Et af højdepunkterne i skihop er den traditionsrige firebakke-turnering, der altid afvikles omkring årsskiftet.

Her på BetXpert kan vi naturligvis tilbyde tip til lejligheden – hér: http://www.betxpert.com/ekspert/vinter/

Og en optakt, med kig på favoritterne og outsiderne, er det også blevet til:

De 4 bakker

Der hoppes 30. december på Schattenbergschanze i Oberstdorf, og den måske mest traditionelle af alle konkurrencer foregår 1. januar i Garmisch Partenkirchen, hvor DR1 som altid er på plads og klar til at servere tømmermands-lindrende TV. Den 4. januar går det videre på Bergiselschanze i Innsbruck, og der afsluttes på Paul-Ausserleitner Schanze i Bischofshofen den 7. januar.

Sidste år var der en drabelig kamp mellem Jakub Janda og Janne Ahonen om den samlede sejr, og det sluttede for første gang nogensinde med dødt løb.

De vigtigste hoppere

Begge vindere fra 2006 har i denne sæson haft svært ved at leve op til resultaterne, og skulle en af de to stå som vinder i 2007, så må det betegnes som en mindre overraskelse. Det samme kan siges om sidste års nummer 3, Roar Ljøkelsoy fra Norge, som endnu mangler at genfinde tidligere tiders form. Udviklingen går meget hurtigt i skihop, og nye navne er kommet ind på den store scene.

Den bare 16-årige Gregor Schlierenzauer fra Østrig er af mange udråbt som den store favorit. Han har vundet 2 af de 4 konkurrencer han har stillet op i, og har ligeledes en tredje- og fjerdeplads med. Hvilket vidner om et meget højt bundniveau, en vigtig ting i en konkurrence over 8 spring. Der kan nemt komme udsving over så mange hop. Schlierenzauer går ind til turneringen som den store favorit, og selv om det er et stort pres at lægge på så unge skuldre, så er han et klokkeklart bud på top 3, måske vinderen.

Træner Mika Kojonkoski har fået et nyt stjernefrø frem i norske Anders Jacobsen , som før denne sæson bare sprang i anden division. Kojonkoski kalder Jacobsen den bedste hopper som han nogensinde har trænet. Det siger en del da Kojonkoski har været træner i både Østrig og Finland.
Anders Jacobsen er blevet 3-10-2-2-1 i denne sæson. Hans 10.plads skyldtes et styrt, hvor han hoppede bakkerekord i Lillehammer men ikke kunne holde sig på benene. Han er i år Norges bud på en sejr, som den første siden Sigurd Pettersen vandt i 2003/04. Anders Jacobsen virker rolig og upåvirket af den store mediestorm og har ligesom Schlierenzauer vist et højt bundniveau.
Anders Jacobsen er mit bud på vinderen af firebakketurneringen, men det kan blive en tæt duel mellem ham og Schlierenzauer.

Simon Ammann fra Schweiz har fået sin anden ungdom og fører den samlede world cup. Han har været i top 4 i alle konkurrencer denne sæson, og har hentet en enkelt sejr i Lillehammer. Ellers skal vi tilbage til 2002, hvor han sensationelt blev dobbelt olympisk mester. Derefter blev der stille om Ammann, men i år har han meldt sig tilbage på den store scene. Skulle de to favoritter svigte, står Ammann klar på spring.

Andeas Küttel fra Schweiz er en stabil hopper som stort set altid er med fremme. Han mangler lige det helt store gennembrud med en stor sejr. Han er et godt bud på en plads mellem 3-5 samlet, da vi nok vil se ham fremme i alle konkurrencer.

Adam Malysz fra Polen som har været med fremme i mange år, og var stærkt springende i sommer grand prix med tre sejre. Har ikke helt kunne leve op til de resultater på sne. Malysz er dog en mand man aldrig må afskrive, da han lige pludselig kan slå til. Det bliver i givet fald nok mere i en eller to konkurrencer det sker, næppe i det samlede resultat.

Bud på top 5


1 Anders Jacobsen
2 Gregor Schlierenzauer
3 Simon Ammann
4 Andreas Küttel
5 Adam Malysz