.-plads.

Spiltanker: Pas på!

Midtjyderne er meget svære at spå om. Offensiven bør være forbedret med Hakaj og Samuelsson - men om det giver flere mål, kan være svart at vurdere. Måske det er bedst at se på fra sidelinjen de første par kampe

SønderjyskE - nye tider i Sønderjylland

Morten Henriksen har i mange år været synonymet for den sønderjyske håndboldklub, men til denne sæson er det slut. Henriksen takkede ja til en plads i DHF-ledelsen og er nu fortid i SønderjyskE. Henriksens assistenttræner Kasper Christensen er ny cheftræner, mens den tidligere landsholdsprofil Lars Krogh Jeppesen får den assisterende rolle.

Der har været stor udskiftning i den sønderjyske klub. Foruden Henriksen er Gøran Sørheim, Anders Petersen, Jonas Samuelsson, Jacob Petersen og Kasper Køser alle fortid. De tre førstnævnte alle fra Sønderjyskes start-7’er fra sidste sæson.

Med så mange afgange er der selvfølgelig også blevet hentet en lille håndfuld spillere ind. Højrefløjen Christian Jensen er hentet i Aalborg, hvor spilletiden blev noget mindre efter tilkomsten af Patrick Wiesmach. Chris Jørgensen er hentet i selvsamme Aalborg. Jørgensen bliver umiddelbart den store dirigent angrebsmæssigt.

Kristian Pedersen er hentet i Nordsjælland Håndbold. Pedersen, der er mest kendt for sin hjerneblødning i den legendariske oprykningskamp mod TM Tønder, skal danne en forholdsvis ung målmandsduo med Thorsten Fries. Mikkel Møller er hentet i Lemvig/Thyborøn – den tidligere GOG-spiller kan spille både playmaker og venstrefløj.

Store, stærke Frederik Børm er blevet udnævnt til ny SønderjyskE-anfører. Børm udgør en stærk stregduo med Adam Nyfjäll. Defensivt har de to stregspillere også en stor rolle, da de dækker som de to 3’ere.

Simon Kristiansen og Mattias Thynell er spillerne, der skal banke boldene i kassen ude bagfra, mens den rutinerede Claus Kjeldgaard kan hjælpe til, når han altså ikke er skadet. U-landsholdsspilleren Aaron Mensing skal igen være jokeren fra bænken.

SønderjyskE’s trup ser på forhånd ikke specielt skræmmende ud, hvorfor jeg har mere end svært ved at se dem tage en slutspilsplads. Og selvom det selvfølgelig altid er svært for udeholdene at spille i den velbesøgte ’Skansen’, så bliver det formentlig ikke nok for den sønderjyske klub.

Straffekast: Christoffer Fors og Mikkel Møller.

Bud på topscorer: Mattias Thynell.

Bud på placering: 10.-plads.

Spiltanker: Hård sønderjysk start i vente

Nye trænere med nye idéer. Det kan tage tid at implementere et nyt spillekoncept. Sønderjyderne kan få en svær start på sæsonen. 

Skanderborg Håndbold - Krickau-æren er ovre

Nicolej Krickau er fortid i Skanderborg Håndbold, hvor han har taget hele vejen fra ungdomstræner til cheftræner. Nu er Krickau cheftræner i GOG, og afløseren blev den tidligere ligatræner Nick Rasmussen, der har været væk fra tophåndbold i et stykke tid. Krickau besidder en rigtig fin håndboldhjerne, så det er umiddelbart et skridt eller to ned med ansættelsen af Rasmussen.

Skanderborg har til gengæld gjort et decideret scoop ved at hente Morten Balling i Skjern Håndbold, hvor venstrefløjen/venstrebacken var kommet lidt til overs. Balling er en fantastisk håndboldspiller og passer umiddelbart perfekt ind i den måde, Skanderborg spiller håndbold på. Hurtigt og eksplosivt.

Nikolaj A. Nielsen skal udfylde et stort hul på stregpositionen, hvor han træder i Besard Hakajs fodspor. Nielsen skal danne stregduo med unge Frederik Ladefoged, der var med til at vinde U21 VM-sølv med Danmark i Algeriet henover sommeren.

Skanderborg flyttede midtvejs i sidste sæson lokaler til deres nybyggede hal, hvilket samtidigt blev et vemodigt farvel til Morten Børup Hallen. Cigaræsken-effekten var ikke til at tage fejl af. Stort set alle tophold formåede at tabe point i den intime hal, som nu er fortid. De nye lokaler var umiddelbart ingen øjeblikkelig succes, men nu hvor spillerne har vænnet sig til de nye omgivelser, bør den noget større hal være en fordel – måske mest på den økonomiske side, hvor nye sponsorer bedre kan tillokkes.

