Anden del af optakts-artikel om den norske Tippeligaen. Der er tale om en omfattende guide til alle rækkens klubber, skrevet af vores nye ekspert Cato Meijer.

Optakten – pga sin længde – er delt i to. I den første artikel gennemgås, i alfabetisk rækkefølge, de første syv klubber:

I denne artikel gennemgås de sidste syv: http://www.betxpert.com/artikel/nye-nordiske-eksperter-og-tippeliga-optakt

Molde

Trener: Kjell Jonevret

Spillere inn:
Christian Steen (forsvar, Tromsø)
Kristoffer Paulsen (forsvar, Start)
Thomas Holm (midtbane, Vålerenga)
Brian Waltrip (angrep, Sogndal)
Uhuru Mwambubungo (angrep, Coastal Union, Tanzania)
Selemani Ndikumana (angrep, Interstate FC, Burundi)

Spillere ut:
Lars Ivar Moldskred (keeper, Lillestrøm)
Trond Strande (forsvar, legger opp)
Petter Christian Singsaas (forsvar, Steinkjer)
Christian Gauseth (midtbane, Bryne)
Øyvind Gram (midtbane, Aalesund)
Sandro Grande (midtbane, frigitt)
Marel Baldvinsson (angrep, Breidablik, Island)
Madiou Konate (angrep, frigitt)

Nøkkelspillere:
Marcus Andreasson, Daniel Berg Hestad og Magne Hoset

Betxperts tips for plassering
12. plass

Presentasjon av Molde
Molde Fotballklubb kommer fra Molde, litt nord for rival Aalesund på nordvestlandet, og har 24 294 innbyggere. Molde ble stiftet 19. juni 1911. Klubben har aldri vunnet den norske eliteserien, men har likevel satt sitt preg på norsk fotball ved at mange av deres lokale spillere har gjort store karrierer. Landslagstrener Åge Hareide, Kjetil Rekdal og Ole Gunnar Solskjær er alle spillere som slo igjennom i Moldedrakten. Klubben har to cupmesterskap, i 1994 og 2005. I Kjell Inge Røkke, en av Norges rikeste menn, har Molde en viktig støttespiller som bidrar økonomisk med mange millioner hvert år. Røkke er også mannen bak Moldes flotte hjemmebane, Aker Stadion. Denne har en fantastisk beliggenhet og har plass til 11 167 tilskuere.

Moldes prestasjoner i Adeccoligaen 2007
1. plass i Adeccoligaen
Hjemme 10 2 3 mål: 35 (4) 15 (5)
Borte 12 1 2 mål: 27 (3) 13 (1)
Totalt 22 3 5 mål: 62 (3) 28 (1)

Molde satset tøft foran fjorårsesongen for å rykke rett opp igjen, noe de klarte med god margin. De toppet tabellen stort sett hele sesongen og var aldri truet. Laget imponerte spesielt defensivt, med under 1 mål i snitt innsluppet sesongen igjennom. På eget gress skuslet imidlertid laget bort en del poeng som kan koste dem dyrt om de fortsetter trenden i år.

Laget
Keeper
Jan Kjell Larsen var betegnet som en av ypperste keepertalenter da han spile for Haugesund i 2. divisjon, men da han skulle vise sine evner på det øverste nivået endte det med nedrykk og en rekke tabber. Spilte fast i fjor under opprykkssesongen og var stabil, selv om det også da ble noen store feil fra tid til annen. Larsen har solid keeperfysikk, er god på strek men dårlig med beina og i feltarbeidet er det mye å jobbe med. På benken har de Knut Dørum Lillebakk som har en del Tippeligaerfaring fra før

Forsvar
Molde har tatt konsekvensen av at de i år ikke vil føre kamper, men i mange oppgjør bli presset bakover og har signert tre solide, defensive spillere med mye Tippeligaerfaring. To av dem kommer nok til å gå rett inn i forsvarsfireren, Kristoffer Paulsen vil ta høyreback mens Christian Steen vil ta plass ved siden av Marcus Andreasson som midtstopper. Steen og Andreasson er nok litt like, begge er store og sterke og temposvake. Mer fart har Paulsen, men han har nok offensive begrensninger.
Knut Olav Rinderrøy er nok et svakhetstegn på venstreback. Likevel ser ikke forsvaret til Molde så dårlig ut, det største ankepunktet er nok bredden ettersom klubben gjerne skulle hatt inn en eller to mann til i dette leddet.

Midtbane
Molde har alltid hatt mange profiler på midtbanen, i år er det mindre kjente navn som skal drive laget fremover. En av deres gamle stjerner, Daniel Berg Hestad vil fremdeles være den som styrer spillet dypt i banen, men i år er Thomas Holm hentet fra Vålerenga for å være ryddegutten defensivt. På kantene vil mest sannsynlig Mame Diouf ta venstresiden. Den 20 år gamle senegaleseren ble toppscorer med 10 mål i fjor. På høyre spiller Mattias Mostrøm. Mens det er plenty av erfaring sentralt i banen preges kantspillerne av lite erfaring på dette nivået.

Angrep
Offensivt må nok Molde stole på at deres største stjerne, Magne Hoset opererer som den playmakeren har var i fjor. Hoset har hatt en merkelig karriere, fra å starte karrieren med å score i Mesterligaen for Molde og storspille i Tippeligaen, gikk ferden i 2004 videre til Danmark og FCK. Hoseth mistrivdes, reiste hjem til Norge og Vålerenga og ble seriemester. Han satt imidlertid mest på benken, mistet landslagsplassen og reiste hjem til Molde der han var med å rykke ned i 2005. I år er det meningen at Hoset skal ha en hengende rolle bak spissen Pape Diouf. Begge Moldes senegalesere har talent, men de må slå ut i full blomst om Molde skal ha forhåpninger om å komme høyt på tabellen. Molde har gjort en spennende signering i Brian Waltrip fra Sogndal i Adeccoligaen, Waltrip har god teknikk men det gjenstår å se om han kan prestere på det øverste nivået i Norge.

Stallen
Det som preger stallen til Molde er at mange har lang fartstid fra klubben og Tippeligaen. Samtidig var mange av disse med på nedrykket, og grunnen til det var at spillerne ikke holdt nivået. Av spillerne som sitter på benken er det ikke mange som kan gå inn å gjøre jobben om for eksempel Hoset

Trener
Kjell Jonevret er en svensk trener som tidligere har spilt for Viking i Norge og der ble han cupmester i 1989. Som trener jobbet han seg oppover i Sverige til han tok over Djurgården i 2004 og tok the double med dem i 2005. Elendig resultater gjorde at han fikk sparken året etter. Jonevret tok over Molde etter nedrykket i 2005.

Bud på lagoppstilling for Molde
Larsen – Rinderrøy, Steen, Andreasson, Paulsen – Diouf, Berg Hestad, Holm, Mostrøm – Hoset, Diouf

Som de andre svenske trenerne i Tippeligaen står Jonevret for en noe mer spillende form for fotball enn lag som for eksempel HamKam og Strømsgodset. Molde har likevel bare vært under Jonevret i Adeccoligaen, og kanskje blir laget tvunget til å spille mer direkte i år. Rent formasjonsmessig minner formasjonen mest om 4-4-2, men 4-4-1-1 og 4-2-3-1 er også tallkombinasjoner som kan beskrive utgangsposisjonene.

