WTA Championships banker på døren. Sæsonfinalen hvor årets otte bedste kvindelige tennisspillere krydser klinger i Doha (hard court), afvikles tirsdag-søndag.

Turneringen har høj status, fordi det betegnes som det uofficielle verdensmesterskab, hvorfor der naturligvis også er en frygtelig masse point og penge på spil. Alligevel er det en turnering, som efter min mening lyder bedre, end den syner. Tomme tilskuerpladser, fraværende eller halvskadede spillere samt en generelt kedelig atmosfære kendetegner ofte denne turnering, og for mig rangerer turneringen underholdningsmæssigt langt under de fire Grand Slam-turneringer.

Verdensetter Wozniacki er med, men Serena mangler

Spændende skal det dog blive at følge Wozniacki. Hun er verdensetter, hun er i topform både mentalt og fysisk, og hun vinder nærmest rub og stub af de turneringer, hun deltager i for tiden (desværre lige med undtagelse af US Open).

Mange husker nok hendes krampeanfald i sidste års puljekamp mod Zvonareva, hvor hun storgrædende og halvskadet endte med at gøre Zvonarevas surmuleri endnu mere surmulende, og netop Wozniackis attitude og sejrvilje er noget som både touren og i særdeleshed denne turnering har brug for. Anonyme og ligeglade spillere giver turneringen lavstatus, mens tændte og formstærke spillere selvsagt gør det modsatte. En tændt Wozniacki kan sparke liv i denne syge patient.

Desværre mangler Serena Williams der – Wozniackis ranglisteførsteplads til trods – nok må regnes som verdens bedste spiller. Mange, herunder Wozniacki, havde set frem til en duel mellem de to i Doha.

Odds

Jeg har ikke haft held til at finde odds på turneringen endnu (artikel skrevet onsdag 20. oktober), men mine favoritter til at vinde turneringen er Clijsters og Wozniacki. Det vil overraske mig meget, hvis ikke bookmakerne mener det samme. Stosur kunne være en farlig outsider, eftersom hun gentagne gange har formået at løfte sit spil i de helt store kampe.

Spillerne

Lad os kigge lidt på deltagerne; deres generelle formåen, året der er gået og den aktuelle form:

Wozniacki

Året der gik

Hun topper som første dansker nogensinde en verdensrangliste i seniortennis. Hun har været meget stabil stort set hele sæsonen og med undtagelse af nogle få svipsere, som primært forekom grundet skader, så fremstår hun utvivlsomt som bedste spiller i 2010. Som da Jankovic og Safina var verdensettere, skal Wozniacki også høre en masse for ikke at have vundet Grand Slam-turneringer og så alligevel at tillade sig at lede verdensranglisten. Systemet er, som det er, og med mindre man er tilhænger af en massiv devaluering af de næststørste turneringer, så kan der ikke herske tvivl om, at Wozniacki er årets bedste spiller.

Det er yderst sjældent en spiller er så dominerende i så mange store turneringer på kort tid, og modstanderne spiller altså også for at vinde. En Grand Slam-sejr eller to ville selvfølgelig have pyntet gevaldigt, men hun er kun 20 år, så der er stadig masser af tid til at erobre de helt store trofæer. Det kan meget vel være, at Serena vil vinde 7/10 indbyrdes kampe, hvis de begge er i topform, men verdensranglisten er et billede på det seneste år, og her har Wozniacki overordnet set været bedre end Serena.

WTA-rank: 1

Sejre/nederlag: 61/16

Turneringssejre: 6

Grand Slam (AO, FO, W, USO): 4r, QF, 4r, SF

Formåen

Fantastiske defensive kvaliteter; hurtig og godt kontraspil. Mentalt meget stærk. Hun har udviklet sig enormt på den offensive del og selv forhånden begynder at ligne et våben mere og mere. Jeg kunne stadig godt ønske mig lidt mere guf i forhånden, når hun selv skal generere farten, men hun er som tidligere nævnt stadig ung, så det skal nok komme hen ad vejen.