Irming, Mauer og Balling er de store profiler offensivt, mens man skal kigge noget længere efter defensive profiler. Der hviler ubetinget et stort ansvar på Kristoffer Laursen i Skanderborg-målet, mens Nielsen, Ladefoged og Jonassen skal dele håndmader ud i forsvaret. Det kan altså konkluderes, at Skanderborg ser farlige ud, når de skal score mål, men tæt på decideret svage ud, når de skal forsvare. Irming er dog i skrivende stund ude med en hjernerystelse. 

Skanderborg kommer ikke i nærheden af slutspillet, men tag ikke fejl af det østjyske hold. De kan spille op med de fleste, når den velsmurte kontrafase kører for fulde udblæsninger.

Straffekast: Kasper Irming og Andreas Væver.

Bud på topscorer: Kasper Irming.

Bud på placering: 11.-plads.

Spiltanker: Afvent Irmings skadessituation

Skanderborg har imponeret i preseason, men må formentlig undvære Kasper Irming i de første par kampe. Det kan bliver svært at forudse deres start på sæsonen - hold hellere nallerne væk. 

Mors/Thy Håndbold - kan ny trænerduo klare forventningspresset?

Jan Paulsen og Mors Thy formåede nok engang at overraske Bent Nyegaard og resten af håndbolddanmark med at komme i slutspillet i sidste sæson. Til denne sæson er Paulsen væk, mens TTHs tidligere assistenttræner, Søren Hansen, overtager styreroret. Hansen tager sin tidligere holdkammerat, Heino Holm Knudsen med sig, hvor ’Bomber-Heino’ bliver assistenttræner.

Mors/Thy har mistet endnu en vigtig brik på holdet til den kommende sæson, hvis ikke den allervigtigste. Christoffer Cichosz er taget til Skjern, og selvom Asbjørn Madsen igen er at finde på Mors, så synes Cichosz at være noget nær uerstattelig.

Set på holdets træningskampe, vil Søren Hansen gerne bringe lidt ekstra fart ind på holdet – via en lidt mere satsende kontrafase, hvor specielt Henrik Tilsted og Stefan Nielsen har store forcer.

Det bliver ligeledes spændende at følge, om MTH vil praktisere lige så meget 7 mod 6 spil, som det var tilfældet under Jan Paulsen.

Ellers er der ikke sket det store i truppen, hvor der dog er hentet nyt til venstreback, hvor Erik Toft er hentet i norske Elverum. Toft kommer med et godt skud, og han skal sammen med Dahlin stå for skudkraften i bagkæden. Desuden er der hentet nyt 2. valg til keeperposten, hvor Ronnie Nicolaisen er hentet i Lemvig/Thyborøn.

Og nej, man skal selvfølgelig ikke undervurdere ’Bette Balkan’, som Mors/Thys velkendte hjemmebane bliver kaldt blandt den bredde befolkning. MTH må forventes at hente størstedelen af sine point netop her.

Det kan sagtens ende med, at Mors/Thy tager en niendeplads, men det bliver formentlig uhyrligt tæt fra 9.-12. pladsen, hvor jeg tror, at Mors/Thy kan ende. Dog må de tage til takke med en skuffende 12. plads.

Straffekast: Stefan Nielsen og Nicolai Sommer.

Bud på topscorer: Henrik Tilsted.

Bud på placering: 12.-plads.

Spiltanker: Hvordan kommer Hansen og Holm fra start?

MTH står i samme situation som SønderjyskE. Nye trænere, der skal sætte deres præg på spillet. Det kan blive en svær sæsonstart for de stolte på Mors. 

Nordsjælland Håndbold - kampen for overlevelse

Der hersker vist ingen tvivl om, at det bliver en sæsonlang fight mellem Nordsjælland Håndbold og TM Tønder, om at undgå den direkte nedrykning. De to hold er de klart svageste blandt ligaens 14 hold. Og om Ian Marko Fog må rive sin trøje i stykker af lykke eller afmagt, når sæsonen er overstået, bliver spændende at følge.

Nordsjælland hentede dog i 11. time en livsnødvendig spiller til den - i forvejen - smalle bagkæden. Aku Kreutzmann er hentet i REHH, hvor den højtspringende bagspiller kom til overs. Kreutzmann bringer rutine og ikke mindst skudkraft til en forholdsvis ung bagkæde bestående af tre talenter fra det meget talentfulde 1994-1995 landshold, der spyttede talenter ud.

Nicolaj Pedersen, Johan Meklenborg og nytilkomne Jesper Dahl skal – sammen med Kreutzmann – stå for langt størstedelen af målene ude bagfra. Pedersen er ubetinget holdets største profil, og der hviler et kæmpe ansvar på storskyttens skuldre. Meklenborg bliver holdets store dirigent, mens det uventede skal komme fra Jesper Dahl, der skal shine igennem efter mange minutter på Skjerns bænk. Dahl skal udfylde hullet efter rutinerede Morten Thrane.

