Årets første X Games afholdes 26.-29. januar i Aspen. Læs denne store optakt fra Martin Berg Klenow, som tager dig med til en af snowboardens største events, og som minutiøst analyserer alle deltagerne og strør om sig med gode spilforslag. For bookmakerne er helt på glatis.

Torsdag går det løs med årets første X Games i snowboarding.

Eventet er det største for freestyle snowboardere - større end verdensmesterskabet afholdt af FIS. Alle de største navne er med.

Verdens bedste og mest kendte snowboarder Shaun White deltager i Superpipe konkurrencen. Her må han tage favoritrollen, men det bliver spændende at se om det brede outsiderfelt kan udfordre ham.

I Slopestyle og Big Air ser det langt mere tæt ud. Hos herrerne består favoritfeltet af Max Parrot, Mark McMorris og Yuki Kadono. Flere andre med Sebastien Toutant i spidsen presser sig på specielt i Slopestyle.

Vi kigger på det hele i denne grundige optakt. Hvis ikke du vil læse fra a-z, så brug navigationen i højre side og gå til de afsnit, du ønsker.

X Games, freestyle snowboarding, tricks og discipliner

X Games står for Xtreme Games og er et sportsevent for ekstreme sportsgrene arrangeret af ESPN. Ved vinterudgaverne af X Games konkurreres der i forskellige freestyle snowboarding discipliner. Freestyle snowboarding er en mere kreativ og stilet udgave af snowboarding i forhold til alpin snowboarding.

Det handler ikke om at være hurtigst, men generelt gælder det om at lave så vilde tricks som muligt. Det vil sige så store rotationer, om en eller flere akser, som muligt, med så god stil som man kan. Man skal få det til at se så ubesværet ud som muligt, selvom man laver store rotationer.

Ved X Games Aspen konkurreres der i Superpipe, Slopestyle og Big Air. Alle disse snowboarding discipliner er i øvrigt med ved OL næste år.

I Halfpipe (halvrør) er banen en iset halvcirkelformet grøft, der hælder nedad. Riderne laver tricks ved at sætte af på væggene af pipen, mens de kører ned gennem pipen.

Det er en fordel at lande så højt som muligt, så man kan bevare farten i boardet. I X Games sammenhæng kaldes halfpipen en Superpipe på grund af dens enorme størrelse. Superpipen er 7 meter høj fra top til bund, 20 meter bred og 220 meter lang.

Dommerne lægger vægt på højde af trickene, stilen, den tekniske sværhedsgrad og variationen. Der sidder typisk 5 dommere i dommerpanelet. Den laveste og højeste score fjernes og der midles så over de sidste 3 scores. Den maksimale score er 100 point. Hver rider har typisk 3 runs, hvor det bedste run tæller. Der er ingen kvalifikation, man går direkte til finalen.

I Slopestyle, konkurreres der på en bane med både rails (skinner/gelændere), boxes, walls og kickers (hop). I X Games sammenhæng er der typisk 3 railfeatures først og så 3 kickers til sidst. Dommerne lægger vægt på teknisk sværhedsgrad, stil, størrelse af trickene og variationen i runnet. Den maksimale score er 100 point. Hver rider har typisk 3 runs, hvor det bedste run tæller. Mændene har kvalifikation, mens kvinderne går direkte til finalen. 

I Big Air er der en enorm kicker (hop). Det handler så om for deltagerne at lave det vildeste trick, udført med så god stil som muligt. Dette foregår i en såkaldt Jam session, hvor deltagerne sætter så mange hits som muligt i løbet af typisk 25 minutter.

Når de 25 minutter er gået køres runden færdig, så alle deltagere får lige mange hits. Det er et virkelig actionpacked format, der sikrer, at intensiteten er i top. Max score for hvert hit er 50 point. Det er så de to bedste hits af forskellige tricks, der tæller og dermed bliver den maksimale samlede score 100 point. Der er ingen kvalifikation, man går direkte til finalen.

Kickeren til X Games Aspen er shapet af sne, modsat stilladshoppene til fx Air and Style der er lavet af tilskårne isblokke. De fleste snowboardere vil foretrække naturlige hop fremfor stilladshop, da stilladshop typisk har smallere og mere bumpede inruns. Desuden er det sværere at sætte af og lande ved stilladshop. 

Liste over de vigtigste udtryk

Regular: Betegnelse for en rider, der foretrækker at køre med venstre fod forrest.

