Snart starter ATP-cirkuset igen oven på en velfortjent pause, helt præcist starter de første turneringer op d. 3. januar 2005.

Sæsonen starter ud med turneringer i Qatar, Indien og Australien, der alle skal fungere som opvarmning til januars set med tennis-øjne store begivenhed, nemlig Australien Open, som finder sted fra d. 17. til den 30. januar.

Sidste år var det en suveræn Roger Federer som dominerede næsten alle turneringer han stillede op i, han spillede i alt 85 kampe og tabte heraf kun 8. Han vandt 3 Grand Slam turneringer, Australien Open, Wimbledon og US Open, meget imponerende af den kun 22-23 årige spiller.

Federer er selvfølgelig en spiller som i år 2005 igen vil markere sig og spørgsmålet er om han kan gå planken helt ud og vinde alle 4 grandslam turneringer. Af de spillere som vil presse ham allermest i 2005 har jeg noteret mig følgende:

Marat Safin, den altid farlige og uforudsigelige Safin, har et talent som er meget lig Federers, største forskel er Federers evne til altid at arbejde med indersiden af hovedet i stedet for at lade sine følelser overtage og dermed bringe ubalance i sit spil. Hvis Safin formår at spille med indersiden af hovedet bliver han hovedudfordreren til Federer.

David Nalbandian, det alsidige talent fra Argentina, David Nalbandian var igennem det meste af 2004 mere eller mindre skadet, hvilket ødelagde hans chancer for en plads blandt de 8 bedste, som skulle kæmpe om Masters Cup trofæet i Houston. Han formåede dog at kæmpe sig til en semifinaleplads i French Open, hvor han måtte se sig slået af den senere vinder Gaston Gaudio.

Hvis Nalbandian holder sig skadesfri vil han være en stor udfordrer til Federer på niveau med Safin. Nalbandian kan dog være tynget af sorg over tabet af sin far, som døde i november 2004.

Andy Roddick, den hårdtservende amerikaner Andy Roddick skal selvfølgelig også nævnes han sluttede på en fornem 2. plads på Racelisten* et pænt stykke efter Roger Federer. Andy Roddick har i slutningen af 2004 skiftet sin træner ud med en ny og det bliver spændene at se om han formår at tilpasse sig sin nye træners stil i tide til at udfordre Federer, umiddelbart tror jeg ikke Roddick har spillet som skal til for at slå Federer af tronen, han mangler for meget elementært i sit tennisspil, her kan bl.a. nævnes hans baghånd samt flugtninger.

Guillermo Coria, endnu en spiller som fik 2004 ødelagt af skader, det var dog først i 2. halvdel af 2004, men Coria nåede så til gengæld ikke tilbage før Houston Masters hvor han tabte alle sine 3 kampe. Inden sine skader fik Coria dog vist sit enorme potentiale ved at spille sig i finalen på Roland Garros og alle troede faktisk Coria skulle være den nye gruskonge, men nerverne spillede ham et puds og Gaudio løb med titlen i stedet. Hvis Coria er skadesfri i hele 2005, bliver han Federers største trussel på grus.

Lleyton Hewitt, den lille terrier af en australsk tennisspiller, viste i 2004 at han er tilbage på tennisbanen for at kæmpe om en plads i den absolutte top, ud af alle hans anstrengelser kom der en fornem 3. plads på Racelisten lige efter Roddick. Hewitt blev i slutningen af 2004 skilt fra Kim Clijsters og er efterfølgende blevet set med forskellige kvindelige bekendte i det australske natteliv, om Hewitt formår at holde fokus på tennis når sæsonen starter vil tiden vise, men kender jeg ham ret er jeg sikker på han er så professionel, at han sagtens kan adskille de 2 verdener.

Juan Carlos Ferrero, den spanske gruskonge fra 2003 Ferrero, havde et dårligt år 2004 hvilket primært skyldtes skader og dårlig form. Han sluttede som nr. 31 på Racelisten, men han har tidligere vist hvilket stort potentiale han besidder, og holder han sig skadesfri er han helt sikkert at finde i toppen af Racelisten. Hans selvtillid så dog i slutningen af 2004 ud til at have forladt ham og han tabte et hav af kampe til spillere han burde slå. Hvis ikke han formår at vende den udvikling tidligt i det nye år kan sæsonen 2005 blive en ubehagelig oplevelse for ham.

De nye talenter og kommende topspillere
Året 2004 gav os mulighed for at stifte bekendtskab med en masse nye talenter og et par alvorlige gennembrud.

Største gennembrud og udvikling stod svenskeren Joachim Johansson for (også kaldet Pim Pim), han sluttede året på en fornem 12. plads på Racelisten, dette foran så etablerede navne som Grosjean, Haas og Novak. Pim Pim var inden starten på 2004 betragtet som et pænt talent i Sverige. Han havde en stor serv samt en imponerende forhånd, men manglede alligevel lidt for at kunne begå sig blandt top 50.

Så ville skæbnen at han begyndte at date en hvis Lleyton Hewitts lillesøster og pludselig befandt Pim Pim sig på tennisbanen i Australien, hvor han trænede med selveste Lleyton Hewitt, det bar hurtigt frugt og Pim Pim nåede 3. runde af Australien Open og vandt herefter en turnering i Memphis, hvor han i finalen slog Nicolas Kiefer. Årets 2. Grand Slam blev ingen succes og Pim Pim måtte se sig slået i 1. runde af utilregnelige Irakli Labadze fra Georgien, men her var underlaget jo også grus hvor Pim Pim slet ikke kan finde sig til rette. Bedre gik det i årets 3. Grand Slam, hvor han nåede 4. runde af turneringen på græs, som klart passede Pim Pims spillestil bedre end det tunge grus.
Den sidste Grand slam i 2004 var et stort eventyr for Pim Pim som med imponerende spil og en utrolig flot skalp over Roddick, spillede sig helt til semifinalen, hvor han dog måtte lade livet til træningspartner og svoger Lleyton Hewitt.

Alt i alt et imponerende år for Pim Pim, som hvis han formår at holde niveauet samt forbedre sine svage punkter, vil have en ok mulighed for at komme blandt årets 8 bedste spillere.

Af andre unge spillere, som vi skal holde øje med i 2005, kan jeg nævne følgende:

Nadal, dette unge store talent fra Spanien kan det hele og det er bare et spørgsmål om tid før han slår endeligt igennem.

Endvidere er Soderling, Volandri, Andreev, Berdych, Melzer, Llodra, Mayer, Ancic, Lopez Feliciano og Verdasco alle sammen spillere som gjorde et godt indtryk i 2004, og som vi skal holde et vågent øje med i 2005.

Til slut vil jeg ønske alle tennis interesserede et rigtig godt tennis år i 2005, må lykken stå den kække bi...

Husk at du gennem hele sæsonen kan finde tennis-tips på http://www.betxpert.com/ekspert/tennis

PS: Skulle i have spørgsmål til tennis er i velkomne til at maile os på [email protected] eller [email protected].

* Racelisten, er en liste der nulstilles ved hvert års ultimo, dermed opnår man en rangliste der viser den enkelte spillers form det pågældende år, i modsætning til Entry-listen som overfører point fra år til år, og som udelukkende bruges til at vise om en spiller bliver seedet i en turnering, bliver accepteret direkte i hovedturneringen eller skal spille kvalifikation for at komme ind i en turnering.