En smuk død? Well, egentlig ikke, for Intertoto Cup’en har altid levet en lidt hengemt tilværelse, og efter denne sæson bliver den puttet i graven uden de store falbelader.

UEFA-præsident Michel Platini har gennemtrumfet en gennemgribende forandring af de forskellige Europa Cups, en forandring, der bl.a. betyder, at de små nationers mesterhold får nemmere ved at kvalificere sig til Champions League (idet de ”seedes” til ikke at kunne møde hold fra de store fodboldnationer i kvalifikationen), men også at Intertoto Cup’en nedlægges.

Fra mange fodboldinteresserede vil dette - at Intertoto Cup’en nedlægges - sikkert kun medføre et lettere ligegyldigt skuldertræk, men det er med en smule mismod, denne skribent har noteret sig Platinis beslutning.

Intertoto Cup’en - eller TOTO Cup’en, som den hed dengang - var en idé lanceret af schweizeren Ernst Thommen og østrigeren Karl Rappan. Egentlig var det en turnering til benefice for - og nok så væsentligt med penge-præmier til de deltagende klubber sponsoreret af - de europæiske spilleselskaber, heriblandt Dansk Tipstjeneste, nu Danske Spil*. Det egentlige formål med turneringen var at skaffe spil-objekter henover den ellers ”døde” sommerperiode, og mange lidt ældre danske tippere husker sikkert med gru sommerens TOTO-tipskuponer. Med gru, fordi mange af holdene var relativt ukendte, og fordi kuponerne havde en tendens til at være enten så svære, at ingen ramte de 12 kampe, som der var på kuponen dengang, eller alternativt så vandt favoritterne på stribe, så 10’erne blev pengeløse, og en 12’er gav under 100 kroner.


Bordeaux og Zinedine Zidane

Den første toto-turnering, som Ajax Amsterdam vandt i 1961, bestod af indledende gruppespil med en efterfølgende knockout-fase efter cup-systemet. Efter nogle år med den model blev formatet i 1967 pga. for lidt plads i kalenderen ændret til kun at bestå af et antal gruppespil med fem hold, der mødte hinanden hjemme/ude, og hvor de forskellige gruppespil-vindere scorede sig en pengepræmie (i hård vestlig valuta - på det tidspunkt yderst interessant for klubber på den østlige side af det daværende jerntæppe).

Det format holdt sig frem til 1994, hvor UEFA gav turneringen sit officielle stempel, og oven i købet gav klubberne en mere sportslig håndgribelig gevinst end blot nogle præmie-kroner. For at fremme interessen for turneringen blev de to bedste klubber tildelt en billet til UEFA Cup’en. Formatet var lidt, som vi kender det fra UEFA Cup’en i dag. 60 deltagende klubber fordelt i 12 grupper, altså med fem klubber i hver gruppe, som kun mødes én gang (altså to hjemme- og to udekampe til hver klub). De 12 gruppe-vindere plus de 4 bedste toere gik videre til et knockout-system, dog et knockout-system uden finale, idet to klubber blev udnævnt som vindere og belønnet med UEFA Cup-deltagelse.

Kritikere hævdede, at Intertoto Cup’en ville vise sig overflødig og sportslig værdiløs, idet de store klubber ikke ville satse på den, uanset ville de små klubber blive kanon-føde, og at det i øvrigt ville være illusorisk at tro, at nogle Intertoto-klubber kunne klare sig i UEFA Cup’en. Men året efter, i 1995, hvor UEFA udviddede kvoten af Intertoto Cup-klubber, der blev belønnet med UEFA Cup-billet, til fire, hamrede franske Bordeaux en pæl igennem dén påstand, da de med en vis hr Zinedine Zidane på holdet spillede sig hele vejen igennem Intertoto til UEFA Cup-finalen, hvor de dog slutteligt efter 19 Europa Cup-kampe den sæson måtte strække våben mod Bayern München.


Danske succeser

I 1996 blev antallet af billetter nedsat til tre, idet kun de 12 gruppevindere gik videre til knockout-fasen, og her noterer vi os Danmarks første triumf i den nu etablerede UEFA-turnering. Efter en overbevisende indsats i gruppespillet (sejre over Charleroi, Ried, Conwy og uafgjort med Zaglebie Lubin) lykkedes det Silkeborg efter semifinale-sejr over russiske Uralmasj og finale-sejr over franske Bastia (begge på flest scorede udebanemål) at kvalificere sig til UEFA Cup’en, hvor de dog i 1. runde blev elimineret af Spartak Moskva. Der skulle gå en rum tid, inden de danske klubber igen rørte på sig.

