Wimbledon, ATP-optakt: Ventetiden er ovre! Årets mest prestigefyldte tennisturnering starter på mandag - den 20. juni...

De fleste spillere elsker traditionerne i denne turnering og den specielle aura der omkredser Wimbledon. Omvendt er der mange grusspillere, der har opgivet tanken om succes i denne turnering, og det er derfor ikke helt tilfældigt, at 3 tidligere French Open-mestre har meldt afbud til turneringen i år: Gaudio, Costa og Moya.

Herre-siden af Wimbledon blev domineret af Pete Sampras indtil året 2001, hvor Federer sørgede for tronskiftet ved at slå Pistol Pete i en episk kamp – derefter tabte schweizeren dog i kvartfinalen til Henman (som så måtte bøje sig med den senere vinder: Goran Ivanisevic). Det tog 2 år før Federer selv satte sig på den engelske trone, men nu sidder han solidt, og der skal en ordentlig udfordrer til at vælte kongen fra Schweiz - Verdens vel nok mest komplette spiller nogensinde.

Der har aldrig været så stor en favorit til Wimbledon-titlen som Roger Federer er i år. Men der er trods alt nogen, der kan true ham.

Disse trusler vil jeg introducere i det efterfølgende afsnit, derefter følger et kig på en række spillere, der kan betegnes som outsidere, men ikke er alvorlige trusler.

WTA-optakt: http://www.betxpert.com/artikel/russisk-salat-eller-belgisk-vaffel

Wimbledons hjemmeside - med program, livescore, etc: www.wimbledon.org

De største trusler


Andy Roddick
Manden med verdens hårdeste serv er selvskreven trussel på det hurtige græsunderlag.
Amerikaneren viste sidste år, at han kan presse Federer. De spillede en meget tæt finale, hvor nogle regnvejrspauser ikke begunstigede Roddick.
Roddick har vist form på græs igen i år ved at vinde Queens-turneringen – i øvrigt for 3. år i træk.
A-Rod, som er hans kælenavn, er den mest giftige konkurrent til Roger Federer

Lleyton Hewitt
Hewitt har haft nogle op- og nedture både på og udenfor banen i år. På den private side brød han med Kim Clijsters kort før deres bryllup, og nu venter han barn med en ny kæreste.
På tennisbanen scorede han en finaleplads i Australian Open, men ellers har året været præget af skader. For nylig blev han klar til at spille igen, men brækkede et ribben i hjemmet og måtte igen holde pause. Han kom endelig i gang i Queens, hvor han dog tabte til Ivo Karlovic i kvartfinalen. Hewitt er i top 3 i verden på græs, men alle disse op- og nedture i hans liv gør ham til en mindre farlig konkurrent i år.

Marat Safin
Russeren hader græs og har altid haft det dårligt med Wimbledon. Der har dog været undtagelser: I 2001 nåede han kvartfinalen. Sidste uge var han også i finalen i Halle og pressede Federer ud i 3 sæt. Det viser, at det med indstillingen til græsset er en mental blokering fra russerens side, og hvis han er fokuseret, kan han nå meget langt.
Safin har en gigantisk serv og nogle tunge slag, der passer fint til det hurtige græsunderlag. Der er derfor ingen undskyldning for, at russeren ikke når langt i Wimbledon.

Mario Ancic
Ancic hører ikke til den øverste top på ranglisten, men det gør hans spil på græs. Den gigantiske serv og det eminente flugtspil gør ham til en giftig trussel til Roger Federer.
Ancic har også præsteret at slå Roger Federer i Wimbledon, og sidste år besejrede han briternes håb, Tim Henman.
Ancic har ikke været helt optimalt kørende på græs endnu i år, men har spillet sig langsomt i gang og er via sit potentiale på græs en af de større trusler til Federer i år.

Outsiderne


Mark Philippoussis
Australieren er på vej tilbage i form. Han har været væk et stykke tid, og langsomt er han ved at finde den form, der bragte ham til finalen i Wimbledon 2003.
Sidste år var han i 4. runde, hvor han tabte en utrolig tæt kamp til Tim Henman.
Philippoussis har 2 ting, der gør ham til et dødbringende våben på græs: Serven og den hårde forhånd.
Man skal altid regne med en stor præstation fra australieren, når det gælder hans ynglingsturnering.

Tim Henman
Henman er outsider og ikke en større trussel, fordi englænderen ikke har vist storform i år, og samtidig viser han sig at være begrænset, når det kommer til de helt store kampe i Wimbledon. Hans spil matcher græsunderlaget perfekt, men han mangler de sidste 5 procent i de afgørende kampe. Med tilskuernes store opbakning og den rigtige lodtrækning kan han dog gøre sig bemærket i Wimbledon 2005

Joachim Johansson
Hvis man kigger på formen burde Johansson ikke tælle med blandt de outsiderne, men kan han finde sin store serv er han næsten umulig at slå. Det så man i US OPEN, hvor Andy Roddick blev besejret. Joachim Johansson har vist, at han kan præstere i store kampe, og samtidig er hans serv næsten umulig at bryde på græs, derfor må man tage ham seriøst i årets Wimbledon

Sebastian Grosjean
Franskmanden er ikke den typiske græsspiller, men hans hurtighed kompenserer for hans mangel på den helt store serv.
Grosjean er altid rigtig godt kørende på græs. Han er garant for en stor præstation, når græssæsonen kommer. Han har været i 2 Queens-finaler i træk og nåede semifinalen i Wimbledon 2003.

Ivo Karlovic
Karlovic - kendt som ”Storken” - der fik sit gennembrud i denne turnering for 2 år siden, hvor han slog den forsvarende mester Lleyton Hewitt.
Thomas Johansson beskrev Karlovic´s serv meget godt efter at have mødt ham for en uge siden: ”Det føles som om, der kommer en bold direkte fra toppen af Eiffeltårnet”
Karlovic server som en kanon, hvilket er hans spidskompetence nr. 1. Han viste storform i sidste uge, hvor han nåede finalen i Queens. Han er farligere end nogensinde før, da han også har udviklet sit spil på underlaget.

Spillere der har fortjent en sidebemærkning


Nalbandian er helt væk rent mentalt. Han var en skændsel i Halle mod Schuettler og meget meget langt fra den form, der fik ham i finalen i Wimbledon 2002. Derfor bliver han ingen trussel i år.

Gasquet viser uhyggelig form på græsunderlaget, men har ikke format til at vinde de store kampe i Grand Slam. Han mangler psyken til at præstere helt stort, derfor ryger han i en tæt kamp mod en mere etableret spiller.

Nadal kan godt nå 3. eller 4.runde, men derefter bliver hans begrænsninger på græs også udstillet. Man så det i Halle, hvor han tabte til en middelmådig Alexander Waske.

Rusedski er efterhånden ”over the hill” og kan ikke præstere i mere end 3 kampe i Wimbledon.