Goofy: Betegnelse for en rider, der foretrækker at køre med højre fod forrest.

Switch: Betegnelse for, at en rider udfører et trick med den ikke foretrukne fod forrest.

Frontside og Backside: Betegnelser for retningen af rotationen.

Cab: Betegnelse for en switch frontside rotation.

Flatspin: Betegnelse for en flad rotation.

Cork: Betegnelse for, at man spinner om en tiltet akse i forhold til et flatspin, hvilket medfører, at riderens skuldre og hoved kommer til at være positioneret under boardet i løbet af rotationen, dog uden rideren bliver helt vendt om.

Flip: Betegnelse for, at rideren bliver helt vendt om eller ”inverted”.

Grab: Betegnelse for det at holde om boardet med en eller begge hænder under en rotation.

Der kan laves en masse forskellige tricks. En liste over de forskellige tricks kan ses her. 

For uddybende forklaringer, se artiklen fra sidste år.

Odds og tips ved X Games 2017

Nedenfor følger en gennemgang af de forskellige deltagere i de forskellige discipliner. Odds og eventuelle tips følger når bookmakerne kommer med odds - indtil videre er det kun bwin*, som er ude. Men allerede nu er der masser af værdi at hente. Det virker nemlig ikke til, at bwin* er helt skarp på snowboarding.

Har du ikke allerede konto ved bwin*, så kan du få det her og nuppe 1.000 kroner i bonus.

Tidligere events fra denne sæson som Laax Open 2017 (Halfpipe og Slopestyle), Dew Tour (Slopestyle delt i Jib og Jump konkurrencer), US Grand Prix of Snowboarding Copper Mountain (Halfpipe og Big Air) og Air and Style (Big Air) vil blive benyttet som indikatorer for ridernes form.

Derudover benyttes generel baggrundsviden om riderne og ældre resultater.

Odds Vinder af X Games 2017 i Superpipe Bedste odds Bookmaker
Chase Josey 3,25
Bwin
Scotty James 4,50
Bwin
Iouri Podladtchikov "IPod" 4,50 Bwin
Shaun White 5,50 Bwin
Danny Davis 13,0 Bwin
Taku Hiraoka 13,0 Bwin
Ayumu Hirano 15,0 Bwin
Matt Ladley 17,0 Bwin
Ben Ferguson 21,0 Bwin
Christian Haller 51,0 Bwin
Taylor Gold 81,0 Bwin
Pat Burgenor 101 Bwin

Superpipe-favoritten ved X Games 2017

Shaun White
30-årig amerikaner, regular stance. Verdens bedste snowboarder er blevet inviteret til X Games Aspen. White faldt i

sidste år, da han kritiserede X Games. Det førte til, at han ikke blev inviteret til Aspen, men blev inviteret til Oslo, men der ville han ikke komme.

I år er han så blevet inviteret til Aspen. White viste sidste år til Burton US Open, at han med længder er den bedste Halfpipe rider. Han går markant større end de andre. Han satte ved US Open en air på hele 25 feet over kanten af pipen, måske den største air nogensinde. Han har en fabelagtig god stil på alle sine tricks.

Han får holdt sine grabs hele vejen rundt i rotationerne, har en unik kontrol og ser effortless/ubesværet ud. Hans tekniske niveau er også helt i toppen. Shaun White er også den mest stabile i feltet og burde ikke have problemer med at sætte et ordentligt run.

Shaun White til odds 5,50 hos Bwin*
Da White ser ud til at komme, bør han være klar favorit til at vinde. Der er altid en risiko for at han ikke dukker op, da han har mange andre ting at lave, fx forberede sine Air and Style events eller spille i sit band. Bwin* er i min optik helt væk her med deres ca. 18 % chance for, at han vinder. Min chancevurdering er på ca. 40-45 % og dermed er der klart værdi.

Outsidere

Ayumu Hirano

18-årig japaner, goofy stance. Hirano har en glimrende stil, da han får holdt sine grabs længe, sætter double grabs og ser kompakt ud i luften. Højdemæssigt ser det fremragende ud, Hirano er nok den, der går størst, når man ser bort fra Shaun White. Hirano har et godt teknisk niveau også, hvor han tidligere har sat en cab double cork 1440 (YOLO-flip). Han sætter dog typisk double cork 10’ere og 12’ere som de største rotationer.