Resultater i treningskamper
30.01.08 Universidad Las Palmas - Molde 0-0 (Estadio Municipal Maspalomas)
02.02.08 Molde - Vålerenga 3-1 (Estadio Municipal Maspalomas)
15.02.08 Molde - Strindheim 1-2 (Molde Kunstgress)
18.02.08 Molde - Kristiansund 3-5 (Molde Kunstgress)
23.02.08 Molde - Alta 1-1 (Molde Kunstgress)
28.02.08 Molde - Hødd 4-2 (Molde Kunstgress)
04.03.08 Molde - MyPä 1-1 (La Manga)
07.03.08 Molde - Bodø/Glimt 2-2 (La Manga)
14.03.08 Molde - Lillestrøm 0-1 (Aker Stadion)
19.03.08 Aalesund - Molde 1-1 (CLS)
24.03.08 Molde – Sogndal 4-1 (Aker Stadion)

Konklusjon
Etter tre sesonger der man kjempet med ryggen mot veggen i kampen mot nedrykk ble det til slutt Adeccoligaen for Molde i 2005. Hele organisasjonen hadde ikke tatt konsekvensen av de dårligere resultatene over flere år, og nedrykket ble en vekker. Nå er investor Røkke tilbake igjen med mer midler, og økonomien er en årsak til at det kan være vanskelig å vurdere dette laget. Slik det tegner nå vil Molde få problemer med score mål, men om Røkke åpner pengebingen kan det bli en løsning på det. Molde spilte den beste fotballen i Adeccoligaen i fjor, og laget beviste at de kan matche mange lag i Tippeligaen.

Rosenborg

Trener: Trond Henriksen / Erik Hamrén

Spillere inn:
Rune Almenning Jarstein (keeper, Odd Grenland)
Roy Miller (forsvar, Bodø/Glimt)
Vadim Demidov (forsvar/midtbane, Hønefoss)
Juska Savolainen (midtbane, Tampere)
John Pelu (angrep, Kongsvinger)

Spillere ut:
Lars Hirschfeld (keeper, CFR Cluj, Romania)
Mikael Dorsin (forsvar, CFR Cluj, Romania)
Miika Koppinen (forsvar, Tromsø)
Vidar Riseth (forsvar/midtbane, Lillestrøm)

Nøkkelspillere
Roar Strand, Marek Sappara og Steffen Iversen

Betxperts tips for plassering
5. plass

Presentasjon av Rosenborg
Rosenborg Ballklub trenger vel ingen nærmere presentasjon for det fotballglade publikum. Laget har dominert norsk fotball i en årrekke, og har også vist imponerende resultatet i Europa gjennom deltakelse i Champions League. Rosenborg kommer fra Norges tredje største by, Trondheim, som har 165 191 innbyggere. Fra 1992 til 2004 tok RBK 13 strake seriegull, 11 av dem under Nils Arne Eggens ledelse. Totalt har RBK 20 seriemesterskap og 9 cupgull. Klubben har imidlertid ikke klart å finne treneren som kan fylle Eggens sko. 4 trenere har måttet forlate stillingen siden 2004 og fra juni av tar Erik Hamrén fra Aalborg over rollen som hovedtrener. Rosenborg har gjennom suksessårene fått en solid tilskuermasse som gjør at snittet er det høyeste i Norge på hjemmebanen Lerkendal.

Rosenborgs prestasjoner i Tippeligaen 2007
5. plass i Tippeligaen
Hjemme 9 3 1 mål: 34 (2) 13 (2)
Borte 3 2 8 mål: 19 (5) 26 (7)
Totalt 12 5 9 mål: 53 (2) 39 (4)

2007 ble et skuffende år for Rosenborg, men noe særlig uventet var det ikke. Laget har hanglet i mange år og det forventede generasjonsskiftet har tatt alt for lang tid. I 2006 kom man inn i en fantastisk stim på slutten som gjorde at man tok seriegullet, året etter var man aldri i nærheten. Prestasjonene hjemme var helt i toppen, men på bortebane ble man utspilt gang på gang.

Laget
Keeper
Lars Hirschfeld ble hentet til Rosenborg da klubben var lei av Espen Johnsens keepertabber, og canadieren hadde et par gode sesonger før han dro videre i vinter. Rosenborg har nå valgt å hente Rune Almenning Jarstein fra Odd og det kan bli interessant. Jarstein er andrekeeper på landslaget, har stor rekkevidde og god timing i feltet for å være så ung som han er. Hans store problem er å takle temperamentet som i fjor gikk så hardt utover lagkameratene at han ble byttet ut i pausen i en kamp for Odd. I Rosenborg vil presset være enda større, han vil få mindre å gjøre i hver kamp, men hans opptredener i avgjørende situasjoner vil få større konsekvenser. Jeg tror Rosenborg tar en stor sjanse med sitt valg av keeper, men for all del: holder Jarstein stabilt nivå har Rosenborg ingen grunn til bekymring. Backup er Alexander Lund Hansen, en unggutt som enda ikke har levert godt nok på det høyeste nivå.

Forsvar
Forsvaret har vært lagdelen Rosenborg har ventet lengst med å foreta generasjonsskiftet. Før denne sesongen har det imidlertid ting begynt å skje, men at tre av lagets fire faste skulle forlate klubben var nok ikke tilsiktet. Både Dorsin og Koppinen har mange år igjen på høyt nivå, men sammen med Riseth forlot dem klubben på Bosman. Et helt nytt forsvar har blitt stablet på beina, på høyreback gjør Fredrik Stoor seg klar for sin andre sesong. Svensken spilte seg opp på slutten av fjorårssesongen, men har mye å gå på når det gjelder stabilitet. Sentralt skal gamle Kvarme eller Basma spille sammen med nyinnkjøpte Vadim Demidov. Demidov spilte mest på midtbanen for Adeccoligalaget Hønefoss i fjor, og steget er langt til nå å skulle være en bauta bakerst i giganten Rosenborg sitt forsvar. På venstreback skal nok en spiller som spilte på nest øverste nivå, Roy Miller fra Costa Rica spille. All in all ser det tynt ut i Rosenborgs bakre rekker, og behovet for en erfaren forsvarssjef er påtrengende.

Midtbane
På slutten av fjorårssesongen gikk Rosenborg vekk fra stilen de har hatt suksess med gjennom hele gullalderen, 4-3-3, og endret til en diamantformasjon på midten med to rene spisser på topp. Den offensive rollen er nok tiltenkt Marek Sappara. Slovaken har det råeste høyrebeinet i Tippeligaen, og der har Rosenborg en force som vil sørge for mange dødballmål i år. Når det gjelder den defensive rollen og de to indreløperne er nok superveteran Roar Strand og de to lokale heltene Alexander Tettey og Per Ciljan Skjelbred nærmest, men både Tettey og Strand har vært skadeplaget. Juska Savolainen er hentet inn fra Helsinki for å skape mer bredde, men RBK venter fremdeles på at Konan Ya og Traore skal slå igjennom.

Angrep
På topp har Rosenborg to soleklare førstevalg, Steffen Iversen og Yssouf Kone. Begge er best som midtspiss i et 4-3-3 system, men ettersom Rosenborg trenger begge på banen samtidig er systemet endret. Det ble en suksess i fjor høst og kan bli det også i år. Begge spissene er uhyre sterke i kroppen og kan binde opp midtstopperne alene, noe som gir god plass for makkeren. Iversen er noe temposvak, men er når innleggene er presise er det ingen som er bedre enn ham i Tippeligaen. Bak disse to er det litt tynt. Konan Ya har mer enn nok kvalitet til å være en god spiss på dette nivået, men han er en helt annen type enn Iversen og Kone. Det betyr at om det blir skader på duoen må Rosenborg legge om spillet noe.

Stallen
Offensivt ser det brukbart ut for Rosenborg, selv om de som sitter på benken ikke har altfor mye fartstid på det øverste nivået. I forsvarsleddet er det annerledes. Både Kvarme og Basma har de to siste sesongene vist at de er på vei ned. Lago er hentet tilbake fra Uruguay etter at utenlandskvoten ble utvidet, men har til gode å spille solide matcher i den hvite trøyen. Det er mange usikkerhetsmomenter i startelleveren til Rosenborg, og de øvrige i stallen er for ung og uerfaren til at de kan komme direkte inn og gjøre en tilfredsstillende jobb for Rosenborgs utålmodige supportere.

