I cykling er Tour de France det største. Samme status har Tour de Ski (27. december til 4. januar) ikke fået i langrends-verdenen. Med verdensmesterskaberne lige om hjørnet, i februar, er touren for flere kun anden prioritet i denne sæson.

Men uvæsentlig er Tour de Ski bestemt ikke; der kan spilles på det, og her på BetXpert vil vores vintersportseksperter dække konkurrencerne med analyser og tip.

Nicolai Kristensen har desuden forfattet nedenstående optaktsartikel der gennemgår programmet samt favoritterne blandt herrerne og damerne.

BetXperts tip findes på denne side.

Løbet har sin egen hjemmeside. Der er løjpeprofiler, resultater og nyheder med meget andet.

TV er også med igennem hele turen. Eurosport sender det hele direkte. Det samme gør norsk (NRK1), svensk (SVT1 & SVT2) & tysk tv (ARD & ZDF).

Tour de Ski: Optakt

Tour de Ski er et langrends-etapeløb med 7 forskellige distancer der tilbagelægges i løbet af 9 dage. Der lægges ud i Tyskland, hvorefter man bevæger sig til Tjekkiet, og man slutter af med at bestige slalombakken i Val di Fiemme i Italien.

Kvinderne skal i alt tilbagelægge godt 55 km, mens det for mændene er godt 90 km.

Program

27/12 Oberhof
12.00 Damer: 3,0 km fri teknik
13.00 Mænd: 3,3 km fri teknik

28/12 Oberhof
12.45 Damer: 10 km jagtstart i klassisk teknik
14.00 Mænd: 15 km jagtstart i klassisk teknik

29/12 Prag
13.00 Damer & Mænd: Sprint 1 km fri teknik.

31/12 Nove Mesto
12.00 Mænd: 15 km klassisk teknik
14.45 Damer: 10 km klassisk teknik

1/1 Nove Mesto
13.30 Damer & Mænd: Sprint 1,2 km fri teknik

3/1 Val di Fiemme
12.00 Damer: 10 km fællesstart i klassisk teknik
15.30 Mænd: 20 km fællesstart i klassisk teknik

4/1 Val di Fiemme
13.00 Damer 9 km jagtstart i fri teknik
15.30 Mænd 10 km jagtstart i fri i teknik

Favoritterne: Damer

Virpi Kuitunen fra Finland er helt naturligt med i favoritfeltet. Hun er blevet nummer 1 og 2 i de første to udgaver. Kuitunen har fordel af de 3 distancer i klassisk teknik, hvor hun virker som den stærkeste. I fri teknik har hun ofte problemer med ryggen, og dette kan koste hende den samlede sejr i årets udgave.

Aino Kaisa Saarinen fra Finland er måske den største favorit til årets sejr. Hun har vist sig at være i fremragende form i både klassisk som fri teknik. Hun har ingen dårlige distancer i touren, dog virker slalombakken i Val di Fiemme ikke som hendes livret. Hun blev nummer 4 i den første udgave, mens hun var helt nede som nummer 17 i sidste sæson.

Marit Bjørgen fra Norge har vist pæn form i starten af sæsonen med tre tredjepladser og en andenplads. Hun kan gøre sig gældende på alle distancer i såvel sprint som de længere. Hun har dog været plaget en del af sygdom de sidste par sæsoner. Sidste gang måtte hun udgå af tour de ski efter en ellers fin start. I første udgave blev Bjørgen nummer 2 efter Kuitunen. Hun er absolut en af dem som kan vinde i år.

Valentino Shevchenko fra Ukraine er blevet nummer 3 og 4 i de to første udgaver. Hun er utrolig stærk på slalombakken, hvor hun vil kunne hente meget ind på de øvrige favoritter. Hendes svaghed er sprinten, hvor hun næppe kommer til at hente mange bonussekunder. Hun har ikke vist helt den samme form denne sæson som tidligere, men helt afskrives kan hun ikke.

Tyskerne virker ikke til at være i form denne sæson, og de får nok svært ved at leve op til resultatet fra sidste sæson med 3 i top 10. Hverken Sachenbacher eller Nystad har vist noget denne sæson.

