Oprørske Diego kostede Steve McClaren trænerjobbet i Wolfsburg. Pinlig brasiliansk opførsel , eller forståeligt mytteri mod en dårlig træner?

Efter Wolfsburgs 0-1-nederlag i Hannover i lørdags, var ulvenes cheftræner Steve McClaren indædt sur på stjernespiller Diego. Nu er han nok rasende...

Træneren havde udpeget Patrick Helmes som holdets straffeskytte, men den selvbevidste brasilianer snuppede selv bolden da han i 80. minut blev tildelt et straffespark. Opsætsigheden var slem nok i sig selv. Men endnu værre var det at Diego brændte den gyldne mulighed for udligning!

Efter kampen varslede McClaren sanktioner over for den oprørske Diego. Og denne kommer da nok også til at betale en bøde. Men den helt store taber i affæren blev faktisk ikke Diego, men netop McClaren.

Mandag blev den engelske træner fyret af Wolfsburgs sportsdirektør Dieter Hoeness (ny træner, for blandt andre Simon Kjær og Thomas Kahlenberg, er Pierre Littbarski).

Og det hænger faktisk ganske godt sammen: Fyringen er direkte udløst af nederlaget i Hannover (med andre ord, af Diegos brændte straffespark). Men McClaren had it coming...

Elendig ulve-sæson

McClaren kom til Folkevognsbyen sidste sommer efter to flotte år i hollandske Twente (med danske Kenneth Perez på holdet) som han førte til sølv og guld i Æresdivisionen. Men i Wolfsburg – der var blevet tysk mester i 2008/09 og nr 8 i 2009/10 – har det knebet gevaldigt for den engelske træner.

Efter lørdagens nederlag (sæsonens ottende) ligger ulvene på en 12.-plads, blot 1 point over nedrykningsstregen, og med hele 11 point op til en Europa League-plads. Med andre ord en elendig sæson.

Er det McClarens skyld? Det er der en del der tyder på. Vi kan i hvert fald konstatere at han i karrierens løb har fået kritik for både sine taktiske evner og sin mandskabsbehandling.

Tvivlsomme taktiske evner

Hvad taktikken angår, var der senest i Wolfsburg (bl.a. fra Dieter Hoeness) stor utilfredshed med at McClaren efter julesalget af topscorer Dzeko insisterede på at spille med kun én angriber (Grafite).

Året startede fint med 1-1 hjemme mod Bayern og 1-0-sejr i Mainz, men så blev det pinlige 0-3 hjemme mod Dortmund, og i lørdags tabte man så i Hannover.

I øvrigt i en kamp hvor Wolfsburg (holdets bedste, ifølge kicker.de, var i øvrigt Simon Kjær i midterforsvaret) spillede langt bedre i anden halvleg efter en taktisk omlægning: nyindkøbte Patrick Helmes blev skiftet ind og dannede angrebsmakkerpar med Grafite.

Pussyfooting

Og så er der mandskabsbehandlingen...

McClaren havde succes i Twente. Og tidligere (2001-06) kørte det virkelig godt for ham i Middlesbrough (omend mange mener at opturen i den nordengelske klub mest hang sammen med de mange penge rigmanden Steve Gibson hældte i klubkassen). Men han floppede fælt som engelsk landstræner i 2006-07 (England missede kvalifikationen til EM-08).

Og hvorfor floppede han? Mange peger på at det skyldes en manglende evne til at sætte sig igennem og få højt betalte stjernespillere til at makke ret, opføre sig ordentligt uden for banen og spille for holdet PÅ banen.

Dårlig dømmekraft

Og så er vi tilbage til den oprørske Diego. For det famøse straffespark demonstrerede naturligvis at McClaren overhovedet ikke havde styr på sine tropper, og især ikke på den brasilianske stjernespiller.

Men der er også et andet element, nemlig McClarens elendige dømmekraft: Han begik en elementær fejl ved at udpege Patrick Helmes som straffeskytte.

26-årige Helmes er en dygtig angriber: 35 mål i 65 kampe for Köln og senest 28 mål i 56 kampe for Leverkusen. Han har desuden fået 13 A-landskampe for Tyskland (2 mål, heraf 1 mod Danmark i venskabskampen i august sidste år).

Men for første sparkede han ikke straffespark for Leverkusen (det gjorde Vidal); for det andet er han altså helt ny i Wolfsburg – han debuterede som indskifter mod Hannover. Hvorfor i alverden sætte ham til at sparke straffespark? Hvad er det for et signal at sende til truppens rutinerede nøglespillere, herunder Diego?

Forståeligt mytteri

Den teknisk fremragende kreatør er vant til at sparke straffespark i sine klubber; han gjorde det ganske vist ikke i Juventus (hvor det var Diego der var tilkommer, og Del Piero den gamle ræv der selvfølgelig havde straffesparks-ansvaret), men han gjorde det fx i Werder Bremen.

Og ret beset burde det vel også have været ham der havde tjansen i Wolfsburg (i hvert fald efter Dzekos afgang) – ikke en debuterende spiller.

Alt i alt var det ikke helt ubegribeligt at brasilianeren hvæsede ”bolden er min!” da Wolfsburg fik tildelt et straffespark mod Hannover. Tværtimod var det nærmest et forståeligt mytteri.

Nu bliver det spændende at se hvordan det går for Littbarski med trænerpisken og ulvekoblet. Hvem mon han udpeger som straffeskytte...?