Trener
Trond Henriksen skal styre laget frem til juni, og jeg regner med han har fått klare direksjoner fra Erik Hamrén om hvordan løpet skal legges opp. Hamrén har vist gjennom sin tid hos Aalborg at han har det Rosenborg trenger nå, kompetanse til å innføre et system og en spillestil som vil fungere om den får tid til å sette seg. Rosenborg har nok ressurser til at Hamrén kan hente spillerne han trenger, men 2008 blir nok en mellomsesong i så måte.

Bud på lagoppstilling for Rosenborg
Jarstein – Stoor, Demidov, Kvarme, Miller – Tettey, Skjelbred, Strand, Sappara – Kone, Iversen

Med diamantformasjon på midten er strukturen og spillestilen fra Eggens tid endret hos Rosenborg, man blir mer uforutsigbar samtidig som systemet vil ta lenger tid å innarbeide. Så lenge spissduoen holder seg skadefri vil det offensive fungere, men defensiv organisering var fraværende i fjor.

Resultater i treningskamper
08.01.08 RBK - Helsingborg 2-0 (Estadio Municipal Maspalomas)
10.01.08 Las Palmas - RBK 2-2 (Estadio Municipal Maspalomas)
25.01.08 RBK - Bodø/Glimt 8-0 (Abrahallen)
02.02.08 RBK - Strømsgodset 1-0 (La Manga)
08.02.08 RBK - Sjakthar Donetsk 0-2 (La Manga)
14.02.08 RBK - Fiorentina 0-1 (Lerkendal Stadion)
21.02.08 Fiorentina - RBK 2-1 (Stadio Artemio Franchi)
01.03.08 Helsingborg - RBK 1-2 (Olympia)
09.03.08 Aalesund - RBK 0-1 (CLS)
16.03.08 RBK - GIF Sundsvall 1-0 (Lerkendal Kunstgress)
23.03.08 Viking – RBK 0-0 (Viking Stadion)

Konklusjon
Ser man bort i fra et fantastisk run fra sommeren og ut 2006 har det vært lite å glede seg over for Rosenborg-supporterne de siste sesongene. Hovedårsaken er at kontinuiteten, selve premisset for suksessen på 90-tallet, har vært fraværende. Ingen trener har fått tid til å sette sitt lag, og alle har blitt målt opp mot Eggens prestasjoner. Som nevnt over, denne sesongen er for mellomsesong å regne for Rosenborg, Erik Hamrén tar over fra sommeren av og han har en jobb å gjøre. Slik laget er nå er de for dårlig besatt defensivt, og på midtbanen er man avhengig av at Skjelbred og Tettey presterer jevnere enn de har gjort så langt. Rosenborg kommer nok til å gjøre mange gode kamper denne sesongen, men stallen ved sesongstart ser for tynn ut til å ha gullambisjoner. Jeg regner med at Hamrén vil bruke tiden frem til sommeren til å finsikte nye kjøp, og at han får dem innfridd i juni. Med en midtstopper av høyeste klasse og en forsterkning i hvert ledd kan Rosenborg bli sterk på høsten, men medalje blir det ikke i år.

Stabæk

Trener: Jan Jönsson

Spillere inn:
Iven Austbø (keeper, Viking)
Vegar Eggen Hedenstad (forsvar/midtbane, Elverum)
Anthony Annan (midtbane, Start, lån til sommeren)
Johann Andersson (midtbane, Malmö FF)
Torstein Andersen Aase (angrep, Nordstrand)
Jan Tømmernes (angrep, Asker)

Spillere ut:
Jens Waltorp Sørensen (keeper AB)
Inge André Olsen (forsvar, Strømsgodetset lån ut sesongen)
Espen Nystuen (midtbane, Sandefjord)
Eirik Markegård (angrep, Sandefjord)
Branimir Poljac (angrep, Moss)
Espen Olsen (angrep, Start, lån til sommeren)

Nøkkelspillere:
Somen Tchoi, Alanzinho og Daniel Nannskog.

Betxperts tips for plassering
6. plass

Presentasjon av Stabæk
Stabæk Fotball kommer Bærum rett utenfor Oslo og er stiftet i 1912. Klubben suksess de siste 15 årene er en eventyrhistorie om visjonære ledere som ønsket at deres lokale 4. divisjonsklubb skulle spille på det høyeste nivået i Norge. I 1995 rykket klubben opp i Tippeligaen, de vant cupen i 98 men rykket ned i 2004. Etter opprykket i 2005 har Stabæk kommet som et friskt pust i Tippeligaen, de spiller en annen form for fotball enn de fleste andre norske klubber som har en mer direkte spillestil. Med små ressurser har de imponert de to siste sesongene, en 5. plass i 2006 og sølvplass i fjor. Stabæk spiller på utdaterte Nadderud, men skal flytte inn i ny arena med tak til sesongstart 2009.

Stabæks prestasjoner i Tippeligaen 2007
2. plass i Tippeligaen
Hjemme 8 3 2 mål: 27(6)16 (8)
Borte 6 3 4 mål: 26 (1) 19 (2)
Totalt 14 6 6 mål: 53 (2) 35 (3)

Stabæk fortsatte å overraske norsk toppfotball ved å spille feiende flott offensiv fotball og ta en meget fortjent 2. plass i 2007-utgaven av Tippeligaen. Det var spesielt på bortebane laget leverte, da de ikke var avhengig av å styre spillet men kunne ligge lavt og kontre med sine tekniske spillere. Avga litt for mange poeng på eget gress for å ta seieren i fjor.

Laget
Keeper
Jon Knudsen har rukket å bli 33 år og er en meget erfaren Tippeligaspiller. Knudsen går på sin niende sesong som Stabæks førstevalg, men i år kan han få tøff konkurranse. Knudsen har sin største styrke i rekkevidden, han er lang og plasseringsdyktig. Før denne sesongen hentet Stabæk inn Iven Austbø fra Viking som backup, og det er nok meningen at keeperkampen mellom de to skal skjerpe Knudsen om han får stå, eller definitivt avgjøre at Knudsen er ferdig i Stabæk. Austbø var fast i Viking frem til Thomas Myhre kom hjem i fjor, og er regnet som et stort keepertalent. Stod brukbart i vårsesongen, uten å imponere stort.

Forsvar
Defensivt har Stabæk en solid og erfaren firer. Backene Stenvoll og Høiland er stabile, erfarne spillere som begge kan gå fremover. Stenvoll har et tungt skudd, mens Høiland har fine initiativ og gode innlegg. Sentralt i banen er det hard kamp om plassene mellom Kapteinen Kjølø, Pontus Segerström og Morten Morisbak Skjønsberg Jeg vil tror Segerström og Kjølø vinner den kampen fra start, men Skjønsberg gjør at de får en sårt tiltrengt bredde sentralt. Midtforsvaret sliter litt med plasseringene til tider, og det henger sammen med at Stabæk er et angrepsvillig lag som ofte pådrar seg brudd i midtbaneleddet på vei fremover. Likevel slapp laget inn lite mål, og spesielt borte hadde Stabæk en gameplan som fungerte defensivt.

Midtbane
Midtbanen til Stabæk var i fjor en nytelse å se på, herlig balansert gjennom kunstneren og dribleren Alanzinho på venstre, sliteren Keller på høyre, den offensive kraftspillerne Tchoyi på dype løp mens vaktbikkjen Hauger passet på defensivt. I år har Hauger slitt med skader i oppkjøringen og Stabæk har lånt inn Starts Anthony Annan frem til sommeren. Annan hadde et meget godt afrikamesterskap sammen med Essien på Ghanas midtbane, og det blir spennende å se om han lykkes i Tippeligaen. Forrige sesong for Start ble ødelagt av skader.

