Det er blevet tid til årets store tennis-begivenhed på græs i den berømte London-forstad, og blandt de 128 deltagere i kvindernes turnering er danske Caroline Wozniacki og sidste års vinder, Venus Willams. Men mange andre kan også komme til at markere sig i Wimbledon, hvor første bold slås afsted på mandag.

I denne artikel tager vi et kig på de vigtigste spillere, favoritterne, outsiderne og boblerne.

For mange tennisspillere er Wimbledon årets højdepunkt, den mest prestigefyldte turnering. Søstrene Willialms, især, er glade for den, men alle med en serv udover det almindelige har gode betingelser her. For andre spillere er det en mere blandet fornøjelse, og selvom revl og krat af kvindelige tennisspillere tropper op i fine hvide gevandter, og vil forsøge at hive en sejr eller to i hus, ja så er deltagelse i sig selv en sejr. For mange er netop det at få spillet til at passe med et græsunderlag en stor udfordring. Ikke mindst en del af de spillere, som vi fornyligt vendte i optaktsguiden til gruskampene i French Open.

Græsset i Wimbledon giver hurtigere slitage på de store baner, fordi der kommer mere begrænset sol herind. Så boldene hopper en smule højere end i eksempelvis Eastbourne, og tennis hos kvinderne skal der nok blive spillet. Skydeteltet er mere ovre hos mændene. Men stadig handler græstennis jo om at udnytte serven til at sætte sig på pointene. Slicen er et vigtigt slag at have i repertoiret, såvel som bevægelighed og det at tage boldene hurtigt. Hurtige hænder til returneringen ligeså efterspurgte. Derimod vil de meget topspundne slag miste en del af deres effekt her, og vil kunne udnyttes til at sætte et hurtigt fladt evt. slicet slag på. Det handler om at udnytte, at boldene nærmest sjutter og dør ud efter bounce på overfladen.

Alt i alt nogle spændende uger i vente med to ugers græstennis fra anlæggene i Wimbledon. Om en af favoritterne tager titlen eller om det bliver en af de undertippede inklusiv Wozniacki, må tiden vise. Der er i hvert fald dannet grobund for noget seværdig tennis og nogle gode valuebets. Der vil løbende komme picks under Wimbledon. Både WTA og ATP.

Følg vores tip hér: http://www.betxpert.com/ekspert/tennis/

Danskeren i Wimbledon

Caroline Wozniacki (rank 32) har haft en noget nær optimal optakt til dette års store turnering, vel og mærke en turnering som Caroline kan gøre sig nogle pæne forhåbninger til. Om ikke ligefrem at stå sammen med hertugindefamilien lørdag om 2 uger, så realistiske forhåbninger om at være med også i uge 2. Og hvem ved. Måske en kvartfinale.

Rigtig god optakt i Liverpool i sidste uge. Invitationsturnering uden de store modstandere, men gode optaktskampe på underlaget immervæk. Slog en velspillende Ashley Harkleroad i finalen i 3 sæt efter ikke at have været tilnærmelsesvist presset i de indledende kampe.

Også i Eastbourne imponerede Caroline – med klar sejr over Kuznetsova. Absolut opløftende. Det vidner om, at hun er, hvor hun skal være.

Forventningerne er helt naturligt høje, fra omgivelserne og især fra Wozniacki selv. Hun er blevet bedre spilmæssigt den senere tid og går ufortrødent til opgaven. Nederlaget til Ivanovic i French Open viste, hvilke områder der stadig skal arbejdes på: Bedre returneringer bl.a. Men det er bare at klø på. Og det gør Caroline!

De naturlige favoritter


Venus Williams (rank 7)
Venus ryger med i topfeltet, primært fordi det er klogt ikke at undervurdere hendes smag for den engelske forstad og hendes rutine i de her kampe. Hendes form er vel som den ofte er op til Wimbledon: Svær at blive klog på. Men i hvert fald ikke prangende. Man skal dog ikke lade sig narre af, at hun ikke stiller op i turneringer inden Wimbledon. Familien er en mester i alternative metoder ud i tennissporten og træning/forbedredelse, så mon ikke Venus er klar til at byde ind på endnu en titel. Hun er forsvarende mester, og har 4 titler i single. Muligheden for en femte foreligger helt sikkert.

