”Kalkulerende fodbold”. Man kan tænke sit - og næppe mange finder det sympatisk eller særligt godt for fodbolden - men i Italien er det en naturlig del af ”calcio” eller ”la bella figura”, som fodboldspillet også kaldes på de kanter, at man spekulerer stenhårdt i point.

Og det er en ganske naturlig ting i Støvlelandet, at ”motivation” - det er det pæne ord - har altafgørende betydning, når to hold mødes.

Her fire spillerunder før mål giver Torben N. Sørensen sit bud på, hvad motivation og den berygtede ”calcio calculato” vil give af resultater i Italiens Serie A. Og hvorfor bundproppen Reggina ikke rykker ud.

Motivationens magt

Fire spillerunder resterer i den italienske Serie A. Dette er tidspunktet på året, hvor der traditionelt går ”sport” i at forudsige, hvilke resultater, mange kampe slutter med.
Denne ”sport” - at forudsige resultaterne - eksisterer selvfølgelig hele sæsonen, men forudsætningerne er drastisk ændrede. De fornuftige tips på dette tidspunkt i kalenderen baserer sig på ikke almindelig styrkevurdering holdene imellem, form eller teamnews, men på hvor mange point de forskellige klubber skal bruge for at undgå nedrykning, kvalificere sig til Europa, etc.

Når to mandskaber har modsatrettede interesser - begge skal bruge tre point - ja, så er der ingen vej uden om, så skal der spilles fodbold om det. Men er det ikke tilfældet - har det ene hold intet at spille for, mens det andet er i pontnød, eller endnu ”bedre”, har begge interesse i en pointdeling - ja, så ved man som regel godt, hvad klokken er slået i Italien.

At to italienske hold, der begge vil have interesse i en pointdeling, kan finde ud af at spille uafgjort, er ikke noget nyt, og at ”motivation” (den pæne måde at kalde pointnød kontra det ikke at have noget at spille for) har stor, endda meget stor, indflydelse på resultaterne i Støvlelandet, det er heller ikke noget nyt.

Når man skal forudsige resultaterne af de fire sidste spillerunder i Italien, gælder det derfor om at få lommeregneren frem. Hvor mange point skal de forskellige klubber bruge for a nå deres sæsonslut-mål, og hvordan kalkulerer de med at opnå disse point?

Nyt scudetto til Inter

Man skal ikke regne med, at jeg vil være i stand til at forudsige samtlige resultater i de fire sidste spillerunder i Serie A, men jeg er ret sikker på, at jeg kan forudsige, hvad de forskellige klubber satser på, og hvad de regner med.

Lad os starte med toppen. Duksen Inter har med 77 point for 34 spillerunder et forspring på syv point ned til lokalrivalen Milan på andenpladsen, og der skal gå meget galt for José Mourinhos drenge for, at det ikke skal blive til et nyt scudetto. Men titlen skal jo lige køres hjem først.

Milans maksimalt opnåelige point-sum er 82 point, og Inter skal således kun have seks point i sidste sidste fire kampe for at være sikre på at holde konkurrenten bag sig, og mindre kan muligvis gøre det.

Kigger vi på Inters slutprogram, ser det således ud: Ude mod Chievo, hjemme mod Siena, ude mod Cagliari, og hjemme mod Atalanta.

De fleste vil sikkert pege på, at hjemmekampene mod Siena og Atalanta ligner seks sikre point (især fordi hverken Siena eller Atalanta har det store at spille for), men derfor kan Inter jo lige så godt også ”spille til” i f.eks. weekendens udekamp mod Chievo... Men!

Det vil være meget langt fra en italiensk tilgang til tingene. Tværtimod vil Inter snildt kunne tænkes at spekulere i en pointdeling mod Chievo, idet det så blot kræver en sejr og to uafgjorte i de sidste tre kampe for at være matematisk sikker på førstepladsen, og derudover kan det jo også tænkes, at mindre kan gøre det. Således har Milan her i den forestående weekend f.eks. en vanskelig kamp mod Juventus.

Derfor vil uafgjort ude mod Chievo ikke være så skidt endda set fra Inters synspunkt.

Milan mellem to stole

Hos andenplacerede AC Milan befinder man sig lidt mellem to stole. Man vil meget gerne lægge optimalt pres på Inter, hvis ikke for andet så for at kunne holde hovedet højt i Milano, men omvendt så bør Milan også kigge nedefter i tabellen.

Juventus er blot fire point efter, og andenpladsen vil kunne blive konsolideret med en uafgjort hjemme på San Siro i søndagens aftenkamp mod det zebra-stribede Fiat-koncernhold.

At Milan ikke vil gå efter en sejr her har jeg dog vanskeligt ved at se - om de så kan få den, er et helt andet spørgsmål - og derfor vælger jeg indtil videre at tro, at Milan spiller derudad, altså satser på at spille fodbold i stedet for at koncentrere sig om point-lommeregneren.

Det samme er tilfældet for Juventus, i hvert fald indtil kampen mod Milan søndag aften er overstået. Den kommer til at have stor betydning for, hvordan de tre sidste spillerunder angribes.

