Den tyske 2. Bundesliga sparkes igang fredag den 3. august. Læs om alle 18 hold, deres forventninger til sæsonen og ageren på transfermarkedet...


Den bedste tyske række er endnu et par uger væk, men 2. Bundesliga venter lige om hjørnet. Med Hertha Berlin, FC Köln og FC Kaiserslautern, rykkede tre ret så store hold ned fra Bundesligaen mens vi i den anden ende står overfor spændende bekendtskaber med tre nye oprykkere.

Herunder følger en gennemgang af de 18 mandskaber og de væsentligste transfers.

HERTHA BERLIN

Med en spillertrup næsten 2,5 gange så meget værd som gennemsnittet i ligaen, er presset stort på hovedstadsklubben for at levere en hurtig tilbagevenden til landets bedste række.

Det er dog ikke sikkert det bliver så ligetil igen; man har ikke kunne holde på den offensive brasilianer, Raffael, der sidste sæson scorede syv gange og leverede ni assists. Ligeledes har Tunay Torun (ang/kant), Patrick Ebert (kant), Christian Lell (back), Andreas Ottl (def. midt) og Andre Mijatovic (centerforsvarer) forladt klubben.

I et forsøg på at styrke offensiven og lukke hullet efter Raffael, har man hentet hele fire angribere til klubben: Sandro Wagner (Werder Bremen), Sami Allagui (Mainz), Ben Sahar (Espanyol; udlejet til Auxerre) samt Elias Kachunga (lejet fra Gladbach). Både Wagner og Allagui har døjet med at holde niveauet i den bedste række, men har før vist målnæse i 2. Bundesliga. Og den bliver der brug for allerede fra start, da sidste sæsons topscorer Pierre-Michael Lasogga som minimum er ude hele efteråret.

Derudover er rutinerede Peer Kluge (def. midt; Schalke) og Marcel Ndjeng (kant; Augsburg) hentet ind, og den nye træner Jos Luhukay (tidl. Augsburg) får derfor sit at se til med at spille holdet sammen. Hollænderen er dog en rigtig dygtig træner og om nogen manden der kan føre Hertha tilbage i Bundesligaen.

Klubben er så stor - og truppen endnu så stærk - at det vil være en massiv skuffelse hvis man ikke er i stand til at spille med om oprykningspladserne til det allersidste.

FC KOLN

Köln røg ned med et brag, men er ligesom Hertha tynget af et stort forventningspres som følge af klubbens statur og spillertrup. For Kölns vedkommende ser det - i mine øjne - dog endnu sværere ud, at vende hurtigt tilbage til Bundesligaen.

Profilen over dem alle, Lukas Podolski, er draget på engelsk eventyr, mens Martin Lanig, Petit og Sascha Riether ligeledes har forladt klubben. For slet ikke at tale om holdets bedste forsvarer (og tidligere anfører) Pedro Geromel, målræv Milivoje Novakovic, keeper Michael Rensing og kant Slawomir Peszko, der alle har fået af vide at de ikke indgår i klubbens planer (man ønsker at sælge; indtil videre uden held).

Ind er i stedet kommet Dominic Maroh (Nürnberg; Geromels direkte afløser i forsvaret), Thomas Bröker (9 mål og 9 assists for Fortuna Düsseldorf; kant/angriber), Mathias Lehmann (Eintracht Frankfurt; def. midt) samt Daniel Royer (lån fra Hannover 96; venstre midt) og den unge centrale forsvarer, Kevin Wimmer, fra LASK Linz i Østrig.

Köln-direktionen har meldt ud, at man vil satse på ungdommen og forsøge at bygge holdet op fra scratch. En fornuftig udmelding, der bakkes op af flere fan-sektioner, og som giver den nye træner Holger Stanislawski, gode arbejdsbetingelser. Der er dog ofte forskel på snak og handling i galehuset Köln, og kommer Stanis skævt fra start kan det blive en meget lang sæson for St. Pauli-legenden.

Med et forsvar der lukkede 75 mål ind i 34 kampe sidste sæson og et gabende hul i angrebet efter Prins Poldi, er arbejdsopgaverne store for Köln-mandskabet. Modstanden er selvfølgelig noget svagere i 2. Bundesliga, men jeg vil nu alligevel tøve med at udråbe Köln til oprykningsfavoritter og håber for traditionsklubben, at man tager sig tid til at genopbygge holdet.

