Inter har taget mesterskabet, men det var ret beset reduceret til et spørgsmål om tid. Bortset fra scudetto-afgørelsen tegner sæson-afslutningen i Italiens Serie A hyper-spændende.

Italien har fire Champions League-billetter, men kun tre direkte, så nummer fire i slutstillingen skal om godt tre måneder ud i nogle yderst ubehagelige kval.kampe om at nå med i det forjættede land. Milan og Juventus er gået i stå, og nu puster in-form-holdet Fiorentina (syv sejre af de otte seneste kampe) dem i nakken.

I nedryknings-kampen ligner det Lecce og Reggina ud, mens den sidste degraderings-plads nok tilfalder enten Bologna eller Torino.

Torben N. Sørensen sætter i følgende artikel fokus på næstsidste spillerunde i Serie A. Lazio-Reggina afvikles i dag, onsdag - mens de øvrige kampe spilles på søndag.

Læs bl.a. om, hvorfor Bologna, der er ét point efter Torino, nok vil spekulere i en ellers tilsyneladende ulogisk point-deling ude mod Chievo.

Calcio Calculato

Vi nærmer os afslutningen, og i takt med det bliver resultaterne mere forudsigelige. Det var også til at se i den forgangne weekend, hvor fem af de såkaldte ”calcio calculato”-tegn tikkede succesfuldt ind.

Eneste ”kiks” var Juventus-hjemmesejr over Atalanta, som jeg behændigt undlod at anbefale blandt Serie A-picks’ene. Det er altid en giftig affære, når rebel-klubben fra Bergamo er oppe mod de tre store i Norditalien.

Især AC Milan har Atalanta et anstrengt forhold til, men heller ikke Inter og Juventus har man meget til overs for. Omstændigheden, at Atalanta altid vil give den en ekstra skalle mod netop de tre, fik advarsels-blinkene frem.

Efterrationalisering vil nogle måske hævde, men ikke desto mindre gav weekendens calcio calculato-spil et solidt overskud, noget ikke mindst Torinos udesejr i Napoli hjalp godt med til.

Med weekendens resultater sikrede Inter sig mesterskabet, og midter-klubberne Cagliari, Lazio, Atalanta, Sampdoria, Napoli, Siena og Catania har intet at spille for. Det er i alt otte klubber, for hvem sæsonen i praksis er forbi. De øvrige 10 kæmper for henholdsvis Champions League, UEFA Cup/Europa League, eller for at slippe fri af nedrykning.

2./3./4.pladsen...?

Milans andenplads er kommet i fare, efter at Rossoneri måtte ned 1-2 ude mod Udinese. Selvom Juventus synes at være gået i stå, er der kun tre point ned til de zebra-stribede fra Torino, og ikke kun er Milans slutprogram med en hjemmekamp mod Roma og afsluttende en svær udebane-opgave mod Fiorentina vanskeligere end Juventus’; skulle de to klubber slutte à point, trækker Juventus oven i kæbet det længste strå på bedre indbyrdes resultater.

Bortset fra det var det ikke imponerende, hvad Juventus diskede op med i 2-2’eren hjemme mod Atalanta. Juve kan dog hente trøst i, at de i de to sidste spillerunder - ude mod Siena og hjemme mod Lazio - møder to hold, der ikke har noget at spille for.

Men det kan også blive nødvendigt for Juventus at holde høj point-scoring op mod sæsonslut. Tre hold kvalificerer sig direkte til Champions League, mens nummer fire kun kommer til det forjættede land via CL-kval., og det er set før, at det er gået galt.

Juventus-ledelsen har taget konsekvensen, af at holdet ikke har vundet i nu syv kampe, og smidt træner Claudio Ranieri på porten. Den tidligere forsvars-kæmpe og indtil for et døgn siden ungdoms-træner i Juve, Ciro Ferrara, tager over.

Med syv sejre i de otte seneste kampe har Fiorentina bidt sig fast i nakken på Juventus, kun ét point efter, og Firenze-klubben spiller her op mod sæsonslut det mest effektive fodbold i Italien.