Lige nu er Juventus fem point foran Fiorentina på fjerdepladsen og seks foran Genoa på femtepladsen. Et interessant kapløb om den fjerde og sidste Champions League-plads vil udspille sig mellem disse to klubber. Om man kan bruge det til noget betting-wise, er desværre tvivlsomt.

De resterende europæiske billetter

Tve-kampen mellem Fiorentina og Genoa kommer næppe til at involvere andre klubber (sker det, bliver det Juventus). Fiorentina har otte og Genoa syv points forspring ned til sjetteplacerede Roma, og det er reelt umuligt for hovedstadsklubben at indhente.

Et kig på Fiorentinas resterende program viser, at de denne weekend har en udekamp mod Catania, og derefter hedder det hjemme mod Sampdoria, ude mod Lecce, og afsluttende hjemme mod Milan.

Hos Genoa er programmet først ude mod Atalanta, så hjemme mod Chievo, ude mod Torino, og hjemme mod Lecce.

Holder man de to kamp-programmer op imod hinanden, så foretrækker jeg klart Fiorentinas, og det fordi, de har to modstandere, der ikke har det store at spille for (Catania og Sampdoria), mens Genoa i de tre sidste spillerunder er oppe imod tre hårdt fightende bundklubber (meget kan nå at ændre sig, måske f.eks. Lecce risikerer at være nede inden sidste spillerunde, men sådan ser det altså ud lige nu).

Det er imidlertid ikke så meget at rafte om for hverken Fiorentina eller Genoa, det gælder for begge om at holde point-scoringen så høj som mulig.

Italien har fire UEFA Cup-pladser, som går til taberen af tvekampen mellem Fiorentina og Genoa, til nummer seks og syv, samt til vinderen af Coppa Italia-finalen mellem Lazio og Sampdoria (første finale-kamp med Lazio på hjemmebane spilles onsdag i næste uge).

Lige nu ligger Roma med 53 point og Palermo med 52 bedst til, men Cagliari med 49 og Udinese med 48 er ikke så forfærdeligt langt efter (Lazio med 47 tror jeg ikke på, bl.a. fordi pokal-finalekampene mod Sampdoria vil have størst prioritering).

Umiddelbart ligger det til Roma og Palermo, og de bør være i stand til at samle point nok sammen. Et meget væsentligt møde denne søndag er dog Romas kamp på Sardinien imod Cagliari.

Undslipper Spalettis mænd nederlag her, er Cagliari formentlig borte i UEFA Cup-kampen. Palermo og Udinese er begge på udebane i weekenden, men det ligner opgør, hvor de begge står med fine chancer for at vinde.

På papiret bør Palermo ikke have det nemt i Siena og Udinese ligeledes heller ikke ude mod Sampdoria, men der er jo lige det der med hjemmeholdenes motivation.

Tip: Torino, Bologna og Lecce rykker ud

Som det næsten altid er tilfældet, er bundstriden i Serie A tæt.

Under stregen befinder sig lige nu Bologna med 29 point, Lecce med 28, og Reggina med 27. Torino er på den rigtige side af sorteper-skillelinien, men kun med ét point mere end Bologna, altså 30 point, og med 35 point finder vi Chievo. Længere oppe i tabellen finder vi Siena og Catania med 40 point, og over dem Sampdoria med 41.

Ingen af de sidstnævnte klubber kan dog rykke ud, og det skaber et midterfelt af klubber bestående (fra toppen) af Lazio, Atalanta, Napoli, Sampdoria, Siena og Catania, som ikke spiller for mere i denne sæsons Serie A. Det bør man holde sig for øje!

Det er derfor relevant at kigge på de fem nedrykningstruede klubber, Chievo, Torino, Bologna, Lecce og Reggina, og jeg vil bringe slut-programmet for de fem:

Chievo (35 point): Hjemme mod Inter, ude mod Genoa, hjemme mod Bologna, og ude mod Napoli.

Torino (30 point): Hjemme mod Bologna, ude mod Napoli, hjemme mod Genoa, og ude mod Roma.

Bologna (29 point): Ude mod Torino, hjemme mod Lecce, ude mod Chievo, og hjemme mod Catania.

Lecce (28 point): Hjemme mod Napoli, ude mod Bologna, hjemme mod Fiorentina, og ude mod Genoa.

Reggina (27 point): Ude mod Sampdoria, hjemme mod Cagliari, ude mod Lazio, og hjemme mod Siena.

Frem med regnestokken

Det er oplagt, at Chievo med seks point ned til stregen ligger lunt, men vær vis på, at man i Verona-klubben udmærket er klar over, at bundrivalerne vil score voldsomt med point i sæson-afslutningen, hvorfor der for Chievos vedkommende ikke kan blive tale om at tage let på tingene.

Det lugter dog af, at tre-fire point (måske blot to) vil være nok for Chievo, og så er det jo oplagt at starte med at tage det ene søndag hjemme mod Inter (som vi husker, måske heller ikke vil være alt for utilfreds med en pointdeling).

