Dødt løb

Når to eller flere udøvere i en begivenhed slutter lige.

Dødt løb kan indtræffe i flere sportsgrene, og i betting-sammenhæng sker det typisk i forbindelse med vinderspil, placeringsspil og/eller each way spil.

Da dødt løb reelt betyder at flere udøvere deler placering, har det stor betydning for hvilke udøvere bookmakeren udbetaler gevinster på - og hvor meget der udbetales.

Princippet bag dødt løb er at gevinstudbetaling for udøvere på samme placering tilpasses antallet af udøvere der står lige, og altså er involveret i et dødt løb.

Har man spillet på en udøver der slutter på samme placering som én anden, så vil halvdelen af ens indsats på spillet gå tabt, mens den anden halvdel udløser gevinst til det spillede odds. Har man spillet på en udøver der slutter på samme placering som flere andre, øges den faktor hvormed indsatser behandles som tabt tilsvarende, dvs. hvis der er 3 udøvere i dødt løb opdeles ens indsats i 2/3 tabt og 1/3 gevinstgivende, og så fremdeles.

Dødt løb vil altid medføre at din gevinst bliver mindre end det spillede odds indikerer, og som eksempel 3 herunder illustrerer, kan du i visse tilfælde af dødt løb faktisk ende med at tabe på dit spil - selvom det går hjem.

Eksempel 1

Du har spillet 100 kr. på at en hest vinder et løb til odds 11,00.

Resultatet ender med dødt løb om sejren mellem den spillede hest og én anden. Halvdelen af din indsats går dermed tabt, mens den resterende halvdel udløser gevinst, dvs. din gevinst bliver 50 kr. x 11,00 = 550 kr.

Eksempel 2

Du har spillet 100 kr. til odds 3,50 på at Wayne Rooney lander i Top 3 på topscorerlisten i Premier League.

Sæsonen slutter med at 3 spillere ender på samme antal scoringer på 3. pladsen, og der er således dødt løb om 1 placering mellem 3 udøvere, og indsatsen på dit spil reduceres derfor til 1/3. Din gevinst bliver 33,33 kr. x 3,50 = 116,65 kr.

Eksempel 3

Du har spillet på at Rory McIlroy slutter i Top 5 i US Masters. Indsatsen er 100 kr. til odds 3,25.

I slutstillingen slutter McIlroy på 4. pladsen, hvor der er dødt løb mellem i alt 7, der altså alle har har samme antal slag. Da to af disse placeringer er berørt af det placerings-interval du har spillet til (Top 5), betyder det at din indsats skal altså reduceres til 2/7 af det oprindelige beløb (28,57 kr.). Din gevinst på spillet bliver derfor: 28,57 kr. x 3,25 = 92,85 kr.

Bemærk at du i ovenstående eksempel faktisk ender med at tabe på spillet, til trods for at dit spil er korrekt. Den udløsende faktor for dette tab er at dit spil er afgjort efter reglerne om dødt løb.


Opslag opdateret 21. mar. 2012 kl. 15:45 af BetXpert
Til oversigt
Feedback