Fra søndag 4. oktober går det løs med en af årets helt store dartturneringer - World Grand Prix 2015. Alle de bedste spillere stiller til start i turneringen, der har et helt særligt og spektakulært format, som kan skabe store overraskelser. BetXperts uofficielle dartekspert Johnny Kirk - med brugernavnet Jokir - har taget temperaturen på oddsene, favoritter, outsidere og har et par gode spil i ærmet.

Fra søndag 4. oktober kan vi forvente dart i verdensklasse, når World Grand Prix kastes i gang fra Dublins Citywest Hotel Convention Centre.

Turneringen blev afholdt første gang i 1998 med Phil Taylor som vinder, og han har siden taget titlen yderligere 10 gange. Den nuværende verdenssetter Michael van Gerwen er forsvarende mester efter en finalesejr over James Wade sidste år.

I år er det også Michael van Gerwen og Phil Taylor, som må tage favoritrollerne på sig. Men bagved lurer blandt andet verdensmesteren Gary Anderson og førnævnte James Wade, som er et frækt bud på en samlet turneringsvinder.

Undervejs mod finalen sidste år slog James Wade Robert Thornton i et historisk opgør, da de begge formåede at lave en 9-darter. Det er aldrig set før og er helt exceptionelt - særligt fordi formatet til World Grand Prix kræver, at du både åbner og lukker med en double.

Inden vi går videre, så lad os lige se de to 9-dartere:

 

Formatet kan skabe store overraskelser

World Grand Prix er en knockout-turnering, hvor der spilles med sæt, som alle er bedst af 5 legs. Der er ingen tiebreaks. Først runde er kun bedst af tre sæt, hvilket kan give nogle korte og eksplosive kampe, som klart tilgodeser outsiderne. Jo længere formatet er, jo større fordel vil favoritterne ofte have.

Kampene bliver i løbet af turneringen kun længere og længere. I anden runde samt kvartfinaler er det bedst af fem sæt. I semifinalen er det bedst af syv, mens finalen er bedst af ni sæt.

32 spillere har kvalificeret sig til turneringen. Top16 på PDC Order of Merit har kvalificeret sig direkte, men det er kun top8 på denne liste, som er seedet. Det giver fx en interessant første runde-kamp mellem Peter Wright og Dave Chisnal, mens også Adrian Lewis og Raymond van Barneveld tørner sammen. 

Derudover har de 14 øverste på ProTour Order of Merit kvalificeret sig og endelig også to spillere fra Irland/Nordirland ProTour Order of Merit. Det er i skikkelse af William O'Connor og Daryl Gurney, som qua hjemmebanen måske kan overraske.

Favoritfald første runde?

Som nævnt er lige netop denne turnering med det særlige format tricky, hvilket kan skabe overraskelser. Turneringens to favoritter Michael van Gerwen og Phil Taylor er oppe mod to ret vanskelige modstandere i henholdsvis Keegan Brown og Vincent van der Voort i første runde.

Phil Taylor er endvidere ikke længere så sikker på doublerne, som tidligere og der kan ske overraskende ting, når man SKAL ind i en kamp med en double.

Odds og spilforslag - World Grand Prix 2015

Vi har igen sat vores uofficielle dart-ekspert Johnny Kirk - i forum Jokir - på sagen. Udover denne optakt, så vil han løbende kommentere turneringen og lægge spil ud i darttråden her.

