Quiet, please.

Der er mange gode ting ved Wimbledon – herunder at vuvuzelaer ikke er tilladt. Og så er der selvfølgelig jordbærrene, garneret med fløde og regn. Og det storartede tennisspil nede på græsset.

Årets Wimbledon-turnering går i gang mandag 21. juni og løber frem til 4. juli.

Forneden følger Lars Baes' optaksartikel om herrernes turnering. Der kommer muligvis også en dame-artikel, men det kan knibe med tiden. Tid er der til gengæld til tips under turneringen – følg dem på denne side: http://www.betxpert.com/ekspert/lars-baes

Wimbledons officielle side: http://www.wimbledon.org/en_GB/index.html

TV2 og TV2 Sport sender fra hele turneringen, så hvis ellers helbred, børn, kone og egen samvittighed tillader det, skulle der i høj grad være mulighed for at blive fodret med lidt tennis i nogle af de få sydafrikanske vuvuzela-pauser.

Wimbledon 2010: Hvem kan stoppe Federer?

ATP-karavanen har de seneste uger kæmpet mod både hinanden og det svære græs i de få opvarmingsturneringer, som touren har på programmet som optakt til den vel nok mest traditionsrige turnering, Wimbledon.

Wimbledon 2009

Sidste års turnering bød på mange virkeligt velspillede dramaer, og takket være briterne og deres Murray-mania, var der god eksponering i medierne samt masser af stemning på tilskuerpladserne.

Murray har med andre ord sørget for, at intensiteten og den lokale interesse ikke er forduftet fra Wimbledon, hvilket man ellers havde frygtet efter Tim Henmans karrierestop, selv om turneringens størrelse og sagnomspundne ry altid i sig selv vil garantere en generelt stor interesse fra omverdenen.

Af de mange dramaer kan nævnes duellerne mellem Wawrinka-Murray, Roddick-Hewitt, Roddick-Murray og så selvfølgelig finalen, hvor Federer slog Roddick med 16-14 i femte sæt i en kamp, som Roddick vel egentlig burde have vundet. Det var ikke en særlig velspillet kamp, men dramaet i sig selv var alle pengene værd, og vi kan kun folde hænderne og håbe på lignende oplevelser i dette års udgave af Wimbledon.

Optaktsturneringerne

Sjældent har jeg oplevet så mange mærkelige resultater tikke ind som ved årets opvarmningsturneringer til Wimbledon.

Turneringen i Queens, hvor man ellers som regel kan regne nogenlunde med favoritternes motivation, var fyldt med overraskelser. Roddick tabte til Sela, Murray tabte til Fish, Nadal tabte til Lopez og Djokovic tabte til Malisse…

I Halle vandt Hewitt over Federer, så alle forhåndsfavoritterne har allerede lidt underlige nederlag på græsset, inden Wimbledon overhovedet er begyndt.

I denne uge spilles der i Eastbourne og Hertogenbosch, men ikke én af de på papiret bedste græsspillere er i aktion, så det er begrænset hvor stor betydning resultaterne fra disse turneringer har for outright-bettingen op til Wimbledon.

Favoritterne

Federer er den oplagte favorit – desværre også i bookmakernes øjne. Han har vundet titlen hele seks gange (fra 2003-2007 og 2009), og er efter manges mening den mest komplette græsspiller nogensinde. Han tager turneringen ultraseriøst, så det betyder intet, at han har haft mange udfald i sine Mastersturneringer i år. Grand Slam-turneringerne er noget helt særligt for ham, og han vil endnu engang bevise, at det er ved netop disse lejligheder, vi stadig kan se den ”rigtige” Federer i aktion.

Hans optakt til Wimbledon forløb planmæssigt som altid, da han uden de store sværdslag nåede finalen i Halle, men her dukkede så en klassiker op i form af Lleyton Hewitt, og minsandten om ikke australieren formåede at vinde 36 76 64. Hvad jeg så af Federer i Halle, så spillede han nu helt fint, og jeg kan ikke forestille mig en Wimbledon-finale uden ham.

Nadal er den oplagte førsteudfordrer til Federer, og egentlig har jeg svært ved at se andre egentlige favoritter end de to.

Nadal spillede en fremragende grussæson, hvor han vandt de fire store turneringer, han stillede op i. I Queens havde han store problemer med Istomin og endte med at tabe i kvarten til landsmanden Lopez. Hans forberedelse til Queens var dog begrænset til en dag eller to, og Boris Becker sagde det meget godt på CNN i dag, da han blev bedt om at vurdere, hvad der gik galt med Nadal i Queens: ”Give the guy a break!”.

Queens var ingen katastrofe for Nadal, og han skal nok være optimalt forberedt til Wimbledon – den turnering han vandt, sidst han deltog i 2008, og i det perspektiv kan man vel godt tillade sig at tale om en form for titelforsvar hos Nadal også.

Skulle det ske, at Nadal og Federer står over for hinanden i finalen, så kan vi frem til en duel, hvor Federer godt nok har den klart bedste indbyrdes statistik på græs, men hvor Nadal vandt deres seneste møde i Wimbledon-finalen 2008 efter en højdramatisk forestilling. Federer har haft masser af Nadal-problemer i Grand Slam-finaler, så det kan bestemt ikke udelukkes, at spanieren stikker en kæp i det schweiziske urværk.