Serena Williams (rank 6)
Lillesøster byder også ind her. Kæmpe skuffelse i French Open skal nok fordøjes. Og revancheres! Tabte i 3. runde til Srebotnik, hvor Serena ikke spillede decideret dårligt, men dog missede for mange lette slag. Serena står klart som en favorit i sin yndlingsturnering fordi hun har vist okay form i år, satser mere på tennis igen, og så selvfølgelig fornægter hendes erfaring fra de tætte kampe på Wimbledons baner de forgangne år sig ikke. Senera har lidt uvant været meget til stede ved turneringer i Europa i år – okay, mere end hun plejer, i hvert fald. Og hendes indsats skal vel kanaliseres over i en titel snart. Sharapova tog Australien og en serbisk ungmø Paris. Så mon ikke Serena vil vise, hvor skabet skal stå. Hun skal dog serve på toppen og bevæge sig bedre end i Paris.

Maria Sharapova (rank 3)
Maria har vel det mest iøjnefaldende spil til Wimbledons græstæppe. Er da også mester tilbage fra 2004, og som hun har spillet i år, må hun være topfavorit. Ja, en på mange måder iøjnefaldende spiller, der har en utrolig vinderpsyke. Er vel ikke just hænge-ud-veninde nr. 1 på touren. Men det handler jo dybest set også om at vinde tenniskampe. Og det gør Maria. Blev slået i Paris af comeback-queen Safina i en nervepirrende match, der dog også viste Marias problemer på grus. Samme problemer har hun ikke på græs, og dette er vel året, nu hvor Henin har sagt stop, hvor hun skal have tronen tilbage. Hun har i hvert fald rigtigt gode muligheder. Våbnet er serven, ikke mindst hendes coolnes omkring at gå efter 2. serven. Giver nogle dobbelt-fejl, men er en kalkuleret risiko. En spiller der ikke frygter nogen, og heller ikke boldene. Alt bliver der slået på som gjaldt det liv og død. Hun har kun en 4. runde at forsvare fra sidste år, så vil kunne blive nr. 1 på verdensranglisten igen med et topresultat.

Ana Ivanovic (rank 1)
Den charmerede serber tog sin første Grand Slam i Paris på flotteste vis. Imponerende godt gået af en spiller, der kort forinden havde en hel del problemer med at finde timingen. Nu er det så græs, og den overflade passer Ivanovic udmærket. Hendes power vil give hende en masse vigtige point i sig selv. Sagen er blot: Vinderen af French Open vinder sjældent også Wimbledon. Af flere årsager. Dels er det to virkelig forskellige overflader. Dels er der det faktum, at Wimbledon ligger så tæt på afslutningen af turneringen i Paris, at det kræver nogle helt extraordinære ressourcer at gå hele vejen begge steder. Jeg tror, vi vil se en selvtillidsfuld Ana spille med til de sidste kampe, men netop de mentale ressourcer kan vise sig at være utilstrækkelige, når de afgørende kampe skal afgøres. Har en semifinale at forsvare fra sidste år.

Lindsay Davenport (rank 26)
Lindsay ryger med i topfeltet, fordi hun har det rigtige spil til græs og befinder sig godt i England. Hendes serv og spil er lidt som Sharapovas, hvor der bliver gået efter så godt som hvert slag. Det kunne være en henrivende historie, hvis nu mor-Davenport skulle ende med at vinde efter sit comeback. Jeg er stærkt i tvivl om det sker her i 2008. Men af respekt for hendes tidligere præstationer her, skal hun ikke helt afskrives. Hun har ikke spillet det store på det sidste, der står vel også en del børnepasning på programmet. Men Wimbledon vil hun modsat French Open ikke misse. Og det bliver da fornøjeligt at se Davenport med i turneringen, hun hæver det samlede niveau betragteligt. Hun har 3 finaler på cv’et og én gevinst tilbage i 1999. Skal hun lave en Navratilova og vinde som senior-spiller? Seneste nyt: Davenport har trukket sig fra Eastbourne, med et dårligt knæ, og er tvivlsom til Wimbledon. Har ellers trænet målrettet hen imod den store turnering.