FC KAISERSLAUTERN

Med kun 24 scorede mål i sæsonens 34 kampe, var man det hold der havde sværest ved at finde vej til netmaskerne. Det har man taget konsekvensen af og udlejet Richard Sukuta-Pasu, der i 24 kampe ikke formåede at score. Ind er i stedet kommet Mohamadou Idrissou (Eintracht Frankfurt), der sidste sæson igen viste sig som en stærk målscorer i 2. Bundesliga (14 mål i 26 kampe). Derudover er Ilian Micanski (9 mål i 15 kampe) og Chadli Amri kommet retur fra lejeophold i FSV Frankfurt.

Man har bl.a. sagt farvel til målmand Kevin Trapp, anfører Christian Tiffert, højreback Oliver Kirch og højremidt Olcay Sahan - ligesom Franco Foda er ny mand i trænersædet - så helt forskånet for en genopbygningsfase er man ikke.

ST. PAULI

Hamborg-klubben missede akkurat playoff-pladsen med en dårligere målscore end Fortuna Düsseldorf. Holdets topscorer, Max Kruse (13 mål, 6 assists), har man ikke kunne holde på, men har i stedet hentet de unge Lennart Thy (Werder Bremen; 5 kampe over 3. Liga-niveau) og Daniel Ginczek (leje fra Dortmund; 5 mål i 29 kampe for Bochum sidste sæson) til at assistere den 34-årige Marius Ebbers (9 mål).

Man har derudover udnyttet sin købsoption på forsvaren Carlos Zambrano, der får selskab af Paderborns Sören Gonther og Florian Mohr, og generelt ser det ud til at forsvarskæden står overfor en omstrukturering.

PADERBORN

Paderborn overraskede kraftigt ved længe, at være med i oprykningskampen. Dette i høj grad forårsaget af Nick Proschwitz' scoringer (17 i 33 kampe), der sikrede den høje angriber et skifte til Hull (og €3,3 millioner til Paderborn; 5 gange så meget som klubbens tidligere transferrekord).

Man har derudover afskibet to forsvarsspillere, to offensive kræfter og holdets vel nok bedste centrale midt, og da man endnu ikke har brugt af Proschwitz-pengene ligner man et mandskab væsentligt svagere end sidste sæson. Til forsvaret har man dog bl.a. hentet Aachens dygtige Tobias Feisthammel mens David Poljanec (19 mål i 27 kampe i den næstbedste østrigske række) skal forsøge at lukke hullet i angrebet. Mario Vrancic, der har repræsenteret Tyskland ved flere ungdomsmesterskaber, er udset til at agere central midtbane i den kommende sæson.

Tilmed er klubbens træner, Roger Schmidt, blevet hapset af RB Salzburg - erstatningen er blot 35-årige Stephan Schmidt, der de sidste tre sæsoner har stået i spidsen for Wolfsburgs U19-hold (som i seneste sæson blev mestre).

1860 MUNCHEN

Sidste sæsons 6'er har pæne muligheder for igen at slutte nær toppen. Det kræver dog, at de indkøbte erstatninger viser sig gode nok til at tage over fra de tre profiler der har forladt klubben.

Det drejer sig om unge Kevin Volland (røget retur til Hoffenheim), der i angrebet tegnede sig for 13 scoringer og 11 assists, kantspilleren Stefan Aigner (Eintracht Frankfurt; 11 mål, 7 assists) og højrebacken Antonio Rukavina (Valladolid).

Den polske landsholdsspiller (der dog har stået i skyggen af Lukas Piszczek) Grzegorz Wojtkowiak ligner sidstnævntes direkte afløser og bringer europæisk erfaring med sig fra Lech Poznan. Hannover 96's Moritz Stoppelkamp og argentineren Ismael Blanco (75 mål i 200 kampe for AEK Athen) skal styrke offensiven, mens den kroatiske højrekant Marin Tomasov kommer til fra Hajduk Split. Til den centrale midt har man hentet Grigoris Makos der har otte sæsoner i den græske liga bag sig og som to gange optrådte for Grækenland under EM 2012.

