Kan man svømme på en tennisbane?

Ja da, det bliver i hvert fald bevist ved VM i svømning som afholdes i perioden 25. marts til 1. april i Melbourne, Australien. Forklaringen er den at stævnet holdes i Rod Laver Arena som bl.a. også er hjemsted for Australian Open i tennis. For at undgå at skulle bygge et stort svømmestadion har man hidkaldt et midlertidigt svømmebassin fra Spanien som så er samlet på gulvet inde på centre court omgivet af ca. 11.500 tilskuerpladser – det kan man vist kalde en multiarena...

I starten af marts gik snakken på at der skulle være et hul i det nyopførte bassin. Om der var noget om snakken eller om det var ondsindede rygter vides ikke, men formanden for organisationskomiteen har været på banen efterfølgende og slået fast at bassinet er klar til åbningsceremonien.

Svømning som spilmulighed

De som fulgte med i mine svømmetips under kortbane EM i december, oplevede at der var meget kort tid fra spilforslagene lå der, til at man var fremme ved spilstop. De forskellige spilmuligheder blev lagt ud meget sent af bookmakerne, og det gjorde arbejdet med at udarbejde nogle analyser vanskeligt.

Til dette VM bør spillemulighederne blive væsentlig bedre da de fleste bookmakere kan forventes at udbyde svømning. Ved VM i 2005 blev en del spil lagt ud inden indledende heat, mens andre først blev offentliggjort når semifinalerne var svømmet. Denne forskel kan have en betydning i de tilfælde hvor en svømmer som forventes at kvalificere sig til finalen eller er kandidat til at vinde medaljer, kikser i semifinalen og ikke kommer videre.

De mest interessante spil plejer at være H2H som Expekt * , Unibet * og måske også Bwin * vil udbyde. Vinderspil giver sjældent nogle gode odds, medmindre at bookmakerne ikke har spottet at favoritterne er ved at falde ned af tronen.

Hvis man ikke kender til svømmernes styrkeforhold når man skal vurdere et spil, er et godt redskab at bruge de verdensranglister som løbende opdateres på www.swimnnews.com

Her kan man vælge om ranglisten skal baseres på kort- eller langbane samt hvilket årstal det skal handle om. Hvis man kigger på ranglisten for 2007 skal man dog være opmærksom på at mange af svømmerne ikke har været i aktion i deres bedste løb, og slet ikke i en toptunet udgave. For at få det fulde billede af niveauet er det derfor nødvendigt både at kigge på listerne for 2006 og 2007.

Alle er velkomne til at kontakte mig på mail [email protected] med kommentarer eller spilforslag på svømning eller man kan poste en tråd i forum – så vil jeg se på sagen hurtigst muligt.

Svømmetip vil blive lagt på denne side (hvor man i øvrigt kan skrive sig på en mailingliste, så man får et praj, når nye tip er lagt ud): http://www.betxpert.com/ekspert/svomning/

Et skridt på vejen mod OL 2008

Udover muligheden for at vinde VM-medaljer, bruges dette stævne i høj grad som optakt til OL i 2008. Alt hvad der kan kravle og gå af svømmere er med ved stævnet, og det er kun dem som enten er skadet eller ikke har kvalificeret sig ved hjemlandenes udtagelsesstævner, som ikke er med. 2006 blev af nogen af svømmerne brugt som et mellemår hvor der ikke var VM på langbane eller OL. Der var godt nok stævner som Commonwealth Games, Pan Pacific Games og EM på langbane, men de tæller altså lavere end VM og OL.

Store forventninger

Denne fokusering på både VM og OL gør at der ved flere af stævnets discipliner kan forventes et niveau som overgår alt hvad der hidtil er set. Det drejer sig bl.a. om:

- 1500 fri for herrer. Her er drømmegrænsen 15.00.00, og der er mulighed for at alle 8 finaledeltagere kan komme under den tid.
- 100 rygcrawl for herrer. 6 svømmere møder op med en personlig rekord som er hurtigere end 54 sekunder.
- 100 fri for damer. 6 svømmere møder op med en personlig rekord som er hurtigere end 54 sekunder.

For både 100 rygcrawl for herrer og 100 fri for damer gælder det, at en tid på under 54 sekunder normalt er rigeligt til en medalje ved VM og OL.

Hva´ med Kina?

Som vært for OL 2008 er det ventet at Kina vil gøre en stor indsats for at være med fremme når medaljerne bliver uddelt i Beijing. Som optakt til dette, har Kina udtaget den største trup af alle nationer til VM i svømning med hele 45 aktive – 2 flere end Australien og USA.

Umiddelbart kan de kinesiske svømmere ikke måle sig med deres kolleger fra hverken Australien og USA men det er imødeset med spænding hvad der bliver budt på af resultater. Efter at kinesisk svømning røg ind i en stribe dopingsager i 1990´erne, er man stort set startet forfra med at udvikle nye talenter – og det skulle være uden brug af forbudte midler.

Hvem vinder guld?

Svømning er i mange tilfælde favoritternes sport, så når man kigger på hele løbsprogrammet kan man formentlig gætte hvem der vinder de fleste af guldmedaljerne.

Her er nogle bud:

Mænd

Michael Phelps, USA
Kongen af herresvømning, både fordi han sætter verdensrekorder nogenlunde efter behag og fordi han kan svømme de fleste discipliner og distancer. Han deltager i (taget fra den officielle udtagelsesliste):
100 og 200 meter butterfly, 200 og 400 meter medley, 200 meter fri samt holdkapper.

