Velkommen til 2008. Blev der gået lidt for meget til Sjampus’en og cigaren i går, og trykker kasketten derfor lidt rigeligt denne nytårsdag? Det er der råd for. Dette bør nemlig være i stand til at bringe dit humør op:

Her følger en opskrift på, hvordan du i 2008 får overskud på dit spil!

En påstand, der kan få de fleste op af stolene (hvis nogle bookmakere læser dette, genovervejer de sandsynligvis deres eksponering her på BetXpert): Følger du retningslinierne i nedenstående, så bør du alt andet lige slutte 2008 med et overskud hos bookmakerne.

Hvor stort dit overskud så bliver, det uklart, men på dette punkt skulle du gerne forbedre din præstation fra sæson til sæson. Det vigtigste fra start er at få sorte tal på bundlinien, så kan koncentrationen senere rettes mod at få overskuddet op så højt som muligt.

Først og fremmest skal du have sat din betting i system. Uden ting som overordnet strategi, money management og regnskabsføring, så glem det. I så fald vil det på den lange bane udelukkende være held, hvis du får overskud på din betting. Derfor ingen vej udenom, disse ting må på plads. Vi gemmer dem imidlertid til senere nede i denne artikel. Først det grundlæggende.

Value & singler

Det grundlæggende er, at du kun spiller value bets, og årsagen er lige til. Du skal have skruet din gennemsnitlige tilbagebetaling pr. væddemål op på den rigtige side af 100 procent. Kan du ikke det, så er der faktisk kun ét godt råd, nemlig at stoppe med at bette.

Er du til gengæld i stand til at præstere en tilbagebetaling på lad os sige blot 102 procent, så er der noget at arbejde med, så er der perspektiv i tingene.

Dette er det helt grundlæggende - din tilbagebetaling skal op over 100 procent. For det formål er det indlysende, at du kun skal spille value bets, og det er (i hvert fald i starten af din seriøse betting-karriere) også tilrådeligt, at du udelukkende spiller singler.

Altså, mine damer og herrer: Value og singler. Og et enkelt godt råd eller betragtning, om man vil, omkring value: Hvis du ikke mindst dobbelt så ofte gør indskud på Asian Handicaps som på 1X2-spil, så gør du sandsynligvis ikke dit grundlæggende value-arbejde godt nok.

Money management

Der har - bl.a. af undertegnede - været skrevet meget om det såkaldte J.L. Kelly-system, og det med god grund. Kelly-systemet er efter min mening det bedste money management-system for sportsbettere. Det går i alt sin enkelthed ud på, at man sætter en forudbestemt procentdel af sin samlede bankroll på spil pr. væddemål.

Jeg vil ikke her gå i detaljer med Kelly-systemet, idet det ikke er vigtigt for vores 2008-plan, som tager sigte på, hvordan du som wannabee-prof.gambler får skudt din karriere succesfuldt i gang. Næ, lad os i stedet kocentrere os om at få Kelly-systemet implementeret i vores betting-praksis.

Du gør sådan: Som udgangspunkt skal du flat-bette, og det skal du i hele 2008 (har du så bevist, at du er rigelig kompetent, kan du derfra overveje at spekulere i udvidede money management-systemer, som går videre end blot en flatbetting-model). Du spiller som udgangspunkt alle dine væddemål for to procent af din bankroll, idet jeg dog vil anbefale, at hvis du er ude på odds over 10 gange pengene, du så skruer indskuddet ned til én procent.

For nemheds skyld (så du ikke hele tiden skal foretage udregninger) beholder du samme indskuds-sats én uge ad gangen. Én gang om ugen, f.eks. typisk efter en overstået weekend, laver du så status. Hvor meget er der i din bankroll, og hvilket beløb repræsenterer to procent? - altså størrelsen af den kommende uges bets.

Har du lavet overskud den foregående uge, så bliver dine indsatser i den kommende uge marginalt større, har du lavet underskud, bliver de marginalt mindre. Er du enten doven, eller har du problemer med at få tiden til at slå til, kan du nøjes med at foretage denne status og efterfølgende justering én gang om måneden, men ikke sjældnere. Især i nedgangstider er det vigtigt at få justeret indskuds-størrelsen i tide.

