Vinter-OL starter officielt fredag den 4. februar. Her får du BetXperts optakt til vinterlegene, der er skrevet af Nicolai Kristensen, som er vores vintersportsekspert. 

De 24. olympiske vinterlege bliver afviklet i Beijing, Kina. Officielt starter mesterskaberne den 4. februar, men curling og ishockey tyvstarter fra den 2. februar. Det hele slutter den 20. februar, hvor 109 sæt medaljer er blevet fordelt. Corona kan blive en modspiller, men jeg vil ikke nævne den mere i min optakt, da den er umulig at regne med.

Jeg vil kigge på følgende sportsgrene: Nordisk kombineret, skihop, skiskydning, langrend og alpint.

Nordisk Kombineret

Her skal der deles tre sæt medaljer ud, og kvinderne har stadig ikke fået adgang til OL. Nicolai Kristensen tror på guld til norske Jarl Magnus Riiber i disciplinen "Normal bakke/10 kilometer".

Jarl Magnus Riiber vinder normal bakke: Odds 1,50 hos Bet365*

Nicolai Kristensen skriver følgende om Riiber: - Den helt store favorit er Jarl Magnus Riiber. Han har vundet alle syv World Cup-konkurrencer han har deltaget i. Han er både god i skihop og har en god spurt i langrend. Han har dog stået over flere konkurrencer i januar måned med en dårlig ryg. Riiber deltog i det norske mesterskab i skihop som opvarmning til OL, og her hentede han en sølvmedalje.

Andre kandidater

Johannes Lamparter har udnyttet Riibers pause ved at vinde tre ud af de seneste fire World Cup-konkurrencer inden OL. Han har sin store styrke i skihop, hvor han skal forsøge at skaffe sig et forspring til Riiber. Han vandt to guldmedaljer ved VM på hjemmebane sidste år.

Vinzenz Geiger har modsat Lamparter sin styrke i langrend, hvor han har en af de bedste afslutninger af alle. Han har vundet én World Cup-sejr i år. Hans problem kan blive, at han nogle gange springer for dårligt.

Tyskerne gjorde rent bord ved sidste OL, hvor de vandt alle tre guldmedaljer. Johannes Rydzek og Eric Frenzel var begge med i holdkonkurrencen, og vandt begge to guld i 2018. Især Rydzek har haft en dårlig sæson, hvor han har sprunget alt for kort. Frenzel har været på podiet, men mangler at vinde i denne sæson. Vinder han guld i Beijing, så vil det være tredje OL i træk.

Holdkonkurrencen bliver sikkert en kamp mellem Tyskland, Norge og Østrig, som er de tre store nationer i denne sportsgren.

Hvem vinder holdkonkurrencen i Nordisk Kombineret? Højeste odds Bookmaker
Norge 1,36
Tyskland 4,00
Østrig 8,50

Odds er senest opdateret onsdag den 26. januar klokken 14.28.

Skihop (Mænd)

Her skal der deles 3+1 sæt medaljer ud. Der er en mix-konkurrence, hvor der er to kvinder og to mænd på hvert hold. Det er en af de sportsgrene, som på forhånd er mest åben. Der har været otte forskellige vindere i 17 World Cup-konkurrencer i denne sæson. Det er en sportsgren, hvor vinden kan komme til at spille en afgørende rolle. I skihop er det en fordel med modvind, som giver størst opdrift for hopperen.

Karl Geiger har vundet fire gange i denne sæson. Han skuffede i firebakketurneringen, som var årets første højdepunkt, men ellers har han været stabil og med fremme i næsten alle konkurrencer.

Ryoyu Kobayashi har vundet seks gange i denne sæson. Han vandt også den samlede firebakketurnering, og han vil gå ind til OL som den største favorit.

Marius Lindvik har efter en dårlig sæsonstart vundet de to seneste World Cup-konkurrencer, han har deltaget i. Han har været nærkontakt til en smittet, og han stod over de seneste konkurrencer i Tyskland.

Halvor Egner Granerud var den bedste mand i sidste sæson, men har ikke helt levet op til det i år. Han har døjet med et dårligt knæ, men har trods alt vundet en sejr, og han er samlet nummer tre i World Cup.

Kamil Stoch, som er et af de største sportsnavne i Polen, har haft en elendig sæson. Han vandt OL-guld for fire år siden og har stået over konkurrencerne siden 1. januar. Han har forsøgt at træne sig tilbage i form.

Østrig har ikke haft nogen god sæson i skihop, men har alligevel vundet tre sejre til Hoerl, Kraft og Huber, men fælles for alle tre er, at de har været meget svingende i deres præstationer.

Skiskydning

Her skal der deles 11 sæt medaljer ud. Her kan Bø eller en anden vinde seks guldmedaljer, men det sker dog næppe. Der er ofte vind i Beijing, og det kan komme til at spille en afgørende rolle i skiskydningskonkurrencerne.

