Op til lørdagens landskamp i Stockholm tales der meget om skaderne i den danske lejr; senest er der opstået tvivl om Daniel Agger på grund af en rygskade. Men der tales også meget om scoringskrisen hos de svenske angribere.

Er der noget om dén snak, eller er det mest et dansk forsøg på at abstrahere fra egne problemer?

Tjah. På papiret er den god nok, snakken, for de svenske frontløbere har vitterligt ikke scoret ret meget for landsholdet de seneste par år.

Men ser man nærmere på forløbet (som vi gør herunder), herunder de konkrete kampe og angribernes spilletid og indsats, er den svenske målkrise vist ikke SÅ slem…

I hvert fald ikke slemmere end at en Zlatan i storform og en snu Henke meget vel kan få hul på den blå-gule målbyld mod en svækket dansk defensiv!

(Se analysen af kampen, med tilhørende spilforslag).

Frygtindgydende navne
Sverige har et frygtindgydende arsenal af angribere. Serie A-topscorer Zlatan Ibrahimovic. Super-veteran Henke Larsson. Johan Elmander der i sin tid i Brøndby var SAS Ligaens bedste spiller (og som nettede to gange mod Danmark i den famøse Parken-kamp i 2007).

Og unge Markus Berg der har pumpet mål ind i hollandsk fodbold (38 i 61 Groningen-kampe).

Men hvor bliver målene af på landsholdet?

Lugter af scoringskrise
Zlatan har ikke scoret for Sverige siden sidste sommers EM-slutrunde. Henke har scoret én gang i det seneste halvandet år. Elmander har slet ikke scoret for landsholdet i 2008 og 2009. Og Berg har endnu sit første blå-gule mål til gode.

Altså kun eet mål i alt fra de fire målædere siden EM sidste år. Og i den periode har Sverige spillet 8 landskampe (jeg ser her bort fra to ligalandsholdskampe i Nordamerika i januar).

Sveriges målscore for de 8 kampe siger 7-9. Målene er sat ind af: 4: Källström (midtbane), 1: Henke (angreb), 1: Holmén (midtbane), 1: Elm (midtbane)

Det lugter af scoringskrise for angriberne. Men hvor slemt er det?

Kun én virkelig skuffende kamp
Faktisk ikke så slemt – for det har været begrænset med spilletid, fx for Zlatan og Elmander. Og Henke har såmænd sat sine spor, med et mål og fine oplæg.

Og ser man bort fra de tre træningskampe (hvor der jo traditionelt eksperimenteres en del), så har Sverige spillet fire kvalifikationskampe: En 2-1-sejr over Ungarn samt nulløsninger mod Albanien og Portugal (to gange).

Heraf er 0-0 i Albanien naturligvis skuffende, men to gange 0-0 mod Portugal er vel ingen skandale.

Ret beset ser VM-regnskabet sådan ud:
Albanien, ude: Ok chanceproduktion, dårlig udnyttelse.
Ungarn: Dårlig første halvleg, god anden halvleg.
Portugal, hjemme: God kamp mod godt hold - som man sad på (dårlig chanceudnyttelse af Elmander).
Portugal, ude: Ikke meget at byde på offensivt. Lidt heldigt point.

Men lad os se nærmere på det.

De fire angribere under lup
Zlatan har scoret 20 mål i 53 landskampe, men ind i mellem tager han sig nogle gevaldige pauser fra scoringen. Således havde han op til EM-slutrunden i 2008 ikke nettet for landsholdet siden 2005: I alt 1.110 målløse minutter. Med til dén historie hører dog at sæsonen 07/08 var vældigt skadespræget for Zlatan.

Ved EM noterede han sig så for 2 mål i 3 kampe. Selv om han var plaget af en knæskade og derfor kun spillede 70 minutter mod Grækenland (1 mål) og én halvleg mod Spanien (1 mål). Var så med i hele kampen i 0-2-nederlaget mod Rusland, men var tydeligt mærket af skavankerne.

Og siden har han ikke scoret for landsholdet. Men det er måske ikke så sært: Han har nemlig ikke spillet ret meget!

Zlatan var ikke med i august-træningskampen mod Frankrig. Derefter var han med i kval-kampene mod Albanien, Ungarn og Portugal. Uden at score, men han havde et stolpeskud mod Albanien og et godt oplæg mod Portugal. Så var der årets sidste kamp, træningsopgøret mod Holland; her var han med, men der var en del eksperimenter på midtbanen, og det gjorde det svært for angrebet.

Pga karantæne har han ikke spillet i Sveriges tre landskampe i år.

Snart 38-årige Henke står noteret for 37 mål i 103 landskampe. Men har altså kun nettet én gang i det sidste halvandet år. Og det trods temmelig meget spilletid: I de 8 landskampe siden EM er han startet inde i 6. Men i de 6 kampe har han dog nettet én gang og lagt op til to mål. Vel er Henke ikke hvad han har været, men han kan altså stadig noget (om end han nu er mere i oplæggerens rolle, end målscorerens).

Johan Elmander har scoret 11 mål i 39 landskampe, herunder 2 mål mod Danmark i 2007. Men slet ingen i 2008 og 2009. Det er dog også svært at score når man ikke spiller… Elmander har kun været med i to kampe siden EM: Portugal-opgørene (han skulle have scoret i hjemmekampen!).

Så er der 22-årige Markus Berg. 0 landskampmål. Men han har altså også kun fået lov at starte én gang i de seneste 8 landskampe (plus tre sene indskiftninger).

Vi kan også lige tage den nu skadede Markus Rosenberg (6 mål i 26 landskampe) med. Ligesom Elmander har Rosenberg scoret NUL landskamp-mål i 2008 og 2009. Men han har heller ikke fået meget spilletid: Én start (og to indskiftninger) i de seneste 8 kampe.

Angreb: Zlatan, Henke
Ikke med: Elmander, Rosenberg (bænk), Berg (bænk)
Zlatan ramte stolpen, Mellberg missede stor chance, og den albanske målmand tog skud fra Zlatan, Källström og Majstorovic.

10. september 2008
Sverige – Ungarn 2-1 (VM-kval.)
Mål: Källström, Holmén
Angreb: Zlatan (81: Rosenberg), Henke
Ikke med: Elmander, Berg (bænk)
Skidt første halvleg; ok anden. Begge mål-oplæg kom fra Henke.

11. oktober 2008
Sverige – Portugal 0-0 (VM-kval.)
Angreb: Zlatan, Elmander
Ikke med: Henke, Rosenberg, Berg (bænk)
Her spillede Sverige en velorganiseret kamp, havde styr på Portugal, og Elmander skulle have scoret. Havde tre chancer (bl.a. godt Zlatan-oplæg)