Altså: Kun to procent af din bankroll pr. væddemål!

Value x frekvens

Nu skal der nok være nogle, der tænker: ”Ja-ja, men det er jo alt sammen lidt lige meget, hvis man alligevel kun er i stand til at lave 2 procents overskud”... men de vil være voldsomt forkert på den.

Der er to ting, som skaber overskud i et betting-regnskab. De sorte tal på bundlinien er et resultat af den gennemsnitlige værdi (value) i hvert væddemål multicipleret med hvor mange væddemål, man spiller (frekvens). Jo højere begge tal er, jo bedre det samlede resultat.

Lad os lave dette lille tanke-eksperiment: Du er i stand til at finde godt 10 væddemål om ugen = 50 væddemål om måneden. 50 væddemål er med to procent af din bankroll satset pr. væddemål lig med, at din måneds-turnover (-omsætning) er lig hele din bankroll, hvilket med andre ord vil sige, at du hver måned tjener to procent af din bankroll. Lad os så videre forudsætte, at du i løbet af et år vil være i stand til at ”omsætte” din bankroll 10 gange (svarer til, at du tager to måneders ferie), så vil det ved årets udgang betyde, at bankrollen har vokset sig 22 procent større (1,02 i tiende).

Det er en forrentning, som de færreste investerings-eksperter drømmer om at opnå, og er du i stand til at præstrere på det niveau, så har du en business med masser af perspektiv. Er du eksemplevis i stand til at hæve din gennemsnitlige tilbagebetaling pr. væddemål med blot én procent til 103 %, så vil dit årlige udbytte være steget til en 34 procents forrentning. Og så er det, at det begynder at blive spændende. Efter fem år vil din bankroll eksempelvis være vokset til fire gange oprindelig størrelse. Vis mig et seriøst investerings-prospekt, der lover noget lignende.

Jeg vil gå lidt længere ud af tangenten. Er du i stand til at finde 500 væddemål om året som skitseret i ovennævnte, så vil din business med en tilbagebetalings-procent på f.eks. 105 blive enorm. Den vil resultere i en årlig forrentning på 63 procent, og set over en fem-årig periode vil du rigeligt have ti-doblet din start-kapital.

Men inden vi kommer for godt i gang... hvad med risiko? Teoretisk risikerer du jo at tabe hele din bankroll. Ja, men risikoen ér lille, hvilket er den indkorporede dejlige effekt af J.L. Kelly-systemet. Risikoen med to procents indskud pr. væddemål for at gå fallit er ved en årlig væddemåls-frekvens på 500 mindre end fem procent - set over en 50-årige periode...! Er det for højt for dig (hvilket det er for undertegnede, der, indrømmet, er noget af en kylling), så sæt dine indskud ned til blot én procent af bankrollen pr. væddemål. I så fald er din fallit-risiko nemlig mindre end én procent!

Med den forudsætning, at din tilbagebetaling (gennemsnitlige value) er på den rigtige side af 100 procent, så er det ikke kun en fordel at spille så mange væddemål som muligt, altså at få frekvensen sat højt, det er alfa & omega for din indtjening.

Ekspert-tips

Men hvordan finder man så alle disse væddemål, der alle hver for sig (eller rettere gennemsnitligt, for kan man ikke undgå at lave fejl undervejs) indeholder værdi?

Svar: Man finder nogle selv, MEN - ikke mindst så står man på ryggen af andre. Jeg vil ikke gå i deltaljer med den generelle søgen efter værdi-væddemål (mere om det i en anden artikel senere i januar), men dog lidt om dette med at bruge andres forslag. Hvis du er overbevist om, at en ekspert på den lange bane laver overskud - husk, blot to procents overskud er brugbart - så er der faktisk ingen grund til ikke at kopiere hans spil (forudsat, at du kan få det rette odds). Hvis du så kombinerer det med en frasortering af de af ekspertens væddemål, du ikke synes er så gode, så er du langt. Det er til stadighed vigtigt at være kritisk overfor alle eksperters anbefalinger, og som sagt skal du have tillid til, at de genererer overskud på den lange bane.