Form

Efter Wimbledon har hun en vanvittigt imponerende rekordliste på 30 sejre og kun to nederlag. I den periode er det blevet til fem turneringssejre (København, Montreal, New Haven, Tokyo og Beijing). Jeg synes, hun har set bedre og bedre ud efterhånden som sæsonen er skredet frem, og jeg tror faktisk, hun kommer til at toppe i Doha, selv om det er svært at toppe de præstationer, hun allerede har leveret på det seneste.

Zvonareva

Året der gik

Hun har været sæsonens bedste russer, og med det arsenal russerne altid kommer med, så siger det bestemt ikke så lidt. Hun har været i finalen i både Wimbledon og US Open, og ligesom Wozniacki har hun også spillet klart bedst i anden halvdel af sæsonen.

WTA-rank: 2

Sejre/nederlag: 47/17

Turneringssejre: 1

Grand Slam (AO, FO, W, USO): 4r, 2r, F, F

Formåen

Minder på mange måder om Wozniacki med en solid defensiv og gode egenskaber i kontraspillet. Dog er hun bestemt også kapabel i den offensive afdeling, og der er vel nok lidt mere bid i hendes forhånd end f.eks. Wozniackis. Hendes attitude er blevet meget bedre i år, men hun er mentalt dårligere end spillere som Wozniacki, Serena og Clijsters, hvilket eksemplificeres meget godt af hendes beskedne titelhøst i en ellers fremragende sæson.

Form

Som nævnt har hun været klart bedst i anden halvdel af sæsonen, og i finalen i Beijing mod Wozniacki for en uges tid siden spillede hun aldeles fremragende i en af årets bedste kampe (og måske årets bedste finale). Hun ligner en meget farlig outsider til titlen, men hendes generelle problemer i finaler gør, at jeg nok nærmere nøjes med at betragte hende som en farlig outsider til en finaleplads.

Clijsters

Året der gik

Et lidt svingende år for den belgiske storspiller, men hun fremstår helt klart som en af sæsonens stærkeste efter fire flotte turneringssejre – deriblandt titelforsvaret i US Open, hvor hun i finalen knuste Zvonareva, som ellers havde ageret Clijsters’ onde ånd i 2010.

WTA-rank: 4

Sejre/nederlag: 36/6

Turneringssejre: 4

Grand Slam (AO, FO, W, USO): 3r, -, QF, W

Formåen

Vi kommer vel næppe tættere på en komplet spiller end Clijsters. God offensiv, fremragende fysik og benarbejde og en mental styrke, som virker forbedret efter sin tilbagevenden til touren. Hun er tilmed en af de spillere som mestrer de teknisk korrekte flugtninger, hvilket er yderst gavnligt med den offensiv, hun praktiserer. Jeg kunne dog godt ønske, at hun brugte det netsøgende spil endnu mere.

Form

Hun har holdt turneringspause siden titelgevinsten i New York, men skal man tage præstationen dér som retvisende for den øjeblikkelige form, så ser det meget godt ud for belgieren. Hun er mor og kan i den henseende have andre optaktsplaner end de andre spillere, men hun er altid seriøs, og det vil være meget atypisk for hende at møde op i Doha uden god forberedelse. Vel nok turneringens største favorit sammen med Wozniacki.

Schiavone

Året der gik

Italieneren stod vel nok for årets mest spektakulære gennembrud på WTA-touren. Hun har selvfølgelig været med i mange år, men det er først i 2010, at hun for alvor har gjort opmærksom på sig selv. Højdepunktet var den sensationelle French Open-titel, hvor hun undervejs leverede den ene overraskelse efter den anden, men hun nåede også kvartfinalen i US Open, og den øjeblikkelige placering i verden som nr. 6 viser et generelt højt niveau i sæsonen.

WTA-rank: 6

Sejre/nederlag: 39/20

Turneringssejre: 2

Grand Slam (AO, FO, W, USO): 4r, W, 1r, QF

Formåen

Hun er en gudsbenådet fighter med fremragende taktiske egenskaber. Hun kan slice, serve og flugte på et højt niveau. Hun er ikke en stor powerspiller, men som regel kompenserer hendes taktiske snilde for de mangler. Hun er altid topmotiveret i de store kampe, og hun vil helt klart pynte i Doha, da hun medbringer en masse positiv nerve og energi. Hun tror helt sikkert på sig selv i samtlige kampe, og hun har da også udtalt, at hun vil give den 100 % i hvert eneste point i turneringen.