Fiorentina skal søndag en tur til Lecce, mens de i sidste spillerunde er hjemme mod Milan. Hvis Milan dummer sig her i næstsidste spillerunde mod Roma, så skal man ikke udelukke, at det bliver Milan, der må ud i Champions League-kvalifikation i det tidlige efterår.

Europa League

Under alle omstændigheder bør Fiorentina med søndagens 1-0-sejr over Sampdoria være sikker på fjerdepladsen. Genoa, der længe lå godt til, har tabt formen. En sejr, to uafgjorte og to nederlag i de fem seneste kampe er slet ikke godt nok. Realistisk set røg den sidste Champions League-chance med den uafgjorte hjemmekamp søndag mod Chievo, for det virker ikke gangbart i virkelighedens verden, at de kan hente Fiorentina, der er fem point foran. Især ikke, fordi Fiorentina er bedst indbyrdes.

Derfor må Genoa belave sig på Europa League-fodbold, men det ville, de før sæsonen startede, også have erklæret sig glimrende tilfreds med. Genoa har 52 point, fem mere end Roma, men det rækker formentlig, selvom romerne er bedst indbyrdes. Vinder Roma f.eks. ikke ude over Milan, er Ganoas femteplads hjemme.

Mere spænding er der om Italiens sidste Europa League-billet. Mens pokalvinder Lazio samt nummer fem (Genoa) går ind i den ny Europa Leagues 4. kvalifikationsrunde, må nummer seks gennem en kval.hurdle ekstra for at nå med i gruppespillet. Da der ligger en del rare penge gemt i sådan en deltagelse, tror jeg ikke, der er tvivl om motivationen for de implicerede.

Sådan så det ellers ikke umiddelbart ud i Romas hjemmekamp mod Catania, der næsten måtte ”hjælpe” Totti og kompagni til tre point i slutfasen. (resultat: 4-3).

Palermo, der er to point efter Roma og hovedstadsholdets største konkurrent i kampen om den europæiske billet, vandt smertefrit 2-0 hjemme over Lazio, og Palermo har i modsætning til Roma (der møder Milan ude og nedrykningstruede Torino hjemme) et relativt let program med en udekamp mod Atalanta. Afsluttende er Palermo hjemme mod Sampdoria. Det kunne lugte af seks point.

Skulle Palermo kikse, er en anden farlig trussel til Romas billet ud i Europa, Udinese, kun yderligere ét point efter Palermo (altså tre point efter Roma). Udinese kommer med fuld selvtillid med fem sejre på stribe, senest 2-1 over Milan.

Udineses slutprogram hører også til ovre i den ”lettere” kategori med en udekamp mod Sampdoria og afsluttende et hjemmebane-møde med Cagliari. Det prekære for Roma er, at de indbyrdes er dårligere end både Palermo og Udinese.

Bundstriden

I den tunge ende af tabellen ser Chievo ud til at køre en ny sæson i rækken hjem. Chievo spillede med 2-2 ude mod Genoa sin tredje uafgjorte i træk (ikke ringe, når man tager i betragtning, at de to øvrige uafgjorte var en udekamp mod Roma samt hjemme mod Inter).

Helt sikker på redning er Chievo dog ikke endnu, for helt forudsigeligt har bundholdene scoret voldsomt med point op mod sæson-slut. I den forgangne weekend var der maksimal uddeling til bundklubberne med sejre til Torino i Napoli og til Reggina hjemme over Cagliari. Bologna-Lecce kunne af gode årsager ikke give tre point til begge hold, og her løb Bologna med en kneben 2-1-sejr.

Stillingen i bunden før de to sidste spillerunder:

Chievo, 37 point
Torino, 34
Bologna, 33
Reggina, 30
Lecce, 29

Det begynder at spidse til, især for Reggina og Lecce. Lad os kigge på kampene i de to sidste spillerunder involverende de fem hold:

37. spillerunde:
Lazio - Reggina
Chievo - Bologna
Lecce - Fiorentina
Torino - Genoa

38. og sidste spillerunde:
Bologna - Catania
Napoli - Chievo
Genoa - Lecce
Reggina - Siena
Roma - Torino

Derfor satser Bologna nok på uafgjort

Lad mig sige med det samme, at jeg tror, det er for sent for Reggina og Lecce. Selvom de skulle hente maksimal gevinst i de to sidste kampe, så er der sandsynligvis for langt op til fjerdesidste-pladsen.