Hirano vandt X Games Oslo sidste år, hvor han blev undervurderet voldsomt af bookmakerne. Lige efter sejren deltog han ved Burton US Open, hvor han ikke formåede at sætte et helt run og komme videre til finalen. Han debuterede med en sølvmedalje som bare 14-årig ved X Games Aspen i 2013. Derudover har han vundet Laax Open sidste år. Hirano var på riders list i år ved Laax Open, men stillede ikke op.

Hirano også undervurderet

Bwin* undervurderer umiddelbart også Hirano når de tilbyder odds 15. Min chancevurdering ligger på ca. 10-14 %, dog vides det ikke hvorfor han ikke stillede op ved Laax Open.

Danny Davis

28-årig amerikaner, regular stance. Davis er meget velanset for sin helt unikke gode stil. Det ser simpelthen ubesværet ud, når han sætter sine tricks. Davis har en masse forskellige runs, han kan vælge at sætte.

Han er en meget kreativ snowboarder, der har bragt den gode stil tilbage på de mere oldschool tricks. Han har ikke de største rotationer, men derimod sætter han typisk mange switch rotationer. Davis fik det ikke helt til at fungere sidste år, hvor han var påvirket en del af sæsonen af ankelproblemer og derfor kun opnåede sekundære placeringer. Sidste år havde han også kvaler med højden i nogle af sine runs, hvilket han ikke plejer.

På den anden side er Danny Davis ganske svingende i sine præstationer. Han havde en masse sekundære placeringer indtil 2014, hvor han vandt X Games Aspen. Sæsonen efter ramte han ikke niveauet ved Dew Tour, men vandt igen X Games Aspen.

Chancevurdering: Ca. 5-9 %

Chase Josey 

21-årig amerikaner, regular stance. Josey fik sin første X Games medalje i form af en bronzemedalje fra X Games Oslo sidste år, hvor undertegnede nok undervurderede ham lidt. Han manglede tidligere at få stilen helt med og havde tendens til at grabbe for kort tid. Josey vandt senest Laax Open med et meget højt teknisk niveau og rigtig god højde holdt ned gennem pipen. Stilmæssigt så det også godt ud her. Josey er klart en podie contender/kandidat.

Chancevurdering: Ca. 5-11 %

Taku Hiraoka

21-årig japaner, regular stance. Hiraoka blev som forsvarende mester nummer 3 ved Burton US Open sidste år. Han har en rigtig god stil og kan også sætte meget tekniske tricks. Denne kombination så man til US Open sidste år, hvor han i sit run fik puttet en 1440 graders rotation med tailgrab, som han holdt hele vejen rundt. Der er normalt også en glimrende højde på Hiraokas run.

I X Games sammenhæng har han en sølvmedalje fra 2015 og en bronzemedalje fra Tignes i 2013. I Sochi vandt han bronze. Hiraoka var ligesom Hirano på riders list til Laax Open, men stillede ikke op. Hiraoka har bestemt midlerne til at tage en podieplacering.

Chancevurdering: Ca. 5-8 %

Scotty James

22-årig australier, regular stance. James har forbedret sin stil ganske meget de seneste sæsoner. Han er blevet bedre til at få sine grabs ind, men kan arbejde med at holde dem hele vejen hver gang.

Teknisk ser det fornuftigt ud med double cork 10’ere og en 12’er. Højden på hans første hit plejer at være fin, nogle gange taber han en del højde ned gennem pipen. James virkede til at være i topform ved Laax Open i år, hvor han lavede to ganske tekniske runs og snuppede sølv. Han har også en bronzemedalje fra X Games Aspen sidste år, dog vundet under svære vejrforhold.

Chancevurdering: Ca. 5-8 % 

Hiraoka over James til odds 2,70 hos Bwin*

Hiraoka og James er meget lige på alle parametre, måske med en lille teknisk fordel til Hiraoka. Til gengæld virkede James i topform ved Laax Open og det vides ikke hvorfor Hiraoka ikke deltog. Denne duel bør være meget mere lige. 

Iouri Podladtchikov ”IPod”

28-årig schweizer, goofy stance. IPod begyndte sidste sæson at gå til ballet for at få mere ynde ind i sin piperiding. Det kunne virke som en mærkelig ide, men ikke desto mindre så det ud til at lykkes ganske fint, hans stil var forbedret og han så meget mere ubesværet ud.