Outsiderne

Roddick tabte som nævnt sidste års vanvittige finale, men det har ikke knækket ham. Siden har han endnu engang vist, at han mentalt hører til blandt tourens stærkeste spillere. Han træner altid benhårdt og var det ikke for en optakt præget af småskader, så ville jeg såmænd nok lægge ham i det absolutte favoritfelt med Federer og Nadal.

Serven er som altid hans største aktiv, og får han først et par kampe i kroppen, så kan det bestemt ikke afvises, han kan gå hele vejen – han viste i princippet sidste år, at han har de rette våben til at slå dem alle.

Men jeg så ham spille i Queens mod Sela, og jeg var enormt skuffet over niveauet. Sela spillede ok, men Roddick var virkelig tynd fra baglinien. Han formåede endda at smide andet sæt til trods for en sætbold i egen serv. Det ligner ikke Roddick, og han skal flere gear op i alle afdelinger, hvis han om skal konkurrere med Federer og Nadal.

Murray har skuffet mig meget på det seneste, men når ret skal være ret, så spillede han faktisk et ok French Open, hvor han bare endte med at møde for hård modstand i form af Berdych. Murray er blevet single og har efterfulgende erklæret sig tennistræt, men det skulle være et overstået kapitel nu.

Således var det tydeligt at se en mere og mere motiveret skotte igennem grussæsonen, men helt i top nåede han aldrig. Hvis ikke Wimbledon kan få al gejst og glæde frem i ham, så er der ganske enkelt intet i tennisbranchen, der kan.

Det britiske publikum støtter ham massivt og var det ikke for Englands deltagelse ved VM i Sydafrika, så ville de britiske medier tildele ham langt størstedelen af spaltepladsen på sportssiderne. Han forsøgte at forsvare sin titel i Queens, men endte med at tabe til Mardy Fish, så noget kunne tyde på, at niveauet endnu ikke er helt dér, hvor det burde være.

Han er dog mentalt stærk, og kommer han til at ride på en britisk bølge i fællesskab med tilskuerne, så kan han såmænd sagtens være farlig for de fleste, men hvordan han skal kunne slå Federer, ved jeg ikke.

Hewitt tager jeg udelukkende med, fordi han lige har slået Federer i Halle. Det er grundlæggende en fuldstændig uhørt præstation, for Federer VIL vinde Halle, og reelt set har han nærmest taget patent på at løfte sejrstrofæet i den tyske græsturnering. Ikke desto mindre snuppede Hewitt trofæet i år, og så må han ganske enkelt være i storform på underlaget.

Han har fået en stor del af sin tennisopdragelse på græs, han har vundet Wimbledon før, han er mentalt stærk, han var i kvartfinalen sidste år, hvor han tabte knebent til en meget stærk Roddick og han elsker det flade kontraspil.

Han er dog afhængig af en god lodtrækning, for er uheldet ude, så risikerer han at løbe ind i Federer i 3. eller 4. runde, og det tror jeg trods alt er for stor en mundfuld i bedst af fem sæt på Wimbledons baner. Udover Federer tror jeg dog, han kan slå dem alle, så det kan ende med at blive rigtig godt med den australske entusiast i år.

Dem tror jeg ikke på

Söderling har slet ikke spillet opvarmningsturneringer på græs, og selv om han har brugbare kompetencer på underlaget, så tvivler jeg på, det kan bringe ham langt. Får han en god lodtrækning kan han selvfølgelig sagtens nå i kvartfinalen, men jeg tror umiddelbart, han ryger ud, så snart han møder en på papiret bedre spiller end ham selv. Serven kan ikke gøre arbejdet alene, og som jeg ser Söderlings forhåndssving, så er det simpelthen for stort til det hurtige tempo på græsset.

Djokovic irriterer mig for tiden. Han har et kæmpe talent, og han arbejder egentlig også hårdt med det hele, men alligevel præsterer han bare absolut intet resultatmæssigt. Problemer med serven har ødelagt meget for ham, og det er ved at være længe siden, han har slået nogle af kollegerne fra top 10.

Wawrinka spillede en challenger på grus i Lugano, mens alle andre favoritter faldt som fluer i Queens og Halle. En underlag opladning, men han må jo mene, at han kan nå omstillingen på kortere tid end de andre. Han spillede en fremragende kamp mod Murray sidste år, og rammer han sit højeste niveau, er han bestemt konkurrencedygtig med de bedste i verden. Notoriske problemer i Grand Slam-sammenhæng gør dog, at jeg sammenholdt med den mærkelige opladning anser stor succes for Wawrinka som temmelig usandsynligt.

Odds

Federer @ 2,50 hos Sportingbet og William Hill

Nadal @ 3,70 hos Unibet*

Roddick @ 15,00 hos Sportingbet

Murray @ 11,00 hos 10Bet

Hewitt @ 41,00 hos Sportingbet

Værdimæssigt synes jeg der er mest at hente i bets på Roddick og Hewitt. Jeg ved ikke, hvor sandsynligt det er, at en af dem ligefrem skulle kunne vinde turneringen, men der skulle gerne være mulighed for med fortjeneste at handle sit bet ud i løbet af den anden turneringsuge.