Farlige græsspillere

Svetlana Kuznetsova (rank 4)
Kuznetsova oplever tit at være lige ved og næsten. Og sådan tror jeg også historien om årets Wimbledon-titel kunne blive. Det virker som om, at hun trods det meget solide spil, den gode serv, mangler det sidste i de afgørende kampe. Både selvtillidsmæssigt og til dels spilmæssigt. Græs trives russeren udmærket på, trods det kun er blevet til 3 kvartfinaler. Dog nederlag til så gode folk som Henin, Davenport og Venus Williams. Hun vil nok gøre en god figur i de indledende kampe, men som jeg også ser det, mangler der lidt bevægelighed og måske en anelse mere direkte spil i det tætte kampe. Seneste nyt: Taber overraskende klart til Wozniacki i Eastbourne 2-6, 2-6, hvor serven voldte en del problemer.

Vera Zvonareva (rank 13)
Zvonareva er en farlig modstander for enhver, og hendes psyke og generelle modning på banen er blevet bedre her i 2008. Det betyder, at man lidt mere kan regne med hende. Har et godt spil bygget op omkring solide grundslag, og en god fightervilje. Umiddelbart er græs nok ikke hendes livret, men hun vil nok kunne spille godt med. Hun besidder ikke den største serv set i det her game. Meget skal flaske sig, hvis russeren skal være at finde i en kvartfinale, men muligheden er til stede lidt afhængigt af lodtrækningen.

Dinara Safina (rank 9)
Hun er med her som en farlig outsider, primært fordi hun kommer med en masse selvtillid, og ligeledes besidder en god serv. Safina kan gøre det godt på græs via serven og via god fight, men umiddelbart er det ikke hendes hofnummer, græs. Dertil er hendes bevægelser for tunge og sving for stort. Safina har aldrig rigtig præsteret på Wimbledons baner før, og hvis hun skal det i år, så skal hun virkelig spille sin chance og serve stort. Momentum er på hendes side; muligvis kan det dog også være en hæmsko, da hun har spillet meget grus på det seneste. Men nye udfordringer tror jeg, hun er klar på at tage frisk imod, med den frihed, det er at komme fra nogle gode præstationer. Træningsindsatserne er øget i år. Så hvem ved. En mulig surprise semi-finalist.

Elena Dementieva (rank 5)
Elana skal man aldrig helt afskrive. Hun har uger, hvor alt stemmer, og så brager hun igennem. Jeg er dog ret meget i tvivl om mht hendes chancer på græsset, hvor netop serven er rimelig vigtig. Nuvel. Dementieva kompenserer for den ofte vakkelvorne serv med eminente returneringer, men en enkelt kvartfinale er, hvad der tidligere er kommet ud af anstrengelserne på græs i Wimbledon. Så det lægger et naturligt låg på de største forventninger til hende. Jeg synes dog hun har været velspillende i år det meste af tiden, så en mindre mulighed for at gentage en kvartfinale er der helt sikkert via en god lodtrækning. Mere bliver det nok ikke.

Jelena Jankovic (rank 2)
Måske den største outsider, hun er farlig på enhver overflade. Som tidligere noteret er Jankovic en spiller med stor spilintelligens, der bruges på at manøvrere modstanderen rundt på banen. Hendes store problem her på græsset vil dog nok blive, at det er modstanderen der skal fejle, før hun stryger til tops. Der skal nemlig ikke slås mange vindere på netop den her overflade. Så den defensive fightervilje rækker måske ikke. Serven er heller ikke potent nok til, at man for alvor tør tro på serberen. Det er set før, at kontraspillere går langt i Wimbledon, men det sker sjældent. Dog en klar outsider-chance, hvis topfavoritterne skrider i svinget. Bedste resultat er en 4. runde i London-forstaden.

