I denne uge spilles der kun ATP-tennis i Madrid, som er vært for den store Masters 1000-grusturnering. Hele eliten er samlet. Federer er tilbage på gruset for første gang i tre år, Del Potro gør comeback igen igen, og resten af verdenstoppen med Nadal, Djokovic og Thiem i spidsen deltager også denne uge. Der er lagt i kakkelovnen til en fantastisk turnering, som i skrivende stund allerede er lagt godt fra land med tennis både søndag og mandag.

Madrid, Spanien

Rang: ATP Masters 1000
Underlag: Grus
Forsvarende mester: Alexander Zverev

Den øverste halvdel af lodtrækningen

Djokovic er seedet 1 og endt i en benhård halvdel af lodtrækningen med spillere som Federer, Thiem, Del Potro, Fognini, Cilic og Monfils. Djokovic har haft store problemer med at finde formen, siden han vandt Australian Open, og han har sågar været ude at tale om lidt manglende motivation i turneringer, som ikke har rang af Grand Slam. Sandheden er nok, at han har været forstyrret af den megen ATP-polemik i kulisserne, hvor han har haft indtaget en lidt udskældt rolle, og spørgsmålet er, om han er sat fri af disse forstyrrelser nu, hvor vi for alvor går afgørende ind til optaktsfasen til French Open.

Serberen, der vandt her i 2011 og 2016, har fået en god lodtrækning i de indledende runder, synes jeg. Hans vej til semifinalen kan hedde Fritz, Cecchinato og Del Potro/Cilic, og det er ikke den værst tænkelige vej for Djokovic, der smadrede Fritz i Monte Carlo for tre uger siden. Cecchinato er formstærk, men på de her lidt hurtige baner tvivler jeg på, han for alvor kan skabe problemer for Djokovic, hvis serberen kommer med nogenlunde niveau. Del Potro er først lige kommet tilbage fra endnu et skadeshelvede, så ham har jeg heller ingen fidus til, og Cilic, der i første runde overlevede fire matchbolde mod Klizan, har umiddelbart slet ikke formen til at gå til semifinalen her. 

Vinderen af ovennævnte fjerdedel kan se frem til et semifinaleopgør mod en ganske kompetent herre, for det vrimler med kvalitet i den næstøverste fjerdedel af lodtrækningen. Federer, som ikke har spillet på grus i tre år, er seedet 4 og dermed til at booke billet i semifinalen. Federer virker modsat Djokovic og Nadal i 100% balance med sin tennis pt. Han vandt i Miami, sidst han var i aktion, og han skal nok bruge lidt tilvænning ift. gruset, men det er jo ikke sådan, at han har glemt, hvordan man spiller på underlaget, og vi må også huske, at vi taler om en spiller, der har vundet et hav af kampe og titler på grus - deriblandt French Open 2009. Forholdene i Madrid taler derudover rigtigt godt til en type spiller som Federer. 

Federer får dog rigeligt at se til her og kan få en vej til semifinalen, der hedder Gasquet, Monfils/Goffin og Thiem. Gasquet er 2-16 mod Federer i karrieren, men han har faktisk slået Federer to gange på grus. Franskmanden er dog selv lige vendt tilbage fra en lang skadesperiode, og selv om han spillede fornuftigt mod Fokina i går, så burde formen ikke være god nok til for alvor at kunne true Federer, der formentlig både kommer med form og selvtillid ind til denne turnering.

Thiem er grusspilleren at slå pt. Han var vanvittigt godt spillende i Barcelona, hvor han fik manet al tvivl efter nederlaget til Lajovic i Monte Carlo til jorden. Thiem er brandvarm og måske verdens bedste grusspiller lige nu. Mentalt virker han ekstremt godt kørende, og jeg tror, det har flyttet bjerge for ham, at han vandt Indian Wells tidligere på sæsonen. Østrigeren har en potentiel ottendedelsfinale mod Fognini, som vandt Masters 1000-turneringen i Monte Carlo, og kommer Fognini med den samme form denne uge, så kan det godt blive turneringens helt store brag til trods for, at kampen spilles meget tidligt i turneringen. Thiem kan få en vej til titlen, der hedder Opelka, Fognini, Federer, Djokovic og Nadal, så kommer han igennem de udfordringer, så lægger han sig samtidigt forrest i favoritfeltet til French Open-titlen efter min mening.

Den nederste halvdel af lodtrækningen

Jeg synes ikke, den nederste halvdel ser helt så skræmmende ud som den øverste. Holder seedningerne hele vejen, så står vi på fredag med to kvartfinaler mellem Nadal-Nishikori og Zverev-Tsitsipas.  

Nadal har ikke vundet en turnering siden august 2018 (Toronto), og han røg ud i semifinalen i både Monte Carlo og Barcelona, som han ellers nærmest har patent på at vinde. Derudover har han "kun" vundet Madrid fem gange, og det er traditionelt den af de store grusturneringer, som han har det sværest med. Formen er ikke på sit højeste, men han har udtalt, at han føler, selvtilliden er kommet tilbage. Det tvivler jeg stærkt på, den er, når han står overfor Thiem eller Djokovic igen, men han skal naturligvis prøve at tale sig selv op, for det har været helt tydeligt, at gruskongen har været en skygge af sig selv i årets grusturneringer. 

Han kan stadig nå at rette meget op, og dét, der for alvor tæller, er selvfølgelig French Open i slutningen af maj måned. Hvis Nadal finder noget form startende nu her i Madrid, så kan han sagtens nå at blive årets bedste grusspiller, men det kræver altså, at han begynder at dominere duellerne mere, end han har formået hidtil i sæsonen.

Nadal har en overkommelig lodtrækning, uden at det på forhånd ligner de rene walk overs for ham. I kvarten kan han stå overfor Nishikori eller Medvedev (som åbenbart er skæbnebestemt til at møde hinanden konstant), og de ser begge ud til at have fundet noget form, mens Nishikori ligeledes har ganske flotte meritter fra Madrid. 

I semifinalen er han sat til at møde Zverev, som er forsvarende mester i turneringen. Men Zverev er håbløst spillende pt. - blottet for selvtillid. Senest eksemplificeret "hjemme" i München, hvor han smed momentum og et break i tredje sæt mod Garin. Der var dog positive momenter at spore i den turnering for tyskeren, og jeg kunne godt forestille mig, at han her i Madrid får det hele til at spille lidt bedre igen. Lodtrækningen er fin, og jeg tror ikke på, han kan ryge ud, før en eventuel kvartfinale mod formstærke Tsitsipas, som dog kan lide under fatigue efter en lang uge og titel i Estoril.