Efter godt tre måneders vinterpause er Superligaen ved at være klar til at blive sparket i gang igen. Læs vores optakt til forårssæsonen her...

Efter knap tre måneders pause skal vi nu til det. Superligaen starter op igen, med 12 hold klar til at afvikle de afsluttende 15 runder. Mesterskabet og nedrykning synes nærmest afgjort, og der skal større overraskelser til for at ændre skæbnerne for FCK, Lyngby og HB Køge. Men hvad med resten? Hvem tager medaljerne? Og hvem ender i den store grå masse i midten af ligaen?

Dét har jeg taget et kig på, og kommer herunder med en kort gennemgang af transfervinduet og holdstatus for alle hold og giver et bud på den endelige placering.

1. FC København 12-3-3 - 31-16 - 39 p

Tilgang:

Kris Stadsgaard (Malaga)

Mostafa Abdellaoue (Vålerenga)

Afgang:

Saban Özdogan (fritstillet)

Martin Bergvold (Lyngby, leje)

Søren Frederiksen (Vejle Boldklub Kolding, leje)

Johnny Thomsen (Randers FC)

Kenneth Zohore (Fiorentina)

Johan Absalonsen (AC Horsens, leje)

FC København har efter min mening trimmet lidt af fedtet væk og skilt sig af med lidt fra overskudslageret. Ingen spillere fra start-elveren er skiftet, mens Søren Frederiksen, Johan Absalonsen og Martin Bergvold er udlejet med henblik på spilletid. Ind er kommet Kris Stadsgaard, der klart styrker forsvaret, mens angriberen Mostafa ”Mos”

Abdellaoue ligner en god reserve for Santin. I hvert fald har han scoret flittigt i træningskampene og er i min bog en klar mand for fremtiden. Med styrkelse af forsvaret ser jeg, logisk nok, FCK som klare favoritter til titlen.

Placering: 1

2. FC Nordsjælland 11-2-5 - 25-13 - 35 p

Tilgang:

Joe Sise (Halmstad)

Rune Pedersen (Lyngby)

Kasper Lorentzen (Randers FC, leje)

Filip Pivkovski (Blackburn, leje)

Ivan Runje (Mosor)

Mario Ticinovic (Hajduk Split, leje)

Afgang:

Matti Lund Nielsen (Pescara)

Christian Gytkjær (AB, leje)

FCN ligger, lettere overraskende, på en andenplads inden foråret. Men set over den brede linie ser holdet meget interessant ud, og selvom de måske har høstet lidt flere point end truppen var til i efteråret, så ser jeg dem som solide kandidater til en medalje i år. Holdet er styrket i alle kæder, men især på midtbanen forventer jeg at Lorentzen får en fremtrædende rolle, mens Pivkovski også ligner en spændende spiller. Runje styrker bredden i forsvaret og ligner en mulig arvtager til Bjelland. Joe Sise ligner en angriber der passer fint ind i konceptet, men kan ikke betegnes som den store målsluger (11 mål i 58 kampe for Halmstad). FCN er et af de hold der har haft det bedste transfer-vindue efter min mening, og med fine efterårs-takter skal de kunne bygge videre og tage medaljer i år.

Placering: 2-3

3. FC Midtjylland 9-3-6 - 27-26 - 30 p

Tilgang:

Baba Collins (FC Ordabasy, endt lejeaftale)

Mads Hvilsom (Viborg FF, endtlejeaftale)

Jakob Haugaard (AB)

Afgang:

Ken Fagerberg (AC Horsens)

Kasper Jensen (Djurgården)

Morten Nielsen (fritstillet)

Christian Sivebæk (Seattle Sounders)

Lasse Vigen Christensen (Fulham)

Semiu Oladiti (Blokhus FC, leje)

I efteråret må jeg indrømme at jeg ikke var specielt imponeret af FCM. Deres topniveau er godt, men de falder fra tid til anden helt igennem og leverer nogle dårlige indsatser. Dette kan være pga. den lave gennemssnitsalder i truppen, og det kan ikke udelukkes at lignende udfald vil komme i foråret. Holdet har ikke styrket sig, pånær Baba Collins og Mads Hvilsom, som er kommet tilbage fra lejeaftaler. Jeg forventer ikke, at disse to vil være at finde i startopstillingen. Af de spillere der har forladt klubben finder vi ingen faste startere, og for en gangs skyld har FCM formået at holde startopstillingen intakt efter et transfervindue. Dét kan være en styrke for dem i det lange løb, og kan være medvirkende til at man hæver bundniveauet. Jeg ser FCM som klare medalje-aspiranter.