Spillere med stort potentiale - ”Close but no cigar”

Viktoria Azarenka (rank 16)
Det er lidt paradoksalt hendes fremragende serv, der afholder hende fra at gå virkelig langt. Hun er nemlig en ret så eftertragtet makker til både double og mix. Og her går hun ofte langt, som ved FO, hvor hun vandt sammen med den ene Bryan-bror. Hun er sandsynligvis med i alle tre rækker også i Wimbledon, og den turnering er måske den bedste chance, hun har for at gå langt også i single. For fysisk er græs den mindst belastende overflade med mange hurtige dueller. Om det sker er dog tvivlsomt. Men Azarenka har spillet - en fremragende teknisk veludført serv danner grundlag for dette. Hun er ikke som sådan en netsøgende spiller, men har glimrende flugtninger, hvis hun går til nettet. Er dog mest komfortabel med et solidt baseline-spil. Seneste nyt: Azarenka trak sig mod Rezai i 1. Runde, Eastbourne.

Agnieszka Radwanska (rank 14)
Polakken med det umulige fornavn er en glimrende spiller, der dog på det seneste er kommet til kort mod de allerbedste. Ligesom Caroline er hun tidligere juniorvinder i Wimbledon, og hun befinder sig glimrende på den overflade. Jeg er dog skeptisk omkring hendes chancer, da formen ikke har været overbevisende et godt stykke tid. En meget robust spiller, der henter mange bolde. Om hun helt har våben til at nå blandt ex. de sidste 4 i Wimbledon er dog mere end tvivlsomt. Skal være tilsmilet af lodtrækningsheld i så fald.

Daniela Hantuchova (rank 10)
Det er endnu uvist om Hantuchova stiller til start i Wimbledon. Hun har lige trukket sig fra Ordina Open i Holland (opvarmningsturnering på græs). Skulle hun dog blive klar efter en længere varende skade (et brud i foden), vil det naturligvis trække ned i hendes muligheder, at hun ikke har spillet den senere tid. Hun fortjener dog lige at blive nævnt her, da en Hantuchova i form er en farlig modstander for enhver. Ikke mindst på græs, hvor hendes glimrende serv er et godt våben. Har en kvartfinale som sit bedste resultat. Men kalkulér ikke med at se hende i uge 2 i Wimbledon, hvis hun overhovedet møder frem.

Det bliver alligevel ikke hende


Marion Bartoli (rank 11)
Sidste års komplet overraskende finalist, der på vejen slog ingen ringere end Justine Henin ud. Ja, med et spil man ikke helt troede rummede potentiale til en sejr; men nogle imponerende vinkler hun fik sendt af sted, og en ukuelig vilje endte med at sende Henin ud. En finaleplads mod Venus, der dog viste sig som overmagten. Marion ”Slikmund” Bartoli har slet ikke fundet formen i år, og det skyldes måske faktisk den hype, hun skabte sidste år. Nu forventes der pludselig noget, og det har det været svært at leve op til. Er som regel startet okay i kampene i år, men er så faldet igennem i 2. og 3. Sæt. Fysikken er ikke blevet forbedret, og det betaler hun så prisen for. Hendes chance er, at hun fanger noget momentum og energi fra sidste år. Og græs er immervæk den overflade, som kræver mindst på den fysiske konto.

Amelie Mauresmo (rank 30)
Mauresmo har tidligere præsteret rigtig godt i Wimbledon, som har givet hendes spil en ekstra dimension. Serven fulgt op med gode flugtninger som dosering til baselinespillet. Mester fra 2006 og yderligere 3 semi-finaler har gjort Mauresmo til en yndet spiller i det engelske trods det franske ophav. Og det er vist en gensidig affære, for Mauresmo har altid virket toptunet her. Sagen er blot, at nu skriver vi 2008 og Mauresmo har virket rigtigt langt fra tidligere tiders form og spil. Det siger rangeringen i sig selv. Om hun har en chance i år? Ja, for at gøre det bedre end ellers i år, men det rækker næppe til en samlet sejr. Falder det hele Mauresmos vej, ja så er en semifinale ikke helt utænkelig. Men der skal godt nok ske ting og sager med hendes spil den kommende tid. For ikke at sige med selvtilidskontoen. Seneste nyt. Mauresmo trak sig fra Eastbourne med en lårskade.