Han havde dog sværere ved at få sat sine runs sidste år. Han fik det dog til at spille fint ved X Games Oslo, hvor han vandt sølv. IPod’s tekniske niveau er rigtig fint, han var den første til at lande en cab double cork 1440 også kendt som et YOLO-flip. Ellers er han i stand til at variere sine hits, så han får både tekniske og stilede rotationer ind. Det er dog et handikap, at han har tendens til kun at sætte 5 hits mod de normale 6 hits.

IPod’s største resultat er uden tvivl OL guldet fra 2014 i Sochi. I X Games sammenhæng har han sølv fra 2012 og 2010 (udover sidste års sølv i Oslo) og bronze fra 2015. Senest vandt IPod bronze ved Laax Open.

Chancevurdering: Ca. 5-8 %

White over IPod til odds 1,95 hos Bwin*

Shaun White bør have en god chance for at slutte højere end IPod. White er bedre i alle facetter og er mere sikker end IPod. White bør være større favorit i denne duel. 

Ben Ferguson

21-årig amerikaner, regular stance. Ferguson fik rundet sidste sæson næsten perfekt af med en 2. plads ved Burton US Open i marts. Her gik han rigtig højt med et godt teknisk niveau og fin stil. Dette fortsatte i starten af denne sæson ved Laax Open, hvor han blev nummer 5. Sidste sæson vandt han sin første X Games medalje i form af sølvet i Aspen i meget sværere forhold. Ferguson kan godt gå på podiet igen.

Chancevurdering: Ca. 5-7 %

Langskud

Matt Ladley

25-årig amerikaner, regular stance. Ladley vandt X Games Aspen sidste år, dog på en ganske billig baggrund da vejret var rigtig dårligt og der ikke var mange der kunne sætte et helt run sammen.

Han kan sætte den meget tekniske 12’er, men får kun kortvarigt et grab ind og rotationen ser lidt kaotisk ud. Han mangler det sidste stilmæssigt for at være med helt fremme. Højden i hans runs er normalt god.

Guldmedaljen ved X Games Aspen er Ladleys eneste X Games medalje og klart hans største resultat. Andre resultater sidste år var en 4. plads ved både Laax Open og Burton US Open, mens han ikke kvalificerede sig til finalen ved X Games Oslo. Senest blev det til en 7. plads ved Laax Open.

Chancevurdering: Ca. 2 %

Pat Burgenor

22-årig schweizer, regular stance. Burgenor fik sit gennembrud til Laax Open 2016, hvor han blev nummer 2, i en konkurrence, hvor han blev en smule favoriseret grundet hjemmebanen. Siden er han blevet inviteret til flere store konkurrencer blandt andet X Games Oslo sidste år, hvor han ikke fik det til at fungere og blev nummer 7. I år var han igen med ved Laax Open, hvor han blev nummer 8.

Han kan gå ganske højt i starten af pipen, men har nogle gange problemer med at holde højden ned gennem pipen. Burgenor mangler også noget stilmæssigt for, at han kan blande sig i toppen, han skal holde sine grabs hele vejen rundt i rotationen. Teknisk er han fint med, men han har en 3’er inde midt i sit run som setuptrick.

Chancevurdering: Ca. 1 %

Christian Haller

27-årig schweizer, regular stance. Hallers bedste X Games placering er en 4. plads fra 2012. Ellers har han en 5. plads fra Burton European Open i 2015 og en 6. plads ved Dew Tour i 2015. Haller har et ganske højt topniveau, men er meget svingende i sine præstationer.

Dette er specielt gældende for højden i hans runs og hans stil, hvor han nogle gange husker at grabbe alle gange, mens han andre gange glemmer det. På hjemmebanen i Laax blev semifinalen endestationen i år.

Chancevurdering: Ca. 1 %

Taylor Gold

23-årig amerikaner, regular stance. Gold har været lidt væk sidste sæson, hvor han ikke deltog i hverken Laax Open, X Games Aspen eller X Games Oslo. Hans største resultat er guldet fra Burton US Open i 2014. I X Games sammenhæng er hans bedste resultat en 9. plads fra 2015.

Ellers har han en 4. plads fra Dew Tour i 2015. Golds tekniske niveau plejer at være fint og ligeså er højden god. Han plejer at mangler lidt stabilitet i at sætte sine runs, mangler måske lidt på stilen og mangler måske lidt variation i sit run. Kom ikke i finalen ved Laax Open.

