Torsdag til søndag i denne uge lægger Eindhoven i Holland svømmehal til årets udgave af EM på kortbane.

Stævnet afholdes normalt i december måned, men da der også skal afvikles et VM på kortbane (Dubai, 15.-19. dec.) inden jul, er EM blevet rykket frem til slutningen af november måned.

Tips

BetXperts svømmeekspert er Anders Jensen der har en tilbagebetaling på 135% (efter 62 tips hvoraf 35 er gået hjem).

Desværre bliver det et kapløb med tiden for at få skudt tips af til stævnet. Bookmakerne kommer ikke med odds før stævnet er i gang torsdag formiddag, og efter formiddagenes indledende heats, hvor finale-oddsene bliver offentliggjort, er der kun 2-3 timer inden finalerne går i gang.

Bwin* plejer som de eneste at udbyde livespil, og ellers er det Nordicbet*, Expekt* og Unibet* som er på banen med spil på svømning.

Hold øje med tips på denne side (og skriv dig evt på mailinglisten - så får du et praj når ny tips er lagt ud)

Formsvage eller fraværende stjerner

Årets EM-stævne ligger noget særpræget i stævnekalenderen, og bærer præg af manglende koordinering med placeringen af VM. World Cup-serien er overstået for små tre uger siden og med tre uger til VM, er der lagt op til et EM hvor de største stjerner enten ikke er i topform eller helt udebliver for i stedet at satse på VM eller på et af forårets stævner.

Der er derfor mulighed for at en række nye talenter kan komme til fadet, hvis de normale medaljekandidater ikke tager deres del af metallet.

Langsomme tider forventes

De fleste af tilmeldingstiderne til stævnet er fra november el. december 2009 hvor brugen af hightech badetøj resulterede i masser af hurtige svømmetider. Fx er de 14 bedste tilmeldingstider i 100 brystsvømnning for herrer fra 2009.

De hurtige svømmedragter er blevet forbudt, og resultaterne fra Eindhoven vil derfor næppe komme i nærheden af sidste års præstationer.

Interessante discipliner

Der er topnavne med ved stævnet, men jeg gætter på at de ikke har tilrettelagt træningen frem mod dette stævne. Der er dog lagt op til nogle interessante opgør i flere discipliner hvor der ikke vil blive holdt igen:

100 fri damer: Holland stiller med de tre hurtigste tilmeldingstider. Da det kun er de to bedste fra hver nation som går videre til semifinalerne er der lagt op til kamp allerede fra morgenstunden i de indledende heats. Udover de tre hollandske svømmere er VM- og OL-guldvinder Britta Steffen også med.

200 fri damer: Hollandske Femke Heemskerk fører verdensranglisten, og hun vil blive udfordret af EM-, VM- og OL-guldvinder Federica Pellegrini.


200 og 400 fri herrer: Paul Biedermann, Tyskland, stiller op som verdensrekordholder og forsvarende mester. Siden sidste EM på kortbane har han dog måtte lægge sin hurtige svømmedragt på hylden, hvilket kostede en sejr på 400 fri på langbane ved EM i sommer. Biedermann er en af dem som har haft en stor fordel af hightech badetøj, og selvom han kan nok genvinder begge EM-titler i Eindhoven, får han sandsynligvis problemer når vi kommer til VM-stævnet i december måned.

De danske muligheder

Toppen blandt de danske svømmere er ikke med ved EM og satser i stedet på VM. Pernille Larsen er bedste danske bud på en medalje i både 100 og 200 meter rygcrawl. Pernille vandt bronze sidste år i 200 ryg, men det bliver nok tæt, og hun skal formentlig kæmpe for at komme med i begge finaler.

Chris Christensen er den bedste af herresvømmerne som er med, og han er finalekandidat i 200 og 400 medley samt 200 brystsvømning.

TV dækning

Eurosport dækker stævnet med følgende sendetider:

Torsdag, den 25. november

09.30-12.00 Indledende

17.00-19.00 Finaler

Fredag, den 26. november

08.30-09.30 Sammendrag fra finaler torsdag

09.30-11.00 Indledende

17.00-19.00 Finaler

Lørdag, den 27. november

16.45-18.00 Finaler

Søndag, den 28. november

09.30-11.00 Indledende

16.00-18.00 Finaler

Mandag, den 29. november

13.30-14.45 Sammendrag fra finaler søndag

Links

Startlister, resultater og livetiming fra stævnet

http://omegatiming.com/swimming/racearchives/index.htm

Europaranglister pr. 23/11:

http://www.swimrankings.net/