Verdens mest prestigiøse græstennisturnering starter mandag 20. juni (slut 3. juli). Læs optakten der gennemgår favoritterne og outsiderne på dame-siden...

To uger efter French Open-finalen på Roland Garros, er underlaget skiftet fra grus til græs, og lokationen fra Paris til London, nærmere betegnet London SW19 hvor traditionsrige Wimbledon holder hof.

Det hvide dress er fundet frem af gemmerne, og det er tid til at se både fremad, på dette års turnering, og bagud – på sidste år hvor Serena Williams kunne løfte vinder-trofæet efter en interessant turnering med store overraskelser leveret af især Pironkova og Kvitova (begge nåede semifinalen), og Zvonareva der var seedet 21, men nåede finalen.

Williamssøstrene med - og Wozniacki

Når dørene lukkes op d. 20. juni, er det med de to Wimbledon-ikoner Venus og Serena Williams på entry listen (men med en usædvanligt lav seedning, pga lange skadesfravær). Williams-søstrene har domineret denne turnering og har vundet den 11 af de seneste 13 gange.

Desværre har Kim Clijsters måttet melde afbud pga. en ankelskade, men ellers ser feltet stærkere ud end det gjorde til French Open; bortset fra belgieren, er alle de store med. Inklusive den danske verdensetter Caroline Wozniacki.

Men det er bestemt ikke sikkert det er en af de store favoritter der snupper titlen. Der har været en del Grand Slam-overraskelser i de seneste par år, senest med Na Lis erobring af French Open. Måske er dette året hvor overraskelserne under Wimbledon går hele vejen...

Vinderen skal dog nok findes blandt de spillere som har de tungeste grundslag med den laveste fejlmargin og mest pålidelige serv. Desuden kræver det at spillerne er omstillingsparate og ikke mindst mentalt stærke, hvis en kamp skulle blive udsat eller order of play blive rykket.

Her må man sige at Williams-søstrene og Maria Sharapova umiddelbart står stærkest i det ellers så store og farlige felt.

Herunder tages et kig på favoritterne og outsiderne: meritter, form og odds...

(Bemærk: Læs også herre-optakten)

Wimbledon 2011: Kvinder

Favoritter

Venus Williams

Venus Williams, nr 33 på WTAs verdensrangliste, er dronningen af Wimbledon. 5 titler siden 2000 er fornemt at kunne fremvise på sit CV. Sidste år blev det dog kun til en kvartfinale (nederlag mod Pironkova). Seneste titel blev vundet i 2008, og seneste finale var i 2009 (nederlag mod lillesøster Serena).

I år kan det være et problem at det er lang tid siden Venus har været oppe i omdrejninger. Hun pådrog sig en skade i hoften under Australian Open i januar, og holdt så pause indtil den nylige græs-turnering i Eastbourne hvor hun nåede tre kampe.

Hun havde nogle start-vanskeligheder mod Petkovic, men vandt og fulgte det flot op med en udradering af Ivanovic. De to hårde kampe indhentede hende dog mod Hantuchova, der vandt via sin bedre fysiske form og evne til at tackle forholdene.

Venus mener at den lange skadespause har gjort hende stærkere og mere fokuseret. Hun har savnet tennis glædet sig meget til at komme tilbage.

Hun har helt sikkert de spillemæssige kvaliteter til at vinde turneringen endnu en gang. En hård og præcis serv og en stor og flad forhånd. Hun skal dog håbe på en god lodtrækning, da hun er seeded som nr. 23 til turneringen. Desuden bliver det spændende at følge, om hun kan holde dampen oppe fysisk.

Venus Williams vinder Wimbledon: odds 8,00 hos Ladbrokes.

Serena Williams

Serena Williams, rank 26, bejler gevaldigt til storesøsters dronningetitel; hun har nemlig vundet turneringen fire gange og er forsvarende mester (finalesejr over Zvonareva).

Serena har dog, ligesom storesøster, været uden for tennisbanen i lang tid – faktisk siden juli sidste år (ligesom Venus gjorde hun comeback i Eastbourne).