Anne Chakvetadze (rank 8)
Chakvetadze med det småhysteriske temperament, har ellers et godt og roligt spil, når det kører, hvor der bliver doseret klogeligt. Spiller ikke med den helt store power eller spin, og derfor er græs et udmærket underlag for hende. Hun har ikke nogen voldsom serv til at toppe sit spil med, men må klare sig via rigtige godt placerede grundlinjeslag og marginalspil. Det bliver næppe Chakvetadze, der står sammen med Hertuginden af Kent om godt 14 dage og et fad i hånden. Spillet er da absolut til at konkurrere mod de bedste, men hun nok vil komme til kort pga sin serv.

Nicole Vaidisova (rank 18)
Den tjekkede tjekke med de lange ben, Nicole Vaidisova, har et tæt på optimalt spil til græsplænerne i Wimbledon. En glimrende serv og et hurtigt spil med ret flade slag. Mangler måske lige at forbedre flugtningerne og en anelse mere hurtighed i bevægelserne. Problemet for tjekken er dog, at formen ikke er den bedste. Hun er rendt ind i nogle lettere chokerende resultater mod Govortsova og Mattek, med klare 2 sæts-nederlag her i optakten til Wimbledon. Og det må forurolige hende en del. Der er nemlig en kvartfinale og rigtig godt spil fra sidste år at forsvare. Hendes serv har ikke rigtigt fungeret. Så der skal virkelig arbejdes her de sidste dage.

Nadia Petrova (rank 22)
Sidste spiller vi gennemgår i denne rubrik, men der er selvfølgelig helt konkret 127 spillere, der ikke vinder samlet set. Og altså Petrova som en af disse. Sådan er forudsigelsen, i hvert fald. Petrova lider af samme problemer som ex. Safina. Nemlig nogle lidt for store og tunge bevægelser på de fine græsbaner, hvor smidighed er fordret. Glimrende serv. Men er det nok? De tunge grundslag vil ikke tjene hende optimalt. Det er vanskeligt at forestille sig Petrova overvinde blot uge 1, som form og humør er pt. Dog en anelse forbedring på det seneste. Næppe nok til at gøre sig nogen vilde forhåbninger.

Spillere, som kan overraske, men næppe holder til mål

Na Li (rank 48)
”Little China Girl” er der ikke tale om her (1,72m) men derimod en hardhitter af karat med sin aggressive spillestil. Na Li har dog haft et skadeshelvede, hvor hun har været ude i fire måneder med en knæskade. Hun gjorde comeback i denne uge, ugen op til Wimbledon, slog Dellacqua i to sæt på fornem vis og tog endda sæt fra Petrova i den efterfølgende runde. Hun mangler dog generelt kamptræning og ikke mindst træning på underlaget. Men hun er stadig en ganske habil græsspiller, hvilket hendes kvartfinale i Wimbledon 06 og kvarfinale i Birmingham 07 vidner om.

Marina Erakovic (rank 54)
En af de mest formstærke i dette lag, der med sine 21-3 på græs i år lægger sig pænt i spidsen. Efter en lang række sejre og en titel i Surbitron viste trætheden sig, da hun røg ud til Alona Bondarenko i Birmingham. Som en af de få har hun spillet utrolig mange kampe på græs i år; dog på niveauet under WTA. Hendes spil er godt anlagt til græs.

