Varians er en statistisk målestok for hvordan dine resultater fordeler sig over tid. Altså dine udsving i tab og gevinst i forhold til dine evner og stil ved bordet. Der er flere faktorer, der har indflydelse på din varians. Først og fremmest har din stil ved poker bordet en stor indflydelse på din varians.

Er du en loose spiller, der tager mange chancer med ikke altid lige stærke hænder, vil dine udsving være store. Et du derimod en tight spiller, som kun spiller gode hænder, vil dine udsving være små.

Dine modspilleres stil og i det hele taget mentaliteten ved det bord du sidder ved, har selvfølgelig også indflydelse på din varians. Spiller du på et bord, hvor der er meget pre-flop action med flere maniacs, hvor de fleste potter bliver 3-bettet eller 4-bettet og pengene oftest ryger til midten tidligt, så kan du forvente nogle store svingninger i dit spil. Spiller du derimod i et passivt spil, hvor folk limper og spillerne generelt er passive og potterne derfor oftest er små, så har du muligvis mindre udsving i dit spil.

Du kan altså ikke forvente at sætte dig ved et bord, og så hver eneste gang gå derfra som en vinder. Det er simpelthen umuligt. Din indkomst fra pokeren vil aldrig være en lineær stabil kurve. Der vil være udsving. For nogle spillere er de små og for andre er de store. Det hænger også sammen med, at du til tider vil være uheldig, lige meget hvor god og kalkulerende en pokerspiller du er.
Så held er selvfølgelig en faktor, der spiller ind når man snakker om varians. Held og uheld er underlige størrelser, der kan vare lang tid eller kort tid. Det er ikke umuligt, at man føler man sidder i held eller uheld flere uger ad gangen. Det er dog ikke altid tilfældet, at det kun er heldet eller uheldet, der gør at det kan vare flere uger. Oftest vil din sindstilstand forlænge disse perioder og dermed er det nok dig selv, der i det lange løb har den største indflydelse på variansen i dit spil.

Opturen
Du er kongen, og de andre er ynkelige kryb, som kun sidder ved bordet for at læsse sine penge oveni din i forvejen store bankroll. Du føler, du er de andre overlegen, når du gang på gang rammer dine farvetræk og får fuld betaling. Dine esser preflop løber heldigvis endnu en gang ind i et par konger. Naturligvis holder de hele vejen og du raker endnu en gigantisk pot hjem.

Dine små pocket pairs virker i øjeblikket uslåelige – især når du næsten hver gang flopper et set og får hele din modspillers stack til midten. Selv når du en sjælden gang er bagud og alle pengene er røget ind, finder dealeren mirakelkortet frem, og du kan igen grine hele vejen til banken. Alt dette puster bare mere ild til din selvtillid, og du bliver mere og mere aggressiv og er på ingen måde bange for nogen eller noget.

Du føler ikke, du kan tabe og med den indstilling, spiller du også den bedste poker. Men pas på! Du har ramt et rush og det gælder om at udnytte det og vinde så meget som muligt i den periode – for desværre så vil det ikke fortsætte sådan i al evighed.

Nedturen
Du rider stadig på en bølge, hvor det meste lykkes. Desværre begynder din euforiske sindstilstand langsomt men sikkert at krakelere. Det starter stille og roligt med big slick all-in mod en patetisk AJ. En knægt sejler ind på riveren, og du er blevet bad-beatet. Du gjorde det rigtige og fik pengene ind med den bedste hånd. Det kan ikke slå dig ud. Spillet fortsætter og selvtilliden er stadig i top. Dine to ottere bliver til tre på floppet og pengene ryger til midten hurtigere end Matusow snakker. Et tilsyneladende harmløst es rammer på turn. Uheldigvis giver det din modstander et set og han har dermed 2-outet dig. Surt, men det sker.

Igen var du foran, da pengene røg ind. Ingen decideret fare, kun lidt revner i overfladen. Du kigger nu ned i et par damer og raiser pre-flop. En spiller re-raiser og du tvivler et kort sekund på dine damer. Et par bad-beats har sået tvivlen i dit sind. Du caller kun og han flopper et set i toere og napper din stack. Du har mistet lidt af din aggressivitet, og det har kostet dig en stor pot. Uheldet fortsætter. Nu er det pludselig de andre, der rammer farvetræk og sets mod dig. Samtidig begynder du at tro, de har ramt hver gang, og du bliver bange for spillet. Du føler du taber hele tiden. Din bankroll skrumper ind. Og en konklusion på det er, at du nu spiller et mere passivt spil baseret på frygt. Du er ikke længere kongen, men er sunket ned i middelmådighedens morads.

Blændet af succes
Under opturen har man denne specielle følelse af usårlighed, som giver en ekstrem stor selvtillid, der smitter af på spillet. Man laver ikke mange fejl. Eller rettere sagt, man føler ikke man laver fejl, fordi alt lykkes. Man lægger ikke mærke til de enkelte bad-beats man påfører andre, men lader sig i stedet føre ind, i en for sig selv perfekt verden, hvor pokeren er alt dominerende og man selv er verdensmester.

Man indser ikke, at der i øjeblikket er andre spillere, der oplever nedturen. Andre gode spillere som normalt spiller perfekt, men alligevel er inde i en down periode. Man forbander ikke online poker langt væk eller beskylder den ene eller anden side for at være rigged. Alt fungerer jo og man vinder jo næsten hver gang som favorit.

Den onde cirkel
Under nedturen fungerer ens tankegang på en helt anden måde. Selvtilliden er pist borte og det gode spil ligeså. Man begynder at tvivle på sit spil og på poker i det hele taget. Ordet rigged dukker sikkert op adskillige gange i løbet af en session og man føler at det hele er en stor konspiration mod en selv.

Passiviteten i spillet har taget over og passivitet i poker er generelt en stor fejl. Derfor bliver nedturen oftest forlænget, fordi samtidigt med at man er uheldig, begynder man også at spille dårlig poker. Det er en ond cirkel, som man skal ud af hurtigst muligt inden rullen er forsvundet.

Indse derfor at der er noget der hedder varians, så bliver det lettere at tackle de uundgåelige nedture, som desværre er en del af spillet.

Konklusion
Man kan være nok så god til statistik og matematik og til at læse de andre spillere. I det hele taget kan man mestre de fleste aspekter af poker, men hvis man ikke har psyken til at håndtere nederlag, så er det uundgåeligt at ens bankroll på et tidspunkt forsvinder.

Det er simpelthen essentielt at man forstår, at der er noget der hedder varians. Selv når man har tabt fem buy-ins til en kæmpe fisk som favorit, så nytter det ikke noget at skylde skylden på dealeren eller pokerrummet. Det er bare at tage nederlagene som en mand og komme ind i kampen igen.

Hvis man her mister overblikket og tilter, så er det, at det går galt. Det dummeste man nu kan gøre, er at begynde at chase med dårlige hænder og få pengene til midten som underdog. Prøv i stedet at spille dit bedste spil. Det er svært, men ikke umuligt. Det kræver, at man hele tiden tror på sig selv og sit spil. Gør du det og er du desuden god nok, vil du hurtigere komme ind i en positiv rytme, hvor du igen kan drømme søde drømme om et liv som pokerpro og fede biler - eller i hvert fald overskud...


Se BetXperts pokerguide: http://www.betxpert.com/poker/