WTA Tour Championships - sæsonfinalen - spilles igen i år i Istanbul, 23.-28. oktober. Læs optakten om Serena, Azarenka og de seks andre finalister...

For andet år i træk afholdes kvindernes sæsonfinale i Istanbul, og selv om vi danskere efterhånden har vænnet os til dansk deltagelse i form af Wozniacki de seneste sæsoner, så må vi i år erkende, at niveauet hos Wozniacki har været nedadgående, hvilket har haft den betydning, at hun selv med en god præstation i denne uges turnering i Moskva ikke har nogen chance for at kvalificere sig til afslutningen – kun i absolut bedste fald som andenreserve.

Skal vi tage de danskfarvede briller af, så gør det såmænd heller ikke så meget, for vi tenniselskere er så heldige, at der tilsyneladende ikke lurer én eneste skade hos de otte kvalificerede spillere, så vi bør være garanteret topunderholdning fra verdens absolut bedste spillere anno 2012.

I denne optakt vil jeg kigge lidt nærmere på samtlige deltagere og deres chancer for at stryge til tops i turneringen.

Følgende spillere har kvalificeret sig: Serena Williams, Victoria Azarenka, Sara Errani, Maria Sharapova, Agnieszka Radwanska, Angelique Kerber, Petra Kvitova og Li Na. Samantha Stosur er førstereserve og skal i kamp i tilfælde af skade hos én af de kvalificerede spillere, mens Marion Bartoli eller Caroline Wozniacki i form af andenreserve næppe kommer i spil.


WTA Tour Championships

Officiel hjemmeside: http://www.wtachampionships.com

Format: Round Robin. Spillerne deles op i to grupper á fire spillere. De to bedste fra hver gruppe går videre til semifinalerne (nr 1 fra Hvid gruppe møder nr 2 fra Rød gruppe – og omvendt).


Hvis flere spillere står lige i indledende gruppe, ses på indbyrdes opgør; derefter antal vundne sæt; derefter antal vundne partier.

Gruppekampene spilles tirsdag-fredag med semifinalerne lørdag og finalen søndag.

Lodtrækningen har endnu ikke fundet sted.

Følg BetXperts tennistips

Asger Hess-Olesen

Lars Baes

Kjartan Nygaard

De otte deltagere:

Serena Williams

Rank: 3

Odds: 2,25 hos Betsafe

Min cv: 40%

Var Serena østeuropæer, ville hun formentlig gå under tilnavnet ”The Beast from the East”. Som amerikaner nøjes hun med at være en glamourpige med en uhyggeligt stærk fysik, som tromler sine modstandere ned en efter en. Sæsonen startede ellers ikke særligt godt for Serena, som i 2011 døjede med alvorlig sygdom og skader. I Australian Open var hun helt væk mod Makarova, og i French Open satte hun en sikker sejr over styr i årets måske største drama mod den ellers formsvage Razzano. Meget af den magi, som Serena normalt har været hyldet ind i, forsvandt som dug for solen, og pludselig begyndte man at stille spørgsmål ved, om Serena nogensinde ville komme tilbage til fordums styrke.

Serena har dog ikke fået et ry som en mental kapacitet udover det sædvanlige for ingenting. Hun hev sig selv op ved de baner, hvor hun var faldet, og under Wimbledon var hun ekstremt velspillende. Hun pløjede modstanderne ned, og kort tid efter gentog hun kunststykket på de samme baner ved OL, hvor hun var endnu mere suveræn. Sjældent har en atlet vundet OL-guld i så suveræn stil. På de amerikanske hard court-baner gav det et nederlag til Kerber, men hun var tilbage i form ved US Open, som hun vandt efter en yderst spændende finale mod Azarenka, som mere og mere ligner den eneste reelle trussel mod Serena-dominansen.

Prioriteringen bliver afgørende her. I hvor høj grad ønsker Serena at vinde sæsonafslutningen? Vi aner det ikke, men det er ved at være lang tid siden, hun har spillet, og er hun lidt rusten, så ved vi, at boldene flyver for hende. Et bud kunne måske være, at hun starter svagt ud, men alligevel formår at hive sig selv op til et par gruppesejre. Lykkes det først for hende at kvalificere sig til semifinalerne, så er hun helt naturligt favorit

mod enhver modstander, hvilket hendes samlede karrierestats på 35-5 mod de andre syv da også viser.