Form

Formen ser ud til at være ok, men så heller ikke mere end det. Hun er bare ikke lige så god på hard court som på grus, og selv om hun er 9-3 i de seneste tre turneringer, så har hun kun slået spillere, hun skal slå, mens hun har tabt ret klart til Venus, Dementieva og Zvonareva. Hun skulle have forsvaret sin titel i Moskva denne uge, men hun har valgt at lade op til Doha i stedet, så i modsætning til Jankovic, Dementieva, Na Li og Azarenka, som render rundt i enten Moskva eller Luxembourg, har Schiavone haft mulighed for at give sig selv de mest optimale betingelser.

Jankovic

Året der gik

Med undtagelse af nogle få turneringer, synes jeg Jankovic har været dybt skuffende. Hun har et ekstremt højt topniveau, og på sin vis betragter jeg stadig hendes defensiv som verdens stærkeste. Således har hun bl.a. et godt tag på Wozniacki, men i realiteternes verden må man nok snart indse, at danskeren m.fl. har overhalet hende indenom. Hun vandt turneringen i Indian Wells efter at have spillet virkelig flot, og hun leverede også god tennis i både Rom og Paris, men specielt de sidste tre måneder har været rædderlige med et samlet udbytte på seks sejre i 13 kampe og nederlag til spillere som Jovanovski, Yakimova, Amanmuradova og Benesova.

WTA-rank: 7

Sejre/nederlag: 38/19

Turneringssejre: 1

Grand Slam (AO, FO, W, USO): 3r, SF, 4r, 3r

Formåen

Hun er som nævnt en fremragende spiller i defensiven, og hendes baghånd longline holder Wozniacki-klasse, når den er på sit bedste. Jeg kan ikke rigtigt blive klog på hendes mentale styrke, for den ene dag kan hun erobre verden, mens hun den efterfølgende dag kan væltes omkuld af et vindstrejf. Hun har en temmelig negativ attitude på banen og bruger gerne alle midler, hvis det går hende lidt imod. Hendes serv er sløj, men hendes returer er fremragende.

Form

Formen er som nævnt hamrende dårlig. Hun har overhovedet ikke fået det til at spille siden French Open, og hun er konstant omgivet af skadesrygter. Hun ligner feltets dårligste spiller i sin nuværende forfatning, og tilmed lader hun op ved i denne uge at deltage i en turnering på et helt andet kontinent.

Stosur

Året der gik

Første besøg i Doha for australske Stosur (i singlerækken), og det er helt klart velfortjent. Hun har satset stort på sin singlekarriere i år ved at droppe meget af sin fokus på en ellers fremragende doublekarriere, og det har vist sig at være en yderst fornuftig satsning. Hun var kæmpe favorit i finalen af French Open mod Schiavone, men italieneren spillede mere frit, så Stosur har stadig sin første Grand Slam-titel til gode.

WTA-rank: 8

Sejre/nederlag: 46/19

Turneringssejre: 1

Grand Slam (AO, FO, W, USO): 4r, F, 1r, QF

Formåen

Mentalt er Stosur blevet meget stærkere i år, og hun har vundet flere meget tætte kampe. Hendes kickserv er nærmest berømt og berygtet, og hun kan spille i et virkelig højt tempo. Normalt sidder flugtningerne lige i skabet, og det er vel kun baghåndssiden, der af og til halter lidt, men også her er Stosur blevet bedre.

Form

Hun virker ikke til at have ramt sit topniveau på det seneste. Hun tabte til 40-årige Kimiko Date i sit forsøg på titelforsvar i Osaka, og bortset fra en fin kvartfinaleplads ved US Open har hun stort set ikke præsteret noget siden French Open.

Dementieva

Året der gik

Jeg synes egentlig, Dementieva har været nogenlunde stabil i år, og på en eller anden måde virker det mærkeligt, at Jankovic ligger foran hende på nuværende tidspunkt. Dementieva pådrog sig dog en skade under French Open, og da den holdt hende ude af hele græssæsonen, har hun naturligvis ikke haft mulighed for at erobre point i en længere periode. Hun startede året godt, havde en fin grussæson og har faktisk også på hard court-banerne de seneste måneder.