Angrep
Da Stabæk rykket opp i 2005 ble det nevnt at Tippeligaen måtte se opp for nykomlingens spisspar, Veigar Pall Gunnarson og Daniel Nannskog. Få trodde de kunne levere like bra i den øverste divisjonen, men i 2006 scorte Nannskog 19 mål (4 målgivende) og hans makker 18 mål (5 målgivende). Smått fantastisk, og i sølvsesongen 2007 fulgte de opp med Nannskog 19 og Pall Gunnarson 15 mål. Fantastiske tall for begge to, og de utgjør den beste duoen i Tippeligaen. Samtidig er det et faktum at Stabæk verken de to foregående sesongene eller i år har hentet inn noen form for erstattere om de skulle oppstå langvarige skader. I fjor var Pall Gunnarson borte i en kamp, ellers spilte de sammen i samtlige matcher. Det er Stabæk avhengige av om fremgangene skal fortsette.

Stallen
Et av kjennetegnene med Stabæk er at de har en meget sterk førsteellever, mens det er tynt på benken. Det er ikke tatt mange grep i forhold til dette i vinter, først og fremst fordi Stabæk er en liten klubb med små ressurser. De har imidlertid tatt konsekvensen av skadeproblemene sentralt på midten denne vinteren, Annan og Andersson vil tilføre sårt tiltrengt bredde. På backene og spesielt på topp er man likvel fullstendig avhengig av å holde spillerne skadefrie om det skal bli topplasseringer.

Trener
Jan Jönsson har fått stor respekt i Norge for arbeidet han har gjort med Stabæk. Han overtok en klubb som etter mange sesonger i toppen ”endelig” hadde rykket ned og klubbens profiler forlot klubben. Jönsson bygget opp laget fra grunnen av igjen, han har truffet på nesten hvert eneste spillerkjøp og i dag spiller Stabæk den mest underholdende fotballen i Norge.

Bud på lagoppstilling for Stabæk
Knudsen – Stenvoll, Kjølø, Segerström, Høiland – Alanzinho, Tchoyi, Hauger, Keller – Nannskog, Pall Gunnarson

Stabæk er kanskje det laget i Tippeligaen med minst struktur, men det er ment i positiv forstand. Deres 4-4-2 er meget skjev ettersom Alanzinho har en meget fri rolle, utgangsposisjonen er venstre, men han er like ofte rett bak spissene. Stabæk spiller ballen hurtig langs bakken og skaper overtall gjennom gode enkelmannsprestasjoner fra en av de fire store, Tchoyi, Alanzinho, Nannskog eller Pall Gunnarson.

Resultater i treningskamper
12.01.08 Botafogo - Stabæk 2-0 (Edson Passos)
14.01.08 America - Stabæk 2-2 (Edson Passos)
17.01.08 Madureira - Stabæk 2-0 (Edson Passos)
01.02.08 Lillestrøm - Stabæk 1-2 (LSK-hallen)
12.02.08 Stabæk - Krylia Sovetov 4-2 (La Manga)
15.02.08 Stabæk - Viking 1-1 (La Manga)
19.02.08 Stabæk - Spartak Naltsjik 1-0 (La Manga)
01.03.08 FC København - Stabæk 4-0 (København)
06.03.08 IFK Göteborg - Stabæk 2-1 (Gøteborg)
12.03.08 Stabæk - Hønefoss 1-1 (Nadderud Kunstgress)
24.03.08 Stabæk – Vålerenga 1-0 (Nadderud)

Konklusjon
Om Stabæks førsteellever hadde holdt seg skadefri hele sesongen, ingen karantener og ingen formsvikt, så det hadde det ikke vært tvil om at laget kunne gått hele veien denne sesongen. Verden er likevel ikke slik. De to siste sesongene har de sluppet de største problemene, men Nannskog blir ikke yngre, Pall Gunnarson og Tchoyi er kanskje snart klar for profflivet og Alanzinhos kontrakt går ut i november uten at han har lyst å skrive under på en ny. Alt i alt blir det for mange spørsmålstegn rundt de blaa, og laget havner nederst i gruppen mellom 3 og 6.

Strømsgodset

Trener: Ronny Deila

Spillere inn:
Inge André Olsen (forsvar, Stabæk, lån ut sesongen)
Joel Riddez (forsvar, Örebro, Sverige)
Komlan Amewou (midtbane, Agaza De Lome)

Spillere ut:
Ronny Deila (forsvar, lagt opp - ny hovedtrener)
Keijo Huusko (midtbane, Tromsø)
Øyvind Leonhardsen (midtbane, legger opp)
Peter Kovacs (spiss, Odd Grenland)
Trond Fredrik Ludvigsen (angrep, Brann, tilbake etter lån)

Nøkkelspillere
Espen Johnsen, Komlan Amewou og Mattias Andersson

Betxperts tips for plassering
13. plass

Presentasjon av Strømsgodset
Strømsgodset kommer fra Drammen (60 145 innb) som ligger ca 40 km sørvest for Oslo. Klubben ble stiftet 10. februar 1907 og spiller sine hjemmekamper på Marienlyst Stadion som har plass til 8500 tilskuere. Godset hadde sin storhetstid på 60-tallet, og har bare vært sporadisk oppe i Tippeligaen de siste årene. Drammenserne har ett seriemesterskap og 4 cuptriumfer. I 2006 rykket klubben endelig opp til Tippeligaen igjen, og før sesongen i fjor kjøpte man inn mange erfarne spillere som skulle redde plassen den første sesongen. Det lyktes de med og de står nå overfor den vanskelige andresesongen.

Strømsgodsets prestasjoner i Tippeligaen 2007
10. plass i Tippeligaen
Hjemme 4 3 6 mål: 19 (11) 26 (13)
Borte 4 3 6 mål: 15 (9) 21 (4)
Totalt 8 6 12 mål: 34 (10) 47 (12)

2007 var sesongen da Strømsgodset endelig var tilbake i det gode selskap. De kjøpte inn mange spillere med erfaring før sesongen, og dette gjorde seg særlig utslag i resultatene på bortebane. Bare Stabæk tapte færre kamper enn Godset, og laget fra Drammen tok like mange poeng hjemme som borte. På hjemmebane var det defensive spillet til tider håpløst og dette må forbedres for sesongen som kommer.

Laget
Keeper
Vi tar en kontroversiell uttalelse med en gang. I mine øyne er Espen Johnsen helt i verdensklasse på strek. Gjennom årene hos Rosenborg, men spesielt på landslaget i tøffe bortekamper mot for eksempel Spania og Italia, viste Johnsen eksepsjonelt keeperspill som man må gni seg i øynene for å tro på. Så hvorfor er Johnsen i Strømsgodset, en klubb som neppe kan sammenlignes med andre klubber som har gode keepere i stallen? Jo, fordi Johnsen på andre områder holder et pinlig lavt nivå. Hva hjelper det å redde tre 100% sjanser når man gir vekk to mål senere i kampen? Med beina og i feltet holder ikke Johnsen noe som helst nivå, trøsten får være at han er fullt klar over det selv og jobber med det daglig. Reservekeeper Adam Larsen fikk prøvd seg litt i fjor, han har mye å gå på fysisk for å være robust nok til å holde nivået.

Forsvar
Midtstopper og sjef i de bakre rekker i fjor, Ronny Deila, har tatt over trenerstillingen i Godset og med det har han valgt å stokke litt om på forsvarsfireren. Nylig fikk han lånt inn solide Inge Andre Olsen som erstatter for seg selv, i tillegg har han byttet posisjon på veteranene Alexander Aas og Andre Bergdølmo, Aas er flyttet ut på høyreback mens Bergdølmo i år skal spille stopper. På venstreback skal Joel Riddez, som var kaptein på Örebro i fjor, spille. Bare to lag slapp inn mer enn Godset i fjor, og hjemme var det spesielt dårlig Forsvaret ser ikke forsterket ut, snarere tvert imot. Spesielt ser forsvarsfireren temposvak ut.