Kvinder:

Elvira Øberg har været den hurtigste i denne sæson i langrend. Skydningen har været mere svingende med 85 procent. Hun vil være en af favoritterne i alle konkurrencer, måske minus 15 km, hvor det koster et minut at skyde forbi.

Søster Hanna Øberg har skudt dårligt i denne sæson med 80 procent. Farten har været blandt de bedste i langrend, og hun vandt guld ved sidste OL. Hun vil være blandt favoritter hver gang hun stiller til start i OL.

Marte Olsbu Røiseland fører den samlede World Cup efter hun har vundet seks sejre i løbet af sæsonen. Hun har skudt bedre end nogensinde med sine 92 procent. Ved VM i 2020 vandt Røiseland syv medaljer i syv starter.

Dzinara Alimbekava har skudt bedre end nogensinde i denne sæson med 89 procent. Hun har ikke vundet, men er stort set med fremme hver gang.

Lisa Theresa Hauser havde et godt VM sidste år, hvor hun var i top-10 i alle discipliner. Hun har dog haft svært ved at finde farten i langrend i denne sæson.

Dorothea Wierer vandt den sidste konkurrencen inden OL, men selvom hun har været med i mange år, så mangler hun stadig sin første individuelle medalje til et OL. Hun skal skyde godt, for at det skal lykkes denne gang.

Justine Braisaz-Bouchet var den hurtigste kvinde i Antholz lige før OL. Hun vandt den ene konkurrence der. Det er skydningen, hvor hun er meget svingende med 76 procent. Skal Braisaz vinde en medalje, så skal skydningen være god.

Tiril Eckhoff har døjet med sygdom i sæsonen, og hun har været et godt stykke fra niveauet fra sidste sæson, hvor hun vandt 13 World Cup-sejre. Eckhoff skal oppe sig i skydningen fra de 79 procent, hun har ramt i denne sæson.

Skiskydning Kvinder - 15km individuel: Odds på vinderen Højeste odds Bookmaker
Hanna Öberg 7,00
Marte Olsbu Røiseland 8,00
Elvira Öberg 8,00

Odds er senest opdateret onsdag den 26. januar klokken 16.34. 

Mænd:

Quentin Fillon Maillet har været den bedste i denne sæson med fem World Cup-sejre. Han skyder godt og har fin fart i sine ski. Ved VM sidste år var han i top-6 i alle konkurrencer, men det blev blot til en bronzemedalje.

Emilien Jacquelin har haft en blandet sæson. Resultaterne var gode i starten af sæsonen, men han har døjet med psykiske problemer efter jul. På sit bedste er han den hurtigste skytte, og han kan være ekstrem hurtig i langrend.

Tarjei Bø er i gang med sin bedste sæson i mange år. Han deltager i sit fjerde OL, men mangler stadig sin første individuelle medalje. Han har leveret godt sæsonen igennem.

Sebastian Samuelsson har udviklet sin fart i langrend i denne sæson, hvor han har været blandt de hurtigste. Skydningen har ikke helt nået samme højder med 81 procent. Samuelsson skal skyde bedre end det, for at han skal lykkes ved OL.

Johannes Thingnes Bø har ikke haft nogen god sæson. Der har dog været fremgang at spore siden nytår. Han vandt guld ved sidste OL på 20 km. Han har ramt 85 procent i denne sæson, og han er en af dem, som har mulighed for at komme hjem med seks medaljer.

Der findes en masse outsidere, da skydningen kan ændre alt i denne disciplin. Lægreid skyder ofte godt, men kan mangle lidt fart i langrend. Loginov er meget op og ned. De dage det spiller for ham, der kan han vinde. Doll vandt den sidste konkurrence inden OL. Ponsiluoma, som vandt sprinten ved VM sidste år, har bare ramt 74 procent i denne sæson. Ved VM lykkedes det at skyde fejlfrit, og gør han det igen, kan han også vinde.

Langrend

Her skal deles 12 sæt medaljer ud, og flere vil kunne tage en del medaljer undervejs ved vinter-OL. Der er discipliner fra sprint til 50 km.

Kvinder:

Natalia Nepryaeva vandt Tour de Ski i år, men kunne efter OL godt stå uden individuelle medaljer. Hun er jævnt god til det meste, men ofte er der en eller flere, som er bedre end hende.

Ebba Andersson har chancer over 10, 15 og 30 kilometer ved OL. Problemet for hende kan hedde Therese Johaug. Ebba har gode medaljerchancer på alle tre distancer.

Jessie Diggins ligger samlet nummer tre i World Cuppen. Hun kan godt få det svært individuelt ved OL, da 10 kilometer fri ikke er på programmet i år.

