Nogle usædvanlige oddsudsving i så eksotisk en liga som den græske håndboldrække har vakt undren. Men skjuler de vilde svingninger over noget fordækt, eller er det bare bookmakerne, som har vurderet kampene helt skævt?

Det er ikke hver dag, man hører om den bedste græske håndboldrække. Men nu har ligaen alligevel påkaldt sig en vis opmærksomhed, efter der er observeret nogle opsigtsvækkende oddsudsving inden for den seneste måned.

Tag fx kampen med Douka og Diomidis Argous fra 3. oktober. Her har den dansk-licenserede bookmaker Bet365* først sat odds 6 på Douka, inden de pludselig hæver oddset til 11 dagen inden opgøret. Herefter lukker stort set samtlige bookmakere helt ned for kampen. Meget overraskende vinder Douka med et enkelt mål.

Et andet interessant eksempel er fra 21. oktober, hvor odds på Loutraki startede i 1,65 i hjemmekampen mod Archelaos, men slutter i odds 1,0. Loutraki vinder kampen med 15 mål.

I alt har vi konstateret 12 tilfælde af kampe, hvor der er sket oddsudsving udover det normale i løbet af en måneds tid i den græske håndboldrække.

Var der tale om fodboldkampe, ville udsving af den karakter få alle alarmklokker til at ringe. Men nu er det jo ikke fodbold, men håndbold. Og så endda håndbold fra en nation som Grækenland, der ikke umiddelbart har traditioner inden for sporten.

Kan oddssætterne virkelig tage så meget fejl? Er der tale om, at indsatsgrænserne er så lave på kampene, at der ikke skal mange indskud til, før markedet flytter sig markant? Eller er der måske noget fordækt? Vi har forsøgt at få svar.

Billedtekst: Oversigt fra oddsportal.com over bookmakernes odds på kampen mellem Douka - Diomidis Argous. Som det ses på oversigten, så hæver Bet365* oddset fra 6 til 11 på én gang. De overstregede odds viser, at kampen til sidst blev suspenderet for spil.

Bet365*: Ingen kommentar

Det er særligt oddsene fra bookmakeren Bet365*, der bevæger sig så voldsomt. Det skyldes sandsynligvis, at de er først på markedet med oddsene, som andre bookmakere kan læne sig op af eller kopiere. Det er en meget almindelig procedure på mindre og knapt så eksponerede markeder.

Det gør selvfølgelig også, at Bet365* er mere udsat for store svingninger. Men er det virkelig muligt at tage så meget fejl som oddssætter - eller hvad skyldes de vilde svingninger? Vi har spurgt Bet365*, men de ønsker ikke at udtale sig. Vi ville også gerne have hørt hvorfor, at der blev lukket helt ned for odds i kampen mellem Douka - Diomidis Argous. 

Heller ikke hos ESSA, der som bookmakernes brancheorganisation indsamler og registrerer tilfælde af udsædvanlige spilmønstre, vil de gå ind i den specifikke sag. Generalsekretær Khalid Ali siger til BetXpert, at de kun udleverer specifikke detaljer, hvis der fx er tale om en officiel efterforskning. Dog kan vi holde øje med ESSAs kvartalsvise rapporter.

"Vi udsender hvert kvartal en rapport med statistik for alle indberettede sager af den art," oplyser Khalid Ali til BetXpert.

Spilekspert: Meget skæve odds

Steffen Dam, der er spilekspert hos BT og har mange års erfaring inden for betting, mener, at der sagtens blot kan være tale om sløve oddssættere.

I mange af kampene er det holdet, hvis odds er faldet markant, som ender med at tabe. Sådan vil det ikke være, hvis der var tale om aftalt spil.

"Her er det svært at påstå andet, end at der var nogen sportsbettere, som havde en anden holdning til kampen, som ikke matchede markedets. Intet tyder derfor på snyd," siger han.

Dog lugter opgøret mellem Loutraki - Archelaos alligevel lidt, mener Steffen Dam. Det var opgøret, hvor odds på Loutraki startede i 1,65, men sluttede i odds 1.

"Det er det eneste eksempel, hvor der for alvor virker til at være ugler i mosen," siger han.

Der kan dog godt være tale om, at oddssætterne blot har åbnet oddsene helt forkert.

"Nærlæser man stillingen, så ser man, at Archelaos er helt væk og har tabt samtlige seks kampe med minus 89 i målforskel, så at de fra start stod i 1,65 til at tabe til et af topholdene på udebane virker ved første øjekast helt skævt. Helt udelukke, at det bare var et totalt skæv startpris, kan man således ikke," siger Steffen Dam.

Ifølge ham er det ganske naturligt, at der sker meget store oddsudsving på mindre markeder.

 
"Generelt set ser man i sagens natur meget større oddsmoves i meget perifære markeder som græsk håndbold, hvor der også skal relativt lave beløb til - specielt hvis de kommer fra kloge spillere - til at rykke markedet markant," siger han.
 

Andre eksempler på hidsige oddsbevægelser

24/10 Filippos Beroias - AEK Athens 26-33
AEK Athen starter i 2,37 - ender i odds 5,75.

 

17/10 AEK Athens - H.A.N.TH 28-29
H.A.N.TH starter i 5,75, slutter i odds 10,0.

23/9 Dikeas - Diomidis Argous 19-21
Diomidis Argous starter i 1,28 og slutter i 1,80.


3/10 Dikeas - Foivos 30-24
Dikeas starter i 1,66, men slutter i 1,16.