Midtbane
Strømsgodset har gjort et spennende kjøp foran denne sesongen ved å hente inn Komlan Amewou for Togo. Amewou har 30 landskamper, noe som kan være et kvalitetsstempel. I Norge er det svært få afrikanere som har lykkes, men de som har gjort det, har holdt et mye bedre nivå enn sine med- og motspillere. Amewou er planlagt å spille sentralt i banen, en nøkkelrolle i 4-3-3. Dette gjør at Fredrik Winsnes får spille indreløper, noe han har vist at han mestrer meget godt i sine yngre dager i Rosenborg. På andre indreløperen blir det en tøff kamp mellom fremadstormende Fredrik Nordkveile og veteranen Osman Nyan. Alt i alt ser midtbanen brukbar ut, men skulle Amewou mislykkes faller hele korthuset og Strømsgodset må stokke om på nytt.

Angrep
Da svenske Daniel Nannskog fortsatte sin scoringsorgie fra adecco til Tippeligaen ble mange overrasket. Da hans landsmann Mattias Andersson skjøt Godset opp i Tippeligaen var det noen som hadde tro på det samme, men Andersson ble stygt skadet tidlig og sesongen ødelagt. Nå er han tilbake på venstrekant, og den lynhurtige vingen er kapabel til å score over ti mål i år. Det trengs, for Godset slet generelt med å score i fjor og de som skal bekle den andre rollene i angrepet har til gode å prestere over tid på det høyeste nivået. Sentralt blir Thomas Sørum valgt, mens Stian Ohr er en brukbar ving på høyre. Overall er det likevel alt for tynt på topp hos Godset.

Stallen
Stallen til Godset har det kjennetegn at det er veldig mange erfarne spillere som har lang fartstid i toppfotballen. Det gir forutsigbarhet i forhold til at man vet hva man får, samtidig som man ikke kan forvente noe særlig mer. I forsvaret har man mange mann som kan gå inn og gjøre jobben for førstelagsspillerne, men lenger frem er det vel bare Nyan og Christer Georghe som kan levere stabilt,

Trener
Ronny Deila uttaler selv at han har vært en leder i sine klubber i ti år, men nå skal han også være hovedtrener for en klubb som skal få det meget tøft i år. Deila står for mye av det samme som hans forgjenger og med det kan han fortsette det arbeidet som er lagt ned. Samtidig har klubben få ressurser, han har ikke fått hentet inn spillere som kan forsterke og det spørs hvilken respons han får av spillergruppen om resultatene skulle utebli i starten.

Bud på lagoppstilling for Strømsgodset
Johnsen – Riddez. Bergdølmo, Olsen, Aas – Winsnes, Amewou, Nordkveile – Andersson, Sørum, Ohr

Deila har vært assistent for gamletrener Fagermo og står for det samme rent stilmessig. Man spiller 4-3-3 med ganske brede indreløpere. I motsetning til den 4-3-3 stilen som Bodø/Glimt og tidligere Rosenborg stod for, slår Strømsgodset mye mer langt og direkte i bakrom eller opp mot en targetman sentralt.

Resultater i treningskamper
18.01.08 Moss - Strømsgodset 1-3 (Østfoldhallen)
25.01.08 Lyn - Strømsgodset 1-2 (Kadettangen)
02.02.08 RBK - Strømsgodset 1-0 (La Manga)
06.02.08 Strømsgodset - Helsingborg 4-3 (La Manga)
15.02.08 Fredrikstad - Strømsgodset 3-1 (Østfoldhallen)
20.02.08 Strømsgodset - Sogndal 1-0 (Gulskogen Kunstgress)
29.02.08 Lillestrøm - Strømsgodset 2-2 (LSK-hallen)
07.03.08 Notodden - Strømsgodset 0-2 (Notodden)
14.03.08 Strømsgodset - Start 2-1 (Skagerak Stadion)
24.03.08 HamKam-Strømsgodset 1-3 (Børstad Kunstgress)

Konklusjon
Strømsgodset gjør seg klar for den vanskelige andresesongen i Tippeligaen. Før fjoråret mobiliserte laget maks, man hentet inn en håndfull spillere med masse erfaring, i tillegg hadde man en trener med mye respekt og en plan for klubben. Sesongen startet fantastisk, etter hvert skortet det både forover og bakover. Til slutt kan man takke noe heldige seire både hjemme og borte mot nedrykkslagene Sandefjord og Start for at man holdt plassen. Slik jeg ser det burde Strømsgodset handlet mye og riktig for å være sikker på å unngå sisteplassen denne sesongen. Det har ikke skjedd, og Strømsgodset skal takke omorganiseringen av Tippeligaen og et Bodø/Glimt uten forsterkninger for at de holder seg i 2008. Så spørs det hvordan det går i kvaliken.

Tromsø

Trener: Steinar Nilsen

Spillere inn:
Kevin Larsen (forsvar, Lyn)
Miika Koppinen (forsvar, Rosenborg)
Keijo Huusko (midtbane, Strømsgodset)
Tommy Knarvik (midtbane, Sandefjord)
Adriano Munoz (angrep, Sandefjord)

Spillere ut:
Jo Nymo Matland (forsvar, TUIL)
Christian Steen (forsvar, Molde)
Lars Iver Strand (midtbane, Vålerenga)
Joachim Waltin (midtbane, lagt opp)
Hans Norbye (angrep, TUIL, utlån)
Hördur Sveinsson (angrep, Silkeborg, Danmark, utlån ikke forlenget)

Nøkkelspillere
Miika Koppinen, Tore Reginiussen og Sigurd Rushfeldt

Betxperts tips for plassering
4. plass

Presentasjon av Tromsø
Tromsø Idrettslag er Tippeligaens nordligste lag, og i byen bor det cirka 65 000 innbyggere. Klubben er stiftet 15. september 1920, hjemmebanen Alfheim Stadion har kunstgressdekke, og tar 8000 tilskuere. TIL rykket opp til den øverste divisjonen i Norge for første gang i 1985, og har siden da med få unntak vært et fast innslag i Tippeligaen. Av meritter er det først og fremst de to cupgullene fra 1986 og 1996 som er verdt å nevne, i tillegg til seriesølvet i toppserien i 1990.

Tromsøs prestasjoner i Tippeligaen 2007
6. plass i Tippeligaen
Hjemme 8 2 3 mål: 23 (8) 16 (8)
Borte 4 2 7 mål: 22 (2) 28 (9)
Totalt 12 4 10 mål: 45 (6) 44 (9)

En strålende sesong for ”Gutan” som til slutt endte på 6. plass i kamp mot meget tøff motstand. På eget gress har Tromsø aldri vært lett å møte, heller ikke i 2007. På bortebane leverte man også gode resultater, og spesielt fremover var man dødelig på fremmed gress. Likevel har laget en del å gå på defensivt, snitt på 1.69 er generelt for høyt for å kunne blande seg inn helt i toppen.

Laget
Keeper:
Det blir ikke enkelt for Steinar Nilsen å velge førstekeeper. Tromsøværingen Knut Borch var ubestridt førstevalg for to sesonger siden, og var innom landslaget, før den ene langtidsskaden avløste den andre. Nå er han tilbake, men Sead Ramovics gode spill gjør at Borch neppe utkonkurrerer den temperamentsfulle bosnieren. TIL har også Canadas landslagskeeper Kenny Stamatopoulos i backup, og han har spilt bra i sesongoppkjøringen. Blant annet ble han kampens store helt da han reddet tre av fem straffer mot Rubin Kazan da TIL ble nr. tre på La Manga.

