Som traditionen byder, startede årets Wimbledon-turnering mandag med den forsvarende herresingle-mesters første kamp på Centre Court 1 pm sharp (kl. 14 dansk tid). Lidt over et sæt nåede man sørme - og så var regndækket oppe, og alting som det plejer. Europas mest regnplagede område, vist lige pånær Bergen, skal altså igen i år holde tennisfans verden over i sit jerngreb. Med det indbyggede spændingselement: Hvornår genoptages spillet!

I ventepausen kan man jo så imidlertidig gøre sig nogle forskellige overvejelser til eksempelvis en meget spændende og åben kvindeturnering. Hvem skal vi regne med at se mere til i den anden uge? For ikke at sige. Hvem står med guldfadet næste lørdag? Forneden følger et par bud på udviklingen. Men ellers vil fokus være rettet ind mod at viderebringe spil hvor en bookmaker øjensynligt har ramt ved siden af.

BetXperts tennisanalyser (af dame- såvel som af herre-kampene, dvs både WTA og ATP) kan følges på denne side: http://www.betxpert.com/ekspert/tennis/

Wimbledons officielle hjemmeside: http://www.wimbledon.org/

Favoritterne

Venus Williams
Ja, hun fik vel mere eller mindre genrejst sin karriere (hvis den lå ned) med den flotte generobring af titlen sidste år. Og overgik dermed igen søster Serena, så storesøster nu sidder på tre af familiens fem singletitler i det engelske. Gennem de seneste 6 år. Imponerende bedrift af en familie, som vel mere end nogen andre har markeret kvindetennisens udvikling både spille- og imagemæssigt. (Selvom jeg personligt sad og holdt med Lindsay Davenport i den der finale sidste år). Venus er tilbage igen i år. Spørgsmålet er blot, hvorledes vi skal bedømme hende her op mod dette års turnering. Det er jo ingen hemmelighed, at hun ikke har spillet meget i år. Hvilket i sig selv ikke er nogen stor nyhed, da det efterhåndes synes at være kutyme fra den front. Men hvor form og uvished således må tælle en smule ned i vurderingen, så tæller rutine og rygradskendskabet til turneringen derimod kraftigt opad. Hun er ikke bookmakernes største favorit, og det skyldes givetvis det formmæssige forhold. Venus har dog haft et par anstændige turneringer i grussæsonen, og er givetvis kommet op i omdrejninger herigennem.
WIM 2006 : Står til at møde Myskina i 1/8 -delsfinale, samt sandsynligvis Mauresmo i kvarten i denne, den sværeste lodtrækningsdel. Kan volde hende væsentlige problemer, hvis hun ikke er 100 pct på.

Justine Henin-Hardenne
Wimbledon er den eneste grand slam Justine ikke har vundet, og mon ikke hun er sulten efter at ændre på dette faktum såvel som tørstig efter at slette indtrykket fra sidste års turnering, hvor hun røg ud i 1. runde til Daniilidou. Hun er i hvert fald spilleren i form. Ingen tvivl om dette. Og derfor i mine øjne også den, der skal slås, hvis man skal vinde her. Kommer med en frisk sejr fra græsset i Eastbourne såvel som ej at forglemme sejren i Paris for 2 uger siden. Slog Clijsters i Eastbourne relativt komfortabelt inden Myskina bød hende trods i finalen. Hvor den aktuelle form trækker op, trækker det en smule ned, at Henin-Hardenne ikke har vundet den her turnering før. Det kan måske sætte sig i hendes baghoved til de afgørende kampe. Ligeså er hun ikke den helt store flugtspiller, spiller kun sjældent double. Hvad hun dog ikke har i dette aspekt, opvejes i hurtighed og en god tilpasning af sit spil til græsset. Ned trækker også en smule, at en spiller sjældent vinder to grand slam´er i træk.
WIM 2006: Befinder sig i den nederste lodtrækning, og står til at møde Hingis i kvartfinalen, samt Clijsters/Kuznetsova i semifinalen. Det synes jeg, ser fornuftigt ud, og Henin-Hardenne kan sagtens gå hele vejen i denne turnering, hvis ellers fysikken holder.

Maria Sharapova
Vinderen for for to år siden, den sibiriske stønner, der givetvis vil lege med om titlen med en omgang højdecibel powertennis. Spørgsmålet er så, om Maria kan gå hele vejen. De fleste går og venter det, herunder en del bookmakere. Jeg har mine tvivl. I 2004 var hun et ret ubeskrevet blad, og tog verden med storm. Har efterfølgende formået at etablere sig i toptennis. Og det er flot! Med et stort potentiale og bl.a. en rigtig god serv. Men om hun kan vende tilbage på tronen med det pres, der nu hviler, det er spørgsmålet. Det vil være en helt anden præstation. Hun er opsat herpå og har spillet til det. Og publikum med sig til dels. Meget afhænger af, om serven fungerer. Gør den det, jamen så er muligheden der bestemt. Modsat viste Venus i sidste års turnering klare svaghedstegn hos den unge russer. Kan hun lægge det bag sig?
WIM 2006: Er havnet i den nemmeste lodtrækningsdel, hvor intet alvorligt ser ud til at true inden semifinalen. Men så gælder det også, og så kan den relativt nemme lodtrækning måske vise sig at være en ulempe.