Og hun synes at have haft et meget hårdere forløb, da hun først skar sig i foden på noget glas og efterfølgende fik konstateret en blodprop i lungen. Der var længe tvivl om hvorvidt hun nogensinde ville vende tilbage til tennisbanerne igen.

Det fik vi svar på i denne uge, da hun stillede op i Eastbourne. Det blev til to kampe for den lidt kraftigere byggede søster. Hun tabte første sæt med overbevisende cifre inden Pironkova kom ned med nakken. Hun måtte dog se sig slået ud mod Zvonareva i en spændende kamp, hvor Serena viste at hun ikke er langt fra niveauet. Men fysikken indhentede også denne søster. Hun pustede voldsomt efter hver point og så træt ud til sidst.

Serena er dog bedre seeded end Venus og kan med sine flade grundslag, store serv og ikke mindst viljen nå rigtig langt. Måske hele vejen. Hun er da også – trods sit lange fravær – bookmakernes favorit til at snuppe titlen.

Serena Williams vinder Wimbledon: odds 5,73 hos Pinnacle.

Maria Sharapova

Maria Sharapova, rank 6, er kommet rigtig flot igennem 2011 og har bl.a. været i finalen i Miami og vundet grusturneringen i Rom. Forberedelserne til Wimbledon har dog ikke været helt optimale, da hun måtte trække sig fra Birmingham pga. sygdom. Men til trods for dette, så stiller Sharapova op i sin nok bedste form siden storhedstiden i 2004-2006.

Hun synes endelig at være over den skulderskade, som har plaget hende i meget lang tid. Dette gør at hun igen kan trække på sin spidskompetence – den knaldhårde serv. Sharapova udmærker sig med en kæmpe vindermentalitet, som overgår stort set alle på WTA-touren. Hendes tunge grundslag og stærke serv kombineret med mentaliteten, gør at hun er uhyre farlig på underlaget. Især med den form hun har pt.

Sharapova vinder Wimbledon: odds 5,59 hos Pinnacle.

Caroline Wozniacki

Selvom Caroline Wozniacki er verdensetter og har vundet Wimbledon som junior tilbage i 2006, så spår jeg hende ikke de store chancer i dette års udgave.

Hendes spillestil egner sig ikke voldsomt godt til græs. I juniordagene var det måske lettere at få succes med defensiv tennis på det hurtige græs, men blandt seniorerne er der en del – især efter både Venus og Serena er vendt tilbage - der magter at straffe hendes henholdende spil.

Danskeren er pt. heller ikke god nok ved nettet og har ikke serven til at få de gratis point, som hun har brug for.

I modsætning til mange af sine modstandere, har Caroline endnu ikke spillet på græs i år. Turneringen i Farum havde høj prioritet, da sponsorer og det danske publikum skulle tilfredsstilles.

Caroline kan slå mange spillere på græs grundet sit solide spil. Men det er næppe et tilfælde at hun endnu ikke er nået længere end 4. runde, da det ofte er her det hele spidses til. Hun mangler et stort våben, hvor hun kan presse sine modstandere og slå de forløsende vindere.

Wozniacki har været nr. 1 i 36 uger og uanset hvordan det går i Wimbledon, så er danskeren stadig placeret som nr. 1, når turneringen er færdig, da Clijsters har trukket sig. Det kan måske dulme presset (hvornår vinder hun en Grand Slam-turnering?!) og nerverne en smule, men det ændrer ikke på at Wimbledon er turneringen, hvor Wozniacki inderligt gerne vil have succes.

Wozniacki vinder Wimbledon: odds 12,00 hos Unibet*.

Victoria Azarenka

Wozniackis veninde Victoria Azarenka, rank 5, har de spillemæssige midler til at gøre det godt på græs. Hun har dog en skrøbelig fysik og kæmper ofte med skader og små skavanker.

I de seneste to udgaver af Wimbledon har der været spørgsmålstegn ved hendes form og ved hendes fysik inden hun kom ind i turneringen, og det er der ligeledes i år.