Forsvar:
Få hadde trodd at Rosenborgs Miika Koppinen skulle returnere til Alfheim, men han kom på Bosman i vinter og tar plassen i midtforsvaret sammen med stortalentet Tore Reginiussen. Reginiussen har til tross for sin unge alder rukket å etablere seg i Tippeligaen, og han var muligens klubbens beste spiller i 2007. Han har vært kaptein på u21-laget lenge, og hans gode spill har også ført til at han er blitt tatt ut i Åge Hareides neste landslagstropp. I Koppinen/Reginiussen har Tromsø et av Tippeligaens beste stopperpar. I backup er Douglas Sequeira det heteste alternativet, samt Henrik Nordnes og Thomas Braaten. Høyrebacken bekles sannsynligvis av Tom Høgli, da Thomas Hafstad fortsatt er skadet etter kollisjonen med en ergometersykkel. Martin Knudsen vil kunne vikariere i høyrebackrollen ved behov. TIL har tre alternativer på venstreback, der Hans Åge Yndestad og nyinnkjøpte Kevin Larsen er førstevalgene, med Yngvar Håkonsen i backup.

Midtbane:
TILs sentrale midtbane består av løpsmaskinen Helge Haugen og tidligere Leedsproff Tommy Knarvik. Knarvik ble kjøpt inn for å erstatte Lars Iver Strand, og det virker som om han har funnet seg godt til rette i den posisjonen. Også Roger Risholt, Joel Lindpere, Keijo Huusko og allerede nevnte Sequeira og Høgli kan bekle den sentrale midtbanerollen. Den estiske landslagsvingen Joel Lindpere er førstevalget på venstrekanten. Stortalentet Ruben Yttergård Jensen, en spiller Tromsøfansen håper skal bli den nye Gamst Pedersen, lukter på en førstelagsplass og dette kan bli hans gjennombruddssesong. På den andre siden er førstevalget Martin Knudsen, med Bovar Karim, Stephen Ademolu og Morten Moldskred som backup.

Angrep:
Alfheims største helt er hjemvendte sønn Sigurd Rushfeldt, tidligere Rosenborg og Austria Wien. Skal TIL skal ha ambisjoner om å kjempe om medaljene i år, så må Rushfeldt innfri. Det samme gjelder fjorårets høstkomet i Tippeligaen, Morten Moldskred, som så å si scoret i hver kamp siden Ole Martin Årst ble solgt til Start i fjor sommer. Med sine 12 mål er det ikke så rart at Isberget ikke savner Årst, spesielt siden Moldskred knapt spilte i vårsesongen. Tromsø har gjort et fornuftig kjøp i Sandefjords Adriano Munoz, en brasilianer som jobber steintøft og har et godt fotballhode.

Stallen:
Årets TIL-lag er på papiret noe av det sterkeste Tromsø har sett. Førsteelleveren er god, og bredden er til en forandring også bra. Likevel er klubben avhengig av at de aller største stjernene holder seg skadefrie - i første rekke stopperduoen og spissparet. Spesielt Rushfeldt er viktig, da han tilsynelatende gjør spiller de andre mye bedre – spesielt offensivt.

Trener:
Steinar Nilsen med fortid i blant annet Napoli og AC Milan har til tross for sin unge alder reddet TIL fra nedrykk to ganger. Han fikk i fjor sin første hele sesong som TIL-trener, og gjorde sine saker bra. Ingen i nord klager over fjorårets sterke sjetteplass. Nilsen har en stor stjerne i Tromsø, er respektert av spillerne, og er nok en av de som sitter tryggest i sjefsstolen inneværende Tippeligasesong.

Bud på lagoppstilling for Tromsø
Ramovic – Høgli, Reginiussen, Koppinen, Larsen - Lindpere, Haugen, Knarvik, Knudsen - Moldskred, Rushfeldt.

Tromsø er typisk engelsk i stilen, de spiller direkte frem mot hardt kjempende spisser og følger på med en løpsterk midtbane. Rushfeldt er Norges beste targetspiss, og i fjor viste Moldskred at han kan time løp i bakrommet glimrende.

Resultater i treningskamper:
18.01.08 Tromsø - Tromsdalen 3-2 (Skarphallen)
30.01.08 VIF - Tromsø 0-1 (Gran Canaria)
04.02.08 IFK Norrkjøping - Tromsø 0-1 (Gran Canaria)
13.02.08 Alta - Tromsø 3-2 (Finnmarkshallen)
21.02.08 Tromsø - FFK 2-1 (La Manga)
24.02.08 Tromsø - Kalmar 0-1 (La Manga)
29.02.08 Tromsø - Rubin Kazan 1-1 (La Manga)
06.03.08 FFK - Tromsø 2-0 (Østfoldhallen)
16.03.08 Tromsø - Viking 3-0 (Alfheim Stadion)
23.03.08 Bodø/Glimt – Tromsø 1-2 (Aspmyra)

Konklusjon:
Fjorårets sjetteplass har skapt høye forventninger blant innbyggerne i Tromsø. Ikke uten grunn etter mitt syn. Tromsø har en meget sterk sentrallinje, der både midtstopperparet og spissduoen ligger på det høyeste nivået i Tippeligaen. Tromsø er alltid gode hjemme, den første tredjedelen, og spesielt den siste tredjedelen av sesongen er det beinkaldt i Tromsø og det tar hjemmelaget fordel av. Svakheten til laget ligger først og fremst i det at de enda ikke er stabile nok, samt at det ser litt tynt ut på kantene. Tippeligaen har stort sett en stor overraskelse hver sesong, og i år kan den overraskelsen svært gjerne komme fra det høyre nord. Et frekt tips går på at Tromsø kaprer 4. plassen i år.

Viking

Trener: Uwe Rösler

Spillere inn:
Kristian Nicht (keeper, Alemannia Aachen, Tyskland)
Jørgen Horn (forsvar, Vålerenga, lån ut sesongen)
Gojko Ivkovic (forsvar, Åsane)
Joakim Austnes (midtbane, Aalesund)
Martin Fillo (midtbane, Viktoria Plzen, Tsjekkia)
Tommy Høiland (angrep, Bryne)
Andrius Velicka (angrep, Heart of Midlothian, Skottland)

Spillere ut:
Iven Austbø (keeper, Stabæk)
Jørgen Tengesdal (forsvar, Randaberg)
Trygve Nygaard (midtbane, Haugesund)
Søren Berg (midtbane, Randers, Danmark)
Birkir Bjarnason (midtbane, Bodø/Glimt, lån ut 2008)
Torgeir Motland (angrep, Stavanger IF)
Razak Pimpong (angrep, Aalesund på lån)
Hannes Sigurdsson (angrep, GIF Sundsvall, Sverige)

Nøkkelspillere:
Ragnvald Soma, Nicolai Stokholm og Allan Gaarde

Betxperts tips for plassering
3. plass

Presentasjon av Viking
Viking Fotballklubb kommer fra Stavanger på vestlandet og er stiftet 10. august 1899. Stavanger har 199 586 innbyggere og er med det Norges fjerde største by. Viking er en meget tradisjonsrik klubb i norsk fotball, og troner også øverst på den såkalte maratontabellen som rangerer tidenes beste norske lag etter utvalgte kriterier. Med unntak av to sesonger har klubben spilt i den øverste divisjonen siden den ble etablert. Viking har 8 seriemesterskap, det siste i 1991 og 5 cupmesterskap. Viking flyttet inn på flotte Viking Stadion i 2004, og hjemmebanen har en kapasitet på 16 600 tilskuere.