Chancevurdering: Ca. 1 %

Vinder af X Games 2017 - Slopestyle Bedste odds Bookmaker
Mark McMorris 2,25
Bwin
Max Parrot 2,75 Bwin
Sebastien Toutant "Seb Toots" 4,50 Bwin
Tyler Nicholson 17,0 Bwin
En udøver som ikke står på listen: Kadono, Mack, Kleveland, Ciccarelli, Crouch, Guldemond, Østreng 21,0 Bwin
Redmond Gerard 26,0 Bwin
Sven Thorgren 34,0 Bwin
Mons Røisland 34,0 Bwin
Ståle Sandbech 34,0 Bwin
Brandon Davis 51,0 Bwin
Eric Willett 51,0 Bwin

UPDATE: NordicBet* og Betsafe er også ude med odds nu. De har odds 2,85 på Parrot og 4,80 på Toutant. Bwin* har nu odds 2,50 på Mark McMorris, hvilket er det samme som NordicBet* og Betsafe. Bwin* er nede i odds 11,0 på "En udøver som ikke står på listen". 

Favoritter

Max Parrot

22-årig canadier, goofy stance. Parrot er igen en af favoritterne til både Big Air og Slopestyle. Han har en nærmest flawless god stil. Han lander for det mest virkelig flatbased, så man kan høre, at hans landinger er stompede.

Teknisk er han helt med i toppen. Han satte en triple cork 1800 ved X Games Aspen sidste år og har til træning landet den første quad underflip 1620. Parrot har tidligere været bagud på rails, men har fået bygget mere på her, hvilket vi så til Dew Tour, hvor han landede det bedste railrun. Han er virker dog generelt stærkere i Big Air disciplinen. Omvendt var han senest vanvittig sikker i Slopestyle ved Laax Open, hvor han fik landet to fantastiske runs og vandt.

Parrot har 6 X Games medaljer, 3 guld og 3 sølv. Specielt bemærkelsesværdig var hans dobbelte guld i både slopestyle og Big Air fra 2014. Sidste år blev det i Big Air til guld i Aspen og sølv i Oslo, mens det i Slopestyle blev til en 9. plads i Aspen.

Chancevurdering: Ca. 20-23 %

Mark McMorris

23-årig canadier, regular stance. McMorris blev skadet i februar sidste år, men er kommet fint tilbage. Det viste han ved at vinde Jump afdelingen og også den samlede Slopestyle konkurrence ved Dew Tour i december. Senest blev det til en 2. plads ved Laax Open, hvor han ikke fik lavet helt rene landinger.

McMorris er et kæmpenavn og har vundet et hav af medaljer og titler. Den eneste X Games konkurrence, hvor han ikke kom på podiet var i Big Air i hans rookiesæson tilbage i 2011.

Han vandt både Big Air og Slopestyle ved X-Games Aspen i både 2012 og 2015, mens han i år måtte nøjes med en 2. plads i Big Air, men forsvarede Slopestyletitlen. McMorris har et glimrende teknisk niveau, han var den første der landede en triple cork i en konkurrence tilbage i 2012. Han har dog ikke så god en stil, selvom han har forbedret sig.

Han ser ikke så ubesværet ud, når han udfører sine tricks, dette er dog ikke noget dommerne typisk lægger meget mærke til. Til gengæld er han ganske sikker, nogle gange virker han lidt som en maskine. McMorris er også god på rails, men ikke den bedste, Toots er bedre.

Chancevurdering: Ca. 20-23 %

Sebastien Toutant ”Seb Toots”

24-årig canadier, goofy stance. Toots har en fremragende stil, muligvis den bedste af alle. Han holder sine grabs godt og viser tydeligt hvilket trick han laver. Hans triple cork er nok den pæneste og mest corkede triple cork.

Han er fænomenal på rails, hvor han nok burde have vundet Jib konkurrencen ved Dew Tour, men måtte nøjes med andenpladsen. Det har nogle gange knebet lidt med at være konsistent i sine præstationer og få sat sine runs.

Toots har 5 X Games medaljer, 2 guld, 2 sølv og 1 bronze. Han debuterede ved X Games i 2011 med en guldmedalje i Slopestyle. Sidste år i Aspen blev det til sølv i Slopestyle og en 4. plads i Big Air. Toots vandt sidste år Air and Style Innsbruck. Senest var han kvalificeret som den bedste til finalen ved Laax Open, men stillede ikke op grundet en lettere hjernerystelse. Han melder sig dog umiddelbart klar til X Games Aspen.