Grant Hackett, Australien
Hvis Phelps er kongen, er Hackett nr. 2 i hierarkiet. Hackett er den svømmer som har vundet flest VM medaljer i historien og er specialist i de mellemlange og lange crawlløb. Han deltager i 200, 400, 800 og 1500 fri samt holdkapper, og specielt 1500 fri er normalt hans ejendom.

Pieter VD Hoogenband, Holland
Dobbelt olympisk mester og verdensrekordholder på 100 meter fri, men han har endnu ikke vundet nogen VM guldmedalje. Er tidligere verdensrekordholder på 200 meter fri, men er nu nede som nr. 2 i verden efter at Ian Thorpe satte den gældende rekord fra 2001. Hoogenbands primære løb vil være 100 og 200 meter fri, og måske deltager han også i 50 meter fri og 50 meter butterfly.

Kvinder

Laure Manadou, Frankrig
Har planlagt et hårdt program ved VM med 200, 400, 800, 1500 meter fri, 50, 100 meter rygcrawl, 200 meter medley samt holdkapper. Manadou har verdensrekorden på 400 meter fri og har vundet EM, VM og OL guld på distancen. Hun vinder ikke guld i samtlige løb hun deltager i, men det kan godt blive til mange medaljer.

Leisel Jones, Australien
Er den absolut bedste brystsvømmer i øjeblikket på både 100 og 200 meter. Har verdensrekorden på begge distancer og er klart bedre end de næstbedste. Hvis hun undgår sygdom og skader frem mod stævnet bør Australien have to sikre guldmedaljer her. Kan ydermere vinde guld på 50 meter brystsvømning da verdensrekordholderen Jade Edmistone, Australien, ikke kvalificerede sig til VM ved de nationale udtagelsesmesterskaber.

Lisbeth Lenton, Australien
Vandt 50 meter fri ved sidste VM og havde stævnets hurtigste tid på 200 meter fri – desværre rakte det ikke til nogen individuel medalje da hun ikke var udtaget i hverken 100 eller 200 fri. Denne gang stiller hun formentlig op i 50, 100, 200 meter fri, 100 meter butterfly samt holdkapper. Lenton satte i 2006 ny verdensrekord på 100 meter butterfly på kortbane så hun står med gode muligheder for at komme hjem med en håndfuld medaljer.

Stævne-detaljer

For dem der ikke kender til hvordan et svømmemesterskab afvikles, kommer her nogle forklaringer:

Indledende heats
Svømmes om formiddagen, lokal tid. Her kæmpes der om at komme i enten en semifinale eller finale.

Semifinaler og finaler
Der svømmes semifinaler i følgende løb: 50 + 100 + 200 meter i alle discipliner. 400 + 800 + 1500 + alle holdkapper springer semifinalerne over og går direkte til finalen.
Som eksempel kan man tage 100 meter brystsvømning for herrer hvor der svømmes indledende heats søndag d. 25. om formiddagen. Der svømmes semifinaler samme aften mens finalen svømmes mandag aften d. 26. 400 meter fri for damer svømmes i stedet med indledende heats d. 25. om formiddagen mens finalen allerede svømmes samme aften.

Holdkapper
Det er meget forskelligt hvilken taktik de enkelte lande anvender mht. hvem der skal svømme indledende heats og hvem som svømmer et eventuelt finaleløb. Det er tilladt at udskifte alle fire svømmere undervejs, men gør man det skal man være sikker på at formiddagens hold er stærkt nok til at kvalificere sig til finalen.
De større nationer har 1-3 svømmere som er sikre deltagere i et finaleløb, mens de resterende pladser skal besættes af svømmere som skal give den gas i de indledende heat.
4x100 medley adskiller sig fra de øvrige holdkapper ved at der skal svømmes om alle pladser. På listen over de amerikanske udtagelser til VM står der f.eks. ikke noget om 4x100 medley, men det er fordi svømmerne skal konkurrere under stævnet om at komme på holdet.

TV-transmission fra stævnet

Alle tidspunkter er DK-tid

Eurosport sender dagligt finaleafsnittene live i tidsrummet 11.00-13.00, undtagen søndag d. 25/3 hvor der ikke er live transmission. De indledende heats bliver ligeledes vist live alle dage i tidsrummet 03.00-05.00, ikke det bedste tidspunkt på dagen set med danske øjne.

Svensk TV viser et sammenkog af finalesnittene hver dag i 30-60 min i et tidsrum mellem 16 og 20.

Tysk TV har jeg ikke undersøgt, men de sender utvivlsomt også fra stævnet.

Links

Stævneprogram, resultater og live-timing:
http://www.omegatiming.com/swimming/racearchives/2007/melbourne2007/index.htm
http://melbourne2007.com.au/_content/document/00000118-src.pdf

Officiel hjemmeside for stævnet:
http://www.melbourne2007.com.au/

FINA´s hjemmeside (FINA = Det internationale svømmeforbund):
http://fina.org/events/WC/Melbourne_2007/index.php

Info om deltagere, analyser m.m.:
http://oldssf.simforbundet.se/simmning/tavling/mtavling/referat/vmlc07/simreferat.htm
http://www.eurosport.com/swimming/
http://www.swimnews.com/
http://www.insweep.com/
http://news.bbc.co.uk/sport2/hi/other_sports/swimming/default.stm

Ranglister:
http://www.swimnews.com/Ranking.html