Vikings prestasjoner i Tippeligaen 2007
3. plass i Tippeligaen
Hjemme 9 4 0 mål: 28 (4) 11 (1)
Borte 5 1 7 mål: 22 (2) 29 (10)
Totalt 14 5 7 mål: 50 (4) 40 (6)

Viking slo dødelig tilbake etter nesten-nedrykket i 2006 og gjorde en meget god sesong med sin nye trener Uwe Rösler. Hjemme hadde man et bunnsolid forsvar og var det eneste laget bortsett fra serievinner Brann som var ubeseiret. Borte glapp det imidlertid altfor ofte, og selv om man scoret mange mål var ikke forsvaret til å kjenne igjen da de ble presset bakover på fremmed gress.

Laget
Keeper
Thomas Myhre er opprinnelig fra Moss, men reiste til vestlandet og Viking da karrieren skjøt fart som ung spiller. Der spilte han såpass bra at det ble landslagsplass og en lang karriere i England. Myhre kom tilbake til Viking i sommer etter å sittet på benken for Charlton et år og her skal han avslutte karrieren. Myhre er en komplett keeper, han er god på strek, flink å dirigere sine lagkamerater og timer bra i feltet. Han gjør sjelden tabber, men om noen nevner hans navn om 20 år vil nok han bli husket for de to mot Tyrkia som sørget for at Norge ikke spiller EM i år. Kristian Nicht fra Tyskland er kjøpt inn som reservekeeper, og det jeg har sett av ham har vært bra.

Forsvar
Hjemme på Viking Stadion var Viking bunnsolid i fjor, og det gjaldt i høyeste grad det defensive. Ingen slapp inn færre. Helt motsatt var det da Viking skulle spille borte og laget ble satt under press. Det tidvis fosset inn mål i feil ende, og dette må bedres i år. Viking vil nok satse på mange av de samme som spilte i fjor, og da er midtstopperparet Soma og Stenslid bankers. Soma har en glimrende venstrefot og er nok den midtstopperen i Tippeligaen som er best med ballen. Han er imidlertid veldig treg, men der utfyller Stenslid ham godt. På høyreback spiller den tøffe skotten Maurice Ross, på venstre vil Haugesund-gutten Trond Bertelsen få tillit ettersom førstevalget Thomas Pereira skadet seg i generalprøven.

Midtbane
Vikings praktiserer en 4-2-3-1 formasjon der de to ankerne nok blir kaptein Nicolai Stokholm og Jone Samuelsen. Stokholm balanserer spiller glimrende ved å ligge dypt i banen, men han blir litt liten i tøffe dueller defensivt. Samuelsen er heller ingen kjempe i luftrommet, og nettopp en slik spiller hadde Viking vært tjent med å ha ved siden av Stokholm. Offensivt i trekanten på den sentrale midtbanen skal Vikings dyreste spiller gjennom alle tiden, nyinnkjøpte Martin Fillo spille. 22-åringen er kaptein på Tsjekkias U-21 landslag og beskrives som den nye Pavel Nedved i hjemlandet. Absolutt en spiller det blir spennende å følge denne sesongen.

Angrep
Viking har vært ekstremt aggressiv på overgangsmarkedet de siste sesongene, og dette har spesielt sørget for at laget er godt forspent på offensive spillere. Peter Ijeh har vist gjennom to sesonger i Viking at han er en fantastisk målscorer, men han skaper mye uro utenfor banen. I vinter gikk han ut i pressen og ville vekk, noe som gjorde at Viking hentet inn Andres Velicka fra skotske Hearts. Det blir en tøff kamp mellom disse om midtspissplassene. På venstresiden er nok Allan Gaarde bankers, dansken har en utmerket fot som vil bli nyttig i år. Høyresiden er mer usikker, Ødegaard og nyinnkjøpte Austnes er begge typiske vingtyper som synes jevnbyrdige, men Ødegaard er kanskje et hestehode foran.

Stallen
Viking har nok overall den beste stallen i Tippeligaen. De har dobbel dekning på alle plasser, og spesielt fremover er det flust av spillere som kan gå inn å gjøre en god prestasjoner ved skader og suspensjoner.

Trener
Uwe Rösler, mannen som har fått legendestatus i Manchester City for sin oppofrende stil og mange viktige mål, startet trenerkarrieren sin i Lillestrøm. Han fikk sparken da Lillestrøm la seg langflat for Tom Nordli, og overtok deretter Nordlis gamle klubb Viking. Rösler har gjort seg bemerket gjennom mange episoder med usympatisk opptreden, han er temperamentsfull og tøff i stilen. I fjor fikk han umiddelbart suksess med Viking, og gjennom det respekt hos fansen.

Bud på lagoppstilling for Viking
Myhre – Bertelsen, Soma, Stenslid, Ross – Samuelsen, Stokholm – Gaarde, Fillo, Ødegaard – Ijeh

Viking har Tippeligaens beste stall og et bud på deres startoppstilling er derfor ikke lett. Forsvarsfireren er ganske grei, det samme er de to defensive spillerne i Vikings 4-2-3-1 formasjon. Blant de fire fremste har imidlertid klubben mange strenger å spille på, og Rösler vil nok praktisere en form for rotering utover.

Resultater i treningskamper
12.01.08 Madureira - Viking 2-2 (Edson Pasos)
16.01.08 Botafogo - Viking 4-0 (Rio de Janeiro)
18.01.08 America - Viking 1-2 (Rio de Janeiro)
01.02.08 Viking - Haugesund 2-0 (Hinna Stadion)
07.02.08 Bryne - Viking 1-0 (Nærbø)
12.02.08 Viking - Halmstad 1-1 (La Manga)
15.02.08 Viking - Stabæk 1-1 (La Manga)
19.02.08 Viking - Sjakthar Donetsk 0-3 (La Manga)
22.02.08 FC København - Viking 2-2 (København)
27.02.08 Viking - HamKam 1-1 (LSK-hallen)
02.03.08 Viking - Odense 2-3 (Viking Stadion)
08.03.08 Viking - Lillestrøm 1-0 (Øksnevad)
16.03.08 Tromsø - Viking 3-0 (Alfheim Stadion)
23.03.08 Viking – Rosenborg (Viking Stadion)

Konklusjon
2008 er året Viking skal ta gull, de har forsterket stallen mye gjennom tunge investeringer og forventningene er enorme. Rundt det sportslige ser det bra ut, men det er et par faktorer som peker i negativ retning for laget. Først og fremst urokråken Peter Ijeh. Ifjor anklaget han eksplisitt to av Tippeligaens mest sympatiske spillere for rasisme, han har gjort utenomsportslige krumspring i Stavanger som skader klubben og hans egotripp gjør at han er direkte mislikt blant mange i spillegruppen. I tillegg er Uwe Rösler er også en kontroversiell trener, og i år får han en tøff oppgave med å holde spillerne sine fornøyd da stallen er stor og stjernene mange.

Vålerenga

Trener: Martin Andresen

Spillere inn:
Troy Perkins (keeper, DC United, USA)
André Muri (forsvar, Odd Grenland, tilbake etter lån)
Martin Andresen (midtbane, Brann, blir spillende manager)
Bojan Zajic (midtbane, Partizan Beograd, Serbia, låneavtale gjort permanent)
Lars Iver Strand (midtbane, Tromsø)
Kristofer Hæstad (midtbane, Start)
Fredrik Carlsen (midtbane, egen juniorstall)
Bengt Sæternes (angrep, Odense, Danmark)
Mohammed Abdellaoue (angrep, Skeid)

Spillere ut:
Arni Gautur Arason (keeper, frigitt)
Arnar Førsund (forsvar, HamKam)
Steinar Strømnes (forsvar, Kongsvinger, lån gjort permanent)
Jørgen Horn (forsvar, Viking, lån ut sesongen)
Christian Grindheim (midtbane, Heerenveen, Nederland)
Thomas Holm (midtbane, Molde)
Alexander Mathisen (midtbane, Aalesund)
Sebastian Mila (midtbane, utlån FK Lodz, Polen)
Jan Derek Sørensen (angrep, Bodø/Glimt)
Kristian Brix (Sogndal på lån ut vårsesongen)