Torinos regnestykke er mere kompliceret. De røde fra Torino kan håbe, at Roma før deres besøg i Torino i sidste spillerunde vil være sikre på en UEFA Cup-plads. Er det ikke tilfældet, befinder Torino sig i den situation, at de kun har en udekamp i Napoli af såkaldte ”nemme” kampe (læs: mod hold, der ikke har noget at spille for), og det er giftigt for dem.

Næste levende billede er Bologna, som med garanti har noteret sig, at de i sidste spillerunde spiller hjemme mod motivations-løse Catania. En kamp, der i Bolognas kalkule stensikkert er sat til tre point. Men alt kommer for Bologna til at afhænge af, hvordan de tre næste kampe mod direkte nedryknings-konkurrenter spiller af.

Lecce har heller ikke noget nemt program. Den forestående hjemmekamp mod Napoli er af kategorien ”skal vindes”, og den ligner ifølge italiensk tankegang da også et sikkert 1-tal. Men derefter kommer en super-vigtig udekamp mod Bologna og to opgør mod Champions League-jagtende Fiorentina og Genoa.

Reggina, der på papiret må anses som Serie A’s ringeste mandskab, har stor rutine i at redde kastanjerne ud af ilden i de sidste spillerunder, og jeg vil for min part ikke blive det mindste overrasket - tværtimod, faktisk - skulle det lykkes for dem endnu en gang.

Regginas slut-program er nemlig rent guf, og det især hvis Cagliari søndag skulle tabe hjemme til Roma. I så fald vil Reggina i form af Sampdoria, Cagliari, Lazio og Siena udelukkende møde klubber, som intet har at spille for.

Et slag på tasken herfra siger minimum ni point til Reggina i de sidste fire kampe, og skulle det blive nødvendigt, vil jeg ikke blive overrasket, hvis Reggina slutter af med 19 point af 21 mulige! (deres tre seneste kampe er sejr 1-0 ude over Atalanta, 2-2 hjemme med Juventus, og i sidste weekend 2-1 ude over Bologna). Jeg tror med andre ord, at Reggina redder frisag i bunden.

For at gå planken ud, så tipper jeg, at de tre nedrykkere i Italien kommer til at hedde Torino, Bologna og Lecce.

Weekendens kalkule

Tager vi den forhåndenværende spillerunde denne weekend i Serie A, melder hele syv ”Calcio Calculato”-tegn sig:

Sampdoria - Reggina, 2
Lazio - Udinese, 2
Atalanta - Genoa, 2
Catania - Fiorentina, 2
Chievo - Inter, X
Lecce - Napoli, 1
Siena - Palermo, 2

Nu vil jeg ikke på nogen måde forestille dig, kærer læser, at alle de syv kampe slutter som forudsagt, dertil er bolden trods alt for rund. Men chancerne for, at de respektive kampe (næppe alle dog, det er matematisk for usandsynligt) retter sig ind efter den italienske lommeregner, er pæne.

Tror man ikke på det, så kast blot et blik på odds-markedet (jeg har i det følgende angivet markedets gennemsnits-odds for 1, X og 2).

Sampdoria - Reggina 2,86 - 3,17 - 2,37
Lazio - Udinese 2,69 - 3,09 - 2,54
Atalanta - Genoa 3,15 - 3,11 - 2,24
Catania - Fiorentina 4,52 - 3,35 - 1,76
Chievo - Inter 4,26 - 3,18 - 1,85
Lecce - Napoli 1,61 - 3,63 - 5,25
Siena - Palermo 2,99 - 3,08 - 2,34

Det kræver ikke den store indsigt i odds eller italiensk fodbold for at se, at de odds er temmeligt skæve, hvis man skulle vurdere ud fra en normal spillerunde.

Bookmakerne - og en del af deres kunder - er imidlertid ganske klar over, hvad der er i gang med at ske denne tid i Italien, og derfor er der justeret for ”motivation”. Spørgsmålet er, om der er justeret nok?

Er der værdi?

Nu skal man ikke læse denne artikel, som om jeg vil foreslå indskud på ovenstående tegn. Skulle jeg have gjort det, burde jeg have været tidligere ude - alle de med tykt fremhævede tegn har været udsat for odds-slash gennem ugen - så spørgsmålet er, om der er værdi tilbage.

Sikkerheden af ”calcio calculato”-kampe er traditionelt støt stigende frem mod sidste spillerunde, så man skal her fire runder før slut trods alt have en vis betaling, før det er risikoen værd. Én ting er imidlertid sikkert. Jeg kunne aldrig finde på at spille imod de ovenstående udfald. Dertil har jeg fulgt italiensk fodbold alt for længe.


Jeg har været en del bortrejst og har haft meget om ørene den seneste tid, hvilken er årsagen til, at denne artikel først finder frem til BetXpert-sitet i dag. Fra og med i næste uge og frem til sæson¬slut vil jeg imidlertid bestræbe mig på at levere en ”Calcio calculato”-artikel på BetXpert hver tirsdag. Det er forhåbentligt tidsnok til, at det kan lykkes at fange fordelagtige odds på nogle af de kampe, der efter italiensk tankegang ser ud til at være lige til højrebenet.Læs Torben N. Sørensens øvrige artikler.

Og se hans spilforslag.