Placering: 2-3


4. AC Horsens 8-5-5 - 30-22 - 29 p

Tilgang:

Ken Fagerberg (FC Midtjylland)

Robert Veselovsky (Viborg FF)

Johan Absalonsen (FC København, leje)

Afgang:

Kenneth Stenild (fritstillet)

Gilberto Macena (Shandong Luneng)

Har AC Horsens solgt ambitionerne sammen med Gilberto Macena? Det er klart at chancerne for en god placering i ligaen har lidt et knæk, men to offensive tilgange kan redde lidt af tabet. Johan Absalonsen og Ken Fagerberg styrker offensiven, men erstatter ikke topscoreren. AC Horsens står med udmærkede chancer for en pokalfinale (møder HB Køge) mod FCK (møder SønderjyskE) og har dermed en fin chance for en tur i Europa i næste sæson. Set i det lys er salget af Macena og den lavere chance for en god sæson i Superligaen i orden. Jeg tror at AC Horsens vil lide en smule under Macenas afgang, men det er før set at salget af store profiler skaber mere plads til det øvrige hold. Men risikoen for at AC Horsens igen vil have scoringsproblemer gør at jeg spår en placering i den bløde midte, med en lav chance for at holde fjerdepladsen.

Placering: 4-7

5. AGF 7-8-3 - 24-16 - 29 p


Tilgang:

Edafe Egbedi (klubløs)

Osama Akharraz (Brøndby)

Morten Moldskred (Rosenborg)

Afgang:

Jens Gjesing (Hobro IK)

Anders Nielsen (HB Køge)

Den bliver rigtig svær for AGF. Endnu en gang er AGF løbet ind i skader. Graulund er ude. Nyerhvervelsen Moldskred er ude (han har haft sin del af skader i karrieren). Søren Larsen er skadet i de første runder, mens Osama Akharraz også er tvivlsom. Med andre ord: AGF er meget tynde i angrebet, og det er svært at se hvem der skal lave målene udover veteranen Søren Berg. Jeg frygter et skuffende forår i Århus. Man vinder ikke medaljer på forsvar og midtbane alene, men man kan undgå en del nederlag. En stor pointhøst synes jeg ikke ligger i kortene, medmindre angriberne kommer sig hurtigt og får gang i målscoringen.

Placering: 5-7

6. Silkeborg 7-5-6 - 28-25 - 26 p

Tilgang:

Nikolaj Køhlert (Glasgow Rangers)

Sebastian Sværd (formodet)

Afgang:

Simon Skibsted (kontraktudløb)

Mads Markfoged (kontraktudløb)

Lars Huldgaard (karrierestop)

Martin Ørnskov (Viking Stavanger)

Silkeborg lå også godt til i stillingen i sidste sæson, men et rædsomt forår sendte dem mod bunden. Dette frygter jeg sker igen. Troels Bech er en dygtig træner, ingen tvivl om det, men han har endnu til gode at vise konsistente resultater med sine hold, og med tabet af Ørnskov tror jeg Silkeborg kan få det lidt svært, selvom Sværd ligner en udmærket erstatning efter lukketid. Jeg har ikke haft den store fidus til dette Silkeborg-hold og føler de har overpræsteret en smule. Jeg tror gassen går af ballonen og at man stille falder ned til en plads lige under midten.