Sverige er også stærkt handicappet i denne udgave. Sidste års vinder Charlotte Kalla er blevet syg og kommer ikke til start. Så skal Sverige få en i top 10, skal det nok være Anna Haag, som tidligere hed Hansson og blev nummer 13 sidste år.

Italien fik tredjepladsen sidste år, ved Follis. Hun vil nok tage mange bonussekunder i sprint, men vil til gengæld nok få det svært på de klassiske etaper, hvor hun ikke har samme niveau som i fri.

Norge har ud over Bjørgen et par andre stærke kort til start. Johaug og Steira kan begge kæmpe med om top 3-placeringer samlet. For begge gælder det om at få lidt bonussekunder med fra sprint, hvor de normalt har det meget svært. Begge er stærke på den afsluttende bakke i Val di Fiemme, men afstanden frem kan være for stor inden etapen.

Favoritterne: Mænd

Lukas Bauer fra Tjekkiet var i helt sin egen klasse i sidste års tour de ski, hvor han vandt samlet med næsten 3 minutter ned til Sommerfeldt. Bauer har dog ikke vist samme storform denne sæson, og det er lidt tvivlsomt hvor han står på nuværende tidspunkt. Han har VM på hjemmebane i Liberec i februar måned som det store mål for sæsonen. Dog er Bauer blandt favoritterne til sejren i Touren.

Axel Teichmann fra Tyskland har som altid vist svingende form i sæsonstarten. At han skulle kunne gå på et stabilt højt niveau over 7 etaper, er svært at forestille sig. Han kunne godt blive en af de favoritter som kommer til at skuffe i årets udgave. Han har niveauet til at være med fremme på alle distancer, men det er sjældent han leverer stabilt over flere løb. Dette er en meget vigtig ting i dette løb.

Tor Arne Hetland fra Norge har touren som årets hovedmål. For ham er det større end selve VM. Hetland er blevet nummer 5 i de to første udgaver, og dette resultat vil han gerne gøre bedre i år. Han har vist sig stærk i sprint denne sæson, og med ganske få sprinter til start kan han hente mange bonussekunder i de to sprint løb. Han har tidligere vundet distance løb i såvel klassisk som fri teknik. Han er et godt bud på endnu et top 5 resultat denne sæson, da han har det som skal til at være stærk i touren.

Dario Cologna fra Schweiz er den nye stjerne på langrendshimlen. Han har startet sæsonen rigtig flot, og han er en allrounder som er stærk i alle discipliner. Han kan dog mangle lidt rutine hvad angår mange løb på få dage. Men han skal på ingen måde afskrives i favoritfeltet.

Petter Northug fra Norge er blevet nummer 4 og 8 i de to første udgaver. For ham er der nok lidt for meget klassisk teknik i årets udgave til at han kan vinde touren. Northug vil nok være stærk i de to sprint-konkurrencer, hvor han godt kunne hente to sejre. En plads mellem 5 og 10 samlet er nok realistisk.

Alexander Legkov fra Rusland blev nummer 2 i den første udgave af touren. Han skuffede dog sidste år med en samlet 17.plads. Han er også meget svingende i sine præstationer især i klassisk teknik, hvor det kan blive alt mellem 3 og 30. Legkov ser ud til at være i bedre form end sidste år, men at han skulle kunne løbe i top 3 samlet, tvivler jeg stærkt på.

Morten Johnsrud Sundby fra Norge har gået godt i denne sæson og har vundet det første klassiske løb i Kuusamo. Han er ny i touren, men dette betyder ikke han er uden chance. Norge sendte i 2006 Simen Østensen til start. Han overraskede alt og alle ved at blive nummer 3. Sundby kan tage bonussekunder i sprint, og han bør være blandt de bedre på slalombakken i Val di Fiemme.

Di Centa og Cottrer fra Italien har det ofte svært i klassisk, hvilket kan give dem et stort forspring at skulle hente ind på bakken, hvor specielt Di Centa er meget stærk.

Vittoz fra Frankrig ser heller ikke ud til at være i topform på nuværende tidspunkt. Han har en 19.plads fra den første udgave som bedste resultat.
Anders Sødergren er bedste svenske kort i touren. Han har to 16.pladser fra tidligere, og det ligner en plads i nogenlunde samme stil i denne sæson.