Vicoria Azarenka

Rank: 1

Odds: 3,25 hos Ladbrokes

Min cv: 30%

Azarenka har virkelig imponeret mig i år, og det er fuldt fortjent, at hun nu står som den eneste og mest seriøse udfordrer til Serena. Hun snuppede titlen i Australian Open og var kun et enkelt serveparti fra at løfte trofæet i New York, men Serena viste sig i sidste ende for stærk. Hun har vist god form på det seneste og er i mine øjne den oplagte favorit fra start af turneringen, hvis Serena ikke viser sit højeste niveau.

Jeg tror, Azarenka er mest klar af dem alle, og hun har en del områder, hvor hun kan hente noget motivation i turneringen. Hun var finalen sidste år, hvor hun tabte til Kvitova, hun spiller for at bevare førstepladsen på verdensranglisten, og hun vil helt sikkert gerne have en revanche mod Serena for det ærgerlige US Open-nederlag.

Bookmakerne har desværre luret, at Azarenka er uhyggeligt giftig i år, så der er ikke den helt store forskel på oddset mellem hende og Serena, hvilket man ellers kunne have håbet. Derfor har jeg nok trods alt lidt svært ved at presse værdi ud af et spil på Azarenka som vinder af Istanbul.

Maria Sharapova

Rank: 2

Odds: 7,00 hos Ladbrokes

Min cv: 8%

Verdens nummer to, Sharapova, vandt årets udgave af French Open, men hun vandt faktisk ikke en eneste turnering på hard court, og blandt andet derfor regner jeg det heller ikke som videre sandsynligt, at hun står øverst på sejrspodiet i Istanbul. Specielt Azarenka har ingen problemer med at sætte sig igennem over for russeren, og jeg synes ofte, Sharapova qua sin gode mentale styrke vinder tætte kampe mod spillerne uden for top 3, men når det kommer til kampe mod Serena og Azarenka, så er hun ret langt fra at kunne matche dem.

Odds 7,00 på Sharapova som vinder af Istanbul er temmelig tyndt, og jeg forventer nu også, at det odds vil skiftet ud med et noget højere, når flere bookmakere kommer ud med odds. Sharapovas muligheder ligger nok primært i, at de andre spillere skal slå Serena og Azarenka ud i puljespillet, men det virker ikke videre sandsynligt, og personligt ville jeg ikke sætte en krone på russeren, selv om hun har spillet en rigtig flot sæson.

Agnieszka Radwanska

Rank: 4

Odds: 17,00 hos Ladbrokes

Min cv: 5%

Radwanska er én af de dygtigste taktikere og utroligt snu, men hun får næsten altid problemer, når hun møder de spillere, som kommer med det tungeste arsenal. Godt nok tog hun andet sæt fra en nervøs Serena i Wimbledon-finalen, men generelt synes jeg, at denne sæson har vist, at Radwanska har været rigtig skarp mod de spillere, hvor tempoet ikke bliver uoverkommeligt, men at hun bliver presset for langt tilbage mod hardhitterne.

Jeg har meget svært ved at se Radwanska gøre noget særligt væsen af sig i denne turnering, men er hun heldig at ende i pulje med Kerber og Errani, så kan hun naturligvis sagtens gå videre til semifinalerne. Jeg kan dog på ingen måde forestille mig, at hun slår Azarenka eller Serena på hard court i sådan en semifinale, så der skal ske noget ekstraordinært underligt i modpuljen, hvis Radwanska skal spille sig videre til finalen. Radwanskas rekordliste mod de andre deltagere i Istanbul er heller ikke videre imponerende. 5-10 i 2012 og 17-32 i karrieren. Det lugter ikke ligefrem af 4-1 eller 5-0 her?

Petra Kvitova

Rank: 5

Odds: 9,00 hos Ladbrokes

Min cv: 8%

Lidt af en dark horse synes jeg, fordi Kvitova har det, som mange af de andre ikke har; et suverænt tempofyldt grundspil og en fremragende serv. Hun er måske den eneste, som kan følge med i Azarenkas og Serenas tempo, men problemet er, at hun niveaumæssigt har været en slem skuffelse i år. To semfinaler, én kvartfinale og én ottendedelsfinale har hun præsteret i årets Grand Slam-turneringer, og pt. virker hun tilmed helt væk. De seneste tre nederlag har været mod Bartoli, Suarez-Navarro og Martic, og med al respekt for dem, så er det en hel anden modstand, som møder hende i Istanbul.