Amelie Mauresmo
Tre semifinaler på fire år taler sit tydelig sprog om en spiller, der er kommet til at holde af (at spille tennis på) græs! Amelie tabte sin første runde-kamp i Eastbourne i sidste uge, og viste bestemt her svaghedstegn mod landsmandinden Dechy. Men, men - jeg tror ikke, det betyder det helt store. Verdensetteren og topseedede Amelie kender betingelserne for at få succes i Wimbledon. Og det handler bl.a. om at få serven på plads. Om hun kan gå hele vejen? Jamen, selvfølgelig kan hun det - hvilket en topseedet også skal kunne i netop denne turnering, som jo forbeholder sig at se ud over verdensranglisteplaceringer i sin seedning. Om hun så gør det, er så spåværk. Jeg ser Mauresmo som en spiller, hvor presset omkring det at være nr. 1 og topseedet til de forskellige turneringer er ved at tære.
WIM 2006: I den øverste lodtrækningshalvdel kan hun rende ind i problemer allerede i 1/8-finalen mod Safina, og en eventuel kamp om en semifinaleplads mod givetvis Venus bliver ikke for børn.

Outsiderne

Kim Clijsters
Overraskende for nogen måske at finde her. Men jeg betragter ganske enkelt ikke Clijsters som god nok på græs til at vinde her trods seedning sommer nr. 2. Ikke i år i hvert fald, hvor hun ikke har virket skarp, og faktisk har gået med seriøse overvejelser om et stop til tenniscirkusset. Primært pga. skader. Om Clijsters kan overkomme spillere som før har vundet i Wimbledon, anser jeg som tvivlsomt. Hun spillede sidste år glimrende i opvarmningsturneringen til Wimbledon, men formåede ikke at bringe disse takter ind i ´den store turnering´ for alvor. Tabte i tre til Venus i kvartfinalen. Hendes bedste her er en semifinale. Kim Clijsters er en type spiller, der ofte tromler over mindre gode modstandere i de første runder. Det sker næppe I denne omgang, da hun allerede i 1. runde står til in-form Zvonareva.
WIM 2006: Ud over denne tester, er Clijsters vej videre frem til slutkampene brolagt med flere hurdles i sandsynligvis Groenefeld samt Kuznetsova/Vaidisova.

Martina Hingis
Mester tilbage i 1997 - ja, det lyder som en menneskealder siden, og i tennisverdenen er det det også. Men altså immervæk en på det tidspunkt meget ung og overraskende vinder. Meget vand er løbet i åen siden. Og nu er Martina så tilbage i Wimbledon efter sin flerårige men helt frivillige pause. Ingen tvivl om, at publikum nok vil være meget generøse over for denne tidligere mester, tennisikonet Hingis. Martina har haft en god tilbagevenden til tennis, og nu gælder det så græsset. Hun har ikke spillet opvarmning til Wimbledon, sikkert koncentreret sig om træningen sammen med mor Melaine. Hvad der tæller op i vurderingen, er selvsagt den store rutine omkring de store kampe. Hvad der trækker ned, er, at Martina har bøvlet med at være med, når det virkelig strammer an mod de allerbedste. Jeg vurderer, at en lignende historie vil kunne skrives efter denne turnering. Forcen er at læse og bryde spillet op, og det er en glimrende egenskab på græs.
WIM 2006: Hingis har en relativ nem lodtrækning indtil kvart, men så er det sandsynligvis også slut mod Justine Henin-Hardenne.

Anastasia Myskina
Noget ser ud til, at den russiske humørspiller har fundet de rigtig gode græssko frem fra gemmerne. Hun gjorde det i hvert fald virkelig godt i sidste uges ´opvarmning´i Eastbourne, hvor hun nåede finalen, men tabte knebent i en tresætter mod Henin-Hardenne. Myskina har et stort potentiale, og når hun rammer et højt niveau er hun en nydelse at se på en tennisbane. Som det ex. var tilfældet for et par år siden i French Open, hvor hun gik hele vejen. Myskina har spillet ret stabilt det sidste stykke tid generelt, og det tegner lovende. Har lidt Hingis-karakter i sit spil i form af at mixe spillet op. Ikke før præsteret noget nævneværdigt i denne turnering.
WIM 2006: Står til en ottendedelsfinale mod Venus, og det vil være en stor overraskelse, hvis dette ikke bliver endestationen. Men hun kan gøre det, hvis alt klapper.

Svetlana Kuznetsova
Vel nok feltets mest naturlige græsspiller, hvis vi bruger den gamle definition, hvor serv og flugtninger betyder meget. En gennemrutineret spiller, trods kun 20 år, der kan være en farlig outsider i de afgørende kampe. Er god til at trække tempoet ud af kampen, og som man evt. så i kampen mod Vaidisova i semifinale i French Open, så giver hun ikke op før sidste bold er spillet. En rigtig fighter, der er god både i sit baglinje -som netspil. Men kan dog være lidt tung i sine bevægelser af og til. Mit bud på en surprise winner.
WIM 2006: Møder sandsynligvis Clijsters i en kvartfinale. Har umiddelbart en svær lodtrækning, hvor Henin-Hardenne så venter i en evt semifinale.

Andre spillere

Nicole Vaidisova
Fik et virkeligt gennembrud for et par uger siden i sæsonens anden grand slam, og vi kan således ikke se bort fra hende som dark horse. En spiller med et ret komplet spil, god mental styrke, fremragende serv, der muligvis kan bringe hende langt også i denne turnering. Eneste mangel er svagheden – som hos flere andre af de unge powertennisspillere: En manglende evne til at skifte tempo, ændre sit spilkoncept i løbet af kampen.

Andre spillere kan drille lidt, men jeg mener bestemt ikke feltet er åben for store overraskelser.

Skader, fraværende: Lindsay Davenport, Serena Williams, Nadia Petrova.