Vigtigt er det løbende at luse ud, og det også blandt dine egne opfundne spil og idéer. Til det formål har vi næste punkt.

Regnskab

Først og fremmest: Du skal have sat dit spil i system, og der er ingen vej udenom - du skal føre regnskab med dine spil - alle dine spil.

Lad os få dette med regnskabet på plads først. Hvis du ikke allerede har adgang til et passende regnskabsark, så lav ét selv, og hellere i dag end i morgen. Det kan lyde kompliceret for nogle knapt så IT-kyndige, men fortvivl ikke. Et Word-dokument eller andet simpelt kan gøre det indtil videre, så længe du er omhyggelig med at bogføre alle dine spil. Efterfølgende i januar vil jeg her på BetXpert bringe en række opfølgende artikler til denne, som går mere i bund med de enkelte facetter af ”2008-planen”. Én af disse vil fokusere på regnskabsføring, og her vil jeg give en anvisning, hvordan du kan benytte et fremragende regnskabs-system specielt designet til sportsbetting - ganske gratis. Indtil da vil jeg anbefale, at du starter med en bogføring af alle dine indskud, en bogføring, som bør indeholde dato for væddemålets afgørelse, kamp(e), odds, indskudssum, spilydbyder, samt også gerne eventuel ”kilde” (eksempelvis hvis du har væddemålet fra en såkaldt ekspert). Så kan du senere i januar føre dine væddemål over i et professionelt regnskabssystem.

At føre regnskab skaber i sig selv intet overskud, men det er forudsætningen for overhovedet at kunne sig forhåbninger, idet det er instrumentet, som tillader evaluering og justering af dine spil. Et grundigt regnskab er fundamentet for løbende forbedringer, for det er det detaljerede regnskab, som kan gøre dig bevidst om, hvad der skaber overskud, og hvad der trækker dig ned.

Portefølje

Afsluttende vil jeg understrege vigtigheden af at have en bred portefølge, det ikke kun af væddemål (risiko-spredning), men også af spiludbydere. Det siger sig selv, at når to procents forskel i tillbagebetaling gør en stor forskel, så er det afgørende at få så godt et odds som muligt for dine væddemål, og det kan kun lade sig gøre ved at have konti hos masser af spiludbydere.

I den forbindelse kan du lige så godt bide i det sure æble og begynde at oprette konti rundt omkring - men dog ikke blindt eller hovedløst. Først bør du researche på markedet, hvilket bookier, der er absolutte ”musts”, hvor du simpelthen skal have konti, og så siden udvidde med de spiludbydere, der til dine udvalge væddemål tilbyder de bedste odds. I løbet af en to-tre måneder vil du helt naturligt have en bred portefølge af spiludbydere.

Du vil erfare, at du vinder hos nogle spiludbydere og taber hos andre, og du vil i den forbindelse opleve besvær med at ”flytte penge rundt” mellem dine forskellige bookmaker-konti. Vigtigheden af altid at spille til bedst mulige odds kan dog ikke understreges tydelig nok, så selvom det måtte forekomme irriterende at flytte penge rundt, så skal det gøres. Det er for sløset, hvis du pga. dovenskab mister de bedste odds-muligheder. I den forbindelse vil det være praktisk at oprette konto hos Net-baserede banker/overførselsservices som f.eks. NETeller eller Moneybookers.

Og nu vi er i gang med at åbne konti hos bookier, så vær endelig opmærksom på de bonus-muligheder, de forskellige spiludbydere tilbyder - og udnyt dem fuldt ud. Det vil give dig et godt rygstød fra start i 2008.

I løbet af januar og februar vil jeg på BetXpert tillade mig at besvære med en række artikler om de mere specifikke elementer, man bør sætte sig ind i som (wannabee-)prof.gambler, herunder praktisk rådgivning om administration af bookie-accounts, procedure og sikkerhed hos spiludbyderne, lovgivning og skat, regnskabsføring samt ikke at forglemme overvejelser og tips til den grundlæggende værdi-søgning.