UNION BERLIN

Via en stærk hjemmebane (hvor højt presspil gjorde udslaget) sikrede Union sig en fin 7. plads - en plads der kunne have været væsentligt højere, havde man vundet mere end tre udekampe. Hele 40 mål lukkede man ind i 17 udekampe, en statistik man er nødt til at forbedre.

Til det har man hentet målmanden Daniel Haas, der har været med i hele Hoffenheim-eventyret fra Regional- til Bundesliga, men som sidste sæson blot fik én kamp. Derudover har forsvaret fået flere strenge at spille på i form af lejesvenden Roberto Puncec (der trods sine 20 år har spillet Europa League for både Maccabi Tel Aviv og kroatiske NK Varazdin, samt U19-EM og U20-VM for Kroatien), Bochum-backen Björn Kopplin og Mainz-reserven Fabian Schönheim.

Union vil unægteligt savne Chinedu Ede, der med sin hurtighed var giftig i omstillingen og sørgede for syv mål og 12 assists sidste sæson.

BRAUNSCHWEIG

Holdet var blandt oprykkerne og bestemt ikke udset til at slutte i den bedre halvdel. En stærk defensiv organisation (35 mål imod sig i 34 kampe - kun overgået af tre af top 4-holdene) var opskriften på succes, men man scorede dog for sjældent i den anden ende.

Braunschweig har været stille på markedet hvor højrekant Nico Zimmermann og højreback Benjamin Fuchs (begge indskiftere) er eneste reelle afgange.

Til angrebet har man hentet 20-årige Orhan Ademi, der har nettet 30 gange i 94 kampe i den næstbedste østrigske række, mens Kevin Kratz (Aachen; def. midt) er den mest rutinerede nyerhvervelse med 68 2. Bundesligakampe på cv'et.

DYNAMO DRESDEN

Dresden var en anden oprykker der gjorde det godt og sluttede på 9. pladsen. Med Zlatko Dedic (topscorer med 13 mål) og Mickael Pote i front scorede man næsten i hver kamp, men førstnævnte er røget retur til Bochum efter endt lejeaftale.

Keeperne Wolfgang Hesl og Dennis Eilhoff har forladt klubben; begge var i aktion i løbet af sæsonen, men da de blev skadede greb Benjamin Kirsten chancen og han har siden markeret sig som førstevalg. Florian Fromlowitz (70 BL-kampe for Hannover og Kaiserslautern) er hentet til at sikre konkurrencen mellem stængerne.

Derudover er forsvaret blevet forstærket af Bjarne Thoelke (lejet i Wolfsburg hvor han sidste sæson fik 6 BL-kampe), mens man har været en tur i franske Ligue 2 og hentet Anthony Losilla (central midt) og Idir Ouali (venstrekant; 9 mål for Le Mans sidste sæson).

DUISBURG

Traditionsklubben havde en turbulent sæson hvor det kun blev til fem sejre i de første 24 kampe. En god sæsonafslutning med kun ét nederlag i 10 kampe (heraf fem sejre) gjorde dog, at man sled sig opad i tabellen og sluttede på en 10. plads.

Man har mistet den centrale forsvarer Bruno Soares til Fortuna Düsseldorf samt udlejet angriberen Emil Jula til Anorthosis på Cypern.

Igen får man mulighed for at benytte sig af Dortmunds højreback Julian Koch, der spillede 22 kampe for holdet i 10/11, men som sad ude med en skade hele sidste sæson. Derudover er Adli Lachheb (central forsvar) hentet i Aue og angriber/offensiv midt Sören Brandy kommet til fra Paderborn, ligesom den tidligere Mainz- og Düsseldorf angriber, Ranislav Jovanovic, skal hjælpe til i offensiven.

BOCHUM

Forrige sæson var Bochum blot en playoff-kamp fra at rykke op i Bundesligaen, men sidste sæson fik man en horribel start og rodede rundt i bunden af tabellen. Fra oktober til februar havde man en god periode der gjorde, at man trods kun en enkelt sejr i de sidste 12 kampe, kunne sikre sig en midterplacering.