Positivt for Kvitova er, at hun er forsvarende mester, så forhåbentlig kan turneringen vække gode minder for hende, så hun finder noget af den kvalitet, som vi alle ved, hun besidder. Kan hun først spille sig i form under den første eller anden kamp, så kan hun blive yderst giftig for dem alle, og selv om jeg bestemt ikke regner med, at det sker, så kan det ikke udelukkes.

Li Na

Rank: 8

Odds: 17,00 hos Betsafe

Min cv: 5%

Den kinesiske stjerne er med på yderste mandat her, og jeg synes knapt hun har fortjent en plads i selskabet efter en meget pauver sæson – i hvert fald i Grand Slam-turneringerne. Hun er ikke nået længere end til fjerde runde i én af de fire turneringer, og kun en stærk sæsonafslutning har skaffet hende billetten til Istanbul.

Mentalt synes jeg, hun virker meget skrøbelig pt. Vi så det mod Wozniacki i Tokyo, og kort efter spillede hun hjemme i Beijing en godkendt turnering, indtil hun i semifinalen lignede et rådyr fanget på motorvejen i lyset fra et par ultraskarpe forlygter, da Sharapova blæste hende omkuld. Jeg synes faktisk, Li Na har et rigtigt højt topniveau, men hun går på alt for meget, og hovedet hænger alt for hurtigt, så kommer hun ikke mere positiv ind til denne turnering, så kan hun sagtens blive sendt hjem med tre nederlag i bagagen.

Angelique Kerber

Rank: 6

Odds: 17,00 hos Betsafe

Min cv: 3%

Kerber har vundet en pokkers masse kampe i år, men hun har haft det rigtigt svært mod de bedste spillere. Hun er kun 8-18 i karrieren mod sine konkurrenter her i Istanbul, og det har været symptomatisk for tyskeren, at hun har leveret varen og slået dem, hun bør slå, men er så faldet mod de spillere, som man på forhånd forventer, hun kommer til kort mod.

Jo, hun har slået Serena Williams, men Serena var aldrig fokuseret 100% i Cincinnati, og tilbage står faktisk en sæson, hvor Kerber har vundet 60 kampe, men kun vundet to turneringer – Paris og København. Begge turneringer spillet i forårssæsonen og indendørs, og jeg har ikke de helt store forventninger til tyskeren udendørs mod verdenseliten, selv om hun er en formidabel kontraspiller, som på sine bedste dage kan drille dem alle. Hun kommer dog lige fra et 60 30 ret.-nederlag til Sharapova, og spørgsmålet er, om hun er 100% klar igen, og i så fald hvorvidt hun er mentalt stærk nok til at kaste nogle ret tunge nylige nederlag af sig.

Sara Errani

Rank: 7

Odds: 51,00 hos Ladbrokes

Min cv: 1%

Det kan godt være, Kerber har vundet flest kampe på touren i år, men skal vi regne doublekampe med, så er der ingen, der når Errani til sokkeholderne. Hun har haft enorm succes i double med landsmandinden Roberta Vinci, og ekstra imponerende er det, at hun så oven i købet samtidigt har formået at få sig en gennembrudssæson i single. Finalen i French Open, kvartfinalen i Australian Open og semifinalen i US Open og så gør det måske ikke helt så meget, at hun i Wimbledon måtte lægge ryg til et Golden Set-tab, da Shvedova vandt de første 24 point i deres kamp!

Errani har været rigtig god på grus, men jeg synes, hun har været lidt heldig med lodtrækningerne på de hurtige underlag, og jeg ser hende på ingen måde som en reel trussel i denne turnering. Hun har godt nok fået

bygget en del på sit spil, og hendes topspundne forhånd, en god taktisk sans, enestående fighterevne, fremragende føling ved nettet samt nogle meget hurtige fødder kan give de fleste grå hår i hovedet, men når de bedste står på den anden side af nettet, så får Errani stort set aldrig mulighed for at kontrollere noget som helst. Bliver hun bare lidt for kort i banen mod Serena og co., så straffer de hende, og de gør det som regel ganske eftertrykkeligt. Hun har kun vundet fire kampe i alt mod spillerne fra selskabet i Istanbul, mens hun hele 23 gange har forladt banen som taber, og selv om niveauet er blevet højere i år – også på hard court – så er det ikke nok her i Istanbul.