VM i svømning på langbane afholdes i Shanghai 24.-31. juli. Læs optakten (der bl.a. kigger på de danske deltagere) og hold øje med eksperttips...

VM-stævnet er interessant fordi det rangerer som det næststørste efter OL, og samtidig er stævnet i år optakt til næste sommers OL i London. Alle som planlægger at gøre en indsats ved OL er at finde ved dette VM, så man kan betragte VM som en generalprøve for hvor stjernerne er i forhold til hinanden samt hvilke lande som er i fremgang eller det modsatte.

Odds og tips

Jeg kan ikke give nogen garantier for hvor mange tips der kommer til dette VM; det afhænger i høj grad af om bookmakerne kommer med odds (det skal også med at undertegnedes hustru har fødsels-termin onsdag d. 27.; det KAN betyde afbrydelse af tip-leverancen, odds eller ej).

Således kneb det gevaldigt med bookmakernes odds-villighed ved sidste års kortbane-EM og -VM.

Et positivt tegn er dog at der ved vandpolo, som også er en del af hele VM-arrangementet i Shanghai, har været mange spilmuligheder hos en række bookmakere. Da de egentlige svømmekonkurrencer er en større begivenhed end vandpolo håber jeg på at der kommer en pæn portion spil at vælge imellem, og måske også livebet.

Efter de indledende heats er overstået, går der typisk 1-2 timer inden odds bliver frigivet, og det betyder at spil til finaleafsnit vil være åbne i tidsrummet fra 8-9 tiden om morgenen og indtil finalerne starter kl. 12, dansk tid.

Hold øje med tips på denne side (skriv dig evt på mailinglisten - så du får et praj når nye tips lægges på - ved at klikke på brev-symbolet under "Ekspert Profil"):

http://betxpert.com/ekspert/anders-jensen

Hvad kan værtsnationen?

Kina har længe været med fremme i international svømning på kvindesiden. Ved VM i 2009 blev det til to guld i 4x200 fri og 4x100 holdmedley + en række medaljer i de individuelle discipliner, men det har knebet for herrerne at blande sig i medaljekampen.

I 2009 blev det til en enkelt VM-guldmedalje i 800 fri, men det kan blive til flere denne gang. Yang Sun fører lige nu verdensranglisten i 200, 400, 800 og 1500 fri, men deltager ikke i 200 fri til VM. Det vil dog overraske mig hvis han vinder alle tre konkurrencer ved VM, men 1-2 guld er ikke urealistisk.

Samtidig er der flere andre talenter blandt herrerne udover Yang Sun, og hvis man ser på ranglisten i 200 fri og sammenligner landenes fire bedste svømmere med tanke på 4x200 fri ligger Kina helt i top sammen med Tyskland foran Rusland og Australien.

USA i svømmekrise eller vildledende ranglister?

Når man kigger ranglisterne igennem kan man godt få det indtryk at USA hænger i bremsen i forhold til de øvrige nationer. I samtlige fri-løb for herrer (50-100-200-400-800-1500) har USA kun én top-ti placering og det er Michael Phelps med en sjetteplads i 200 fri.

Det er helt uhørt, men forklaringen skal findes i at USA har udtaget holdet til VM, og der ikke er afholdt et kvalifikationsstævne hvor man kæmper om billetterne.

Hvis man sammenligner med nationer som Frankrig, Australien og Rusland, hvor der har været kvalifikationsstævner, har der i herrernes 100 fri været kamp om de to individuelle pladser som hver nation må stille med til VM, hvilket tydeligt kan aflæses på ranglisterne.

I Frankrig er der 28/100-dele mellem nr. 1 og 4, Australien 43/100 og Rusland 26/100, og alle tre nationer har minimum fire svømmere med i top 25. I det franske tilfælde betød det endda at den olympiske mester Alain Bernard kun blev nummer fire, og han får derfor ikke mulighed for at svømme distancen individuelt til VM.

Konklusionen på hvor retvisende ranglisterne er, må derfor være at man som læser er tvunget til at undersøge om de store nationer har deltaget i betydende stævner og dermed opnået resultater som kan aflæses på en rangliste.

