18+ | Spil med omtanke | Stopspillet.dk | ROFUS.nu
Annonce
Opdateret

Vinter-OL 2026

Vinter-OL 2026, eller de 25. olympiske vinterlege, bliver afviklet i Beijing, Kina. Officielt starter mesterskabet den 4. februar, men Curling og Ishockey tyvstarter fra den 2. februar. Det hele slutter den 20. februar, hvor 109 sæt medaljer er blevet fordelt. Corona kan blive en modspiller, men jeg vil ikke nævne den mere i min optakt, da den er umulig at regne med.

Jeg vil kigge på følgende sportsgrene: Nordisk Kombination, skihop, skiskydning, langrend og Alpint.

Nordisk Kombination ved vinter-OL

Her skal der deles 3 sæt medaljer ud, og kvinderne har stadig ikke fået adgang til OL.

Den helt store favorit bliver Jarl Magnus Riiber. Han har vundet alle 7 world cup konkurrencer han har deltaget i. Han er både god i skihop og har en god spurt i langrend. Han har dog stået over flere konkurrencer i januar måned med en dårlig ryg. Riiber deltog i det norske mesterskab i skihop, som opvarmning til OL, her hentede han en sølvmedalje.

Johannes Lamparter har udnyttet Riibers pause ved at vinde 3 af de sidste 4 world cup konkurrencer inden OL. Han har sin store styrke i skihop, hvor han skal forsøge at skaffe sig et forspring til Riiber. Han vandt 2 guld ved VM på hjemmebane sidste år.

Vinzenz Geiger har modsat Lamparter sin styrke i langrend, hvor han har en af de bedste afslutninger af alle. Han har vundet 1 world cup sejr i år. Hans problem kan blive, at han nogle gange springer for dårligt.

Tyskerne gjorde rent bord ved sidste OL, hvor de vandt alle 3 guldmedaljer. Johannes Rydzek og Eric Frenzel var begge med i holdkonkurrencen, og vandt begge 2 guld i 2018. Især Rydzek har haft en dårlig sæson, hvor han har sprunget alt for kort. Frenzel har været på podiet, men mangler at vinde i denne sæson. Vinder han guld i Beijing, så vil det være tredje OL i træk.

Holdkonkurrencen bliver sikkert en kamp mellem Tyskland, Norge og Østrig, som er de 3 store nationer i denne sportsgren.

Skihop

Her skal der deles 3+1 sæt medaljer ud. Der er en mix konkurrence, hvor der er to kvinder og to mænd på hvert hold. Det er en af de sportsgrene, som på forhånd er mest åben. Der har været 8 forskellige vindere i 17 world cup konkurrencer i denne sæson. Det er en sportsgren, hvor vinden kan komme til at spille en afgørende rolle. I skihop er det en fordel med modvind, som giver størst opdrift for hopperen

Skihop for mænd

Karl Geiger har vundet 4 gange i denne sæson. Han skuffede i firebakketurneringen, som var årets første højdepunkt. Ellers har han været stabil med fremme i næsten alle konkurrencer.

Ryoyu Kobayashi har vundet 6 gange i denne sæson. Han vandt også den samlede firebakketurnering, og vil gå ind til OL som den største favorit.

Skihop - Stor bakke Højeste odds Bookmaker
Ryoyu Kobayashi 3,00

Marius Lindvik har efter en dårlig sæsonstart vundet de to seneste world cup konkurrencer han har deltaget i. Han har været nærkontakt til en smittet, og stod over de seneste konkurrencer i Tyskland.

Halvor Egner Granerud var den bedste mand i sidste sæson, men har ikke helt levet op til det i år. Han har døjet med et dårligt knæ, men har trods alt vundet 1 sejr, og er samlet nummer 3 i world cup.

Kamil Stoch, som er et af de største sportsnavne i Polen, har haft en elendig sæson. Han vandt OL guld for 4 år siden, og har stået over konkurrencerne siden 1. januar. Han har forsøgt at træne sig tilbage i form.

Østrig har ikke haft nogen god sæson i skihop, men har alligevel vundet 3 sejre til Hoerl, Kraft og Huber, men fælles for alle 3 er, de har været meget svingende i sine præstationer.

Skiskydning i vinter-OL

Her skal der deles 11 sæt medaljer ud. Her kan Bø eller en anden vinde 6 guldmedaljer, men det sker dog næppe. Der er ofte vind i Beijing, som kan komme til at spille en afgørende rolle i skiskydnings konkurrencerne.

Skiskydning for kvinder

Elvira Öberg har været den hurtigste i denne sæson i langrend. Skydningen har været mere svingende med 85% Hun vil være en af favoritterne i alle konkurrencer måske minus 15 km, hvor det koster 1 minut at skyde forbi.