Udvalgte vinderodds - World Grand Prix Dart 2015

Bedste odds Bookmaker
Van Gerwen 3,0
Betfair Sportsbook
Phil Taylor 3,75
Unibet
Gary Anderson 7,50
Bet365
Adrian Lewis 17,0 Unibet
James Wade 17,0 Bet365
Dave Chisnall 26,0 Unibet
Peter Wright 26,0 Unibet
Raymond van Barneweld 34,0 Betfair Sportsbook
Michael Smith 51,0 Bet365
Robert Thornton 67,0 Bet365
Terry Jenkins 101,0 Bet365
Jamie Caven 201,0 Betfair Sportsbook
Daryl Gurney 301,0 Betfair Sportsbook

Spil fra første runde
Johnny Kirk har allerede fundet to fine valuebets til første runde:

William O'Connor slår Jamie Lewis til odds 2,10 hos Scandic

Irske William Oconnor kan måske drage fordel af hjemmebanen her, hvilket gør, at jeg vurderer den som 50/50. Lewis er rangeret som nr. 34 og Oconnor 63 og Lewis vandt senest 9-8. Ingen af de to kommer sandsynligvis langt i turneringen, men jeg forestiller mig som nævnt en helt lige kamp ligesom sidst de mødtes og satser på, at de irske fans' begejstring i turneringens første kamp kan hjælpe Oconnor til en sejr.

CV: 50. Betvalue: 105%

Mark Webster slår Stephen Bunting til odds 2,80 hos Unibet*

Mark Webster virker en smule undervurderet. De har mødt hinanden tre gange tidligere og Webster har vundet alle tre. De har mødt hinanden 2 gange i 2014 i PDC regi og begge gange har Webster vundet, endda ret klart hhv 6-1 og 6-2. Både Bunting og Webster har vundet verdensmesterskabet i det andet forbund BDO, Webster i 2008 og Bunting i 2014.

Det er helt klart Bunting, vi har set mest til på TV i løbet af 2015, men jeg synes han har skuffet og lavet nogle graverende fejl, når der har været pres på lukningerne. Hvis samme problem opstår nu, hvor han også skal åbne med en double giver det problemer. Bunting er nr. 19 på ranglisten og Webster er 31. Bunting skal være favorit, men Webster får 40% chance i min bog. Faktisk tror jeg, det er 50/50 på hvem, der får ram på double 20 i første pil, når de enkelte legs går i gang. Det vil nok være temmelig afgørende for udfaldet.

CV: 40. Betvalue: 112%

De store favoritter - World Grand Prix 2015

Vi gennemgår her de største favoritter forud for World Grand Prix og vurderer for hver spiller, om der gemmer sig noget spilværdi.

Michael van Gerwen - odds 3,0

Verdens pt. bedste dartspiller uden tvivl. Oddset frister mig dog ikke. De sidste par måneder har han ikke vist den skræmmende styrke, han viste tidligere på året. I første runde møder han yderst talentfulde Keegan Brown - og selvom van Gerwen selvfølgelig er kæmpe favorit, så kan Brown godt volde lidt problemer i åbningskampen, som kun går over bedst af 3 sæt.

Phil Taylor - odds 3,75 

Historisk set alle tiders bedste dartspiller, og han er stadig fantastisk. "The Power" er blevet 55 år, men hans gennemsnitsscore fejler stadig intet. Problemet de sidste par år har dog af og til været doublerne. Her er han ikke så sikker, som han har været, og i denne turnering skal han altså både starte og slutte med en double.

Phil Taylor - odds 3,75. Måske værdi.

Han er dog alligevel så god i dette spilformat, at der muligvis er værdi til 3,75. Som jeg ser det, kan han godt gå hele vejen til finalen, men han kan også komme i vanskeligheder allerede i første runde mod en velspillende Vincent van der Voort. Min vurdering på Taylor til odds 3,75 er "måske værdi."

Gary Anderson - odds 7,50

Jeg ved ikke helt, hvor verdensmester Gary Anderson står formmæssigt. Han har meldt afbud til de sidste par European Tours, men han plejer at være fuldt ud opsat og klar til de store turneringer, og han skal også være en af favoritterne her. Sandsynligheden for at en af de tre favoritter van Gerwen, Taylor eller Anderson kommer til at stå i finalen er stor. Det store spørgsmål er så bare hvem af dem. Værdi lige på kanten.