Hun måtte senest trække sig med en lyskenskade mod Bartoli i kvartfinalen i Eastbourne. Det er dog svært at vide omfanget af skaden; det kan meget vel være, at hun trak sig for at sikre sin deltagelse i Wimbledon.

Azarenka har før vist at hun kan spille på græs. Da hun var i kvartfinalen i 2009 havde hun dog en let lodtrækning men året efter nåede hun finalen i Eastbourne, hvor hun ligeledes havde skadesproblemer.

Der skal ikke herske tvivl om, at Azarenka, med sine tunge grundslag og gode serv, kan gøre sig gældende i år såfremt fysikken holder. Det er dog tvivlsomt, at hun kan gå hele vejen med evt. syv hårde kampe.

Azarenka vinder Wimbledon: odds 18,00 hos Betsafe.

Petra Kvitova

Petra Kvitova, rank 8, var turneringens helt store overraskelse sidste år.

Hun kom ud af ingenting; havde inden turneringsstart blot spillet 4 kampe på græs og tabt dem alle. Men hun tog alle på sengen og viste med sin store leftie serv og uhyre tunge grundslag, at hun virkelig kunne gøre sig gældende på græs.

På vejen slog hun etablerede spillere som Azarenka, Wozniacki og Kanepi inden hun tabte til Serena i semifinalen.

I år er hun ved at genfinde formen i Eastbourne, hvor hun nu er semifinalen (mod Hantuchova) efter en flot kamp mod Radwanska, hvor hun virkelig fik vist at hun stadig har en dødbringende forhånd.

Som jeg ser det pt. er Kvitova den spiller med mest value for money i den kvindelige draw.

Kvitova vinder Wimbledon: odds 12,00 Unibet*.

Na Li

Man må ikke glemme vinderen af Rolland Garros – Na Li. Kineseren er med sin flotte sejr rykket frem på 4.-pladsen på ranglisten.

Det bliver spændende at se hvad Michael Mortensen har gjort ved hendes græstennis. Op til French Open arbejdede de med kineserens forhånd og netspil. Sidstnævnte mente Michael Mortensen at hun måtte udvikle for at kunne begå mod de spillere som ikke har problemer mod hendes flade grundslag.

Der er ingen tvivl om at sejren i French Open har givet Na Li en masse selvtillid og mod på mere succes. Det gavner også den nykårne mester ikke at være draget hjem til Kina efter French Open hvilket ellers var planen.

Ser man på Na Li’s tidligere resultater på diverse græsbaner rundt omkring, så kunne det tyde på at en ny træner og nylig succes i French Open vil gøre hende særdeles farlig til Wimbledon. Hun kan fremvise en finale i Birmingham og året efter en turneringssejr samt en flot kvartfinale i Wimbledon i 2010.

Flotte resultater som viser at hun har et stort potentiale på græs. Nu hvor hun har fået flere strenge at spille på og ikke kun er afhængig af sin forhånd, er hun blevet en af mine outsidere, i hvert fald til at nå langt.

Na Li vinder Wimbledon: odds 11,00 hos Ladbrokes.

Andre

Ud over de nævnte spillere, så har vi en temmelig stor restgruppe som alle på en god dag kan spille en rigtig god turnering med mulighed for at overraske. Spillere som sidste års finalist Zvonareva (21,17 Pinnacle), Bartoli (55,00 Betfair*), Stosur (30,00 Betsafe), Hantuchova (45,00 Unibet*), Lisicki (51,44 Pinnacle) og Agniezka Radwanska (80,00 Betsafe) kan overraske.

Og så er der en af sidste års overraskende semifinalister, Pironkova. Hun har dog været uhyre formsvag siden det flotte resultat i Wimbledon sidste år. Hun har haft svært ved at bygge videre på det og blot vundet 11 kampe ud af 37 siden da. Hun tog første sæt mod Serena Williams i Eastbourne, men tabte kampen. Det har muligvis givet lidt selvtillid at slå (en rusten) Serena 6-1, men det er tvivlsomt at det vil betyde særlig meget, når det kommer til stykket.