Kroatien lægger klorvand til landets første internationale mesterskab i svømning når der afholdes EM på kortbane i Rijeka fra torsdag d. 11. til søndag d. 14. december.

EM vil blive fulgt tæt af BetXperts knalddygtige svømmeekspert Anders Jensen (tilbagebetaling på 147%) der lægger sine tip på denne side (det kan varmt anbefales at skrive sig på mailinglisten - for oddsene har det med at dykke når Anders har udlagt sine analyser).

Anders har skrevet følgende optakts-artikel der kigger på de nye svømmedragter, gør status efter OL samt vurderer de danske chancer og styrken hos de bedste nationer.

Rekordernes år

Året 2008 har i svømmeverdenen været domineret af OL i Beijing, hvor der både op til og under stævnet, blev sat et hav af nye verdensrekorder. Indtil nu er der i 2008 sat 54 rekorder på langbane og 37 rekorder på kortbane, og der mangler altså stadig et internationalt mesterskab hvor der kan sættes endnu flere rekorder.

De nye svømmedragter

En medvirkende årsag til de mange rekorder er fremkomsten af en ny generation svømmedragter, hvor Speedo med deres LZR Racer, foreløbig har taget teten i forhold til antallet af svømmere som bruger de forskellige dragter.

Flere topnavne rev kontrakter med konkurrerende dragter itu inden OL, og også på det danske landshold var der ballade, da Jeanette Ottesen under OL valgte at bryde med landsholdets sponsor Arena for i stedet at bruge en Speedo dragt. Det kostede en bøde og landsholdet skifter nu leverandør af badetøj pr. 1/1 2009 – ikke til Speedo, men til TYR som nu får lov til at bevise deres værd.

Man kan ikke måle præcist hvor meget den nye generation svømmedragter giver af forbedringer, men det kan konstateres at niveauet i flere discipliner er steget markant i løbet af det sidste år. Specielt herrernes korte løb, 50 og 100 meter, har flyttet sig og ved OL blev samtlige tidligere mesterskaber sat til vægs – og ikke bare af en svømmer men i 100 meter fri for herrer var de 15 første hurtigere end alle foregående OL finaler.

Status efter OL

Efter et OL med masser af gode resultater har svømmerne brugt efteråret på at overveje deres fremtid indenfor sporten. En del af de bedste er stoppet, mens andre holder en pause fra mesterskaber og satser på ex. VM på langbane til sommer i Rom.

Andre igen har med OL fået et skub i den rigtige retning og er nu i topform inden EM. Det drejer sig f.eks. om Paul Biedermann, Tyskland, som vandt EM guld i foråret på 200 meter fri og som ved OL forbedrede sine resultater yderligere. Senest har han sat verdensrekord på 200 meter fri på kortbane ved et World Cup stævne, og han er storfavorit til at vinde guld i Kroatien.

Laszlo Cseh vandt 3x sølv ved OL og satte europarekorder i 200 butterfly og 200 + 400 medley, men han vælger at stille op i nogle alternative løb ved EM. 50 og 100 rygcrawl er Cseh tilmeldt i, og det er bestemt ikke hans primære discipliner, men forklaringen er formentlig den at han har behov for noget ny inspiration efter at have satset frem mod OL.

De dobbelte OL-guldvindere Britta Steffen og Rebecca Adlington har begge fravalgt EM ligesom de svenske topnavne Therese Alshammer og Stefan Nystrand. Svenskerne har i stedet satset på World Cup som har kørt i oktober og november, og nu træner de frem mod VM til sommer.

Kampen for at komme i semifinalerne

Til forskel fra f.eks. OL, må de deltagende nationer ved kortbane EM stille med fire deltagere i hvert løb. Dette gøres for at sikre en vis volumen af deltagere ved stævnet, men det skaber også nogle interessante løb hvor svømmerne nogle gange må svømme 100 % i et indledende heat for at være sikker på at gå videre til en semifinale. I semifinalerne og finalerne er der den begrænsning at der maksimalt må være to deltagere fra hver nation.

Frankrig stiller med det herrehold som vandt sølv ved OL på 4x100 meter fri, og det bliver en kamp at blive blandt de to bedste som går videre til semifinalerne i både 50 og 100 meter fri. Alle fire svømmere har en chance for at vinde medaljer så der er kun en løsning på problemet, nemlig at give den gas allerede fra morgenstunden.

Holland er i samme situation hvor guldholdet fra OL på damernes 4x100 meter fri alle stiller til start ved EM. Her bliver der også kamp i 50 og 100 meter fri, og hvis alle er i topform til stævnet er det ikke usandsynligt at både de franske herrer og hollandske damer alle havner i top 5-6 efter de indledende heats.

De danske chancer ved EM

Danmark vinder traditionelt 2-3 medaljer ved kortbane EM, men denne gang kan det godt blive til mere end bare i småtingsafdelingen.
Lotte Friis vandt guld på 800 meter fri i 2007, og hun vinder formentlig medalje igen på distancen ligesom hun også er medaljekandidat på 400 meter fri.
Jeanette Ottesen har for nylig svømmet en af verdens bedste tider på 50 meter butterfly, og hun kan også vinde medaljer på 50 og 100 meter fri.
Mads Glæsner er med helt fremme på herrernes længste distancer, og han kan vinde medalje på 400 og 1500 meter fri.
Der er naturligvis en række ting som alle skal gå op i en højere enhed inden Danmark hiver seks medaljer med hjem, men niveauet for de bedste danske svømmere er efterhånden så højt at det ikke er urealistisk at tro på et godt resultat.

TV transmission af stævnet

Eurosport sender fra stævnet på følgende tidspunkter:

Torsdag d. 11.:
15.30-16.30. Sammenkog af indledende heats.
16.30-18.30. Live fra dagens finaler.

Fredag d. 12.:
09.00-10.30. Live fra indledende heats.
16.45-18.30. Live fra dagens finaler

Lørdag d. 13.:
17.45-18.30. Live fra dagens finaler.

Søndag d. 14.:
17.30-18.30. Live fra dagens finaler.

Startlister, resultater, Live timing

Alle data (startlister, finaleprogram, holdkapper m.m.) samt Livetiming fra stævnet kan findes på:

www.omegatiming.com

En foreløbig startliste kan findes på adressen:

http://swimrankings.net/files/2008-Entries-Rijeka.pdf