Frida Karlsson har slået Johaug et par gange i denne sæson. Hun er den nye stjerne i kvindelangrend, men hun har ikke leveret gode resultater i højden. Det kan blive et problem, da OL afvikles i 1800 meters højde.

Therese Johaug er favorit til at blive OL-dronningen. Hun har gode vinderchancer på 10, 15 og 30 km i OL. 15 og 30 km er i massestart, og Johaugs eneste svaghed er spurten, så får hun ikke sat de andre af undervejs, så kan det blive svært at vinde.

Maja Dahlqvist er den store favorit i sprint. Hun har vundet de fire World Cup-konkurrencer, hun har stillet op i. Værste modbud kunne være Jonna Sundling, som var skadet i starten af sæsonen.

Mænd:

Johannes Klæbo kom hjem fra sidste OL med tre guldmedaljer. Det er slet ikke umuligt, at det kan blive bedre denne gang. Han er storfavorit i sprint samt de to stafetter, hvilket var de guldmedaljer, han vandt sidst. Klæbo er blevet meget bedre på længere distancer. Ved VM sidste år blev han disket fra guldet på 50 kilometeren.

Alexander Bolshunov har døjet med skader i denne sæson, og har ikke ramt sit topniveau endnu. Rammer han først det, så ser de andre nok kun ryggen af russeren, som vandt fire medaljer ved sidste OL. Han har sin styrke over de længere distancer. Bolshunovs største problem hedder Klæbo, da han skal sætte ham af først.

Iivo Niskanen har en god chance for at vinde guld over 15 kilometer klassisk, som er Niskanens eneste medaljechance individuelt i år. Han har vundet to World Cup-sejre på distancen i denne sæson.

Meget kommer til at handle om Rusland og Norge i langrend for mænd. De har 17 ud af de første 20 i den samlede World Cup-stilling. Bolshunov-Klæbo kunne blive en af de store dueller igennem hele OL, hvor Klæbo på forhånd er favoritten.

Alpint

Her skal deles 12 sæt medaljer ud, hvor der især hos kvinderne kan være en, som vinder rigtig mange medaljer undervejs.

Kvinder:

Mikaela Shiffrin er den store stjerne. Hun har vundet guld ved de to seneste vinterlege. I VM-sammenhæng har hun vundet medaljer i de ti seneste løb, hun har stillet op i. Shiffrin har flere chancer ved OL, hvor kombinationen må være den største. Storslalom og slalom er ligeledes to gode chancer.

Petra Vlhova har været suveræn i slalom i denne sæson, hvor hun har sin klart største chance. Vlhova er aldrig lykkedes ved OL, hvor en femteplads er det bedste resultat hidtil.

Sofia Goggia er den hurtigste i styrtløb, men hun styrtede i sidste konkurrencen inden OL, hvilket gør hende tvivlsom til OL.

Federica Brignone er blevet bedre i fartdisciplinerne, hvilket nok har kostet lidt i storslalom, hvor hun ellers tidligere var bedst. Brignone har medaljechance i alle discipliner minus slalom.

Sara Hector fører den samlede World Cup i storslalom, hvor hun har kørt nogle fantastiske omgange i løbet af sæsonen. Hun er Sveriges største medaljehåb i alpint.

Lara Gut-Behrami havde en fantastisk sæson sidste år, hvor hun vandt to VM-guldmedaljer. Hun har været ude med corona i denne sæson, hvilket har sat hende tilbage. Det er blevet til to World Cup-sejre, og det er nok i styrtløb og Super-G, hvor chancerne er størst.

Michelle Gisin stiller op i alle discipliner. Det er dog i slalom og især i kombination, hvor hun har de største chancer. Hun er forsvarende olympisk mester i kombination.

Mænd:

Marco Odermatt har været den bedste i denne sæson i storslalom. Han ligger nummer to i Super-G og fire i styrtløb. Han er det bedste bud på en, som kan vinde mere end en guldmedalje ved OL.

Aleksander Kilde Aamodt har to skud i bøssen til OL, og det er styrtløb og Super-G. Han fører i begge discipliner i World Cuppen, og han vil være favoritten i begge discipliner. Dog er de ofte tæt i alpint.

Matthias Mayer har også haft en god sæson. Han skal kæmpe med Kilde om de samme medaljer.

Beat Feuz vandt det sidste styrtløb i Kitzbühel, og det er også i styrtløb, at han har sin chance.

Alexis Pinturault er jævnt god flere steder, men dog uden at være bedst til noget. Kombinationen vil være hans bedste chance til OL.

Clement Noel har kun en chance i slalom, hvor han flere gange har været den hurtigste i løbet af sæsonen, men ofte er han kørt ud.

Henrik Kristoffersen har ligesom Noel kørt ud flere gange i år. Kristoffersen har dog også en chance i storslalom. Han har vundet medaljer ved de to seneste vinterlege.