Forventningerne er til mere i klubben og man har derfor været temmeligt aktive på transfermarkedet, hvor syv nye spillere er hentet ind. Heriblandt finder vi den bundrutinerede Alexander Iashvili der i angrebet og på den offensive midt har over 400 kampe i 1. og 2. Bundesliga. Han har dog rundet de 34 år, men det forhindrede ham ikke i at spille 34 kampe for Karlsruhe sidste sæson, hvor otte mål og otte assists dog ikke var nok til at holde klubben i 2. Bundesliga. Med returen af lejesvend Zlatko Dedic, sidste sæsons topscorer hos Dynamo Dresden, er de offensive muligheder hermed blevet udvidet.

Mere rutine er hentet i St. Pauli hvor højreback Carsten Rothenbach (over 200 BL2-kampe) træder til, og så har man været en tur i den næstbedste japanske række og hentet højrekanten Yusuke Tasake.

Alt er dog ikke positivt for Bochum, der har måtte sige farvel til nummer et og to på holdets topscorerliste, Takashi Inui (Eintracht Frankfurt) og Dortmund-lejesvenden Daniel Ginczek (hhv. 7 og 5 mål). Ligeledes har højreback Björn Kopplin og Kevin Vogt (central midt) forladt klubben - og så har målræven Giovanni Federico sat støvlerne på hylden.

INGOLSTADT

Med 11 nederlag i sæsonens første 17 kampe så det bestemt ikke nemt ud for Ingolstadt, der via et trænerskifte i november dog formåede, at vende skuden og kun indkassere to nederlag i den sidste halvdel af sæsonen. Træner Tomas Oral fik styr på en hullet defensiv og det bliver spændende at se hvad han kan udrette over en hel sæson.

Man har sagt farvel til Moise Bambara (centermidt) og Adam Nemec (angriber), der ikke slog til i sin halvsæson i klubben.

Ind er i stedet kommet André Mijatovic (fra Hertha Berlin; sidder dog ude i de tre første kampe) der ser ud til at styrke det centrale forsvar, mens højreback Danny da Costa er lejet i Bayer Leverkusen. Christian Eigler ligner, med 135 BL-kampe, en klar forstærkning af angrebet mens Ümit Korkmaz (Eintracht Frankfurt) og Alper Uludag (Aachen) forstærker bredden på kanterne.

FSV FRANKFURT

FSV var med syv sejre ikke videre imponerende, men man havde dog en utrolig evne til at spille nogle tætte kampe og hentede på den konto hele 10 uafgjorte i egen hule. Holdet hører dog til de mindre i ligaen og det var især tydeligt når man mødte topholdene, der ofte gav det lille Frankfurt-hold en over trynen.

FSV står overfor omrokeringer i offensiven hvor Ilian Micanski (kom til i vinterpausen og imponerede med 9 mål og 5 assists i 15 kampe) og Macauley Chrisantus (otte mål) er vendt tilbage til deres respektive klubber.

At erstatte nummer et og to på topscorerlisten bliver ikke nogen nem opgave, men med erhvervelsen af John Verhoek (fem mål i 23 kampe for Æresdivisionsholdet Den Haag) og den albanske landsholdsspiller Edmond Kapllani (112 BL2-kampe, 37 mål) har man gjort et hæderligt forsøg.

ENERGIE COTTBUS

Før sæsonen solgte man sin bomber Nils Petersen og savnet var stort da man kun scorede 30 gange i sæsonen. Den tidligere Dortmund-spiller Dimitar Rangelov gjorde sin del og nettede 12 gange, men han var på lån og er nu draget videre i karrieren. Ligeså er det 18-årige stortalent på den offensive midt, Leonardo Bittencourt (Dortmund).

De manglende offensive kræfter har fået Cottbus til at hente en trio af angribere; Sebastian Glasner (13 mål i 32 kampe for Burghausen i 3. Liga), Marco Stiepermann (2 mål i 21 kampe for Aachen) og det ubetinget største navn, Boubacar Sanogo, der har over 100 Bundesligakampe, europæisk erfaring og et par sæsoner i franske Ligue 1. Sanogo lever dog på fortidens meritter (var således helt ude i kulden hos St. Etienne) og har blot scoret fire ligamål i de sidste fem sæsoner.