Problemet for Reggina og Lecce er bl.a., at vinder Torino blot en af sine to sidste kampe, så er løbet kørt. Én ting er dog ret sikker - trods de dystre udsigter har hverken Reggina eller Lecce givet op endnu.

Chievo bør være relativt sikker på ikke at rykke ud. Ét point i den forestående hjemmekamp mod Bologna vil gøre tricket, og skulle det kikse, så har Napoli i sidste spillerunde jo ikke noget at spille for, så mon ikke det går for den lille Verona-klub.

Det efterlader den sidste nedryknings-plads til enten Bologna eller Torino, og her har vi en ganske interessant situation.

Lad os anskue tingene fra Bolognas synsvinkel. Vinder Torino sine to sidste kampe, er det ligegyldigt, hvad Bologna gør, hvis også Chievo vinder sin sidste kamp ude mod motivationsløse Napoli.

Men - løber Torino ind i et enkelt nederlag, hvilket er meget tænkeligt i sidste spillerunde ude mod Roma - så er fire point lige så godt for Bologna, som seks. Forklaringen er den, at mens de to klubber spillede 1-1 i Torino for to uger siden, så vandt Bologna tilbage i december hjemmekampen mod Torino 5-2. Det gør Bologna bedst indbyrdes, hvilket kan blive meget vigtigt.

Det er sandt, at slutter Torino med en sejr og en uafgjort i sine to afsluttende kampe, så vil seks point være en hel del bedre for Bologna end fire, men seks point er vanskeligt... det kræver sejr ude over formstærke Chievo (sidste runde-hjemmekampen mod Catania bør Bologna klare). Derfor ligger det i luften, at Bologna vil spekulere i det ene point mod Chievo satsende på, at Torino snubler i sidste runde i Rom. Og dén spekulation er Chievo nok med på, da ét point på søndag vil sikre dem mod nedrykning.

De logiske calcio calculato-tegn

Det leder os alt sammen hen på følgende calcio calculato-tegn, hvis man følger den typiske italienske tankegang:

Lazio - Reggina, 2
Atalanta - Palermo, 2
Chievo - Bologna, X
Sampdoria - Udinese, 2
Siena - Juventus, 2
Torino - Genoa, 1

(man skal bemærke, at Lazio-Reggina spilles allerede onsdag kl. 19.30, de øvrige kampe afvikles søndag 15.00)

Kigger vi på odds-markedet, er lejet for de forskellige udfald således:

Lazio - Reggina 2,49 - 3,67 - 2,42
Atalanta - Palermo 2,93 - 3,21 - 2,30
Chievo - Bologna 2,42 - 2,37 - 3,84
Sampdoria - Udinese 2,97 - 3,20 - 2,29
Siena - Juventus 6,81 - 3,80 - 1,48
Torino - Genoa 1,39 - 4,32 - 7,09

De angivne odds på 1X2 er spillemarkedets gennemsnits-odds.

I sidste weekend gik fem af seks mulige calcio calculato-tegn hjem. Denne gang bør der også være en del fuldtræffere.

Når det er sagt, så skal man have med, at samtlige de seks ovenstående ikke er deciderede spille-anbefalinger fra min side. Jeg er ikke sikker på værdien alle steder. Og værdien (fornuftigt forhold mellem odds og chance) SKAL være til stede; intet er jo sikkert, heller ikke i Italien. Med høj-aktuel fare for markeds-gled den forkerte vej så tillader jeg mig at vente lidt med at anbefale spil, men der vil komme nogle, vær vis på det.

Hvorvidt man bør vente med at placere sine spil eller ej, er altid en relevant diskussion. Man risikerer at gå glip af højere odds, til gengæld bliver man mere opdateret på teamnews og andet, hvad der rører sig.Læs Torben N. Sørensens øvrige artikler (markeret med TNS).

Og se hans spilforslag.