Den olympiske fodbold-turnering ligner et parløb mellem to nationer, og som det snart er vane i OL, er det to sydamerikanske nationer, denne gang de to stormagter, forsvarende OL-vinder fra Athen for fire år siden Argentina samt Brasilien.

Det vil være en kæmpe-overraskelse, hvis OL’s fodbold-turnering får en anden vinder end en af de to store sydamerikanske nationer. Det ikke kun fordi, Argentina og Brasilien pga. en kæmpe talentmasse altid vil være blandt favoritterne, men også fordi sydamerikanerne satser betydelig hårdere på OL-succes, end de europæiske fodbold-nationer gør. Den olympiske fodbold-turnering har været nedprioriteret af europæerne i de seneste 20 år, hvilket bestemt ikke er tilfældet med de sydamerikanske nationer, der satser nærmest alt på at hjemtage OL-guldet.
Dette argument er det fremmeste, når jeg postulerer, at OL-vinderen bliver enten Argentina eller Brasilien, men lad os kigge på turnerings-program og -system.
Den olympiske fodbold-turnering er inddelt i fire grupper, som har følgende udseende:

Gruppe A:
Elfenbenskysten, Argentina, Australien og Serbien.

OL’s vanskeligste gruppe, idet forhåndsfavoritten Argentina er at finde her, samt kun én decideret hvad jeg vil kalde ”ringe” nation, Australien, hvis U/23-hold ikke er noget at skrive hjem om.
Det ligner et tæt løb mellem Elfenbenskysten og Serbien om at komme med Argentina videre til kvartfinalerne, og her vil de fleste holde afrikanerne som favoritter, formentlig med rette. Jeg holder personligt Elfenbenskysten som det stærkeste af de afrikanske deltagere, men det skal med, at det serbiske U/23-hold ingenlunde er dårligt.
Givet synes det dog, at Argentina tager en af de to første pladser i gruppen.

Gruppe B:
Holland, Nigeria, Japan og USA.

En noget billigere gruppe. Holland, der bl.a. mønstrer Roy McKaay (nu han ikke kom til EM-slutrunden), og Nigeria bør være stærke nok til at skubbe USA og Japan ud i mørket. Helt givet er det ikke, at der ikke indtræffer overraskelser, men det ligner med en pæn klar procent-vurdering Holland og Nigeria videre.

Gruppe C:
Kina, New Zealand, Brasilien og Belgien.

I gruppe C ligner det en ren walkover for det brasilianske mandskab, der bl.a. tæller Ronaldinho. Hvorvidt han kan spille sig i form under OL-turneringen, er et godt spørgsmål, men uanset har Brasilien så megen kvalitet på sit hold, at de bør kunne cruise igennem her.
De belgiske U/23-spillere har gjort det ikke så lidt bedre end det ”rigtige” belgiske landshold de seneste år og bør have alle chancer for at komme videre også. Kina har markant fordel af at optræde på hjemmebane, hvilket vil være dumt at undervurdere, men kvaliteten på OL-værternes mandskab er mere end tvivlsom (for nu at sige det pænt). New Zealand ligner turneringens ringeste hold og bør reelt kun have chancer for point imod Kina.

Gruppe D:
Sydkorea, Cameroun, Honduras og Italien.

Den mest åbne gruppe, idet der dog ikke er tvivl om, at Italien og Cameroun er favoritterne. Sydkorea har, hvad der ligner den stærkeste trup blandt de asiatiske nationer, men skal der komme en overraskelse, ligger det måske mere i benene på Honduras’ ganske udmærkede teknikere. Honduras har flere gange ladet et lettere forstærket U/23-hold spille venskabskampe mod syd- og mellemamerikanske ”A-landshold”, og det med pæne resultater.
Selvom de afrikanske nationer ligesom de sydamerikanske satser ganske hårdt på OL, så vil jeg ikke udelukke, at Honduras kan snyde Cameroun (eller måske Italien) for pladsen videre frem. Bookmakerne har vurderet Honduras til at være turneringens næstdårligste hold kun ”undergået” af New Zealand, men den vurdering deler jeg ikke.
Lidt hårdt ridset op, er denne gruppe den eneste, hvor alle hold har en fair chance for videre avanchement, men selvfølgelig - Italien og Cameroun er favoritterne.

Spil ikke på Brasilien og Argentina som gruppevindere

Turnerings-systemet:

Kvartfinaler:
1.) Vinder gr. A - Toer gr. B
2.) Vinder gr. B - Toer gr. A
3.) Vinder gr. C - Toer gr. D
4.) Vinder gr. D - Toer gr. C

Semifinaler:
Vinder 1 - Vinder 3
Vinder 2 - Vinder 4

Det ligger i kortene, at paringen i kvartfinalerne bliver noget à la:
Argentina - Nigeria/Holland
Holland/Nigeria - Elfenbenskysten/Serbien
samt:
Brasilien - Cameroun/Italien
Italien/Cameroun - Belgien

... men stop en halv... for det betyder, at Argentina og Brasilien vil støde sammen i en semifinale (Vinder 1 mod Vinder 3) ... og det har ingen af de to næppe lyst til.
Selvom både Argentina og især Brasilien er klare favoritter til at vinde deres indledende gruppe, så gør et potentielt indbyrdes semifinale-møde, at jeg anser ethvert spil på de to som gruppe-vinder til lave odds for at være indskud til minus-værdi. Begge nationer vil (bortset fra prestige-tabet ved ”kun” at slutte som gruppe-toer - men det vil hurtigt være glemt) formentlig foretrække ikke at mødes før finalen, så uden at antyde decideret spekulation i den slags, så er der formentlig en distinkt risiko for, at enten argentinerne eller brasilianerne blot tager andenpladsen i deres gruppe - ret beset drejer det sig jo også blot om at komme videre.

Og bet-værdien...


OL-fodbold-turneringen, der skydes i gang allerede torsdag (og vær i betting-sammenhæng opmærksom på tidsforskellen), dagen før den officielle åbning på Legene, bliver spillet på i alt syv stadions heraf de tre i Beijing, Det Olympiske Sports Center, National-stadion og Arbejdernes Stadion. De øvrige fire spillesteder er Shanghai, Tianjin, Shenyang og Qinhuangdao.
Reglerne foreskriver, at minimum 15 af de 18 spillere i truppen ikke må være fyldt 23 år.

Jeg havde oprindeligt i denne optakts-feature planlagt en dybere omtale af de større nationers spillertrupper og ikke mindst nøglespillere, men i skrivende stund foreligger de officielle hold endnu ikke. Der er f.eks. stadig tvivl om, FC Barcelona får held til at blokere for Lionel Messis deltagelse for Argentina (selvom det meste tyder på, at han får lov at spille).

Uanset - og også selvom de skulle mødes i en semifinale - så er Argentina og Brasiliens favorit-status så oplagt, at jeg ikke tøver med at anbefale et kombinations-vinderspil på, at én af de to slutter som endelige vinder. Se BetXperts OL-tip: http://www.betxpert.com/ekspert/ol/