Placering: 7-9

7. AaB 7-5-6 - 27-25 - 26 p

Tilgang:

Pol Johannus Justinussen (Valur)

Afgang:

Denis Dedovic (kontraktudløb)

Kjetil Wæhler (IFK Göteborg)

Luis Rodriguez (FC Sunkar)

Louay Chanko (Syrianska)

I det nordjyske har økonomiske problemer medført at flere spillere har forladt klubben. Mest markant er kaptajnen Wæhlers afgang, mens løntunge Chanko fik løbepas til det svenske. En enkelt spiller er kommet til, men Justinussen har kun niveau til at være reserve, men kan godt få en del spilletid hvis der er skader i forsvaret. Den smalle trup vil nordjyderne lide under, og jeg tvivler på at de kommer i nærheden af de interessante pladser. De bolsjestribede skal glæde sig over at ligge så langt fra stregen som det er tilfældet og håbe på en stærkere trup til næste sæson.

Placering: 6-9

8. OB 7- 4-7 - 32-30 - 25 p

Tilgang:

Jesper Christiansen (Elfsborg)

Afgang:

Jonas Troest (SønderjyskE)

Djiby Fall (Lokomotiv, endt lejeaftale)

Chris Sørensen (Randers FC)

Peter Utaka (Dalian Aerbin)

Vinterpausen har været hård ved OB. Markante profiler er skiftet væk, mens den eneste forstærkning er skadet og dermed ikke tilføjer holdet noget den første tid. Angrebet ser magert ud, med både Utaka og Fall væk. Uundgåeligt siger nogen. Uambitiøst siger jeg. 4 mio. DKK for Utaka er reelt pebernødder i forhold til den CL-plads man burde kunne kæmpe med om. Istedet ligner det nu et forår der skal overstås. Medaljerne er kun 5 point væk, men der er stor kamp om pladserne og i min optik er angrebsduoen med uskarpe Skoubo og unge Falk ikke garanti for mål. Det kan blive et magert forår på Fyn og det endelige resultat kan blive fugl eller fisk.

Placering: 4-8

9. SønderjyskE 5-6-7 - 21-28 - 21 p

Tilgang:

Jonas Troest (OB)

Hallgrimur Jonasson (GAIS)

Lasse Vibe (FC Vestsjælland)

Andreas Oggesen (egen avl)

Søren Mussmann (egen avl)

Kenneth Stenild (fri transfer, sæsonen ud)

Afgang:

Anders Hostrup (lSkive, leje)

SønderjyskE har i vinterpausen tilknyttet Jonas Troest, som har været lejet i OB det seneste halve år. Det samme gør sig gældende om Hallgrimur Jonasson, som nu er i klubben på en 3-årig kontrakt. Nye spillere i truppen er Lasse Vibe, hentet i FC Vestsjælland, samt Kenneth Stenild der er tilknyttet for det næste halve år, som substitut for skadede Nathan Coe. Vibe er i min bog ikke en mand til startopstillingen i denne sæson, men en udmærket indhopper, der har scoret en del mål i divisionerne. SønderjyskE skal efter min mening kigge mere ned end op. Jeg tror Brøndby går forbi dem, og får Lyngby vind i sejlene så kan de komme i problemer. SønderjyskE har dog altid formået at skrabe point til sig. 9 point ned til stregen bør være nok, men de vil næppe rykke sig op i tabellen.

Placering: 9-10

10. Brøndby IF 4-6-8 - 20-23 - 18 p

Tilgang:

Nicolaj Agger (Djurgården, endt lejeaftale)

Simon Makienok Christoffersen (HB Køge)

Afgang:

Thomas Rasmussen (Lyngby)

Osama Akharraz (AGF)

Max von Schlebrügge (kontraktudløb)

Kristoffer Munksgaard (Lyngby)

Paul Jatta (fritstillet)

Sagaen vil ingen ende tage. Svingdøren blafrer i kølvandet på trænerskiftet, og foråret skal simpelthen give lovning om bedre tider. Økonomien er stram, og det ligner ikke der bliver luft til de store signings, mens det også har vist sig svært at holde på de mange unge talenter. Truppen er blevet smallere, og dermed også en smule tyndere. Tilgangene tæller blot to angribere, som skal redde sæsonen for klubben. Agger og Makienok skal lave målene, mens Krohn-Dehli, Thygesen og Rommedahl støber kuglerne. Defensiven virker fortsat som holdets klart svageste led, og kan komme til at koste points. Jeg tror ikke på et fantom-forår i Brøndby, men resultaterne skal nok komme. Det er min klare forventning (og jeg har ikke forventet noget fra denne kant i nogen år nu). Jeg er overbevist om at Brøndby er i Superligaen næste år, men medaljer eller Europa bliver der ikke tale om. Målet må være en top seks placering og at skrabe så mange TV-penge sammen som muligt...

