Der har været rigtig mange uforglemmelige hits ved det internationale Melodi Grand Prix og vi tager her et kig på de ultimative Eurovision-sange. Se vores Top 10 over de bedste Melodi Grand Prix sange nogensinde.

Se odds på Melodi Grand Prix hos Unibet

Sverige har en stolt MGP-tradition og har det med at kunne hive en magisk vindersang frem. Så mon ikke der bliver plads til et par svenske vindersange i vores Top 10.

Men Danmark kan nu også sagtens være stolte over vores bidrag til Eurovision-festen og mange Melodi Grand Prix-sange er gået hen og blevet fast del af den danske sangskat.

10. Emmelie De Forest: Only Teardrops (Danmark, 2013)

Så vi lægger hårdt ud med den vidunderlige Emmelie De Forest og 2013-vinderen ´Only Teardrops´. Ved det danske Melodi Grand Prix var Emmelie De Forest faktisk ikke favorit, da bookmakerne havde mere tiltro til Simone Egeriis med nummeret 'Stay Awake'.

Måske var det fløjtespillet og kombinationen af traditionel folkemusik og popmusik, der ramte plet hos MGP-fansene. Emmelie De Forest scorede i hvert fald topkaraktere på stribe og strøg helt til tops. 'Only Teardrops' blev trejde og seneste danske vinder af det internationale Melodi Grand Prix.

Vidste du?
“Only Teardrops” var oprindeligt en mere poppet udgave og havde bl.a sækkepiber. Den var skrevet til det tyske Grand Prix, men de takkede nej til sangen, hvilket gjorde, at Emmelie De Forest fik tilbuddet om at stille op med “Only Teardrops”.

9. Johnny Logan – “Hold Me Now” (Irland, 1987)

Iriske Johnny Logan brød igennem ved Eurovision Song Contest, da han vandt i 1980 med "What's Another Year".

Og syv år senere slog Johnny Logan til igen med den kraftfulde ballade "Hold Me Now", hvor de helt store følelser bliver fremført af den irske charmør.

De storladne og dybfølte kærlighedssange har altid været populære i Eurovision-sammenhæng og med vindersangen "Hold Me Now" blev Johnny Logan kendt som ´Mr. Eurovision´.

8. Brotherhood of Man - 'Save Your Kisses for Me' (England, 1976)

Alle kom i godt humør med det nuttede superhit 'Save Your Kisses for Me' fra 1976. Der var uden tvivl hentet inspiration hos ABBA med de farverige kostumer, men Brotherhood of Man formåede at forføre publikum på deres helt egen måde med simple koreografi og store smil.

Man kan synge med allerede første gang, man hører 'Save Your Kisses for Me'; ja faktisk er det tæt på umuligt ikke at synge med og netop den egenskab kendetegner en rigtig god MGP-klassiker.

I kan selv høre sangen her og prøv om I kan modstå at synge med på 'Save Your Kisses for Me´.

7. Alexander Rybak - 'Fairytale' (Norge, 2009)

Norske Alexander Rybak tryllebandt grandprix-fansene i 2009 med violinspil og masser af charme. Han havde selv skrevet sangen "Fairytale", og det blev en helt uhørt succes. I finalen fik "Fairytale" hele 387 point, hvilket var rekord på det tidspunkt. Der var blandt andet toppoint fra de danske tv-seere.

Sangen er til den letbenede og simple side, men er svært at stå for Alexander Rybak, der med en charmende stil fik fortalt den søde ´Fairytale´-historie.

Hans optræden ville dog ikke have fuldendt uden violinen, der lige gav det ekstra stjernestøv over den unge nordmands optræden.

6. Lordi: Hard Rock Hallelujah (Finland, 2006)

Eurovision var kørt fast i samme rille og havde brug for fornyelse. Finske Lordi stjal showet og blæste konkurrenterne af scenen med deres energiske ´Hard Rock Hallelujah´.

Lordi´s triumf skyldes også at deres optræden var gennemført med dragter, horror masker og pyroteknik. Lordi førte også til, at andre lande turde satse på de mere skæve indslag, hvor fokus er på at underholde og skabe en fest.

Her får du chancen for at skrue godt op for luftguitaren og slå dig løs sammen med Lordi. ´Hard Rock Hallelujah´ skal selvfølgelig høres på max volume! 

5. Loreen - 'Euphoria' (Sverige, 2012)

Og så kom svenskerne endelig på banen her på vores Top 10- liste. Det blev ganske enkelt til en jordskredssejr til Loreen i 2012 med den . Hun løftede barren for, hvad en Eurovision kan udrette og satte helt nye standarder.

