At være professionel fodboldspiller i Danmark er ingen morsom beskæftigelse i disse dage. Landets dygtigste boldekvilibrister åbnede ballet i sidste weekend og i den kommende følger de næstbedste trop, men der er ikke meget der indbyder til pølser og pils på stadion i disse dage. Kong Vinter nægter at fjerne sin klamme hånd fra kongeriget og lade frøken Sommer kæle for os. Nuvel, bolden skal i spil, tacklingerne sættes ind og garnet skal blafre - kort sagt: folket skal underholdes! Det er mig en fornøjelse, at byde indenfor til en ny omgang Viasat Sport Division. Velkommen!

Horsens har gentaget sidste sæsons kunststykke og lagt afstand til konkurrenterne. Jyderne har et forspring på fire point og er en af efterårets succeshistorier.

I det hele taget indeholder årets liga flere succeshistorier: Oprykkerne fra Hellerup har været flyvende og har bragt sig op på en fjerdeplads. Brønshøj der jo reelt var rykket ned efter sæsonen 03/04, men som blev reddet på målstregen af økonomiske problemer i FC Nordjylland, var af mange dømt som en sikker nedrykker i denne sæson, men efter en lidt træg start fik man bragt sig på pæn afstand af nedrykning (Brønshøj ligger før forårssæsonen på en 11.plads og har 5 point ned til stregen). Imens kan på papiret gode hold som FC Fredericia og Skjold ikke være helt tilfredse med placeringer som nr. otte og ni. Helt skidt ser det ud for Ølstykke som på trods af en udmærket trup ligger og roder i bunden sammen med Dalum, Næstved og B93.

Efter denne korte opsummering er det tid til at give bud på, hvordan det hele vil spænde af de kommende måneder.

Oprykningskampen

I toppen ligger et trekløver med Horsens i spidsen efterfulgt af Frem og Sønderjyske. Herefter følger syv hold som tilsammen udgør det man kan kalde for midterholdene. Men selv om blot 6 point skiller HIK på tredjepladsen og AB på 10.pladsen, så er det blandt midterholdene reelt kun HIK, Køge og Vejle der stadig har mulighed for oprykning. Fremad Amager på syvendepladsen vil have mere end vanskeligt ved at hente de syv point holdet har til andenpladsen og i processen lægge fem hold bag sig.

Spørgsmålet er dog, om man ikke også kan afskrive HIK og Vejle. HIK har ganske enkelt overpræsteret. Holdet vil klare sig hæderligt og helt sikkert være at finde i den bedste halvdel, men true topholdene er ikke muligt for klubben som i øvrigt har mistet topscorer Andreas Bak og midtbanestrategen Rasmus Wullf i vinterens løb.

Vejle er en lidt anden historie. Trekantområdets flagskib har et ungt og talentfuldt hold som på sine bedste dage slår alle holdene i divisionen. Problemet er, at holdet er for ustabilt og forsvaret flagrende, hvorfor vejlensernes træner, Frank Andersen, har udtalt, at holdets fokus nu ligger på forsvaret. Vejle har potentiale til at beholde sin plads og måske også spille med om oprykning, men den manglende rutine vil i sidste ende gøre sig gældende.

Tilbage har vi fire klubber til at kæmpe om 2 oprykningspladser: Horsens, Frem, Sønderjyske og Køge. Og dermed kan det konstateres, at det hidtil er gået som præsten prædikede før sæsonstarten: Udover AB har ingen af de forventede tophold skuffet indtil videre. Et hurtigt gæt lyder på, at oprykningspladserne går til Sønderjyske og Køge.

Sønderjyske har fået tilgang af Henrik Hansen fra EFB, en midtbanespiller som aldrig fik chancen på esbjergensernes førstehold, men som nu skal udfolde sit talent i Sønderjyske, et talent som efter sigende skulle være stort. Desuden er Sønderjyske et fantastisk stærkt hold som efter min mening vil kunne klare sig i Superligaen.

