Stil dig selv spørgsmålet: ”hvem er verdens bedste fodboldspiller?”, og det er næsten lige så sikkert som regn i den danske sommer, at navnene Cristiano Ronaldo og Lionel Messi er blandt de første, der dukker op.

Spørg så dig selv hvordan det ville være at overvære et verdensmesterskab i fodbold uden deltagelse af verdens bedste spillere.

Trist? Tomt? Fattigt? Eller i det mindste bare lidt underligt?

Svaret får vi måske næste sommer, for efterhånden er chancen – eller risikoen – for, at hverken Cristiano Ronaldos Portugal eller Lionel Messis Argentina er med, når slutrunden i Sydafrika fløjtes i gang, tiltagende realistisk.

Også trist for kvinderne
Danmarks 1-1-resultat mod Portugal har gjort vejen til VM mere end almindeligt kringlet og hård for Portugal og dermed Cristiano Ronaldo, der har overtaget David Beckhams rolle som fodboldens absolutte playboy og modeikon.

Ganske som sin engelske forgænger deler Cristiano Ronaldo vandene, men kun de allermest formørkede fanatikere vil påstå, at offensivspilleren ikke er en gave til selve fodboldspillet inde på banen, når han har sine gode dage og udfordrer sine modspillere med en frækhed, kun få spillere besidder.

Og mandlige fodboldelskere verden over vil måske få sværere ved at overbevise deres kvindelige modparter om slutrundens relevans, hvis Ronaldo skulle være fraværende!

Mindre poppet er hypen omkring Lionel Messi, som dog ikke lader sidste års portugisiske vinder af FIFA World Player of the Year noget tilbage at ønske hvad angår evner inde på banen.

For mens den lille argentiner virker en smule kejtet og voldsomt genert uden for banen, er han som oftest en yndefuld fryd af følge i kampene, hvor han i glimt nærmest synes at ignorere de gængse fysiske love og befinde sig i en anden atmosfære end sine med- og modspillere.

Cech, Zlatan og Eto’o også i fare
Messis fortræffeligheder til trods tabte Argentina med 1-3 hjemme til Brasilien i weekenden, og dermed bliver de sidste tre kampe i VM-kvalifikationen en sand gyser for argentinerne, som dog stadig har afgørelsen i egne hænder.

Det samme kan man ikke sige om Portugal, som primært kæmper med Ungarn og Sverige om at snuppe en billet til slutrunden i Sydafrika. Det vil kræve både held og sejre i de sidste tre kampe, som står mod Ungarn hjemme og ude inden man lukker programmet med en hjemmekamp mod Malta.

Og i øvrigt: Skulle Portugal klare skærene, vil fodboldverdenen formentligt gå VM-glip af en anden superstjerne i form af svenske Zlatan Ibrahimovic, mens det heller ikke ser for godt ud for Tjekkiet, der råder over en af klodens bedste keepere i Petr Cech, eller Cameroun, der har Samuel Eto’o blandt profilerne.

Idol og faderskikkelse som skurke
Det er naturligvis ikke muligt at afvikle et verdensmesterskab uden, at visse superstjerner mangler. Og der er ingen grund til at ønske sig tilstande, hvor alting var givet på forhånd og alene et navn var nok til at åbne kommende slutrunders døre.

Ikke desto mindre vil det være ærgerligt, hvis de to fodboldtroldmænd fra henholdsvis Portugal og Argentina ikke kommer med til sommerens absolutte fodboldmæssige højdepunkt.

”Lille Maradona” er et af Lionel Messis kælenavne, og ironien er til at få øje på, hvis netop argentinsk fodbolds største spiller gennem tiderne Diego Maradona – nu landstræner - skal være en medvirkende årsag til at spænde ben for Messis deltagelse ved VM, efter en skade nær havde kostet hans medvirken i 2006.

Samme groteske skæbne kan overgå Cristiano Ronaldo, hvis faderskikkelse fra tiden i Manchester United, Carlos Queiroz, nu ser ud til at skulle være den skurk, der forfejler at kvalificere Portugal til en slutrunde for første gang siden 1998.

Arrogance eller dårlig hukommelse?
”Man kan ikke forestille sig et verdensmesterskab uden Portugal,” lød det fra Chelsea-backen José Bosingwa op til kampen mod Danmark i en udtalelse, der emmer af en enorm selvsikkerhed eller bare tjener som bevis på, at 27-årige Bosingwa ikke husker ret godt, da portugiserne ikke deltog i et eneste VM op igennem 1990’erne.

Kan man forestille sig et verdensmesterskab uden to af verdens bedste spillere?

Tjah, man kan lige så godt begynde at lege med tanken, for i øjeblikket ser det ud som om, at det scenario meget vel kunne komme til at udspille sig næste sommer.