'Euphoria' har fået allerflest topkaraktere i en finale nogensinde. Den er samtidig er den kommercielt mest succesfulde Eurovision-vinder nogensinde og gik nummer ét på hitlisterne i over 20 lande.

Loreen og irske Johnny Logan er de eneste, der vundet det internationale Melodi Grand Prix to gange.

Vidste du?
Sverige har vundet Eurovision syv gange

2023: Loreen – 'Tattoo'
2015: Måns Zelmerlöw – 'Heroes'
2012: Loreen – 'Euphoria'
1999: Charlotte Nilsson – 'Take Me to Your Heaven'
1991: Carola – 'Fångad av en stormvind'
1984: Herrey's – 'Diggi-Loo Diggi-Ley'
1974: ABBA – 'Waterloo'

4. Milk & Honey - Hallelujah (Israel 1979)

Sådan skal det simpelthen gøres. Det er en enkel, håbefuld sang, der hverken skal have de store kostumer, gimmicks eller stort sceneshow. Her er sangen og budskabet i fokus.

Den israelske gruppe Milk & Honey med sangerinden Gali Atari i front formåede at sprede håb om fred med nummeret 'Hallelujah'. Det er desværre fortsat et aktuelt emne.

Fredshymnen 'Hallelujah' vokser sig større og større i takt med at det simple budskab bliver gentaget.

3. Brødrene Olsen - 'Fly On the Wings of Love' (Danmark, 2000)

Man kan roligt sige, at Jørgen og "Noller" skilte sig ud i Eurovision-feltet. Men yngre artister ville næppe kunne levere sangen  'Fly on the Wings of Love' på samme måde, som de to rutinerede brødre. Udover det stærke bånd mellem Jørgen og Noller, der nyder spotlyset på scenen, så kunne de to herrer også tilføje den livserfaring, som sendte budskabet ud over scenekanten.

Og så tog de rutinerede brødre også fusen på alle, da der blev tilføjet autotune på 'Fly on the Wings of Love', som på dansk bærer titlen 'Smuk som et stjerneskud'.

Også udenfor Danmark blev ´Fly On the Wings of Love´ et stort hit og sendte Brødrene Olsen ud på endnu en omgang i musik-manegen.  

Vidste du?
Brødrene Olsen har medvirket i Dansk Melodi Grand Prix i alt ni gange. De deltog første gang i 1978, hvor de blev nr. 2 med sangen ´San Francisco´.

2. Domenico Modugno - 'Nel blu, dipinto di blu' (Italien, 1958)

Kan det blive større end italienske Domenico Modugno - 'Nel Blu, Dipinto Di Blu' fra 1958?

De fleste kender sikkert sangen som “Volare”, og den er blevet fremført af en række store sangere efterfølgende. Mest populær blev crooneren Dean Martins version, men Domenico Modugno’s “Nel Blu Dipinto Di Blu” var også et kæmpehit, der tilbragte flere uger som nr 1. på hitlisterne verden over.

Domenico Modugno måtte nøjes med en trejdeplads ved Eurovision, men den italienske sang sprang rammerne og ´Nel Blu, Dipinto Di Blu' vandt både Record Of The Year and Song Of The Year ved den prestigefyldte Grammy Awards i 1958.

1. ABBA - 'Waterloo' (Sverige, 1974)

Selvfølgelig er ABBA på førstepladsen med ´Waterloo´ fra 1974. Den svenske supergruppe trådte ind på scenen og leverede en perfekt popsang, der tog alle med storm. Faktisk var ABBAs deltagelse ved det Europæiske Melodi Grand Prix første gang, at gruppen havde optrådt udenfor Sverige.

Med deres succes med ´Waterloo´ fik ABBA et internationalt gennembrud og leverede i de kommende år hits som S.O.S, Mamma Mia, Fernando og Dancing Queen.

Sverige er værter for Eurovision 2024 og det store show bliver afviklet i Malmö Arena den 11. maj. Her vil det være 50 år siden 'Waterloo' sejrede og det ville være fantastisk, hvis ABBA vil indtage scenen og fremføre deres vindersang endnu en gang.

Læs vores optakt til Eurovision 2024 

Foto: Wiwibloggs

🔎Hvornår er Eurovision 2024?

Det europæiske Melodi Grand Prix afvikles den 11. maj i Malmö Arena.

🔎Hvornår var det første Eurovision?

Eurovision er blevet afholdt siden 1956. Det første år var der blot 14 lande med, mens der i 2024 er 37 lande med i den store sangkonkurrence.