Den anden oprykker tror jeg bliver Køge. Klubben har ansat en manager i briten Gregor Rioch som har givet holdet en helt ny stil. Spillestilen er nu langt mere defensiv, hvilket gav holdet mere stabilitet i slutningen af et lidt skuffende efterår. Rioch kan i foråret glæde sig over en række nye spillere: De to angribere Anders Jochumsen (Herfølge) og altid farlige Olcay Senoglu (B93) samt tre for mig temmelig ukendte briter. Spillere som manager Rioch har kendskab til og mon ikke der er et supertalent at finde iblandt de tre?

Med Horsens tror jeg, at vi vil se historien fra sidste sæson gentage sig - holdet vil ganske enkelt ikke kunne stå distancen. Holdet viste sidste sæson ringe mental styrke ved, at misse oprykning og dette karaktertræk vil sandsynligvis følge holdet.

Frem har et utroligt stærkt hold med en meget solid defensiv og effektivt angreb som spidskompetencer - at det alligevel ikke vil lykkedes for Frem begrunder jeg med, at holdet er en anelse for stereotypt og mange hold i foråret vil tilpasse deres taktik efter dette. Jeg tror, at Frem vil have svært ved at lukke op for bundholdenes forsvar, idet disse hold vil spille med ti mand bag bolden og Frem næppe har de kreative folk som er i stand til, at åbne hermetisk tætte forsvar. Dette vil resultere i mange uafgjorte kampe, hvori holdet på forhånd var udråbt til storfavorit.

Jeg anbefaler vinderspil på Sønderjyske og Køge til henholdsvis odds 4,5 ( Bet365 * ) og 9,0 (Bet24.com).

Nedrykningskampen

Som stillingen også viser, er det Dalum (7 point), Ølstykke (8), Næstved (11), B93 (11), Nykøbing FA (15) og Brønshøj (16) som skal kæmpe for at blive i divisionen. Reelt er risikoen, eller chancen om man vil, for, at NFA eller Brønshøj tager turen ned, meget lille - dette vil kræve et helt usædvanligt dårligt forår, og det vil næppe ske.

Erfaring fra tidligere gode sæsoner i 1. division samt skarpretteren Martin Lohse vil sikre NFA's eksistens.

Hvor jeg føler mig sikker på NFA har jeg mindre tiltro til Brønshøjs evner. I efteråret var holdet den evige underdog - dette kan de ikke længere drage fordel af. Samtidig føler truppen sig sandsynligvis (for) sikker på fortsat eksistens i divisionen grundet den pointmæssige ballast, og så kan foråret godt blive en ubehagelig oplevelse for hvepsene.

Men som udgangspunkt må vi formode, at det er Dalum, Ølstykke, Næstved og B93 som skal kæmpe for at undgå de tre pladser som medfører degradering. Efter min mening er der ingen tvivl:

Ølstykke klarer skærene. Klubben har lejet en mindre hær af unge, sultne folk, og det faktum krydret med, at truppen i forvejen var god, vil sikre et godt forår. Et element som adskiller Ølstykke fra de tre andre forhåndsfavoritter til nedrykning er, at klubben har taget truslen om nedrykning særdeles alvorligt. Klubben har skaffet træner Michele Guarini til klubben og han har arbejdet målrettet med at finde spillere som virkelig var motiverede for, at yde deres maksimale for klubben. Det har udmøntet sig i en mere forsigtig spillestil samt stor udskiftning af spillermaterialet (i kommende kampanalyser vil dette blive sat under lup). Jeg forventer, at Ølstykkes grundige forberedelser til denne halvsæson vil fjerne klubben fra de nedre regioner.

Opturen

Forårets optur bliver uden tvivl AB. Efter den massive åreladning efter nedrykningen kunne holdet slet ikke finde fodfæste i 1. division, hvilket har resulteret i en anonym tilværelse i midten af rækken. Med ti point op til Frem vil det være utopi at tro, at akademikerne har en chance for at rykke op. Og det er de også selv klar over.

Derfor kan foråret tjene som en læringsperiode for det unge hold, og dette tror jeg vil medføre en masse point. AB har desuden vist god form i træningskampene, hvilket er bemærkelsesværdigt, idet klimaet langt fra passer de teknisk stærke akademikere. Dette understreger blot, at balancen på holdet er forbedret markant og jeg tror, at klubben vil forbedre sin nuværende tiendeplads markant.

God fornøjelse med en intens forårssæson!