Holland klar til at gentage succesen

Man skal holde sig til det man er god til, er der nogen der siger. Det har Holland taget til sig og de stiller op til VM med deres perlerække af sprintere på kvindesiden som tidligere har sikret OL- og VM-guld på 4x100 fri. Ved EM i 2010 måtte Holland tage til takke med en sjetteplads på samme distance, men der var også tre udskiftninger i forhold til OL og VM.

Femke Heemskerk fører aktuelt ranglisten på 100 fri, og i aktuel storform kan hun sammen med resten af holdet svømme endnu en guldmedalje i 4x100 fri hjem til Holland. Australien og USA er dog også gode bud på en guldmedalje, med Kina som outsider.

Dopet eller ej

Lige her inden VM går i gang, er der en sag kørende ved den internationale sportsdomstol (CAS) vedrørende tre brasilianske svømmere som blev testet positive ved et kvalifikationsstævne til VM i maj måned.

Selve dopingstoffet er en sløringspræparat á la det som cykelrytteren Contador har stiftet bekendtskab med, og det skulle være indtaget ved i forbindelse med et kosttilskud, uden svømmernes vidende.

De positive prøver har betydet at to af svømmerne har mistet deres billetter til VM og alle har modtaget en advarsel og to måneders startforbud, som netop udløber lige inden VM starter.

Den regerende verdens- og olympiske mester på 50 meter fri, Cesar Cielo, er den sidste og mest prominente af de tre svømmere som er indblandet i sagen, og han har fået lov til at stille op ved VM da han allerede var kvalificeret til VM inden det famøse stævne i maj.

Det er den aktives eget ansvar at sikre sig at der ikke findes forbudte stoffer i det man indtager, og afgørelsen om en advarsel + begrænset startforbud er blevet anket til CAS af det internationale svømmeforbund FINA. Sagen bliver behandlet d. 20. juli og der er lovet en afgørelse fredag d. 22., altså to dage inden VM starter. Først da ved vi med sikkerhed om Cielo får lov til at stille til start.

FINA har i øvrigt opfordret alle deltagere ved VM til kun at spise på specielt udpegede restauranter og hoteller for at undgå risiko for at indtage fødevarer som indeholder forbudte stoffer. Det australske hold går endnu længere end det, da de kun spiser kød som de selv fået transporteret fra hjemlandet til Shanghai.

De danske deltagere

Danmark stiller op med den hårde kerne i Shanghai som består af 5 kvinder og 1 mand. Der var desværre ikke flere som klarede kravtiderne til mesterskabet, og det er ærgerligt da VM er den første mulighed for de danske svømmere til at kvalificere sig til OL.

Så må vi i stedet glæde os over at danskerne har mulighed for at blande sig i topstriden i en række forskellige discipliner:

Lotte Friis skal forsvare 1 guld (800 fri) og 1 sølv (1500 fri) fra VM i 2009. Om det bliver samme høst denne gang, må tiden vise, men da der ikke nogen af hendes konkurrenter som har forbedret sig mærkbart, er alt muligt.

Jeanette Ottesen, Rikke Møller Pedersen og Mads Glæsner skal alle forsøge at svømme sig i finaler som deres mest realistiske mål. Jeanette (100 fri + 100 fly), Rikke (100 + 200 bryst) og Mads (400 fri).

Jeanettes bedste løb, 50 fly hvor hun er nr. 4 på verdensranglisten, er ikke på OL-programmet. Hvis muligheden viser sig vil hun naturligvis gå efter en medalje men det må samtidig ikke fjerne fokus på at hun skal opnå OL-krav, men vi krydser fingre for at hun klarer begge dele.

Pernille Blume og Mie Nielsen er begge debutanter til et internationalt seniormesterskab og det bliver spændende at følge om de kan fortsætte deres fremgang. Pernille har allerede vist forrygende fremgang i denne sæson og hvis hun endnu en gang kan forbedre sig på 100 fri har hun mulighed for en plads i semifinalen.

Mie har netop vundet 2 guld, 1 sølv og 1 bronze ved EM for juniorer, og nu skal hun så kæmpe mod seniorsvømmere. Det vigtigste løb bliver 4x100 holdmedley hvor Mie skal forsøge at være med til at kvalificere holdet til OL, hvilket kræver en 12.-plads ved VM – og det er bestemt en mulighed.