Dette er en optakt til sidste VM i Dart. Den nye optakt til VM i Dart 2018 kan læses her
 
Det er tid for årets største begivenhed for alle dartelskere - VM i dart. Verdens allerbedste dartspillere dyster om den ærefulde titel, hvor hollænderen Michael van Gerwen er storfavorit til at vinde titlen. BetXperts uofficielle dartekspert Johnny Kirk har kastet sit blik over turneringen og præsenterer dig her for de bedste spillere, de frække outsidere og de gode odds.  
 
Årets store dartbegivenhed, World Darts Championship i Alexandra Palace i London, afvikles fra 15. december til 2. januar, hvor der igen spilles om det flotte Sid Waddel-trofæ og en rekordstor præmiesum på £1,65 million.
 
Der er 72 deltagere, hvoraf 16 spillere fra alle verdensdele skal spille kvalifikation for at komme med ind i hovedturneringen med 64 deltagere. Desværre ikke med dansk deltagelse i år. Skandinavien bliver i stedet repræsenteret ved Kim Viljanen, Finland, og Magnus Caris, Sverige.
 
Fantastiske Michael van Gerwen, som har taget rekordmange turneringssejre i 2016 - 25 stk. i alt, hungrer efter at tage titlen igen. Efter to år, hvor dartfænomenet har måttet forlade VM tomhændet, skal dette være året, hvor MVG for anden gang vinder dartsportens mest prestigefulde trofæ. 
Michael van Gerwens største konkurrent er uden tvivl skotten Gary Anderson, der har vundet de to sidste VM, men der er en del seriøse kandidater ud over disse to rivaler.
 
Det er endnu for tidligt at afskrive den 16-dobbelte verdensmester Phil Taylor, og især spillere som Peter Wright og Raymond van Barneveld har vist stærk form på det seneste.
 

Favoritter: Ingen over van Gerwen

Michael van Gerwen, "Mighty Mike"

Den 27-årige hollænder sidder simpelthen på de store Major-titler med undtagelse af den allerstørste - nemlig VM. 25 titler har van Gerwen vundet i år, og det har ingen anden spiller nogensinde formået på et år.

Det vil kræve en kæmpe præstation at slå Michael van Gerwen ud af turneringen i år, men vi så Raymond van Barneveld gøre det sidste år. van Gerwen er klar favorit, men der er ikke værdi i odds 1,66 efter min mening.

Gary Anderson, "The Flying Scotsman"

Der er ingen tvivl om, at Gary Anderson lige nu er i fuld gang med at forberede sig på at hjemtage VM-titlen for tredje år i træk. Han har nu haft nogle turneringer til at vænne sig til at spille med briller.

På vejen til titlen sidste år lavede han en ni-darter i semifinalen mod Jelle Klaasen. Selvom han måske ikke kan gentage det i år, må han sammen med Michael van Gerwen være den mest seriøse bejler til titlen. De to er i hver sin turneringshalvdel, så det kan blive sent i turneringen, at de tørner sammen.

 

Phil Taylor, "The Power"

16-dobbelt verdensmester. Indtil han lægger pilene endelig på hylden, tror jeg, han vil være en seriøs udfordrer i alle turneringer.

Han scorer stadig rigtig tungt, og der er ikke tvivl om, at VM-formatet med lange kampe passer ham fortrinligt.

 

Outsidere: Barneveld har ramt topformen

Peter Wright, "Snakebite"

Peter Wright er strøget forbi Phil Taylor på verdensranglisten og er nu nummer 3. Han har nået semifinaler og finaler i flere af årets store turneringer, og ofte er det sluttet for ham, når han har mødt Michael van Gerwen.

Spørgsmålet er, om det skal lykkes for ham at få det store gennembrud. Personligt tror jeg efterhånden kun, det er Gary Anderson, Phil Taylor eller Raymond van Barneveld, der virkelig kan true Michael van Gerwen.

Adrian Lewis, "Jackpot"

Odds 34 kan se fristende ud på sidste års finalist og den dobbelte verdensmester fra 2011 og 2012. Men når det er sagt, så er det altså en svær rute, han har mod finalen, hvor han i sin halvdel kan ramle ind i spillere som Michael van Gerwen, Phil Taylor og Raymond van Barneveld.

Adrian Lewis har spillet flot på det seneste, men har alligevel på mærkværdig vis tabt og røget tidligt ud i turneringerne. Sæt-formatet som spilles ved VM passer ham godt, men han kan godt være ramt en smule på selvtilliden.

Raymond van Barneveld, "Barney"

De seneste turneringer har "Barney" vist flot form, og det kunne godt kulminere her ved VM. Han er en mester til at sætte sig op til de helt store turneringer. Han virker især til at have fuld fokus, når han er oppe imod Michael van Gerwen.

Dave Chisnall, "Chizzy"

Dave Chisnall burde nok også nævnes som en seriøs udfordrer. Ligesom Peter Wright har han det dog også svært mod Michael van Gerwen. Hvis han kan undgå ham, vil hans tunge score måske kunne bane vejen for ham til hans første Major-titel.

Hold øje med: Corey Cadby (Australien)

Den nykårede World Youth Champion giver odds 201 og er først trådt frem på dartscenen i 2016 i Australien. Her lagde han ud med at vinde syv turneringer.
 
Hvis han kommer igennem kvalifikationen, er han fuldstændig uimponeret af, hvilken modstander han kommer op mod. Han spiller sit spil mod skiven og er som en fisk i vandet på dartscenen. 
 
Alle spillere kan få nerver på i Ally Pally, og der er selvfølgelig ingen garanti for, at han kan være iskold hele vejen, men med det, vi har set hidtil, tyder det på, at han har det, der skal til. 
 
Hvis han kommer videre fra kvalifikationen, skal han op mod Joe Cullen i første runde.
 

Vinderodds på VM i dart 2017

Vinder af VM i dart 2017 Bedste odds Bookmaker
Michael van Gerwen 1,66
Bet365
Gary Anderson 7,50
NordicBet
Phil Taylor 10,00
Betsafe
Peter Wright 14,00
Danske Spil
Adrian Lewis 34,00
Bet365
Dave Chisnall 34,00
Unibet
James Wade 41,00
Unibet
Raymond van Barneveld  41,00
Unibet
Mensur Suljovic  67,00  Bet365

Format

Kvalifikationsrunde: Bedst af tre sæt, Ingen tie-break
Første runde: Bedst af fem sæt
Anden runde: Bedst af syv sæt
Tredie runde: Bedst af syv sæt
Kvartfinaler: Bedst af ni sæt
Semifinaler: Bedst af 11 sæt
Finale: Bedst af 13 sæt
 
Alle sæt er bedst af fem legs. 
 

Præmiepenge:

Der er rekordsum £1,65 million til fordeling.
£350.000 til vinderen.
 

Semifinaler

Michael van Gerwen v Raymond van Barneveld

Gary Anderson v Peter Wright