WTA-rank: 9

Sejre/nederlag: 42/17

Turneringssejre: 2

Grand Slam (AO, FO, W, USO): 2r, SF, -, 4r

Formåen

Hun er helt klart en af tourens bedste hardhittere, og de notoriske problemer i serven har hun efterhånden fået nogenlunde styr på. Mentalt er hun ikke svag, men ligesom Zvonareva kniber det lidt i de helt store og betydningsfulde kampe. Hun er en af de bedste spillere, som aldrig har vundet en Grand Slam, og jeg tror aldrig hun får en større chance, end den hun havde ved årets French Open, hvor hun måtte trække sig med skade mod Schiavone i semifinalen.

Form

Som nævnt er hun i ok form, og de tre seneste tætte nederlag til Wozniacki, Ivanovic og Stosur er bestemt ingen katastrofe. I denne uge spiller hun i Luxembourg, og hun slog sig i går videre til anden runde ved at besejre Peng i to tætte sæt. Jeg kan ikke tro andet, end hun gerne vil til Doha snarest, som det f.eks. var tilfældet ved Wozniacki sidste år, da hun i en meget omtalt kamp forærede lokale Anne Kremer sejren ved stillingen 5-0 i tredje sæt. Det er bare ikke optimal opladning af spille indendørstennis i Luxembourg søndag, når man har en vigtig kamp mod en yderst kompetent modstander på udendørs hard court-baner i Doha 2-3 dage efter.

Azarenka

Året der gik

Den enes død er som bekendt den andens brød, og Serenas afbud har givet Azarenka en plads i slutspillet, og så kan det jo være ligegyldigt, at hun ikke engang har været tæt på at fortjene pladsen. Det er såmænd ikke fordi, at hun niveaumæssigt halter bagefter, men der har simpelthen været utroligt langt mellem snapsene i år, og hendes Grand Slam-meritter i 2010 fortælller vel næsten det meste. Hun spillede en fantastisk turnering i Stanford for et par måneder siden, hvor hun slog Bartoli, Stosur og Sharapova, men det er vel næsten også den eneste turnering, hvor hun har gjort sit uomtvistelige talent retfærdighed. Det skal dog siges, at hun har været plaget af utroligt mange småskader, og hun har da heller ingen skrupler med at trække sig fra kampene. Hele syv af hendes 19 nederlag i år er sket på ”withdrawal”, men sjovt nok er hun som regel altid klar ugen efter…

WTA-rank: 10

Sejre/nederlag: 38/19

Turneringssejre: 1

Grand Slam (AO, FO, W, USO): QF, 1r, 4r, 2r

Formåen

Hun slår hårdt, og når klaveret virkelig spiller, er hun en af de absolut bedste. Alt for ofte går taktikken dog i glemmebogen, og så ender hun med at slå sig død på modstanderens defensiv. Rammer hun sit bedste niveau i Doha, er hun farlig for enhver.

Form

Jeg har lige set hende kvalificere sig til Doha med en tresætssejr over Petkovic, og det var meget op og ned for Azarenkas vedkommende. Hun skal helt klart løfte sit spil, hvis hun skal have en chance for at vinde turneringen i Doha, men det er da heller ikke utænkeligt, at hun kan gøre det i et felt, hvor der vel næppe af nogle af spillerne, der ligefrem sætter en skræk i livet på hviderusseren.

De mangler

Serena Williams

Jeg havde egentlig skrevet en lille stil om Serena, men nu da hun har trukket sig, vil jeg trykke på ”delete”-knappen og nøjes med at nævne, at det er et kæmpe tab for turneringen, at den forsvarende mester ikke deltager. Hun er i manges øjne – inklusivt sine egne – verdens bedste spiller uanset hvad ranglisterne siger, men uheldige skader kan man desværre aldrig gardere sig imod.

Venus Williams

Knæskadet – havde ellers kvalificeret sig.

Henin

Har været skadesramt, men generelt spiller hun for få turneringer

Kuznetsova

Har haft et katastrofalt år, og selv om der slutteligt var forbedring at spore, så var det bare slet ikke godt nok i år ift. det talent, hun render rundt med.

Sharapova

Har spillet for få turneringer, men i min bog vil hun altid være én af verdens bedste spillere, som burde være med her.