Søster Hanna Öberg har skudt dårligt i denne sæson med 80%. Farten har været blandt de bedste i langrend, og hun vandt guld ved sidste OL. Hun vil være blandt favoritter hver gang hun stiller til start i OL.

Marte Olsbu Røiseland fører den samlede world cup efter hun har vundet 6 sejre i løbet af sæsonen. Hun har skudt bedre end nogensinde med sine 92% Ved VM i 2020 vandt Røiseland 7 medaljer i 7 starter.

Dzinara Alimbekava har skudt bedre end nogensinde i denne sæson med 89%. Hun har ikke vundet, men er stort set med fremme hver gang.

Lisa Theresa Hauser havde et godt VM sidste år, hvor hun var i top 10 i alle discipliner. Hun har haft svært ved at finde farten i langrend i denne sæson.

Dorothea Wierer vandt den sidste konkurrencen inden OL, selvom hun har været med i mange år, så mangler hun stadig sin første individuelle medalje i OL. Hun skal skyde godt, for at det skal lykkes denne gang.

Justine Braisaz-Bouchet var den hurtigste kvinde i Antholz lige før OL. Hun vandt den ene konkurrence der. Det er skydningen, hvor hun er meget svingende med 76%. Skal Braisaz vinde en medalje, så skal skydningen være god.

Tiril Eckhoff har døjet med sygdom i sæsonen, og har været et godt stykke fra niveauet fra sidste sæson, hvor hun vandt 13 world cup sejre. Eckhoff skal oppe sig i skydningen fra de 79% hun har ramt i denne sæson.

Skiskydning for mænd

Quentin Fillon Maillet har været den bedste i denne sæson med 5 world cup sejre. Han skyder godt og har fin fart i sine ski. Ved VM sidste år var han i top 6 i alle konkurrencer, men det blev bare til en bronzemedalje.

Emilien Jacquelin har haft en blandet sæson. Resultaterne var gode i starten af sæsonen, men han har døjet med psykiske problemer efter jul. På sit bedste er den hurtigste skytte, og kan være ekstrem hurtig i langrend.

Tarjei Bø er i gang med sin bedste sæson i mange år. Han deltager i sit 4. vinter-OL, men mangler stadig sin første individuelle medalje. Han har leveret godt sæsonen igennem.

Sebastian Samuelsson har udviklet sin fart i langrend i denne sæson. Han har været blandt de hurtigste. Skydningen har ikke helt nået samme højder med 81%. Samuelsson skal skyde bedre end det for at lykkes i OL 2022.

Johannes Thingnes Bø har ikke haft nogen god sæson. Der har dog været fremgang at spore siden nytår. Han vandt guld ved sidste OL på 20 km. Han har ramt 85% i denne sæson. Han er en af dem, som har mulighed for at komme hjem med 6 medaljer.

Der findes en masse outsider, da skydningen kan ændre alt i denne disciplin. Lægreid skyder ofte godt, men kan mangle lidt fart i langrend. Loginov er meget op og ned. De dage det spiller for ham, der kan han vinde. Doll vandt den sidste konkurrence inden OL i Beijing. Ponsiluoma, som vandt sprinten ved VM sidste år, har bare ramt 74% i denne sæson. I VM lykkes det at skyde fejlfrit, gør han det igen kan han også vinde.

Langrend

Her skal deles 12 sæt medaljer ud, og flere vil kunne tage en del medaljer undervejs i OL. Der er discipliner fra sprint til 50 km.

Langrend for kvinder

Natalia Nepryaeva vandt tour de ski i år, men kunne godt stå efter OL uden individuelle medaljer. Hun er jævn god til det meste, men ofte er der en eller flere som er bedre end hende.

Ebba Andersson har chancer over 10, 15 og 30 km i OL. Problemer for hende kan hedde Therese Johaug. Ebba har gode medaljer chancer på alle 3 distancer.

Jessie Diggins ligger samlet nummer 3 i world cup. Hun kan godt få det svært individuelt i OL, da 10 km fri ikke er på programmet i år.

Frida Karlsson har slået Johaug et par gange i denne sæson. Hun er den nye stjerne i kvinde langrend, men hun har ikke leveret gode resultater i højden. Det kan blive et problem, da OL afvikles i 1800 meters højde.

Therese Johaug er favorit til at blive OL-dronningen. Hun har gode vinderchancer på 10, 15 og 30 km i OL. 15 og 30 km er i massestart, og Johaugs eneste svaghed er spurten, så får hun ikke sat de andre af undervejs, så kan det blive svært at vinde.