Petra Kvitova (rank 70)
18-årige Kvitova er et forholdsvis nyt bekendtskab på WTA-touren i år. Den unge og hårdt-servende tjekke har allerede gjort god figur i år med sejre over Peer, Anabel Medina Garrigues, Venus Williams og Szavay. Det er dog ikke blevet til meget kamptræning på græs, da det kun blev til en enkelt optræden i Birmingham, da hun røg ud mod upåagtede Sunitha Rao. Hendes favorit-underlag er indendørs hard court, men hun har spillet til at kunne begå sig på græs. Hendes erfaring på det grønne underlag er minimal, men det vil ikke overraske hvis hun alligevel gør en god figur.

Ashley Harkleroad (rank 76)
Nu hvor vi taler om god figur, så skal den 23-årige Ashley Harkleroad fotograferes til PlayBoy. Det er ikke første gang en tennisspiller går disse veje. Anna Kournikova gjorde det samme, hvilket ikke gavnede hendes karriere inden for tennissporten. Nå, men Harkleroad har haft en god sæson i år på hard court og har spillet flot tennis. Hun har ingen resultater på græs, men med den flotte sæson i år, kan hun vise sit talent i Wimbledon.

Samantha Stosur (rank 157)
Stosur har været plaget af meningitis i denne sæson. Hun kom tilbage til tennis for ca. en 1 måned siden efter at have været fraværende i et halvt år. Denne seneste måned har budt på fremgang og hun har fået nogle gode sejre. Hun spiller meget double med makkeren Lisa Raymond, men deres samarbejde har ikke rigtig fungeret efter pausen. Parret satser på Wimbledon, hvilket kan gå ud over australierens kampe i single. Pigerne har nemlig trænet en del sammen og stillet op i double til opvarmningensturneringerne i Birmingham og Eastbourne. Fokus kommer nok til at ligge på at forsvare parrets semifinaleplads fra sidste års udgave af Wimbledon. Det skal dog siges, at hun har spillet til at kunne gå et pænt stykke i single. Men alt afhænger af hendes fokus. Seneste nyt: Stosur slog Caroline i Eastbourne efter en meget stabil indsats med gode server og eminent flugtspil.

Kateryna Bondarenko (rank 45)
Den tidligere vinder af junior-mesterskabet i Wimbledon kommer ind i turneringen med god form. Det blev således til en flot titel i Birmingham, hvor hun slå new-comer Wickmayer i finalen og ellers formstærke Erakovic i semi. Finalesejren kunne ikke komme på et bedre tidspunkt, da hun ellers har haft en formnedgang på græs, og dette selvtillidsboost vil nok gøre hende godt under Wimbledon. Kateryna har en solid serv og spiller power-tennis.

Alisa Kleybanova (rank 47)
Kleybanovas er med sit flade, hårde spil og hårde serv rigtig godt suited til de hurtige underlag og ikke mindst græs. Hun har nået kvartfinalen i Wimbledon to gange som junior (04 og 06), men hun er stadig ung og uprøvet. Ikke desto mindre sammenlignes hun med Sharapova, da de besidder nogle af de samme karakteristika. Hendes serv er stadig for ustabil til at hun opnår de store resultater. Hun har dog mulighed for at gøre god figur, hvis hun får en gunstig lodtrækning.

Boblere

Yania Wickmayer (rank 66)
Ung, belgisk komet, der var i finalen i sidste uges græsturnering i Birmingham. Har dog trukket sig fra turnering i denne uge, måske med tanke på næste uges Wimbledon. Powerspiller, der går efter sine slag. En kommende top20 spiller.

Angelique Kerber (rank 125)
Ung tysk spiller fra et helt kuld, der sikkert er vokset op med Boris Becker og Steffi Graf på skærmen. Kerber virker som den af disse, der er længst fremme ikke mindst på græs. Spillede helt lige 3-sæts kamp mod Chakvetadze i opvarmningsturneringen i Holland i denne uge. Vidner om en spiller med selvtillid. Kan afhængigt af lodtrækning sagtens gå en 2-3 runder.

Asha Rolle (rank 135)
En usleben diamant, med en absolut gedigen serv og stort spil. Wimbledon vil passe hende optimalt, men formen er ikke lige med hende pt. Lad os se, hvad hun kommer op med til den første kamp. Har gode forudsætninger for at gøre det godt her.