Chancevurdering: Ca. 12-15 %

Yuki Kadono

20-årig japaner, regular stance. Sidste sæson fik Kadono det virkelig til at fungere i Big Air konkurrencer, hvor han vandt X Games Oslo og fik bronze ved X Games Aspen.

Det lykkedes ikke på samme måde for ham i Slopestyle, hvor han ikke fik fulgt op på 2015’s succes ved Burton US Open, hvor han vandt med imponerende back to back 1620’ere på de sidste hop. Han måtte også nøjes med en 12. plads i Slopestyle ved X Games Aspen 2016.

Kadono var den første til at lande en switch backside triple cork 1620 i en konkurrence, det skete ved Air and Style LA 2015, hvilket gav ham sejren. Hans tekniske niveau er helt i top og hans stil er også virkelig god.

Kadono, Mack, Kleveland, Ciccarelli, Crouch, Guldemond eller Østreng til odds 21,0 hos Bwin*

Kadono har klart den største chance af disse navne. Dog vides det ikke hvorfor han ikke har deltaget i nogen konkurrencer i år. Derfor er min chancevurdering på ca. 12-15 % måske lige vel optimistisk. Men kun at give ham og de andre under 5 % chance er en undervurdering. UPDATE: Bwin* har nu odds 11,0 på "En udøver som ikke står på listen".

Outsidere

Kyle Mack

19-årig amerikaner, goofy stance. Mack debuterede sidste år ved X Games Aspen i Big Air konkurrencen. Her blev det til en 7. plads. Han var også med ved X Games Oslo sidste år i Big Air, hvor han ikke kom i finalen.

Sidst på sæsonen vandt han Slopestyle konkurrencen ved Burton US Open, hvor han fik sat et rigtig flot run, hvor mange andre ikke fik landet et helt run. Som han viste her kan han sætte triple corks, hvor han får puttet mere eksotiske grabs ind som tail grab og japan grab. Udover et glimrende teknisk niveau har han også en flot stil. Mack landede sin første triple cork som 15-årig.

Chancevurdering: Ca. 5-7 %

Tyler Nicholson

21-årig canadier, regular stance. Nicholson debuterede i X Games sammenhæng i Slopestyle ved X Games i 2015. Han har en 2. plads fra Laax Open 2016.

I år ved Laax Open blev det til bronze. Nicholson har en fin stil. Det så rigtig godt ud ved Laax Open i år. Tidligere har han haft tendens til at slippe sine grabs lidt for tidligt. Han kan sætte store flatspin rotationer, hvilket vi så senest ved Laax Open, hvor han også fik sat nogle fede grabs ind. Nicholson er glimrende på rails, men fik ikke landet et helt run ved Jib afdelingen af Dew Tour.

Chancevurdering: Ca. 5 %

Marcus Kleveland

17-årig nordmand, goofy stance. Kleveland vandt Air and Style Beijing i december. Han vandt ganske knebent og blev måske overscoret en smule. Kleveland blev virkelig kendt, da han som bare 13-årig landede sin første triple cork. Han har faktisk også til træning landet en quad cork 1800 med et lille handdrag. Derfor er hans tekniske niveau på kickers helt i top.

Han har fået rettet meget op på stilen, hvilket kunne ses til Laax Open i år. Her blev det til en 7. plads. Han er blevet bedre til at få grabs ind, men skal stadigvæk arbejde lidt med at holde grabbene længere. På rails er hans tekniske niveau også rigtig godt, han har dog tendens til at komme lidt hurtigt af railsene og han skal arbejde lidt mere med stilen. Kleveland er stadigvæk meget ung og kan muligvis få en del podieplaceringer i fremtiden, specielt i Big Air.

Chancevurdering: Ca. 2-4 %

Sven Thorgren

22-årig svensker, regular stance. Thorgren deltog sidste sæson i X Games, hvor det blev til 8. pladser i både Slopestyle og Big Air, hvor han lige var kommet tilbage efter en skade. I Slopestyle ved Burton US Open, viste han sin fine stil frem, men lykkedes ikke med at lande et helt run. Teknisk plejer han at være fint med, hvilket han viste senest ved Laax Open, hvor han blev nummer 5.