Modellen med et gruppespil holdt dog ikke længe. I 1998 ændrede UEFA formatet til at være et rent cup-system med fem ”levels” eller runder, om man vil.
Dette holdt sig frem til 2006, hvor antallet af runder blev kåret ned til tre, og antallet af klubber, der scorede sig overgang til UEFA Cup’en, blev forøget til 11. Den noget lettere adgang til UEFA Cup’en benyttede OB sig af. Danske klubber blev seedet til at træde ind i 2. runde, og så var kun to succesfulde hjemme/ude-konfrontationer påkrævet. OB sikrede sig UEFA Cup-billeten betydeligt billigere, end det var muligt i tidligere år, ved at slå irske Shelbourne og skotske Hibernian.
I 2007 gentog AaB kunststykket ved at emiminere finske Honka Espoo og belgiske Gent.

I år har OB så chancen for at følge den gode tradition op, inden turneringen lukkes ned af UEFA for good. OB er som vanligt seedet til 2. runde, hvor de møder den samlede vinder af opgørene mellem finske Turku PS og nordirske Lisburn Distillery, og det bliver sandsynligvis Turku PS, der i den nys overståede weekend på udebane vandt første møde 3-2. Derefter venter engelske Aston Villa i en af turneringens 11 finaler. I det mindste OB bør have gode chancer for at være med i Intertoto Cup’en hele vejen, indtil den ophører med at eksistere.


Forandret CL og UEFA Cup

De høje herrer i UEFA med præsident Platini i spidsen har altså besluttet af fjerne Intertoto Cup’en - men samtidig ændre Champions League og UEFA Cup’en. Hvilke ændringer er det så, vi kan se henimod næste år?

I Champions League får nationerne fra 13 og nedefter på UEFA’s nations-klubrangliste garanteret, at fem af disse nationers mesterhold får mulighed for at slå sig igennem til Champions League-gruppespillet uden ”irriterende” møder i kvalifikationen med klubber fra de store fodboldnationer.

Mens dette sikkert vil være vældigt interessant for bl.a. næste års danske mestre, så kan man seriøst spekulere i, om det nu er så fremragende en model rent sportsligt. Når lodtrækningen til gruppespillet i Champions League foregår om 13 måneder, vil det ikke være vanskeligt at gætte, repræsentanterne fra storklubbene vil sidde håbende intenst på at blive lodtrukket i gruppe med mesterhold fra de små nationer. Det ligner, at vi vil få et sportsligt mere uinteressant gruppespil at se, end det vi er vant til.

UEFA Cup’en vil have flere deltagere samt en (kval.)runde ekstra. Denne ændring er vanskelig at kritisere, da der giver flere klubber en europæisk chance, uden at det for alvor går ud over den sportslige kvalitet.


Udviklingen går sin gang

Elimineringen af Intertoto Cup’en til fordel for flere klubber og kampe i UEFA Cup-kvalifikationen er ikke uogisk. I forvejen er Intertoto Cup’en ret beset kun en kval.turnering til UEFA Cup’en alligevel, så hvorfor ikke slå de to ting sammen?
Fair nok og en ganske forståelig beslutning af UEFA, men alligevel kan jeg ikke undgå at føle en smule vemod. Det bliver næste sommer som om, en god ven er rejst bort.

Måske min følelse er foranlediget af, at jeg personligt gennem de seneste 10 år har tjent styrtende på at bette på Intertoto Cup’en... (jeg har gennem 10 år ført omhyggeligt regnskab med min betting, både den personlige, samt for TIPS-bladet, tidligere B.T., og sidste sommer BetXpert - og hvert evigt eneste år har Intertoto Cup’en genereret et solidt overskud). Det er måske lidt nostalgisk, men uanset bliver følelsen den samme. Og det er jo også som at blive fyret fra et velbetalt job, fordi fabrikken lukker...

Nå, der er ikke noget at gøre ved det, udviklingen må gå sin gang. Og hvem siger, at der ikke kommer til at ligge mange rare gevinster årene fremover i Champions League og UEFA Cup-kvalifikationen, right?
Og denne sommer? - ja da er det oplagt at forsøge at malke Intertoto-betting-koen til det sidste. Husk, at turneringen oprindeligt blev stiftet fordi, spille-selskaberne ikke stillede sig tilfreds med kun at tage vores kroner i fodbold-sæsonen, men også ville have fingre i dem i sommer-perioden.

Den første uge af denne den sidste Intertoto Cup-sæson løb sådan ca. i nul eller ”lige op” for mig og forslagene her på BetXpert, men det håber jeg så sandelig ikke bliver tilfældet de næstkommende fem uger. Forvent i løbet af torsdag-fredag-lørdag en håndfuld Intertoto-anbefalinger fra min hånd her på sitet.
Vi skulle jo gerne slutte også den sidste Intertoto-sæson af med et ordentlig overskud.Læs Torben N. Sørensens øvrige artikler: http://www.betxpert.com/articles/main.asp?cat=spil

Og se hans spilforslag: http://www.betxpert.com/ekspert/torben/