James Wade - odds 17

James Wade har vundet turneringen to gange tidligere, og formatet passer ham fint. Han er normalt så sikker på sin favorit double 20, at det er nærmest uhyggeligt. Hvis han er i godt humør, skal han være med blandt top-favoritterne. Hvis han er i dårligt humør, kan han dog også løbe ind i en grim overraskelse mod en godt spillende Mensur Suljovic allerede i første runde. ”Måske værdi.”

Outsiderne

I feltet bag de tre store favoritter gemmer sig flere sandsyndlige bud på en vinder. På en god dag kan folk som Chisnall og Michael Smith slå alle.

Dave Chisnall - odds 23

Hvis jeg skulle satse på en outright-vinder, kunne det godt være Chisnall. Han var i finalen her ved Grand Prix i 2013, hvor han tabte til Phil Taylor. Jeg synes, han har set spændende ud på det seneste, og han viste rigtig god form her i weekenden ved Players Championship, hvor han fx vandt 6-3 over Michael van Gerwen.

Dave Chisnall - odds 23. Måske værdi.

Chisnall er nok verdens bedste 180-hitter, og hvis det kører for ham på doublerne, kan han snildt vinde turneringen. Da han ikke er seedet, er det selvfølgelig et problem, at han tørner ind i Peter Wright i første runde, hvilket kan blive tricky. Jeg er ikke sikker på værdien, men hvis jeg skulle tage et vinderspil, så er det nok Chisnall til odds 23, som frister mest. 

Michael Smith - odds 51

Hvis det kører for Michael Smith, så er han helt forrygende. Nyd fx hans ”dovne” spillestil, som jeg synes minder om

Adrian Lewis. Han kan være lidt svingende fra turnering til turnering, men han har klassen til at vinde over enhver, også over en længere distance.

Odds 51 på "The bully boy" er da også interessant, synes jeg. Den behandling han gav van Gerwen fornylig i finalen på European Tour står printet i hukommelsen, hvis man så den. Her nappede han en relativ klar sejr til trods for, at Van Gerwen holdt en nærmest umenneskelig gennemsnitsscore. Til gengæld så Smith ikke så god ud, da han tabte til Gerwyn Price ved World Matchplay, så det er lidt op og ned med ham. Han kan spille ekstremt godt, når det tager ham. 

Interessante langkast

Det er sjældent, at de store dartturneringer vindes af spillere udenfor top 20. Derfor er odds på nedenstående spillere også meget høje. Men derfor kan enkelte spillere sagtens gå langt. Vi kigger på nogle af dem her.

Terry Jenkins - odds 101

Sympatiske 52-årige Terry Jenkins spiller normalt stabilt og har tidligere været i finalen her ved Grand Prix. Han fik lige et boost med en pokal på sin fødselsdag her i weekenden ved Players Championship i Barnsley og hvem ved, om han kan gå hele vejen. Jeg kunne godt unde ham en sejr, det fortjener han for sit fantastiske spil gennem mange år, hvor han har nået mange majors finaler, men ikke vundet. 

Daryl Gurney - odds 301

Her er vi langt ude, men den 29-årige nordirer er næsten på hjemmebane i Irland og spiller første rundes sidste kamp sent mandag aften mod skotske Robert Thornton. Hvis publikum har fået nogle fadøl indenbords og kan skrige ham til en sejr her, ved man aldrigm hvilken bølge han kan komme til at ride på. Jeg synes ofte, man ser Robert Thornton kæmpe lidt med sig selv i de første runder, så det er ikke helt usandsynligt, at Gurney kan komme forbi ham. Odds 301 er meget, men det er også i den grad et longshot. 

Af andre spillere, som måske kan lave lidt ravage, men som nok ikke går hele vejen, kan nævnes:

Benito van de Pas (151)

Mensur Suljovic (151)

Vincent van der Voort (151)

Jamie Caven (201)

Mark Webster (201)