Djokovic genfandt formen i Madrid, og nu står så grussæsonens sidste alvorlige styrkeprøve i Rom, inden det om få uger går løs i Paris med grusspillernes helt store mål, French Open. Først er der masser af penge, point og prestige på spil i Rom, og ligesom i Madrid har vi stort set hele kavaleriet fra verdenstoppen samlet igen. Nadal har ikke vundet en grusturnering siden French Open sidste år, så denne uge vil vise, om det ender med et helt år i grustørke, eller om han for alvor formår at genvinde grusmomentum.

Rom, Italien

Rang: Masters 1000
Underlag: Grus
Forsvarende mester: Rafael Nadal

Den øverste halvdel af lodtrækningen

Djokovic endte med at spille en fremragende gang tennis i Madrid i sidste uge, hvor det helt efter planen viste sig, at han stille og roligt har bygget formen op til at peake nu her, hvor French Open er lige om hjørnet. Han slog både Thiem og Tsitsipas sidste uge, og selv om grækeren ikke havde helt samme niveau i finalen som i semifinalen mod Nadal, så var det tydeligt, at Djokovic var 100% mentalt til stede. Spørgsmålet er så, hvor meget han vil gøre ud af denne uge i Rom. Vil han køre videre på momentum velvidende, at der stadig er en friuge efterfølgende, før French Open starter, eller vil han være tilfreds med bare at få et par kampe under bæltet? Jeg tror, han kører videre, således han potentielt går ind til French Open med to nylige turneringssejre, hvilket vil betyde, at selvtilliden er høj, og at der vil være et mentalt overtag i serberens favør.

Lodtrækningen er hård i de tidlige runder, men han er ikke endt i halvdel med hverken Nadal, Thiem, Tsitsipas eller Federer, så på den måde er det alligevel ikke helt skidt. Der er så mange spillere, der byder ind pt., at selv de tidlige runder i Masters 1000 er svære, og således kan han i sin første kamp se frem til et opgør mod enten Shapovalov eller Carreno-Busta. Dernæst kan Cecchinato vente. Italieneren er naturligvis på hjemmebane, hvor tilskuerne altid er meget entusiastiske til fordel for deres landsmænd, og derudover slog han Djokovic i kvartfinalen ved French Open sidste år. Ikke nogen let opgave for Djokovic, men italieneren har dog et par kampe at vinde først, inden opgøret mod Djokovic er en realitet.

I kvartfinalen kan Del Potro vente, men argentineren, der ikke er de store forventninger til herfra, er røget i en fjerdedel af lodtrækningen med både Goffin, Wawrinka, Medvedev, Kyrgios og vores norske ven, Casper Ruud, der ser ud til for alvor at have fundet melodien på gruset i år. Ruud har Evans i første runde, og det kan ikke afvises, at han kan slå Medvedev i den efterfølgende runde.

Djokovic står til at møde Zverev i semifinalen, og selv om tyskeren har kæmpet med sin form længe, så synes jeg faktisk, der begynder at ske noget nu. Han spillede fremragende i dele af kampen mod Tsitsipas i Madrid, men mentalt var der kæmpe forskel på attituden i andet og i tredje sæt. Han virker ikke komfortabel i vinderposition pt., men kan han få selvtilliden tilbage på sporet, så synes jeg faktisk, han har niveauet pt. til at være en trussel i både Rom og Paris senere på måneden. Zverev var i finalen her sidste år, hvor han tabte i tre sæt til Nadal, og i 2017 slog han Djokovic i finalen, så meritterne fra Rom taler i hvert fald med den tyske hardhitter. Zverev er dog endt med en lidt svær lodtrækning, hvor vejen til en semifinale kan hedde Berrettini, Monfils og Nishikori. Her tror jeg faktisk, de to første runder bliver de sværeste for ham. 

Den nederste halvdel af lodtrækningen

Nadal har fået en modbydelig lodtrækning, hvor han allerede i kvartfinalen kan stå overfor Thiem, som før Madrid vel var opfattet som den pt. mest formstærke spiller. Thiem har aldrig haft den helt store succes i Rom, men kan han finde sit niveau fra turneringen i Barcelona, så er Nadal ikke nødvendigvis favorit i et internt opgør dér. Både Nadal og Thiem har fået en relativt blød lodtrækning i de første runder, så jeg tvivler meget på, der kan ske noget, sådan at duellen ikke bliver til virkelighed.

I semifinalen skal vinderen af det potentielle opgør mellem Nadal og Thiem formentlig op mod enten Federer, Tsitsipas eller Fognini. Jeg tror, der er lagt i kakkelovnen til noget stort fra Fogninis side på hjemmebanen i Rom denne gang. Han har aldrig rigtigt haft den helt store succes her, men han har heller aldrig været så velspillende, som han er pt. Han vandt i Monte Carlo, hvor han var blændende, og han spillede såmænd også udmærket i Madrid, hvor det dog blev til et nederlag i to relativt tætte sæt mod Thiem. 

Fognini har godt nok Tsonga i første runde, men franskmanden, der tidligere har slået Fognini ved French Open, er en skygge af sit gamle grus-jeg pt., så det ligger ikke umiddelbart til hurtig italiensk exit ved Tsongas ketcher.  I ottendedelsfinalen kan Fognini stå overfor Tsitsipas, og selv om grækeren er fysisk stærk og i virkelig god form, så er der trods alt grænser. Han har spillet meget tennis på det seneste, og jeg tvivler stærkt på, han har kræfterne til at køre en fuld uge mere. Fognini har på den vis fået en meget fin lodtrækning. 

Federer har også fået en virkelig god lodtrækning. Kvartfinalen mod Fognini/Tsitsipas kan meget vel blive vanskelig, men i runderne inden har han i værste fald Sousa og Coric. Coric er ikke let, og han har slået Federer i en Masters 1000-semifinale i Asien sidste år, men han har ikke helt ramt topniveauet et stykke tid. Sådan som Federer spillede i Madrid, så er han om ikke andet solid favorit til at gå igennem til kvartfinalen, hvor alt kan ske mod en toptændt Fognini på et fyldt stadion med entusiastiske italienske tifosis.