Nøkkelspillere
Kjetil Wæhler, Martin Andresen og Bengt Sæternes

Betxperts tips for plassering
7. plass

Presentasjon av Vålerenga
Vålerenga Fotball er historisk østkanten av Oslo sin klubb, men har de siste årene spilt på landslagsarenaen Ullevaal som ligger på Oslo vest. Klubben er stiftet 29. juni 1913 og har en lang historie der den absolutte storhetstiden var på 1960- tallet. Etter nedrykket i 1990 slet Vålerenga med å etablere seg i Tippeligaen, Fra 2002 har Enga holdt seg oppe, og etter å ha tapt seriemesterskapet på målstreken i 2004 var det de som brøt Rosenborgs lange seiersrekke i 2005. Totalt har klubben 5 seriemesterskap og 3 cupmesterskap. Særegent for Vålerenga er deres supportergruppe ”klanen” som har 16 000 medlemmer. Klanen er typisk engelskinspirert og er den beste supportgrupperingen i Norge. Bak dem er det imidlertid dårlig, og også Vålerenga har et lavt tilskuersnitt i forhold til det potensialet hovedstaden bør være for tilskuertilstrømning.

Vålerengas prestasjoner i Tippeligaen 2007
7. plass i Tippeligaen
Hjemme 6 5 2 mål: 19 (11) 14 (3)
Borte 4 1 8 mål: 15 (9) 20 (3)
Totalt 10 6 10 mål: 34 (10) 34 (2)

Vålerenga hadde en meget skuffende sesong i 2007. De sparket treneren midtveis og med Harald Aabrekk ved roret ble det en trygg 7. plass til slutt. Bakover viste Vålerenga at de er meget godt forspent, men offensivt ble det altfor tynt. Laget skapte mye sjanser men behovet for en målscorer var, som i så mange tidligere sesonger, påtrengende.

Laget
Keeper
Troy Perkins er ny fra DC United i MLS før denne sesongen. Perkins har spilt i den øverste amerikanske ligaen i en årrekke, ble mester i 2004 og kåret til ligaens beste keeper i 2006. Han betegnes som en offensiv keeper som er bra med beina. På benken har Vålerenga Øyvind Bolthof, en spiller som har innfunnet seg med at han aldri vil bli førstevalget i favorittklubben, men som gjør solide innhopp når han får muligheten.

Forsvar
Få ting var positivt ved Vålerenga i fjor, men en ting var bra og det var forsvarsspillet. I det bakre leddet er Enga mange erfarne spillere som er kyniske og spiller på sine styrker, samtidig som de er flinke til å kamuflere sine svakheter. Bankers på høyreback er Jarl Andre Storbæk som er Norges beste i denne posisjonen. Det er ingen hedersbetegnelse i forhold til internasjonal standard, men her hjemme holder det lenge. Sentralt har klubben tre meget solide stoppere, Kjetil Wæhler har vært bunnsolid i mange sesonger mens danske Dan Thomasson gjorde sakene sine meget bra da han kom i fjor. Ronny Johnsen har bestemt seg for å ta enda en sesong, og han og Andre Muri utgjør meget god backup. Nok en danske blir å finne på venstreback, men Allan Jepsen har enda til gode å imponere stort i den blå drakten.

Midtbane
Midtbanen er den lagdelen som har blitt mest forsterket foran denne sesongen, ikke mindre enn tre norske landslagsspillere er hentet inn. Sentralt vil kaptein og manager Martin Andresen ha en dyp rolle, mens Kristoffer Hæstad med sin Gattuso-lignende stil skal gå på de dype løpene. På venstre blir nok endelig Daniel Fredheim Holm satset på i den posisjonen jeg mener han er aller best i, men han vil bli pushet tøft av Bojan Zajic. På motsatt er nok en nykommer, Lars Iver Strand, førstevalg selv om det også her er mange utfordrere med Morten Berre først i køen.

Angrep
Vålerenga har de siste sesongen vist en egen evne til å hente usannsynlig dyre spisser som ikke leverer noe tilbake. Jeg tenker da først og fremst på Tore Andre Flo og Rune Lange. Laget har savnet en skikkelig storscorer de siste sesongene, og i år er håpet at nevnte Lange, Gunnar Thorvaldsson eller de nyinnkjøpte spissene Mohammed ”Moa” Abdellaoue og Bengt Sæternes skal sørge for mål. Moa er vel den av spissene som har vist best takter i vinter, men han er ung og uerfaren på dette nivået. Lange har vært skadeplaget og Sæternes har vansker for å holde seg skadefri så det er nok av usikkerhetsmomenter.

Stallen
Med alle innkjøpene har Vålerenga en stall som matcher Lillestrøm, Brann og Viking. I motsetning til de nevnte lagene er Engas lag helt nytt, og det er mange spillere som er vant til å starte som nå er som utfordrere å regne. Et spørsmål er hvor godt disse spillerne takler å ikke spille fast hver uke. Uansett, bredden til Vålerenga er upåklagelig.

Trener
Martin Andresen har gjennom sine tre sesonger i Brann vist at han holder internasjonal klasse som spiller, og uten en styrtrik familie hadde han nok spilt flere år internasjonalt. Andresen er en ambisiøs mann, og da tilbudet om å bli manager i et hardsatsende Vålerenga dukket opp, kunne han ikke si nei. Sammen med seg har landslagskapteinen, kapteinen og manageren ikke mindre enn 7 trenere (!). Om denne modellen skal funke trenger den tid, og da kommer 2008 for tidlig for Enga.

Bud på lagoppstilling for Vålerenga
Perkins – Jepsen, Wæhler, Thomassen, Storbæk – Fredheim Holm, Andresen, Hæstad, Strand – Sæternes, Thorvaldsson

Vålerenga har en stor stall og har rotert ganske heftig i treningskampene. Slik det tegner nå vil laget spille 4-4-2, men se ikke bort i fra at det kan bli 4-3-3 etter hvert. Med mange spillere om beinet er førsteelleveren noe uklar, men denne er meget aktuell foran sesongstarten.

Resultater i treningskamper
30.01.08 Vålerenga - Tromsø 0-1 (Estadio Municipal Maspalomas)
02.02.08 Vålerenga - Molde 1-3 (Estadio Municipal Maspalomas)
08.02.08 Vålerenga - Nybergsund 4-1 (Valhall)
16.02.08 Vålerenga - Lyn 2-2 (Valhall)
21.02.08 Kalmar - Vålerenga 2-1 (La Manga)
24.02.08 Vålerenga - FFK 3-3 (La Manga)
28.02.08 Vålerenga - Aalesund 1-0 (La Manga)
04.03.08 Aalborg - Vålerenga 3-2 (Energi Nord Arena)
11.03.08 Sandefjord - Vålerenga 1-4 (La Manga)
16.03.08 Vålerenga - Moss 4-1 (La Manga)
20.03.08 Haugesund – Vålerenga 0-1 (La Manga)
24.03.08 Stabæk – Vålerenga (Nadderud Stadion)

Konklusjon
Mye endret seg da skipsreder John Fredriksen gikk ut for å ta seg en røyk i pausen under en nitrist Vålerenga-kamp i fjor. Der og da bestemte han seg for igjen å satse tungt i Vålerenga. Klubben har investert enormt med penger foran denne sesongen, det er uttalte mål om langsiktighet på både administrasjon, spiller og trenerside, samtidig som man ønsker suksess NÅ. Fansen forventer gull, uten at jeg helt kan skjønne grunnlaget. Det tar tid å sette et lag, og selv om Vålerenga har det defensive fundamentet allerede på plass er det offensivt det tar tid å bygge relasjoner. Jeg tror ikke Vålerenga klarer å blande seg i tetstriden i år, og jeg tror de store forventningene kan bidra til at laget havner enda lenger ned på tabellen.