Man er dog blevet forstærket på et par pladser; den centrale midtbanespiller Daniel Brinkmann er kommet til fra Augsburg (men er ude til oktober) og så er venstrebacken Guillaume Rippert kommet til fra Evian TG (62 Ligue 1-kampe, men har tabt startpladsen til Daniel Wass).

ERZGEBIRGE AUE

Aue var pænt sagt middelmådige sidste sæson, klarede sig kun med nød fri af nedrykningskampen og havde både problemer offensivt og defensivt.

Lidt er der blevet gjort for at rette op på dette forud for den nye sæson; kroaten Jakub Sylvestr (angriber/venstrekant) er lejet i Dinamo Zagreb mens forsvaret har fået tilført erfaring i form af Ronald Gercaliu (150 kampe i den bedste østrigske række).

Ud er gået den offensive midtbanemand Tobias Kempe (Paderborn) og Adli Lachheb (central forsvarer; Duisburg).

SV SANDHAUSEN

Sandhausens tur i 2. Bundesliga er kommet som lidt af en overraskelse, eftersom man vandt 3. Liga sæsonen efter man sluttede som nummer 12. Ambitionen var en plads blandt de ni bedste, men det fik man altså vekslet til en fornem førsteplads. Og sejren smager ekstra godt i SV Sandhausen, der for seks år siden fik et lukrativt tilbud om at slå pjalterne sammen med Hoffenheim, men afslog da man ikke vurderede det var i klubbens bedste interesse.

Klubben er med sine 700 medlemmer den mindste professionelle klub i Tyskland og står med byens knap 15.000 beboere i skærende kontrast til hold som Köln, 1860 München, Hertha Berlin og Kaiserslautern.

Trods klubbens størrelse skal man dog ikke regnes for miniputter. Opbakningen fra sponsorerer er stor og angiveligt skulle klubben have et budget på 9 millioner euro - nogenlunde det samme som Kaiserslautern, der netop er rykket ud af Bundesligaen.

Klubben har ikke haft de store problemer med at holde på sine spillere, men har dog måtte sige farvel til højrekanten Roberto Pinto (otte assists), der har over 120 Bundesligakampe på cv'et.

Forsvaret er blevet forstærket ved Timo Achenbach (venstre) og Kim Falkenberg (højre), der begge er hentet i nedrykkede Aachen, samt Fabio Morena (central) fra St. Pauli. I angrebet har man tilføjet Nicky Adler, der har over 100 BL2-kampe bag sig, men senest har gjort det i 3. Liga.

AALEN

Aalen er endnu en lidt atypisk oprykningsklub, der ligesom Sandhausen har lidt flere finanser at rykke rundt med, end hvad tilfældet normalt er. Det har gjort, at man har kunne hente lovende Kevin Kampl (central midt) og lokket Freiburgs Oliver Barth (central forsvarer) til, ligesom Nico Zimmermann er hentet i Braunschweig.

Det er samtidig lykkedes at holde på alle de foretrukne spillere og det er dermed et forstærket Aalen-hold vi får at se i 2. Liga.

JAHN REGENSBURG

Regensburg sneg sig med i 2. Bundesliga ved overraskende at slå Karlsruhe over to playoff-kampe. I modsætning til Aalen og Sandhausen, ligner Regensburg i højere grad et normalt oprykkerhold. Spillertruppen er anslået til at være 5 millioner euro værd - det er halvdelen af det mindst værdifulde hold i ligaen og næsten otte gange mindre end Hertha Berlins spillertrup!

Holdet har haft sværere ved at holde på sine spillere og ud er bl.a. gået højreback Ronny Philp (Augsburg), der var blandt holdets bedste sidste sæson. Det gælder også offensiv midt Selcuk Alibaz (der leverede 5 mål og 11 assists), venstremidt Michael Klauss (9 mål) og Tobias Schweinsteiger (angriber, 14 mål; bror til Bastian og skiftet til Bayerns reserver).

Man har ikke kunne lokke de store navne til og har ikke fået tilført spillere med erfaring fra 2. Bundesliga. Det er dog blevet til en angriber og en højremidt fra henholdsvis Unterhaching og RW Erfurt i 3. Liga.

Desuden mistede klubben sin træner til Augsburg og ledes nu af Oscar Corrochano, der blot har erfaring fra Eintracht Frankfurts reservehold.