Målmandsposten er et stort problem for den nordsjællandske håndboldklub. Det klare førstevalg, Kristian Pedersen, er rykket til Sønderland. Mike Jensen er tilbage i NH, hvor han nu står som holdets bedste keeper – og det er et problem. Mike Jensen er ligaens dårligste førstevalg på den position, mens Jakob Skaksen muligvis også er ligaens dårligste andetvalg.

Heldigvis har truppen store kvaliteter på begge fløje, hvor Lasse Uth og Nichlas Poulsen huserer på hhv. venstre- og højrefløj. Begge er virkelig gode i kontraspillet. Lasse Uth er det, man kalder en moderne fløjspiller. Den tidligere TMS-spiller besidder nemlig store kvaliteter defensivt, da han – ligesom Landin og Hundstrup – har defensive pligter som 2’er i det nordsjællandske forsvar. Han er en af holdets helt store profiler.

Det er de helt små aspekter, der kommer til at afgøre, om det bliver Nordsjælland eller Tønder, der ender på sidstepladsen. Jeg vurderer Nordsjælland til at være en lille smule stærkere og dermed tage 13. pladsen i ligaen.

Straffekast: Johan Meklenborg og Nicolai Pedersen.

Bud på topscorer: Nicolai Pedersen.

Bud på placering: 13.-plads.

Spiltanker: Målmandsproblemer i Nordsjælland

Et svagt målmandspar kan gøre livet surt for Fog og co. Hold eventuelt øje med modstandernes holdtotal.

TM Tønder - svært sæson for sønderjyderne 

’Helvede i syd’ er uomtvisteligt en gave til den danske håndboldscene. Tønders intime hjemmebane er frygtet af de fleste pga. det pres, tilskuerne sætter på dommerne og udebaneholdene i hallen.

Tønder er endnu en af de klubber, der har været udsat for et trænerskifte henover sommerferien. Claus Lyngsøe er stoppet, mens Torben Sørensen er hentet ind som ny chef i det sønderjyske. Sørensen kommer jobbet som træner i 1. divisionsklubben Otterup – så det er unægteligt et skridt op ad stigen.

En af holdets helt store profiler i sidste sæson, Nikolaj Enderleit, er smuttet lidt længere nordpå til Jan Leslie og co. – og hvor bliver han dog noget nær umulig at erstatte for Tønder. Enderleit var et stort aktiv i begge ender, og det synes ikke at lykkedes Tønder at hente en fuldgod erstatning for talentfulde Enderleit. Benjamin Holm er hentet i selvsamme REHH, men er slet ikke på samme niveau.

Tønder har ligeledes sendt Mathias Jørgensen retur til REHH. Rutinerede Hans Martin Asmussen er hentet som erstatning, men han er noget fra sit ypperste niveau. På stregen er den mangeårige fighter Jimmi Elmgaard væk. Hans exit kan blive hårdere end som så, da Elmgaard var en energibombe både på og udenfor banen. Skjern-talentet Emil Bergholt hedder erstatningen, som trængte til noget mere spilletid.

Nuvel, det er ikke kun dårlige ting, der er at sige om Tønders ’transfervindue’. Sønderjyderne har hentet BSVs ’straffekonge’, Kristian Klitgaard, der opgraderer holdets på venstrefløj, der i forrige sæson var Tønders klart svageste punkt. Ligeledes skal Mathias Mosel styrke kvaliteten i målet, hvor den tidligere GOG-spiller danner duo med Christian Trans.

Kristian Stoklund skal som altid dirigerer spillet offensivt, hvor han skal sætte storskytterne Oliver Eggert og Rune Schrøder i gunstige situationer. Desuden består Stoklunds jobbeskrivelse også i at fodre holdets kæmpestore stregspiller Martin Kærgaard, der får en stor rolle offensivt.

Selvom der er masser af kvalitet at spore i Tønders trup, virker holdet en smule svækket i forhold til sidste sæson, hvorfor jeg vurderer holdets som ligaens svageste.  

Straffekast: Kristian Stoklund og Kristian Klitgaard.

Bud på topscorer: Kristian Stoklund.

Bud på placering: 14.-plads.

Spiltanker: Nye spillere skal spilles ind

Nye spillere og ny træner. Holdet virker svækket i forhold til sidste sæson, og man bør ikke forvente, at TMT kommer specielt prangende fra start. 

Tønder ender sidst i 888Ligaen til odds 3,25 hos Danskespil. CV: 35%

Det bliver med stor sandsynlighed enten Tønder eller Nordsjælland, der tager den direkte nedrykning. Derfor er odds 3,25 noget for højt på sønderjyderne. 

Bookmakerne mangler stadig at komme med odds på H2H, topscorer, holdets topscorer osv. Så snart bookmakerne får lavet disse odds, vil der blive tilføjet spilforslag til optakten.