Thorgrens bedste Slopestyle resultat er bronzen fra X Games Aspen 2015, mens hans bedste Big Air resultat er en 4. plads samme år. Han deltog i Slopestyle ved OL i Sochi i 2014, hvor han blev nummer 4. Thorgren har også deltaget i Air and Style events. Han vandt i Beijing tilbage i 2013. Sidste sæson fik han to 3. pladser.

Chancevurdering: Ca. 2-4 %

Redmond ”Red” Gerard

16-årig amerikaner, regular stance. Gerard slog igennem sidste år ved Burton US Open, hvor han fik sat sin første triple cork, i et run der rakte til en 5. plads. Teknisk er han faktisk rigtig fint med sin unge alder taget i betragtning. Han har dog nogle gange lidt problemer med at gå langt nok.

Gerard mangler nogle gange at sætte sine grabs ind længere tid specielt på de store rotationer. Stilen så dog ud til at være markant bedre senest ved Laax Open i år end ved Burton US Open sidste år. Han blev nummer 4 ved Laax Open. På rails havde han nogle problemer ved Jib konkurrencen ved Dew Tour, han var noget usikker og faldt en del og kom for tidligt af railet nogle gange.

Chancevurdering: Ca. 2-4 % 

Mikey Ciccarelli

20-årig canadier, goofy stance. Ciccarelli debuterer i X Games sammenhæng. Han viste ved Dew Tour i december og ved Laax Open i år, at han har en fin stil på kickers, hvor han får holdt sine grabs hele vejen i rotationerne. Ciccarelli fik også sat et godt railrun ved Dew Tour, hvilket gav ham en samlet 6. plads. Ved Laax Open havde han lidt problemer på rails.

Sidste år blev det også til en 6. plads ved Laax Open, hvor Ciccarelli flere gange har deltaget, ligesom han også har deltaget i Burton US Open flere gange. I år blev det til en 9. plads ved Laax Open

Chancevurdering: Ca. 2-4 %

Langskud 

Ståle Sandbech

23-årig nordmand, goofy stance. Ståle blev skadet ved X Games Oslo sidste år og har siden kæmpet for at komme tilbage. Han begyndte i januar i år at køre de store kickers igen, så spørgsmålet er hvor langt han er fra topformen. Når Ståle er i form har han normalt fantastisk stil med på selv de store rotationer. Han deltog ved Laax Open, men kom ikke videre til semifinalerne, så det kunne tyde på, at han er et stykke fra topformen. 

Ståle har 4 X Games medaljer. Han vandt sølv i Slopestyle ved OL i Sochi i 2014, hvor han fortjente guld. Han vandt Air and Style overall i 2015. Sidste sæson blev det i Aspen til en 7. plads i Slopestyle og en 5. plads i Big Air.

Chancevurdering: Ca. 2 %

Eric Beuchemin

26-årig amerikaner, goofy stance. Beuchemin får sin X Games debut her. Hans største resultat er klart sølvet ved Burton US Open sidste år (som han vandt i Ninja Turtles outfit!). Det var et rigtig stort resultat, hvor han viste et fint teknisk niveau, gik stort og havde en fin stil. Han lukrerede dog på, at mange ikke fik landet et helt run. Ved denne sæsons Dew Tour blev han nummer 9 samlet. Senest kvalificerede han sig ikke til semifinalen ved Laax Open.

Chancevurdering: Ca. 1 %

Mons Røisland 

19-årig nordmand, regular stance. Mons slog igennem sidste år med en bronzemedalje i sin debut ved X Games Aspen. Han har fået forbedret sin stil betragteligt de sidste sæsoner, men nogle gange glemmer han at holde sine grabs længe nok. Mons kan sætte de store triple cork rotationer, så teknisk er der ikke nogen problemer. Han er dog ikke så stabil i sine præstationer, det er meget alt eller intet. Røisland kom ikke videre fra semifinalen ved Laax Open.

Chancevurdering: Ca. 1 % 

Brock Crouch

17-årig amerikaner, regular stance. Det er første gang Crouch deltager i X Games. I Big Air konkurrencen ved US Grand Prix of Snowboarding Copper Mountain i december blev det til en 12. plads.

I sidste sæson blev han nummer 15 ved Burton US Open, her viste Crouch fine takter på rails, mens det varierede om han fik sine grabs ordentligt ind under rotationerne på kickerne. Ved denne sæsons Dew Tour blev det til en samlet 8. plads. Semifinalen blev endestationen for Crouch ved Laax Open.