Placering: 5-8

11. Lyngby 3-3-12 - 17-33 - 12 p

Tilgang:

Thomas Rasmussen (Brøndby)

Martin Bergvold (FC København, leje)

Yussuf Poulsen (egen avl)

Rajko Lekic (New England Revolution)

Ingolfur Sigurdsson (Valur)

Kristoffer Munksgaard (Brøndby)

Afgang:

Rune Pedersen (FC Nordsjælland)

Jakob Bresemann (karrierestop)

Patrice Bernier (Montreal Impact)

Dennis Cagara (FSV Frankfurt)

Christian Nørgaard (Hamburger SV)

På papiret ser det fornuftigt ud med flere tilgange til Lyngby-holdet. Generelt har man skiftet flittigt ud i truppen det seneste halvandet år, og efter min mening er det noget der koster points. Se bare hvor holdet ligger nu. Thomas Rasmussen kommer fra Brøndby (og er ikke på sit bedste niveau), mens Bergvold kommer fra FCK for at få spilletid. Hertil kommer Rajko Lekic som redningsmanden i front, mens Kim Aabech er ude med karantæne. Holdet har spillere med kvalitet, men er også tyndt besat på enkelte pladser. Den store udskiftning vil koste tid til sammenspilning, og selvom der er positive meldinger oven på en succesfuld træningslejr, så tror jeg ikke på at Lyngby løfter sig nok til at hente Brøndby (eller SønderjyskE).

Placering: 11

12. HB Køge 1-4-13 - 16-41 - 7 p

Tilgang:

Anders Nielsen (AGF)

Afgang:

Adda Djeziri (kontraktudløb)

Simon Makienok Christoffersen (Brøndby)

Tjah, hvad kan man sige om HB Køge? Succes-træneren er væk... og med ham drog topscoreren på en senere afgang. Med salget af Makienok ligner det at HB Køge tankede klubkassen op og gjorde klar til en tur i 1. division. Jeg spår HB Køge en nærmest ikke eksisterende chance for overlevelse. Hvis de kan hæve det gennemsnitlige antal point, så vil det også være en mindre overraskelse.

Placering: 12

Den endelige stilling

Det er altid en kende farligt at give sit bud på en endelig stilling i ligaen, men det åbner ofte for en god debat og sammenligning af holdene. Jeg tror på FC'erne snupper medaljerne mens de to små sjællandske klubber ryger ned. Alt der i mellem kan gå til hvilken side det skal være. Det bliver uhyre tæt i midten i år og jeg tror at placeringerne fra 4 til 9-10 vil ligge med under 10 points forskel.

1. FC København

2. FC Nordsjælland

3. FC Midtjylland

4. AC Horsens

5. OB

6. AGF

7. Brøndby

8. AaB

9. Silkeborg

10. SønderjyskE

11. Lyngby

12. HB Køge

Placeringerne 4-6 er de mest vanskelige, da jeg har svært ved at se hvem der skal nærme sig top 3. AC Horsens har solgt Macena, OB har mistet Utaka og Fall, mens AGF har (næsten) alle angribere på skadeslisten. Brøndby har for langt der op fra deres aktuelle 10. plads, og AaB, SønderjyskE og Silkeborg synes ikke har trupperne til at få nok fart i støvlerne til at nærme sig toppen. Spændingen kommer til at ligge i hvem der tager sølv og bronze, og hvordan det kommer til at gå Brøndby. Resten ligner en mulig grå masse, men man kan sidde med et stille ønske om at de unge spillere der vil få chancen i AaB, OB og AGF vil vise, at i krisetider kan godt talent-arbejde lønne sig.

Hvad siger I derude? Har I informationer om jeres hold der kan bringe lidt til debatten, så byd endeligt ind med kommentarer. Lad os få endevendt holdene inden sæsonen skydes igang på lørdag. God debat - og vel mødt på de danske stadions!