Maja Dahlqvist er den store favorit i sprint. Hun har vundet de 4 world cup konkurrencer hun har stillet op i. Værste modbud kunne være Jonna Sundling, som var skadet i starten af sæsonen.

Langrend for mænd

Johannes Klæbo kom hjem fra sidste OL med 3 guldmedaljer. Det er slet ikke umuligt det kan blive bedre denne gang. Han er storfavorit i sprint samt de to stafetter, hvilket var de guldmedaljer han vandt sidst. Klæbo er blevet meget bedre på længere distancer. Ved VM sidste år blev han disket fra guldet på 50 km.

Alexander Bolshunov har døjet med skader i denne sæson, og har ikke ramt sit topniveau endnu. Rammer han først det, så ser de andre nok kun ryggen af russeren, som vandt 4 medaljer ved sidste OL. Han har sin styrke over de længere distancer. Bolshunovs største problem hedder Klæbo, da han skal sætte ham af først.

Iivo Niskanen har en god chance for at vinde guld over 15 km klassisk, som er Niskanens eneste medalje chance individuelt i år. Han har vundet 2 world cup sejre på distancen i denne sæson.

Meget kommer til at handle om Rusland og Norge i langrend for mænd. De har 17 ud af de første 20 i den samlede world cup stilling. Bolshunov-Klæbo kunne blive en af de store dueller igennem hele OL, hvor Klæbo på forhånd er favoritten.

OL Alpint

Her skal deles 12 sæt medaljer ud, hvor der især hos kvinderne kan være en, som vinder rigtig mange medaljer undervejs.

Alpint for kvinder

Mikaela Shiffrin er den store stjerne. Hun har vundet guld fra de to sidste OL. I VM sammenhæng har hun vundet medaljer i de 10 seneste løb hun har stillet op i. Shiffrin har flere chancer i vinter-OL, hvor kombinationen må være den største. Storslalom og slalom er ligeledes to gode chancer.

Petra Vlhova har været suveræn i slalom i denne sæson, hvor hun har sin klart største chance. Vlhova er aldrig lykkes i OL, hvor en femteplads er det bedste resultat.

Sofia Goggia er den hurtigste i styrtløb, men hun styrtede i sidste konkurrencen inden OL, hvilket gør hende tvivlsom til OL.

Federica Brignone er blevet bedre i fart disciplinerne, hvilket nok har kostet lidt i storslalom, hvor hun ellers tidligere var bedst. Brignone har medaljechance i alle discipliner minus slalom.

Sara Hector fører den samlede world cup i storslalom, hvor hun har kørt nogle fantastiske omgange i løbet af sæsonen. Hun er Sveriges største medaljehåb i alpint.

Lara Gut-Behrami havde en fantastisk sæson sidste år, hvor hun vandt 2 VM guldmedaljer. Hun har været ude med corona i denne sæson, som har sat hende tilbage. Det er blevet til 2 world cup sejre, og det er nok i styrtløb og super g, hvor chancerne er størst.

Michelle Gisin stiller op i alle discipliner. Det er dog i slalom og især i kombination, hvor hun har de største chancer. Hun er forsvarende olympisk mester i kombination.

Alpint for mænd

Marco Odermatt har været den bedste i denne sæson i storslalom. Han ligger nummer 2 i super g og 4 i styrtløb. Han er det bedste bud på en, som kan vinde mere end 1 guld i OL.

Aleksander Aamodt Kilde har to skud i bøssen i OL. Det er styrtløb og super-G. Han fører i begge discipliner i world cup, og vil være favoritten i begge discipliner. Dog er de ofte tæt i alpint.

Matthias Mayer har også haft en god sæson. Han skal kæmpe med Kilde om de samme medaljer.

Beat Feuz vandt det sidste styrtløb i Kitzbühel, og det er også i styrtløb han har sin chance.

Alexis Pinturault er jævn god flere steder, dog uden at være bedst til noget. Kombinationen vil være hans bedste chance i OL.

Clement Noel har kun chance i slalom, hvor han flere gange har været den hurtigste i løbet af sæsonen, men ofte er han kørt ud.

Henrik Kristoffersen har ligesom Noel kørt ud flere gange i år. Kristoffersen har dog også en chance i storslalom. Han har vundet medaljer ved de to sidste OL.

Ofte stillede spørgsmål om Vinter OL 2026

Hvornår er der Vinter-OL 2026?

Vinter-OL 2026 er planlagt til at finde sted fra 6. til 22. februar 2026 i de italienske byer Milano og Cortina d'Ampezzo.

Hvor skal der være vinter-OL i 2026?

Milano og Cortina d'Ampezzo blev valgt som værtsbyer den 24. juni 2019 på den 134. IOC-session i Lausanne, Schweiz.

Kommentarer

Feedback