Chancevurdering: Ca. 1 %

Brandon Davis

21-årig amerikaner, goofy stance. Davis debuterede ved X Games Aspen 2014, hvor det blev til en 11. plads i slopestyle. Han deltog ved Burton US Open sidste år med en 6. plads til følge. Sidste år vandt han slopestyle konkurrencen ved US Grand Prix of Snowboarding Mammoth.

Han skal være mere konsistent med grabbene i sine runs, men nogle gange ser det rigtig fint ud. Han er rigtig god på rails, hvilket han viste til denne sæsons Dew Tour med en 3. plads ved Jib konkurrencen til følge. Samlet blev Davis nummer 11 ved Dew Tour. Davis deltog ved Laax Open, men kom ikke videre til semifinalen.

Chancevurdering: Ca. 1 %

Chas Guldemond

29-årig amerikaner, goofy stance. Guldemond er et stykke efter toppen på det tekniske plan i forhold til jumps. Han fik dog landet sin første triple cork 1440 i Jump konkurrencen ved Dew Tour.

Han mangler tit at holde sine grabs længe nok. Han er heller ikke med helt i toppen på rails, han har en fin teknik, men er noget usikker. Det rakte alligevel til en samlet 4. plads ved Dew Tour. Ved Laax Open kom han ikke videre fra semifinalen. Guldemond har en bronzemedalje fra X Games 2010 og har vundet Dew Tour i december 2014.

Chancevurdering: Ca. 0,5 %

Aleksander Østreng

25-årig nordmand, regular stance. Østreng har deltaget 6 gange tidligere i Slopestyle ved X Games med en 4. plads i 2014 som bedste placering. Sidste år blev det til en 5. plads. Han har vundet Burton European Open i 2012 og blev nummer 2 i 2014. Østreng er ikke en af outsiderne, da han nok mangler lidt teknisk og stilistisk for at være med helt i toppen.

Chancevurdering: Ca. 0,5 %

Eric Willett

29-årig amerikaner, goofy stance. Willett har nogle gange lidt problemer med stilen, hvor han ikke er konsistent med at få holdt sine grabs hele vejen rundt i rotationerne. Ved Jump konkurrencen ved Dew Tour fik han dog en 4. plads. Han havde problemer med railsene ved Jib konkurrencen til Dew Tour, han fik ikke sat et helt run. Willett deltog ved Laax Open, men kom ikke videre til semifinalen. Hans bedste resultat ved X Games er en sølvmedalje i Slopestyle tilbage fra debuten i 2010.

Chancevurdering: Ca. 0,5 %

Vinder af Big Air - Aspen X Games 2017 Bedste odds Bookmaker
Max Parrot 2,50
Bwin
Mark McMorris 2,75 Bwin
Sebastien Toutant 3,50 Bwin
Yuki Kadono 13,0 Bwin
Marcus Kleveland 17,0 Bwin
Kyle Mack 21,0 Bwin
Sven Thorgren 26,0 Bwin
Ståle Sandbech 34,0 Bwin

UPDATE: NordicBet* og Betsafe er også ude med odds. De har odds 3,00 på McMorris, 3,80 på Toutant og 25,0 på Mack. Bwin* er nede i odds 10,0 på Kadono, hvilket er det samme som NordicBet* og Betsafe har.

Beskrivelser af snowboarderne findes under Slopestyle.

Favoritter

Max Parrot

Chancevurdering: Ca. 20-25 % 

Mark McMorris

Chancevurdering: Ca. 20-25 % 

Yuki Kadono

Yuki Kadono til odds 13,0 hos Bwin*

Kadono skal være med i favoritfeltet her, da han kan sætte lige så store og pæne tricks som de andre favoritter. Min umiddelbare chancevurdering er ca. 15-20 %. Der er dog usikkerhed om hvorfor han ikke har deltaget i konkurrencer i denne sæson. Selv med dette taget i betragtning undervurderer Bwin* Kadono her. UPDATE: Bwin* er nede i odds 10,0 på Kadono, hvilket er det samme som NordicBet* og Betsafe har.

Outsidere

Sebastien Toutant ”Seb Toots”

Chancevurdering: Ca. 12-15 %

Marcus Kleveland

Chancevurdering: Ca. 7-10 %

Kyle Mack

Chancevurdering: Ca. 5-10 % 

Langskud

Sven Thorgren

Chancevurdering: Ca. 3-5 %

Ståle Sandbech

Chancevurdering: Ca. 3-5 %