BetXperts tennisekspert klaus f har kigget på det tumultariske 2020. Han er blevet udfordret på sine strategier og har måttet tænke anderledes og se på nye markeder.

Hvis man havde fortalt mig i begyndelsen af 2020, at jeg skulle ud på markeder som "Spiller A bryder serv i første sæt" i små turneringer, havde jeg nok tilkaldt en psykolog. Det var ikke den type spil, jeg regnede med skulle give mig salt til ægget i år.

Omstændighederne gjorde dog, at man som ekspert og fuldtidsbettor måtte tænke ud af boksen i dette år. Og så var der nogle åbninger, jeg ikke havde set på forhånd. Som jeg kommer ind på senere, så var udbuddet anderledes i 2020. Almindelige ATP-turneringer var blevet skiftet ud med træningsturneringer. 

På BetXpert har jeg haft pæn succes med outright-markederne, det vil sige spil på turneringsvindere. I denne artikel kommer jeg ind på, hvorfor det forholder sig således.  

En ny tenniskalender

Natten til mandag den 9. marts vågnede de fleste tennisfans i Europa op til et chok: Indian Wells var blevet aflyst grundet nogle tilfælde af corona i staten, hvor turneringen skulle afholdes. Det medførte, at hele tennisverdenen lukkede ned, og den 12. marts blev den sidste bold slået i Nur-Sultan-turneringen i Kazakhstan. 

Næsten et halvt år blev taget ud af den almindelige tenniskalender, og de almindelige turneringer blev erstattet af lukkede turneringer uden tilskuere eller point til ranglisten. Det var nærmest absurd at se, at de samme spillere deltog i samme turnering i otte-ti uger i træk. Nogle spillere var i aktion hver eneste dag og nåede op over 100 kampe henover foråret og sommeren.

Der var også skandaler såsom Adria Tour, hvor Novak Djokovic arrangerede en turnering på Balkan med tilskuere samt fester spillerne imellem. Det resulterede i flere tilfælde af corona-smittede - inklusiv Djokovic og hans familie. Verdensstjernen måtte lægge øre til en masse kritik i den forbindelse. 

I august begyndte de "almindelige" turneringer igen, og ATP-touren startede i Cincinatti. US Open og French Open blev afviklet i lukkede karantænebobler uden tilskuere - og dette med succes, da ingen blev smittet med COVID-19. 

Åbninger i markedet

Som fuldtidsbettor var det en udfordring af de helt store. Hvordan skulle man angribe helt nye markeder med spillere, hvor motivationen kunne være i begge ender af motivationsspektret. Omvendt så var bookmakerne også på bar bund. Deres automatismer i algoritmerne var også sat ud af spil, da helt nye faktorer spillede ind i markedet. Og det gav nogle gode åbninger.

Personligt måtte jeg kigge meget indad og vurdere, om jeg ville kunne klare en hel sæson i disse atypiske betingelser. Det resulterede i, at jeg ville give det nogle måneder og så se, hvad det havde bragt med sig. Heldigvis opstod der nogle muligheder i nye markeder og andre vinkler, der skulle vise sig at være profitable. Jeg vidste, at min eneste edge lå i tennismarkederne, hvorfor jeg ikke overvejede andre muligheder såsom fodbold og poker. Det er én af de vitale egenskaber som fuldtidsbettor; at kende sine begrænsninger. 

For eksempel åbnede de for et nyt marked i form af, hvor mange brud der var i tenniskampene. Der var fejlsætninger i odds i en sådan grad, at man kunne mistænke den lokale pedel for at have vikartjansen på oddssætningen. Blandt andet blev der ikke vægtet tilstrækkeligt, at der blev spillet på grus, hvor der er mange brud. I matchodds havde man heller ikke udlignet spillernes niveau nok, i forhold til at det var ret ligegyldige kampe uden meget på spil. Med andre ord skal en favorit i en Grand Slam ikke være lige så stor favorit i en træningskamp, hvor tilfældighederne råder i større grad.

Alt dette gav nogle rigtig fine odds og gav mig personligt en indbringende sommer. Naturligvis kunne jeg ikke lave spilforslag til brugerne i samme grad, men i det personlige regnskab var det uventet mere gunstigt end forventet. 

Regnskabet

Jeg placerede 680 spil i 2020. Det er kun 50 færre end i 2019, hvilket viser, at udbuddet under corona var fint. Mit overskud var 468 unit, og i forhold til min indsats så svarer det til en ROI (return of investment) på 17 procent. 

Mit overskud er primært på specialmarkeder såsom "1. sæt bryder spiller serv". Forklaringen kunne være, at der sidder en manuel oddssætter uden benchmark i form af andre udbydere, da bet365* har været eneste udbyder af dette marked. Dermed falder effektiviteten i markedet. Det vil aldrig ske med matchodds, hvor der er 100+ bookmakere og stærk likviditet i markedet med skarpe penge. 

I mit 2020-regnskab udgjorde specialmarkederne cirka 80 procent af overskuddet, mens et kæmpe marked som "moneyline" (1X2 i fodboldterminolgi) kun bidrog med 3 procent af mit samlede overskud. I et "normalt" år ville den procentdel være meget højere, men det fortæller om den nye strategi, jeg måtte iværksætte i disse træningskampe. Dette overskud på 80 procent var delt meget lige mellem "outright" (turneringsvinder) og "brud på serv"-markeder. 

Mit regnskab på Betxpert er også ganske pænt. Her landede jeg på en tilbagebetalingsprocent på 348 (se regnskab i bunden af artikel) for mine ugeartikler, hvor jeg kommer med spilforslag til tennisugen. Dette udelukkende på markedet "turneringsvinder". Det er et marked, hvor der er en matematisk/subjektiv vurdering inde over. Der skal oddssætteren vurdere odds mod fremtidige modstandere, og der får man lettere en edge mod markedet.  

Der er en rød tråd i mit private regnskab til BetXpert-regnskabet, der begge viser pæne sorte tal på disse områder, hvor odds ikke er fastsat af en krystalklar algoritme. 

I mit normale ekspertregnskab her på BetXpert endte jeg med +5,51 units og en tilbagebetalingsprocent på 124 for i alt 23 spil. 

Hvad kan der forventes af 2021?

Seneste nyt er, at Australian Open er udsat fra 17. januar til 8. februar. Spillerne vil blive fløjet ind midt-januar og vil derefter være i COVID-19-karantæne i 14 dage. Det kan blive nogle meget rustne spillere, der skal spille årets første Grand Slam. Det betyder også, at vi kan få spændende åbninger i markedet med gode odds på outsidere som turneringsvinder. Det vil jeg holde læserne ajour med den kommende periode.

Jeg vil helt sikkert angribe de små markeder igen i 2021, hvilket jeg også vil indvilge læserne i. Det bliver utvivlsomt et anderledes år igen, hvor man kan slå bookmakerne med nogle utraditionelle vinkler som i 2020.

For mig bliver spillernes sindelag et spændende parameter. Det var tydeligt, at nogle spillere befandt sig bedre end andre i disse atypisk betingelser uden tilskuere og tenderende isolation i forbindelse med COVID-19-karantæne. Dette parameter er svært at vægte for bookmakeren, hvorfor det bliver en meget subjektiv vurdering fremfor en vægtning på et statistisk grundlag. Og det vil skabe åbninger for os spillere. 

Regnskab for ugeartiklerne i 2020:
Spil i alt: 9
Vundne spil: 3
Tabte spil: 6
Profit: 22,33
Tbp: 346